AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vše, Strana 2

10 tipů na originální dárky pro sportovce

10 tipů na originální dárky pro sportovce

nahledovy-medaile

Pro mnoho lidí je sport nejen způsobem života, ale i vášní. Pokud hledáte ten správný dárek pro sportovce, možná vám pomůže několik inspirativních nápadů. Zde je 10 tipů na originální dárky pro sportovce, které potěší každého nadšence.

Jak vybrat dárek pro sportovce? Držte se následujících zásadních kroků a nechte se inspirovat výběrem, který vznikl pod záštitou nadšených sportovců v našem “dřeváckém” týmu.

Obsah

Praktické dárky pro sportovce

Sportovci ve většině případů ocení zejména praktické dárky, které jim usnadní jejich činnost, zlepší výkon, či jakkoliv jinak posílí trénink. 

Naše nejlepší tipy na dárky pro sportovce:

  • Sportovní hodinky jsou nezbytnou výbavou každého sportovce. V současnosti se na trhu objevují hodinky s mnoha funkcemi.
  • Batoh nebo jiná sportovní taška. Zde se hodí orientovat převážně sportem obdarovaného. Fotbalisté ocení velkou tašku na kompletní vybavení. Běžci nebo cyklisté zase dají přednost lehkému voděodolnému batohu s možností pitného vaku. Pro zapáleného turistu je vhodný spíše kvalitní outdoorový batoh s nejrůznějšími vychytávkami (třeba sponou na kuksu).
  • Vhodné doplňky stravy ocení každý sportovec, který si hlídá zdravé stravování.
  • Sportovní oblečení nebo náčiní nepatří mezi nejlevnější záležitosti. Pokud chcete darovat opravdu osobní a prémiový kousek, tak výběrem vhodného oblečení nikdy nešlápnete vedle.

venkovni-beh

Originální dárky pro specifické sporty

Pokud jste již své portfolio praktických dárků vyčerpali již v minulých letech, musíte letos zkusit něco jiného. Zamyslete se proto nad tím, jaký sport je preferován a uvidíte, co vás napadne. Kdo stále tápe, máme zde alespoň malou inspiraci.

  • Plavání

Plavec ocení ochranné brýle do vody nebo poukázku na koupi nových plavek či trikotu do vody. Chlor totiž dělá i s kvalitním materiálem své a navíc plavek není prostě nikdy dost.

  • Běh a turistika

K běhání i turistice se hodí převážně reflexní doplňky, případně další ochranné světelné prvky. Radost uděláte i kvalitní čelovkou, případně ledvinkou na mobilní telefon, klíče a další nezbytnosti.

  • Cyklistika

Cyklista rozhodně ocení doplňky na kolo. Zaměřte se například na reflexní prvky na kolo, praktické doplňky i vtipné vychytávky.

  • Fotbal

Fotbalistovi uděláte radost kvalitním fotbalovým míčem, případně doplňky s merchem oblíbeného fotbalového klubu.

  • Halové sporty

Milovníka halových sportů potěšíte výběrem kvalitní obuvi a vhodných nástrojů (například míče, florbalové pálky či stylové helmy).

  • Jóga

Jako milovnice jógy jen připomenu, že doplňků (jako jsou bloky, protiskluzové ponožky, jógamatky a podpůrné polštáře) není nikdy dost.

Co dát sportovci k narozeninám

Co koupit sportovci k narozeninám? Jistě se shodneme, že vzpomínky jsou důležité. Darujte proto fotografii z výherního zápasu či soutěže. Zdá se vám fotografie příliš málo? I pro náročné máme řešení! Fotografie gravírujeme na dřevo, tiskneme na dřevo i sklo. Výjimečná událost si žádá originální řešení. Dárek pro sportovce nebo sportovkyni k narozeninám by měl být v první řadě osobní a stylová fotografie tento aspekt rozhodně splňuje.

