AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Recept: tradiční vajíčkový salát

nahledovy-vajickovy-salat

Vajíčkový salát si můžete připravit s přehledem po celý rok. Sezóna vajec je ale zrovna před námi a možná se bude hodit recept na to, jak zužitkovat vejce po Velikonocích. Navíc není pochyb, že vajíčka jsou nedílnou součástí vyváženého jídelníčku a jarní recepty si bez nich prostě neumíme představit.

V dnešním článku najdete chutné variace na vajíčkový salát v jeho klasické verzi a nezapomněli jsme ani na ty z vás, kdo si drží linii - fitness salát z vajíček pro vás bude to pravé ořechové!

Obsah

Tradiční domácí vajíčkový salát

Samozřejmě každý vám řekne, že on má ten pravý tradiční salát například od své babičky. Faktem ale je, že vajíčkový salát má hned několik obměn, ale i svých norem, které se v průběhu let měnily. My jsme vyzkoušeli ten nejběžnější a zřejmě i nejobyčejnější recept. Na chuti to ale rozhodně není znát!

Ingredience na salát s vejci

  • 10 ks - vařená vajíčka
  • 170 g - domácí majonéza
  • 165 g - sterilované okurky
  • 15 g - vinný ocet/lák z okurek
  • 45 g - hořčice ( podle chuti)
  • 180 g - brambory vařené den předem!
  • 70 g - nadrobno nakrájená cibule
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé bylinky podle chuti

vajickovy-salat-postup   vajickovy-salat-recept   vajickovy-salat

Postup výroby vajíčkového salátu

  1. Nakrájíme nadrobno brambory (vždy je vaříme den předem), ke kterým velice opatrně přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli. Takto lehce promíchaný základ uložíme do chladu a necháme minimálně hodinu odležet.
  2. V mezičase metličkou dobře promícháme majonézu s octem (případně lákem od okurků) a hořčicí.
  3. Rovněž nadrobno nakrájíme vajíčka a požadované bylinky. Zde se zaměřte na to, co máte rádi - skvěle se hodí například pažitka, petrželka, jarní cibulka nebo medvědí česnek. Pro ozvláštnění můžete použít i kopr. Sekáček na bylinky způsobí, že bylinky budete mít dokonale pokrájené.
  4. K bramborám nyní přidáme nakrájená vajíčka a bylinky.
  5. Osolíme, opepříme a zalijeme majonézou smíchanou s hořčicí a octem.
  6. Vše důkladně (ale jemně) promícháme dřevěnou vařečkou - ne déle než je nezbytně nutné.

Domácí majonéza hotová do dvou minut!

Domácí majonézu zvládne i kuchař začátečník. K majonéze budeme potřebovat 3 žloutky a 260 g stolního oleje (nikdy ne olivový). Pečlivě oddělíme žloutky od bílků (samotné bílky vám v lednici vydrží i několik týdnů a lépe se z nich následně šlehá sníh) a žloutky pomocí metliček šleháme a druhou rukou pomaličku (zpočátku opravdu po kapkách) přiléváme olej. Do dvou minut máme vyšlehanou pevnou hmotu, kterou můžeme ochutit solí, pepřem i citronem. Dochucovadla dodáváme až těsně před ukončením šlehání.

Naše oblíbené varianty

  • Vajíčkový salát bez brambor

Brambory se do vajíčkového salátu dávají převážně z toho důvodu, že je salát lehčí a někdo má rád, když se prostě zakousne do něčeho tužšího. Brambory se dají ale snadno nahradit. Zkuste například celer! Výsledek vás mile překvapí.

  • Vajíčkový salát s majonézou/tatarkou

Použití majonézy do vajíčkového salátu je poměrně běžné. Už jste ale slyšeli o vaječné majonéze? Do salátu se krájí pouze bílky a žloutek se vlastně utře s majonézou a vznikne tak sympaticky hustá hmota. Salát s vaječnou majonézou se hodí například na chlebíčky. Spousta lidí rovněž nedá dopustit na tatarku, která je již ochucená. V takovém případě vám příprava salátu zabere daleko méně času a jedná se o velice chutnou rychlovku. Pokud přijde nečekaná návštěva, tak rozhodně stojí za vyzkoušení!

  • Vajíčkový salát s rajčaty

Rajčata dodají salátu zajímavou chuť a celý ho odlehčí. Skvěle se tedy hodí i jako rychlovka k večeři. Myslíme na to, že do takového salátu je třeba krájet opravdu pevná rajčata. Měkčí kousky si raději ponechte na omáčku na špagety.

  • Vajíčkový salát s jogurtem

Vyměňte část majonézy (klidně i celou) za jogurt řeckého typu. Takový salát je lépe stravitelný a mohou ho s přehledem i menší děti (pokud snesou bílek).

vajickovy-salat-servirovani

Fitness vajíčkový salát

Chcete vyzkoušet něco netradičního? Máme pro vás tip na lehký vajíčkový salát, který je plný bílkovin, vlákniny a zdravých omega mastných kyselin. Hodí se jako snídaně, ale vychutnáte si ho i na večeři.

Co budeme potřebovat?

  • 4 vejce
  • 1 zralé avokádo
  • jarní cibulka (cca 30 g)
  • 250 g cottage
  • lžíce hořčice
  • 40 g sušených rajčat
  • sůl, pepř
  • 40 g uvařeného mraženého hrášku

Jdeme na to!

  1. Vejce uvaříme natvrdo a necháme zchladnout.
  2. Mražený hrášek vhodíme do vroucí osolené vody a necháme minutku projít varem a následně zchladnout.
  3. Avokádo oloupeme a ostrým nožem nakrájíme na drobné kostičky.
  4. K avokádu přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata, vařená vejce a hrášek. 
  5. Přidáme jarní cibulku na kolečka, cottage, horčici a vše důkladně osolíme a opepříme.
  6. Opatrně smícháme a podáváme na ledovém salátu či čekankových listech. Případně servírujeme na stylovém dřevěném nádobí

vajickovy-salat-fit

Nutriční hodnoty zdravého vajíčkového salátu

Pokud si hlídáte linii, pak pro vás jistě budou přínosné informace ohledně nutričních hodnot celého salátu. My jsme vše spočítali za vás! Celková kalorická hodnota takového zdravého vajíčkového salátu s avokádem je 966 kcal. Bílkovin tam rovněž najdete poměrně dost - 62,6 g, sacharidů pouze 37,2 g (hodí se tedy i pro příznivce slow-carb), vlákniny 16,4 g, a díky avokádu je samozřejmě salát i plný zdravých tuků - celkově jich v salátu najdeme 59,6g. Jak už jsme zmiňovali v samotném receptu, tak doporučujeme podávat se zeleninou a na oblíbených salátových listech. Díky tomu ještě o něco zvýšíte příjem důležité vlákniny!

Vajíčkový salát rozhodně patří mezi pochoutky, kterých se nikdy nepřejíte. Salát můžete využít na chlebíčky, stylově servírovat například v dřevěných miskách a při zdravější volbě receptu se vajíčkový salát stane plnohodnotnou večeří pro malé i velké strávníky.

Související články