AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vyrábíme kouli z proutí

koule-z-prouti-velka

Víte jaké dekorace se k jaru dokonale hodí? Přece ty proutěné! Proutí přináší do interiéru i exteriéru nádech přírody, svěží atmosféry, ale i tradičních hodnot. Vrhněte se společně s námi na výrobu koule z proutí, která je netradiční dekorací, jenž vám může dělat radost po celý rok. Zhotovení výrobků z proutí se ale snažíme cílit na jaro, protože tehdy má materiál tu největší sílu.

Jak vyrobit kouli z proutí

Obecnější článek o pletení z vrbového proutí na blogu již najdete. Dnes se chceme podívat na výrobu moderní proutěné dekorace, která vám oživí bydlení.

Co budeme potřebovat

  • Kleště
  • Proutky
  • Provázek

Postup

  1. Vezmeme jeden proutek. Délku zvolíme podle toho, jak velkou kouli chceme mít.
  2. Proutek stočíme do kruhu. Můžeme základ zesílit a smotat proutky klidně dva i tři.
  3. Tyhle základy o stejném průměru vytvoříme minimálně 2-3 a následně námi vytvořené kruhy vložíme do sebe. 
  4. Nyní již máme základ, od kterého se bude vše ostatní odvíjet.
  5. Teď začíná ta kreativnější část, protože je čas vyplnit prázdné části. Proutky provlékáme, jak se nám zlíbí do kulatého tvaru.
  6. Hotovou kouli umístíme na námi zvolené místo. Pokud chcete pár skvělým tipů, kam kouli umístit, tak čtěte dále!

strihani-prouti   podlozka-z-prouti

Údržba a životnost proutěných koulí

Tato moderní dekorace v tradičním duchu bude mít v interiéru samozřejmě větší životnost, než například venku. Mile vás ale překvapí, že proutí je velice trvalým materiálem, který v exteriéru i za nepřízně počasí nemá problém. Více o proutí a jeho trvanlivosti se můžete dozvědět v jednom z našich minulých článků, kde jsme si povídali s odborníkem na proutí  – košíkářem Jiřím Adámkem

Starost o proutěné koule se následně pyšní svou nenáročností. Drobný prach stačí otřít vlhčeným hadříkem. Pokud ale máte potřebu věnovat péči o kouli více času, tak se vody vůbec nemusíte bát. Kouli s klidem ponořte do mýdlové vody a následně nechte volně uschnout.

Variabilita koulí z proutí

Podle toho, kam si přejete kouli umístit, můžete i různě pracovat s jejím tvarem, velikostí, ale i barevným provedením. Jak už jsme zmiňovali, velikost si volíte již na začátku při tvorbě základu. Po dokončení však lze s koulí kreativně čarovat. Dle svých preferencí si ji můžete tematicky vyzdobit, nabarvit, nebo dokonce vybělit. K bělení vám skvěle poslouží například obyčejné savo, barevnost dodáte akrylovými barvami. Pokud jako my fandíte spíše přírodnímu provedení, doporučujeme kouli oživit LED světelným řetězem. Obzvlášť na zahradě je toto provedení velice efektní.

koule-z-prouti-dekorace   proutena-koule

Kam proutěnou dekoraci umístit?

  • Zahrada – dát ji můžete prakticky kamkoliv, dokonce i do květináče, a vykouzlíte tak místo na další tematické zdobení.
  • Terasa – vytvoříte tak hřejivou atmosféru doslova zvoucí k posezení.
  • Obývací pokoj – ač se to může zdát nezvyklé, interiéru vdechnou proutěné dekorace moderní atmosféru.
  • Vchod do domu – přivítejte nově příchozí stylovým designovým kouskem.
  • Předsíň – ihned získá nový rozměr.
  • Chalupa – znáte snad lepší kombinaci než je rustikální chalupa a proutí?

Dali jste si proutěnou kouli na nějaké netradiční místo, nebo jste ji třeba vyzdobili v jarním duchu? Pochlubte se nám! Pokud hledáte další inspiraci na dřevěné, či proutěné dekorace, navštivte náš vymazlený Pinterest.