Sportovní dekorace jako dárek

Dárek a zároveň dekorace. Jde to vůbec skloubit? Jasně že jde! Vsaďte na dřevěné věšáky na medaile. Na ČistéDřevo.cz najdete širokou nabídku dřevěných věšáků. Vyrobíme vám velké i malé, na míru se jménem i s obrázkem konkrétního sportu. Díky jedinečnému přírodnímu designu jsou dřevěné věšáky na medaile nejen praktickou vychytávkou, ale i stylovou dekorací. Bude slušet obývacímu pokoji, ložnici i předsíni. Sportovní dekorace pro fitnesáka či fitnesačku dá každému příchozímu jasně najevo, kdo v bytě bydlí.

dreveny-vesak-na-medaile-detail   vesaky-na-medaile-drevo

Vtipné sportovní dárky

Chcete sportovce zaručeně rozesmát? I pro tyto požadavky máme řešení. Vyberte si z naší bohaté nabídky dřevěných výrobků a nechte na ně vypálit vtipný text. Víte, co se říká - sportovci jsou známí nejen svým odhodlaný přístupem k životu, ale i specifickým humorem. 

Vybrali jsme pro vás pár nápadů našich věrných zákazníků. 

  • “I sportovci umí vařit!”

Doporučujeme například použít na dřevěná prkénka, servírovací stolky nebo grilovací kleště.

  • “Posiluju!”

Naši zákazníci si celkově velice pochvalují dřevěné korbely na nápoje. Zkuste darovat sportovci dřevěný korbel s gravírováním a vaše snaha se setká s úspěchem.

  • “V každém sportu je kousek umění.

Co koupit sportovkyni k narozeninám nebo k Vánocům? Každá žena má ráda krásné věci. Dřevěné dekorace s osobním vzkazem jsou to pravé ořechové.

  • “Srdce šampiona bije i mimo stadion.”

Pokud je váš protějšek vášnivý sportovec, nemusíte se bát ani romantičtějšího dárku ze dřeva, na který necháte vypálit dvojsmyslný text.

  • “Není to jen sport, je to životní styl.”

Gravírujeme až na 3000 jedinečných dřevěných výrobků. Vyberte si ten váš! Text vyplníte do textového pole v detailu produktu.

krabicka-na-alkohol-s-vlastnim-motivem

Personalizované dárky pro sportovce

Víte, jak ukázat, že jste si dali na dárku záležet? My ano! Osobní dárky pro sportovce hravě vytvoříte pomocí gravírování do dřeva. V nabídce máme až 3000 dřevěných výrobků, které můžete nechat upravit dle vlastního přání. Gravírujeme texty, loga, obrázky i značky oblíbených sportovních klubů.

Levné ale originální dárky pro sportovce

Nemusíte utrácet spoustu peněz, abyste sportovci dali něco extra. I drobnosti potěší, protože dáte obdarovanému najevo, že jste jeho koníček při výběru dárku brali v potaz. Spousta lidí při výběru dárků hledí právě na rozpočet. A co tedy pořídit doslova za hubičku? Nadšený fotbalista a sportovec Tomáš doporučuje dřevěné medaile. “Na medaile lze vypálit jakýkoliv text či obrázek, takže se skvěle hodí jako drobnost, která nezatíží vaši peněženku, ale udělá obrovskou radost. Osobně jsem z takového dárku měl velkou radost, protože mí přátelé tím ukázali, jak dobře mě znají.”

drevene-medaile   drevene-medaile-pro-sportovce   medaile-ze-dreva

Co dát sportovci k Vánocům

A narozeninami nekončíme! Máme pro vás tipy i na stylové vánoční dárky, které ocení každý sportovec. Když sportovec sbírá medaile, případně poháry ze svých úspěchů, pak se mu může hodit vitrína, případně stylová police. V nabídce ČistéDřevo.cz najdete unikátní designové police z masivu pod naší privátní značkou IZARI, které se skvěle hodí jako vánoční dárky pro sportovce. Kromě dubového masivu vás okouzlí i různé typy konzolí a možnosti uchycení na zeď.

dreveny-pohar-pro-sportovce

Ať už jste vybrali cokoliv z této škály dárků, pamatujte, že důležité je projevit svou podporu a zájem o jejich zálibu a vášeň. Vhodný dárek může také posílit jejich motivaci a radost z toho, co dělají. Ať už jste váhali, co koupit sportovci k vánocům či narozeninám, doufáme, že jste dnes našli, co jste potřebovali. Pro více inspirace nás sledujte na sociálních sítích - Facebooku, Instagramu, Pinterestu i TikToku.

