Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Původ kávy a její historie

  • 16. 11. 2016
  • Inspirace

Káva na žebříčku komodit, se kterými se nejčastěji obchoduje, zaujímá druhé místo hned za ropou. Patří k nejvíce konzumovanému nápoji v Evropě – překonává tím i pivo a víno. Jak ale tento aromatický nápoj s bohatou chutí zahájil své vítězné tažení světem?

O pěstování  a účincích kávy se traduje řada legend. Jedna z nich, která se udála kolem roku 850, mluví o habešském pastevci koz Kaldim, který si povšiml, že jeho zvířata vždy neobyčejně ožijí, když se po celodenním pobytu na pahorkatinách napasou plodů z neznámého stále zeleného keře. Při bližším zkoumání rostliny objevil kávové bobule a také je ochutnal. O jejich příznivém účinku později hovořil i s opatem nedalekého kláštera a ten se je rozhodl vyzkoušet také. V posledním okamžiku, přesvědčen, že povzbudivé účinky kávových bobulí jsou dílem samotného ďábla, zrna vhodil do ohně. Díky této náhodě snad poprvé došlo k částečnému upražení kávy a uvolnění jejích aromatických komponent. Vůně kávových zrn dovedla opata ke změně názoru a k rozhodnutí vyzkoušet kávu na mniších, žijících v klášteru. Při dalším experimentování s kávovými zrny přišel na myšlenku rozdrtit je a rozmíchat s vodou. Tento povzbuzující nápoj pak mniši pravidelně pili, aby déle vydrželi recitovat dlouhé modlitby.

Mlýnek na kávu

Mlýnek na kávu

Systematicky se káva začala pěstovat až koncem 14. století v jižním Jemenu. Odtud se její obliba rozšířila po celém Arabském poloostrově, zejména díky pravidelným poutím do Mekky a dalších středisek islámského světa, a stala se jedním z běžných nápojů islámské kultury. Se vzestupem Otomanské říše stoupala i její obliba a nezastavila se dodnes. Do Evropy přinesli první zprávy o kávě cestovatelé na konci 16. a na počátku 17. století. Obchodníci zaujati jejich líčením přiváželi kávové boby do Evropy na zkoušku v několika pytlích. Takové množství zanedlouho nestačilo. Od počátku 17. století se káva dovážela do Evropy ve velkém. Pití kávy patřilo v evropských aristokratických kruzích k vybranému stylu. Stala se luxusním zbožím.

Při přípravě kávy byste si vždy měli umlít kávu těsně před její přípravou a nikdy ne dopředu. Káva po umletí začne rychle oxidovat a ztrácet své chuťové přednosti. Opravdu čerstvá vydrží jen asi 15 minut, pak už si voňavý a chutný šálek moc neužijete. Největší chybou pak je kupovat si kávu už předem umletou. Jednak ji téměř jistě nebudete mít namletou na tu hrubost, která vyhovuje vaší metodě přípravy, a jednak si kupujete kávu, která už je předem zvětralá. Žádný způsob balení totiž nedokáže úplně zastavit oxidaci kávy. Navíc mletá káva se většinou vyrábí ze zrnek, která jsou defektní a nemohla by se tak dostat mezi zrnkovou, namletím se defekty schovají. A proto milí příznivci dřevěného obchůdku, nahlédněte do naší nabídky kávových mlýnků, podobajících se mlýnkům našich babiček….

A na závěr…. Víte, že kávová semena jsou plody rostliny zvané kávovník? Jedná se o ovoce, plod podobný naši třešni. U nás ji lze pěstovat pouze ve skleníku nebo v teplém bytě.

ZDROJ: http://www.jacobstogether.cz/o-kave/vyroba-kavy-jacobs/historie-kavy/

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Káva na žebříčku komodit, se kterými se nejčastěji obchoduje, zaujímá druhé místo hned za ropou. Patří k nejvíce konzumovanému nápoji v Evropě – překonává tím i pivo a víno. Jak ale tento aromatický nápoj s bohatou chutí zahájil své vítězné tažení světem?

Chci číst dále

Dřevo samo o sobě je nádherné a má nesčetné množství výhod oproti nepraktickým plastům, které pomalu ale jistě zabírají na naší planetě víc a víc prostoru. Zkuste spolu s námi vyměnit plastové doplňky za dřevěné, které jsou nejen ekologické, ale na první pohled vypadají mnohonásobně lépe! A abychom vám to rozhodnutí ještě více ulehčili, našli jsme […]

Chci číst dále

Přinášíme Vám recept na dokonale tenké a křupavé těsto jako z restaurace. Pizza je oblíbeným jídlem mnoha lidí na celém světě, obložte tu svou přesně podle Vaši chuti a podělte se o ni s nejbližšími. Ukážeme Vám, jak na to!

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.