AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Truhlíky - kdy, jak a čím je osadit

nahledovy-jarni-truhlik

Čas na osázení truhlíků je konečně tady. Fantazii se meze nekladou, a vy se tak můžete pyšnit krásným balkonem či terasou po celý rok. Nic ale není zadarmo, v první řadě se musíme podívat na několik zásadních rad a tipů.

Jakmile se rozhodnete začít pěstovat rostliny v truhlících, vzniká řada otázek ohledně toho, kdy, jak a čím je nejlepší je osadit. Tento článek vám poskytne uceleného průvodce, jak vybrat ideální období pro osázení truhlíků, jakým způsobem správně připravit půdu a jaké rostliny zvolit podle konkrétních potřeb a preferencí.

Obsah

Co pěstovat v dřevěném truhlíku

Pěstování rostlin v truhlících je skvělou alternativou pro ty, kteří nedisponují zahradou, případně chtějí ušetřit prostor. Bojíte se, že v truhlících nevypěstujete vše, co si přejete? Vyvedeme vás z omylu! Truhlíky jsou nekonečnou zásobárnou nápadů a dá se v nich pěstovat téměř cokoliv.

  • Okrasné rostliny 

Okrasné rostliny volíme převážně podle ročního období, ale také podle délky květu a vlastního vkusu. Dalo by se ale říct, že z okrasných rostlin se na balkoně bude dařit v podstatě čemukoliv. Já jednou dokonce vyzkoušela i vlčí máky a luční kvítí. 

  • Ovocné stromky

Přiznáme se, že pěstování ovocných stromků nás mile překvapilo. Pokud ale máte dostatek místa na balkoně, případně vaše terasa zeje prázdnotou, výsadbu ovocného stromku do truhlíku musíte vyzkoušet. Na balkon se například hodí meruňka, které dělá venku problém v chladnějších oblastech vůbec vykvést a navíc vás odmění nádherným květenstvím. Pěstovat ale lze i speciální zakrslé odrůdy jabloní a hrušní a vřele se doporučuje kvůli bohaté úrodě zakrslá třešeň. Na zakrytých balkonech, lodžiích a zimních terasách můžete zkusit pěstovat i něco exotičtějšího, jako jsou citrusy a fíky.

  • Zelenina

Mezi oblíbenou zeleninu vhodnou do truhlíku patří například papriky, keříčková a cherry rajčata, ale i okurky a brambory. Dařit se bude i hrášku, ale ten by měl být alespoň v polostínu, aby se nespálil a neuschnul.

  • Ovoce

Oblíbené bobuloviny a jahody můžete rovněž s přehledem pěstovat na balkoně i terase v květináčích či truhlích. Skvěle se bude dařit rybízu, malinám, borůvkám, angreštu i jahodám.

  • Bylinky

Bylinky používáme k pěstování v truhlících nejvíce. Bylinky v truhlíku máte vždy po ruce a na rozdíl od osázení v záhonu se vám zbytečně nerozrůstají po okolí.

bylinky-v-bedynce   dreveny-kosik-s-narcisy   jarni-aranzma-v-truhliku

Výběr vhodné zeminy

Půda je pro pěstování rostlin zásadní. Kromě správného výběru půdy dle živin a požadavků na pH, nezapomínáme ani na hnojivo a drenáž. Drenáž by měla být první vrstvou v květináči či truhlíku. Následovat by mělo hnojivo smíchané s vhodnou půdou. Ale pozor! S hnojivem to nepřeháníme, jinak bychom mohli nadobro spálit kořínky rostlin. 

A jaká půda je vhodná? Při výběru bychom se měli řídit konkrétními požadavky rostlin. Pro rajčata a papriky existuje speciální půda s postupně uvolňujícím hnojivem. Pro borůvky a vřesy se hodí kyselejší půda a pro okrasné květiny zase doporučujeme půdu s živinami podporující květenství (například muškáty, růže). Speciální typ půdy potřebují rovněž hortenzie, rododendrony, kaktusy, bylinky a orchideje. S výběrem půdy pro konkrétní rostliny vám poradí v každém zahradnictví i hobby marketu.

zahradni-nacini

Odvodnění a zavlažování truhlíků

Při odvodňování a zavlažování truhlíků mnoho zahradníků tápe a jedná se o kámen úrazu. Ovládání množství vody je totiž u truhlíků daleko náročnější než v otevřené zahradě. Přidáváme proto několik tipů, jak si s vodou u truhlíků poradit.

Odvodňování:

  • Drenáž - na dně truhlíku bychom měli vytvořit drenáž, čímž zabráníme uhnívání kořenů. Jako drenážní vrstva se nejčastěji používá štěrk, drobné oblázky, polystyren i dřevěné štěpy. Podobně jako první vrstva u vyvýšených záhonů.
  • Otvory v truhlíku - Otvory na dně truhlíku jsou nezbytností. Pokud používáte dřevěné truhlíky, vyvrtejte díry nebo případně ponechejte dřevěný truhlík pouze jako obal a do něj vložte vhodné plastové truhlíky s dírami. Zároveň je dřevo na vlhkost, hnilobu a plísně z půdy velice náchylné. Naše osobní doporučení zní, abyste minimálně dno truhlíku vystlali - hodí se nopová či plastová folie, ale postačí i sláma nebo písek.
  • Nadzvednutí truhlíku - Pokud to situace dovoluje, umístěte truhlíky na stojany nebo podložky, aby se zlepšila drenáž a vzduchový tok kolem kořenů.