Související články

Jak vybrat originální dárek ke dni matek

Jak vybrat originální dárek ke dni matek

nahledovy-darky-pro-maminku

Své mamince bychom měli projevovat lásku a vděk každý den. Jeden den v kalendáři je však k tomu jako stvořený. Ano, řeč je o Dni matek, svátku, který se slaví v různých obdobách po celém světě a vychází ze zažitých tradic. Přestože spousta svátků vzbuzuje mezi lidmi mírnou i větší kontroverzi, co se týče svátku matek, ten je v Čechách bez výjimek oblíbený. A kdy je den matek? V tuzemsku jej pravidelně slavíme druhou neděli v květnu. Letos se jedná o neděli 12. května 2024.

Chcete-li své mamince v tento speciální den udělat radost drobným dárkem, tím pravým může být právě výrobek ze dřeva. Dřevo je jakožto přírodní substance teplé, vřelé a plné energie, a proto je ideálním dárkem ke Dni matek. Připravili jsme pro vás pár tipů na vhodné dřevěné dárečky ke Dni matek.

Co dát mamince ke Dni matek

Milovnici čaje můžete potěšit dřevěným boxem na čaj, který rovnou naplňte jejími oblíbenými čajovými sáčky. Pokud vaše maminka holduje spíše dobrému vínu, radost jí určitě udělá elegantní sada na víno v dřevěné kazetě.

Pokud má maminka doma pořádný šicí stroj a ráda šije, oceňte její kreativní duši krásným dřevěným boxem na šití. Na hezké vzpomínky jsou jako dělané dřevěné rámečky na fotky, které nabízíme v různých tvarech a velikostech. Na mnohé z nich je navíc možné gravírovat osobní vzkazy a nápisy.

Dřevo ale patří i do kuchyně. ČistéDřevo.cz nabízí velké množství oblíbených kuchyňských potřeb z přírodních materiálů jako jsou kokosové misky, kořenky, dózičky a další nezbytnosti. Z dalších dřevěných výrobků do kuchyně můžete vsadit třeba na prkénko s nápisem “Nejlepší maminka” nebo dřevěnou sadu příborů.

kokosova-miska_1   ramecek-ze-dreva-rodina

Vsaďte na personalizovaný dárek pro matku

Co jsou to vůbec personalizované dárky? Jedná se o výrobky na míru, které jsou upraveny nebo ozvláštněny tak, aby co nejvíce odpovídaly vkusu a potřebám obdarovaného. Na dřevěné výrobky můžete nechat vygravírovat jakýkoliv text, vzpomínku, citát nebo báseň. Podívejte se na naše nejčastější texty na personalizované dárky pro matku.

Jakou textaci zvolit pro gravírování do dřeva?

  • Mamince ke Dni matek
  • Máma rozumí i tomu, co jí děti neřeknou
  • Pro nejlepší maminku na světě
  • Mamince
  • Jedna dobrá matka je víc než sto učitelů

Zahalte radost do dárkového balení

Při výběru dárků pro maminku se řídíme převážně jejími zálibami. Můžeme klidně vybrat i drobnost. Záležet bychom si ale měli dát zejména na dárkovém balení. I malý dáreček tak získá punc luxusu. A co se k zabalení báječně hodí? Například dárkové krabičky a bedýnky, ale vedle nešlápnete ani s dárkovým proutěným košíkem nebo klasickým proutěným košem na nákupy či houby. Ten maminka navíc prakticky využije. Pokud nevíte, co mamince zabalit, inspirujte se našim vymazleným hotovým dárkovým balením.

Low cost dárek ke dni matek vyrobíte hravě i sami doma

Levný dárek ke dni matek vůbec nemusí snižovat jeho kvalitu. Právě naopak, low cost dárky bývají mnohdy originální a plné kreativních nápadů.

Co patří k low cost dárkům?

