AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Plíseň v květináči: Jak se jí zbavit

nahledovy-jak-se-zbavit-plisne-v-kvetinaci

Pokud jste milovník rostlin a máte doma květiny v květináčích, pravděpodobně jste se již setkali s nepříjemným problémem plísně na rostlinách. Plíseň je běžným problémem, který může zasáhnout květináče, zejména pokud není dostatečná ventilace nebo je příliš vlhko. Nicméně existuje několik způsobů, jak se plísně zbavit a zároveň zajistit, aby vaše rostliny zůstaly zdravé a krásné.

Dnešní článek nabízí užitečné rady pro správnou identifikaci, léčbu a prevenci plísně v květináči. Díky tomu udržíte vaše rostliny zdravé a krásné. Zahradní péče pak pro vás bude o dost snazší.

Obsah

Rozpoznání typu plísně

Prvním krokem k boji s plísní v půdě je správná identifikace, což je klíčovým prvkem pro účinnou léčbu a prevenci. Existuje několik běžných typů plísní, které se mohou objevit v květináčích, a každý má své charakteristické rysy:

  • Bílá plíseň (Botrytis cinerea)

Bílá plstnatá plíseň se nachází na stoncích i listech a způsobuje měkkou hnilobu. Příčinou je ve většině případů příliš velká zálivka.

  • Černá plíseň (Alternaria, Cladosporium, atd.)

Hodně vlhkosti a nedostatek cirkulace vzduchu způsobuje černou plíseň. Napadená rostlina se vyznačuje ztrácením barvy na listech (žloutnutím), tmavými skvrnami na listech, stoncích i květech. Tyto skvrny nezřídka napadají i plody.

  • Šedá plíseň (typ Botrytis cinerea)

Jedná se o odnož bílé plísně, kdy plstnaté skvrny na listech i stoncích mají šedavý nádech.

  • Plíseň stonku (Pythium, Phytophthora)

Typická je měkká, hnědá nebo černá plíseň na spodní části stonku nebo kořenů. Rostlina se sklání, vadne, listy žloutnou a poměrně lehce se dají vytáhnout z půdy. Plíseň způsobuje přebytečná vlhkost a špatné odvodnění substrátu.

plisen-v-kvetinaci

Příčiny vzniku plísně

Plíseň se obvykle objevuje v květináčích kvůli nadměrné vlhkosti a nedostatečné cirkulaci vzduchu. Jaké faktory ke vzniku plísně na půdě nejvíce přispívají?

  • Nedostatek slunečního svitu - umísťujte proto květináče převážně tam, kde se dostane dostatek přirozeného světla a cirkuluje vzduch. Někdo dokonce doporučuje k hustě zasazeným rostlinám přidat menší ventilátor.
  • Příliš časté zalévání - přebytečná vlhkost v půdě je hlavní příčinou vzniku plísně. Zejména v zimních měsících myslete na to, že rostliny tolik vody nepotřebují. Většinu pokojových rostlin stačí zalévat 1x týdně, v zimě 1x za dva týdny. Zálivku aplikujeme v momentě, kdy už substrát není vlhký. Rostliny by také neměly stát ve vodě.
  • Nedostatečný odvod vody - spousta začínajících zahradníků dělá tu chybu, že zapomíná na odvod vody. Květináče by měly mít vždy na dně otvory na odvod přebytečné vody. Vodu rovněž účinně odvádí drenážní vrstva a dostatečně vzdušný mix - do substrátu přimíchejte trochu perlitu nebo keramzitu, pomohou s celkovým provzdušněním a odvodněním. 

kvetinac-z-morske-travy   kvetinac-na-pokojove-rostliny

Vliv plísně na rostliny

Plíseň ovlivňuje zdraví rostlin i jejich přirozený růst, a to hned několika způsoby. Plíseň na rostlinách způsobuje odumírání tkání - poškozené části žloutnou, vadnou a odumírají. Ve chvíli, kdy plíseň pokrývají listy, tak samozřejmě zamezují přirozené fotosyntéze. Snížení fotosyntetické aktivity následně vede k oslabení rostliny a poklesu produkce živin. Kromě ztráty celkové vitality hniloba vede rovněž k oslabení kořenového systému (snížení absorpce vody i živin) a celkové hnilobě. Většina rostlin snese spíše nedostatečné zalévání, než přelévání.

pokojove-kvetiny

Jak se zbavit plísně

Zaručené záchranářské postupy pro rostliny:

  1. V první řadě se zbavte postižených částí rostliny. V případě, že je plíseň pouze na některých částech a listech, tak jejich zbavením zabráníte dalšímu šíření.
  2. Rostlinu následně vyjměte z květináče. Důkladně odstraňte starou hlínu i z celé rostliny včetně kořínků, ostříhejte mrtvé části a přesaďte rostlinu do nového substrátu. Stříhání kořínků se nebojte - přirozeně se obnoví.
  3. Květináč dobře vymyjte, v případě dřevěného květináče otřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout.
  4. Ještě předtím, než květináč naplníte vhodným substrátem, doporučujeme dát dospod drenážní vrstvu ve formě kamínků, štěrku, keramzitu, nebo expandované hlíny. Výrazně tím snížíte hromadění vody v půdě.
  5. V případě, že je plíseň opakujícím se fenoménem, zvažte využití vhodných přípravků na odstranění plísně. Existují nejrůznější formy prostředků na hubení plísně, které použijete formou postřiku nebo přidáte k zálivce rovnou do půdy.

presazovani   presazovani-kvetin

Domácí prostředky proti plísni

K hubení plísně v květináči existuje hned několik domácích prostředků. Výhodou je, že je většinou máte doma, jsou cenově dostupné a mohou být účinné, zejména při mírných infekcích.