Zavlažování

  • Individuální potřeby rostlin - zohledněte individuální potřeby rostlin, které máte v truhlících. Některé rostliny preferují sušší prostředí (hrášek, cibule), zatímco jiné mohou potřebovat pravidelnější zavlažování (papriky, rajčata). Podle toho je můžete i společně sesazovat do jednoho truhlíku.
  • Pravidelná zálivka - vždy se doporučuje zalévat v pravidelných intervalech, aby si na to rostlina zvykla. Pozor ale na hromadění vody. Příliš časté zalévání může vést k přemokření půdy a uhnívání kořenů (stejně jako u pokojových rostlin v květináčích).
  • Správnost zalévání - kromě pravidelnosti si osvojte i kontrolu vlhkosti. Zaléváme ve chvíli, kdy je půda na povrchu suchá, a když je slunce na obloze nízko (brzy ráno, později večer).
  • Mulčovací kůra - mulčování pomáhá udržovat vlhkost, snižuje odpařování a chrání kořeny před přílišným teplem nebo chladem. Po zasazení květin jednoduše povrch posypeme tenkou vrstvou mulčovací kůry, příp. dřevní drti, oblázků či slámy.

zavlazovani-truhliku

Čím osadit truhlík

Výběr rostlin pro truhlíky je pro estetiku, ale i užitečnost prostoru naprosto zásadní. Nabízí se hned celá řada vhodných kombinací. Bez znalosti několika základních pravidel se ale neobejdeme.

  • Požadavky na slunce - Do společného truhlíku vysazujeme vždy rostliny se stejnými požadavky na sluneční svit. Jižní stranu a plné slunce ocení hvězdička přímořská, violka rohatá, verbeny, skalničky, sukulenty a samozřejmě i muškáty. Z bylinek se skvěle daří na slunci levanduli a rozmarýnu.
  • Výběr půdy - nezapomínejme, že každá rostlina má jiné požadavky na půdu. Sadíme tedy do jednoho truhlíky rostliny, které například vyžadují písčitou půdu, případně půdu se stejným pH.
  • Barevný soulad - je důležitý převážně u rostlin, které kvetou ve stejnou dobu. Vyberte si jednu květinu jako hlavní a tu dejte dozadu. Doplňkové květiny by měly mít barvu na opačné straně barevného spektra a měly by být umístěny v popředí (nejlépe převislé).
  • Rozměry jednotlivých květin - vždy musíme myslet na to, jak bude jednou rostlina velká a necháme v truhlíku dostatečný prostor mezi jednotlivými květinami.
  • Konkurenční schopnosti rostlin - svou bujností všechny ostatní zahluší například petúnie, dvouzubec i molice. 
  • Dobří sousedé - doporučujeme sehnat si tabulku tzv.”dobrých sousedů” pro zahradničení. Namátkou se například do truhlíku k rajčatům doporučuje sadit bazalku, která odpuzuje škůdce a dezinfikuje půdu. Navíc spolu s rajčaty i hezky vypadá a ladí spolu i do mnoha receptů.

Kdy osadit truhlík

Správný čas zasazení do truhlíku závisí na více faktorech, včetně klimatických podmínek a konkrétních požadavcích rostlin. Pokud se zaměříme na okrasné květiny do truhlíku, tak se vždy řídíme ročním obdobím. Je fajn změnit rostliny v truhlíku na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Pozor ale - pokud sadíme rostliny na chladnější měsíce, výsadba by neměla probíhat v příliš mrazivém a vlhkém prostředí

Na jaře jsou velice populární jarní květiny jako jsou sněženky, tulipány, v létě můžete popustit uzdu fantazii. Na podzim se hodí rostliny dobře snášející chladnější podmínky jako jsou vřesy, chryzantémy. Co se týče několikaletých rostlin, tak ty by se měly vysazovat brzy na jaře, případně na podzim. Zeleninu a ovoce sázíme podle zahradnických kalendářů. Pokud nemáme krytý balkon či terasu, tak nikdy sazenice nedáváme ven před tzv. zmrzlými muži (Pankrác, Servác, Bonifác). Úrodu by nám mohl spálit přízemní mrazík.

Optimální růst rostlin? Vsaďte na vhodné umístění!