  • Den jenom pro sebe

Nabídněte mamince den, kdy se společně věnujete pouze jejím zájmům. Může to být procházka v přírodě, společné čtení, nebo zkouška nového receptu.

  • Fotografie

Sestavte sbírku fotografií, které připomínají společné zážitky, dobrodružství a vzpomínky. Můžete zvolit i netradiční formu fotografií. Na ČistéDřevo.cz například nabízíme fotografie na dřevě, na sklu i kvalitní fotografie na plátně.

  • Kulinářský zážitek

Připravte pro maminku domácí dezert, dort, nebo sušenky. Domácí pečení nejenže šetří peníze, ale může vytvořit teplé a osobní spojení.

  • Sazenice a semena oblíbených rostlin

Kupte semínka oblíbených květin nebo bylin. Maminka si sazenice může dát na zahrádku nebo balkon. Mamince pak již dáte oblíbené sazenice třeba ve stylovém květináči.

  • DIY dárky

Kreativita a osobní dotek mohou udělat z dárku zvláštní zážitek. Vyzkoušejte některé z našich tipů, které najdete níže.

bylinkova-zahradka-truhlik   fotografie-na-dreve_1

Co vyrobit mamince ke Dni matek

DIY dárek ke dni matek dá mamince najevo, že jste si dali na dárku záležet a zároveň tyto dárky značně šetří i vaši peněženku. Inspirujte se naším výčtem.

  • Výroba soli do koupele vám zabere jen několik minut

Stačí vlastně smíchat epsomskou sůl se sušenými bylinkami a oblíbeným esenciálním olejem vaší maminky a máte voňavý dáreček hotový mrknutím oka. A do čeho sůl do koupele zabalit? My jsme vyzkoušeli stylové skleněné kořenky a výsledek vypadal skvěle. Doporučujeme vyzkoušet.

  • Pečený čaj potěší každou maminku

Pečený čaj zvládne opravdu každý (osobně vyzkoušeno). Zabalit ho pak můžete do krásné dózy s dřevěným víkem a doplnit o stylové jmenovky, cedulky a jiné výřezy z překližky.

  • Vyrobte mamince originální svíčku

Novou a krásnou svíčku vyrobíte ze starých ohořelých svíček. Nejen, že pak před sebou máte originální dárek, ale i produkt v duchu zero waste. A do čeho nejlépe svíčku udělat - nám se oplatili například kokosové misky, ale i staré zavařovací sklenice. Použít ale můžete i starší hrníček či dřevěnou misku. Výrobek bude o to originálnější. 

  • Lapač snů zvládne i začátečník

V nabídce ČistéhoDřeva.cz najdete spoustu atraktivních komponentů a doplňků pro tvoření. Mimo jiné i příze a polotovary na lapače snů. S dřevěným polotovarem vám navíc výroba půjde rychle od ruky a i začátečník může vytvořit doslova umělecké dílo. Pusťte se do toho! Podrobný návod na to, jak vyrobit lapač snů, najdete i v našem magazínu.

  • Macramé dekorace na zeď

U výroby dárku pro maminku můžete zúročit i vaše znalosti a dovednosti. Umíte háčkovat? Nebo jste se shlédli v macramé? Vyrobte pro maminku něco osobního. Macrame dekoraci na zeď jsme zvládli i my!

sul-do-koupele   kokosova-svicka   macrame

Význam a historie dnu matek

Historie Dne matek sahá až do starověkých dob, kdy byly mateřské postavení a role v různých kulturách oslavovány prostřednictvím různých rituálů a obřadů. Moderní podoba Dne matek, jak ji známe dnes, vznikla v 20. století díky aktivitám a úsilí jednotlivců a organizací, kteří chtěli zdůraznit význam mateřství a mateřské lásky ve společnosti. Tento den slouží jako příležitost vyjádřit vděk a lásku k matkám a uvědomit si jejich neocenitelný přínos v našich životech.