Mezi nejčastější organické metody proti plísni patří: 

  • Roztok octa - ocet ničí plíseň a zároveň je spolehlivým preventivním opatřením. Roztok octa a vody se míchá vždy napůl.
  • Sojové mléko - obsahuje proteiny, které posilují obranyschopnost rostlin proti plísni. Smíchejte 1 díl mléka s 10 díly vody.
  • Rostlinné oleje - fungicidními vlastnostmi oplývá zejména eukalyptový či čajovníkový olej. Stačí přidat pár kapek do ostřikovače.
  • Sůl - dvě čajové lžičky smícháte s litrem vody a tímto roztokem následně postříkáte postižené části rostlin. Sůl má výrazné antibakteriální vlastnosti.
  • Soda bicarbona - zmírňuje pH a brání rozšiřování plísně. Stačí přidat čajovou lžičku sody do 1 litru vody.

Chemické přípravky proti plísni

V případě, že vám nezabírají domácí prostředky, zřejmě budete muset sáhnout po účinných chemických přípravcích, které si poradí i s agresivnějšími formami plísně.

Zde je přehled těch nejpoužívanějších se skvělými výsledky:

  • Fungicidní sprej se aplikuje rovnou na postižená místa. Spreje obsahují různé účinné látky, jako je například chlorothalonil, myclobutanil nebo thiophanate-methyl.
  • Měď má přirozené fungicidní vlastnosti, a z toho důvodu se přidává do některých přípravků.
  • Systemické insekticidy jsou formulovány s fungicidními vlastnostmi a mohou být účinné při léčbě plísně, která je spojena s hmyzem, jako jsou například mšice a molice.
  • Výhodou fungicidních prášků hubících plísně a houby je možnost zamíchat směs rovnou do půdy.
  • Systémové fungicidy jsou k dispozici převážně ve formé koncentrátů, které můžeme aplikovat na půdu i listy rostliny.

UPOZORNĚNÍ: Před použitím jakéhokoli chemického přípravku pečlivě prostudujte návod k použití a bezpečnostní pokyny. Důkladně dodržujte doporučené dávkování a postupy. Bezpečnosti věnujte pozornost především v případě, že máte v domácnosti mazlíčky nebo malé děti.

Prevence plísně je základ

Kromě boje s existující plísní je také důležité přijmout opatření ke snížení rizika vzniku nové infekce.

Zahradní tipy proti plísni:

Správná zálivka: Zalévejte rostliny pouze tehdy, když je to skutečně potřeba, a dejte půdě dostatek času na vyschnutí mezi zaléváním.

Zavedení drenážní vrstvy: Spousta lidí na drenážní vrstvu nemyslí, případně ji využívá pouze u vyvýšených záhonů. V květináčích ale poslouží stejně dobře.

Dostatečná ventilace: Umístěte květináče na místo s dostatkem vzduchu a přirozeného světla. Používáte-li ke květináči ještě obal, myslete na to, aby mezi květináčem a obalem byla dostatečná mezera a kořeny mohly dýchat.

Hygienická opatření: Při manipulaci s rostlinami si vždy umývejte ruce, abyste zabránili přenosu škodlivých organismů. Zvláště pokud používáte chemické přípravky proti plísni.

Pravidelná kontrola rostlin: Pravidelně kontrolujte rostliny na příznaky plísně a okamžitě zasáhněte, pokud ji zaznamenáte. Stejně jako v případě škůdců je i u plísně základem prevence a včasný zásah. 

Udržitelné zahradničení v praxi

Udržitelné zahradničení zahrnuje přístupy a praktiky, které minimalizují negativní dopady na životní prostředí a zároveň podporují zdraví rostlin a biodiverzitu. Pokud jde o prevenci plísně v zahradničení, existuje několik udržitelných opatření a praktik, které lze aplikovat. Jedná se převážně o důkladnou a správnou péči o půdu zahrnující správnou zálivku, výsadba s dostatečnými rozestupy (kvůli cirkulaci vzduchu), výběru odolných plodin, rotace rostlin a podpora biodiverzity.

vyvysene-zahony-na-zahrade

Zbavit se plísně v květináči může být zdlouhavý proces, ale se správnými opatřeními a péčí lze zabránit šíření a zachovat zdraví vašich rostlin. Důležité je pravidelně sledovat stav rostlin a rychle reagovat na jakékoliv změny, aby se minimalizovalo riziko infekce plísní, a vy se tak mohli těšit z krásné zahradní dekorace.

Související články