Na balkoně či terase hraje umístění truhlíků zásadní roli. Pozor byste si měli dát zejména na povětrnostní podmínky (náchylnějším rostlinám vadí průvan, který na balkoně vzniká) a dostatek slunečního svitu. Na slunečním světle by měly rostliny být optimálně minimálně 6-8 hodin. Vhodná jsou pak místa, kde mohou rostliny čerpat z ranního slunce. Samozřejmě existují druhy rostlin vhodné do stinného prostředí, případně ty, které se nemusíte bát vystavit i na přímé slunce.

jarni-kvetiny-v-proutenem-truhliku

Péče o rostliny v truhlíku

  1. Sazenicím ještě před zasazením do truhlíku rozvolníme kořeny. Platí to zejména u starších sazenic, které mají silnou síť kořenů. A u vřesů to platí dvojnásob. Naopak u sazenic zeleniny přísně dbáme na to, abychom mladé kořínky co nejméně poškodili. 
  2. Dodržujeme již dříve zmíněné kroky ohledně správného výběru půdy, umístění i správnosti práce s odvodněním i zálivkou.
  3. Důležitá je pravidelnost zálivky. Vypozorujeme, kolik vody která rostlina potřebuje a přizpůsobíme tomu zalévání.
  4. Pravidelně rostliny hnojíme, a to vždy tak, aby hnojivo nepřišlo do styku s listy a květy (případně již plody).
  5. Bojujeme se škůdci ihned a dbáme i na prevenci. Rajčata trpí na plísně, papriky zase velice rády napadají mšice i molice. Hmyzí škůdce preventivně odlákáte například některými aromatickými bylinami (bazalka, rozmarýn).
  6. Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy i se semeníky.
  7. I přes veškerou lásku a péči se může stát, že se některé rostlině nedaří. V takovém případě rostlinku z květináče okamžitě odstraníme. Její hnijící kořeny jsou velkým lákadlem pro nejrůznější škůdce, nemoci i plísně.

Sezónní rostliny do truhlíku

  • JARO - vneste si radost a pestrost do svých truhlíků už na jaře. Radost vám mohou udělat tulipány, hyacinty, plicníky, modřence i sněženky. Vše vám v truhlíku vydrží celé jaro.
  • LÉTO - v letních měsících se daří všem letničkám. Pěstovat můžete jahody, rybíz, borůvky a samozřejmě i ovocné stromky vhodné pro květináče. Letničky dáváme do truhlíku nejdříve v květnu. Do té doby dáváme přednost jarním květinám, které lépe snášejí zimu. V létě rovněž na balkon patří vámi vybraná zelenina a bylinky.
  • PODZIM - pro pestrý truhlík plný barev vybírejte například z různobarevných chryzantém. Do zimy pak vydrží krásné a nenáročné vřesy. Pozor ale, vřesy vyžadují kyselejší půdu, která se nehodí pro každou rostlinu. Ze zeleniny lze na podzim pěstovat sibiřskou cibuli a česnek (a to i ten okrasný).
  • ZIMA - V zimě si již připravujeme cibulové květiny na jaro (modřence, narcisy, tulipány) a do květináčů na okrasu můžeme sadit například zakrslé typy jehličnanů, okrasnou kapustu i vřes. V článku 7 tipů, co si zasadit v zimě do truhlíku najdete další ověřené tipy.

dreveny-truhlik   drevena-miska-podzimni-vyzdoba   prouteny-kvetinac-zimni-aranzma

Jak pěstovat zeleninu v truhlíku

U pěstování zeleniny v truhlíku je dobré pohlídat si zejména dobu výsadby i umístění. Také doporučujeme použít substrát na výsadbu konkrétní zeleniny (například na papriky a rajčata). Zeleninu doporučujeme vždy předpěstovat doma na parapetu.

Tipy na pěstování zeleniny v truhlících:

  • Pro vysazení zeleniny na balkoně využívejte sadbu do výšky. Dobře poslouží zeď, rošty, schůdky i závěsné systémy pro pěstování (takto se daří například okurkám).
  • Kromě rajčat a paprik můžete na balkoně pěstovat kedlubny, mrkve, ředkvičky, ale i cukety a salát.
  • Pro pěstování zeleniny nemusíte mít spoustu místa, ale potřebujete hlavně dostatek světla. Zkontrolujte proto přístup slunečního světla.
  • Spousta druhů zeleniny lze kombinovat, a můžete je tak zasadit do jednoho truhlíku.

prouteny-truhlik

Design a estetika truhlíků

Vzhled místa, kam truhlíky umístíte, je také důležitý. Truhlíky mohou být estetickým prvkem na terase, balkoně nebo ve dvorním prostoru. Dřevěné truhlíky jsou výjimečným řešením spojujícím krásu i praktičnost. Jednoznačně mají své jedinečné vizuální kvality a mohou přidat do vaší zahrady, terasy nebo balkonu příjemný a přirozený vzhled. Design a estetika dřevěných truhlíků mohou ovlivnit celkový dojem prostoru a harmonii s okolním prostředím.

Krásná zahrádka nepotřebuje velký prostor. Při dobrém rozvržení místa se pak z minizahrádky můžete těšit klidně celý rok. Pro více DIY inspirace nás sledujte na sociálních sítích. Jsme pro vás na Instagramu, Facebooku, TikToku i Pinterestu.

Související články