Originální dárky ke Dni matek na poslední chvíli

Patříte stejně jako já mezi zapomnětlivé typy? Pak i pro vás máme nápady, jaké dárky pořídit na poslední chvíli, aniž by se jakkoliv snížila jejich kvalita. Mamince můžete pořídit dárkový poukaz, případně oblíbenou pochoutku. Dalším tipem je i kytička, která každou maminku potěší.

darkovy-poukaz

Tyto a mnoho dalších dřevěných drobností budou skvělým dárkem pro maminky všech věkových kategorií. Další přírodní inspiraci najdete na ČistéDřevo.cz. Tak jaký dárek k svátku matek vyberete?

Jak efektivně zabavit děti na zahradě - rady a tipy

Jak efektivně zabavit děti na zahradě - rady a tipy

nahledovy-zahrada-pro-deti

Zahrada je pro děti tajemným zákoutím, které doslova vybízí k hrám plným fantazie. Vybavte si zahradu tak, aby dětské hraní bylo co nejméně destruktivní a zároveň děti bavilo daleko více, než výdobytky moderní technologie. 

K zahradě pro děti neodmyslitelně patří například trampolína, pískoviště, zahradní domeček, ale i hračky pro děti. Všechny nápady na hraní na zahradě, tipy pro lepší bezpečnost i nejrůznější zábavu pro děti na zahradě v DIY duchu najdete v dnešním článku.

Obsah

Jak vybrat trampolínu, aby si ji mohli užívat děti i dospělí

  • Při výběru trampolíny pro děti i dospělé věnujte pozornost zejména bezpečnostním prvkům.
  • Zaměřte se nejlépe na celkovou konstrukci. U levnějších a méně kvalitnějších trampolín jsou trubky konstrukce vyrobeny ze zbytkového materiálu, chybí jim pevný svár, ale například i ošetření trubek proti korozi (napřiklad galvanizací). Pokud všechny tyto komponenty chybí, nebo jsou nedostačující, velice brzy dojde k opotřebování trampolíny a tím se výrazně snižuje její bezpečnost
  • Většina výrobců doporučuje na zimu trampolínu schovávat. Mělo by proto být snadné ji rozebrat na menší části, abyste ji v chladnějších měsících mohli schovat pod střechu, nebo do garáže, takže se na skákací plochu a pružiny nedostane déšť a sníh.  
  • A jaké by měla mít trampolína rozměry? Záleží čistě na vašich preferencích a pro koho je určena. Pro nejmenší děti se hodí menší trampolína – průměr odhadujeme zhruba okolo 96 cm. Na zahradu si pak můžete dovolit i větší průměr (od cca 300 cm).

trampolina

Jak zařídit zahradu pro děti všech věkových skupin

Dětské vybavení na zahradu je vhodné podřídit požadavkům malých uličníků. A čím se nejlépe řídit? Ve většině případů se doporučuje přizpůsobit se věku dětí.

Jednoduché hry na zahradě:

Zábava na zahradě pro děti do 2 let

Pro nejmenší děti do věku 2 let je ideální mít bezpečné a měkké povrchy kolem houpaček a skluzavek, které jsou přizpůsobeny jejich potřebám a schopnostem.

Venkovní hry pro děti od 2-6 let

Pro děti ve věku 2 až 5 let jsou vhodné jednoduché a nízké herní prvky, jako jsou pískoviště, malé skluzavky, prolézačky a houpačky. Měly by být umístěny v dohledu dospělých a konstruovány z bezpečných materiálů, jakým je například dřevo.

Zahradní projekty pro děti od 6 - 12 let

Přidejte do zahrady aktivní prvky, které podporují jejich fyzickou aktivitu a dovednosti, jako jsou horolezecké stěny, lanové hry, míčové hřiště nebo trampolíny. Důležité je zajistit, aby tyto prvky byly bezpečné a odpovídaly věkovým schopnostem dětí.

Pískoviště je nezbytnou součástí každé zahrady

Děti milují písek, dělání báboviček i stavbu hradů, tunelů a dráh pro auta. Dětské pískoviště může být součásti domečku, pokud ale na dřevěné hřiště pro děti nemáte místo, pořiďte pískoviště alespoň samostatně.

  • Prvně se musíme zaměřit na to, jak vybrat dětské pískoviště. Záleží čistě jen na vašich preferencích – vyberete si dětské pískoviště se stříškou, nebo bude součástí zahradního domečku, či zvolíte přenosný stoleček s pískem?
  • Pokud vyberete dětské pískoviště dřevěné, tak musíte myslet na údržbu – například čím natřít dětské pískoviště? Doporučujeme venkovní akrylové barvy, vosk, nebo mořidlo.
  • Když děti odrostou, pískoviště se dá velice snadno upcyklovat. Můžete z něj vyrobit netradiční zahradní dekoraci ze dřeva, motýlí louku, či záhonek, který bude pýchou celého prostoru.

Obdelnikovy-na-sirku-2-1-1024x537

Houpačka na zahradu pro každého neposedu

Houpačky k dětskému hřišti neodmyslitelně patří a zajistí dětem zábavu na dlouhé hodiny. Pokud máte hřiště, tak je nejlepší umístit houpačky tam. Proč mluvíme v množném čísle? Věřte, že sourozenci se o jednu houpačku rozhodně nepodělí. Pokud hřištěm nedisponujete, tak vám postačí silná větev stromu.

Jaké typy houpaček jsou nejpopulárnější?

  • Klasická dřevěná houpačka pro nejmenší
  • Houpačka na zavěšení s ocelovou konstrukcí
  • Houpací síť
  • Závěsné proutěné křeslo
  • Dřevěná zahradní houpačka, která poslouží i jako posezení

drevena-houpacka   detska-drevena-houpacka

Bezpečnost dětí na zahradě

Aktivity pro děti na zahradě by v první řadě měly být bezpečné. Proto tomu přizpůsobíme i vybavení dětské zahrady. Hry na zahradu pro děti vhodně umístíme a zajistíme tak, abychom minimalizovali riziko úrazů. Důraz klademe převážně na použití neškodných materiálů, pevnou konstrukci a dostatečný dohled nad dětmi během jejich pobytu v zahradě. Zajištění bezpečného prostředí zvyšuje radost a možnosti prozkoumávání pro děti i jejich rodiče.

Zahradní hry pro děti

Pokud děti už prozkoumaly každý kout zahrady a dostatečně se vyřádily v dřevěném zahradním domečku, pak přišel čas na zahradní hry, které se netěší velké oblibě jen pro svou zábavnou funkci, ale i pro tu vzdělávací. Dětské hry na zahradu podporují motorické schopnosti, posilují svalstvo a také učí děti správně zpracovávat pocity z výhry nebo naopak prohry.

  • K některým hrám pro děti na zahradu dokonce nepotřebujete nic, kromě pár drobností a kreativního nápadu – co takhle skákání přes překážky a přes gumu?
  • Kuličky jsou oblíbenou hrou našeho dětství, ale věřte, že i dnešní děti umí projevit notnou dávku soutěživosti, takže tuto staronovou hru nepodceňujte.
  • Kreativní tvoření, na které si doma netroufáte – zkuste například malování na kamínky, tvoření obrazů z květin, nebo postavení věže z klacíků, která bude zahradě dominovat.
  • Stavění domečků pro zvířátka, či lesní skřítky – stačit vám bude jen pár klacíků, kamínků a listí – možná se sami vrátíte do vlastních dětských fantazií.
  • Výroba ptačí budky, případně hmyzího domečku.

Jaké hračky nesmí na zahradě chybět?

Přírodní hry pro děti rozvíjí jejich kreativitu a zároveň skvěle doplňují pozitivní atmosféru jakékoliv zahrady. Vybrali jsme pro vás výčet těch nejoblíbenějších nejen vzdělávacích her na zahradu.

  • Zahradní hra kroket
  • Házení kroužků
  • Badminton
  • Nejrůznější nářadí – kutilské, ale i to zahradní
  • Petanque
  • Hračky do písku
  • Dřevěné magnetické rybičky (hodí se do pískoviště i na trávník)

Tvořivé aktivity na zahradě

Jak zabavit děti venku a zároveň je něco naučit? Vsaďte na DIY projekty pro děti. Mezi venkovní vzdělávací aktivity můžeme zařadit například výrobu ptačího krmítka či budky. Kromě krmítka ale snadno vyrobíte i hmyzí hotel či motýlí louku. Spoustu nápadů na zábavné tvoření najdete na Pinterestu.

DIY-ptaci-budka   vyroba-ptaci-budky-s-detmi   ptaci-budka-DIY

Práce na zahradě učí děti zodpovědnosti

Děti velice rády napodobují činnost dospělých. Nebojte se je tedy zapojit do zahradních prací. Podpoříte v nich smysl pro zodpovědnost a projevíte jim svou plnou důvěru. Za pomoci vhodného zahradního nářadí pro děti jim pomáhání a starost o pozemek půjde levou zadní. 

Jakou práci můžete dětem s klidným srdcem svěřit?

  • Založte s dětmi vlastní zeleninové záhony – do takového záhonu se vám bude hodit zejména sléz, mrkev setá, hrášek, fazole, měsíček lékařský a mnohé další nenáročné plodiny a bylinky.
  • Úspěch slaví i malé záhonky s drobným ovocem.
  • S dětským zahradním náčiním vám děti mohou pomoct i při předpřípravě záhonu, mohou například okopávat, plít, nebo hrabat hlínu, a ty šikovnější i sít.
  • Zalévání záhonu je snad nejoblíbenější dětskou kratochvílí na zahrádce, pokud to počasí dovolí, tak jim tuto malou radost dopřejte.

zahradniceni-s-detmi

Závěrem si dovolíme dát menší radu pro větší bezpečnost. Pokud děti budete brát například k zahradničení, tak si dejte pozor na některé druhy rostlin, které by mohly být jedovaté. Dalším magnetem je pro děti voda, takže i v tomto ohledu buďte na pozoru, A jak máte vybavenou zahradu pro děti vy?

Návod na háčkování pro začátečníky: háčkovaný košík s kulatým dnem

Návod na háčkování pro začátečníky: háčkovaný košík s kulatým dnem

nahledovy-jak-uhackovat-kosik

Háčkování je úžasná relaxační činnost, díky které vznikají jedinečné výrobky včetně oblečení, dekorací, praktických košíků, hraček a mnohých dalších. Dnes se chceme zaměřit na háčkování pro začátečníky. Pojďte do jednoduchého háčkování s námi!

V dnešním článku se podíváme na konkrétní návod na háčkovaný košík. Kromě návodu zde najdete i video, seznam potřeb a podrobné fotografie. U praktických informací ale nekončíme, máme pro vás i tipy na doplňky a dekorace, kterými můžete košík ozvláštnit.

Obsah

Návod pro začátečníky na háčkovaný košík

Minule jsme se zaměřili na to, jak začít háčkovat snadno a rychle. Mrkněte na náš návod pro inspiraci. A můžete začít!

Co budeme potřebovat na háčkovaný košík

potreby-na-hackovani   detail-prize

Návod krok za krokem

Návod na háčkovaný košík s dřevěným dnem vám poslouží jako pomůcka. Více praktických informací a možná i dovedností získáte z přiloženého videa.

  • Vybereme si vhodné dno na výrobu háčkovaného košíku. Pro začátečníka se doporučuje začít s nejjednodušším tvarem - kulatým.

dna-na-kosiky

  • Zvolíme si velikost háčku a příze. Velikost háčku se vždy odvíjí od příze, na etiketě jednoduše najdete informace o tom, jak silná příze je a jaká velikost háčku se bude hodit pro danou přízi. Příze na e-shopu ČistéDřevo.cz mají 5 mm, doporučujeme tedy používat háček č. 5 - 7.

prize-detail-tloustky

  • Jako první obháčkujeme dno - jedná se o tzv. pevné oko. Postupujeme jako na videu. Háček provlečeme dírkou ve dnu. Nabereme přízi a provlečeme očkem zpět. Opět nabereme přízi a provlečeme skrz 2 očka. Oko utáhneme.

hackovany-kosik-detail

  • Jakmile je dno obháčkované po celém obvodu, vytáhneme z místa, kde je první řada spojena jedno očko. Na to pak navazuje další háčkování.
  • Pro tvorbu klasického kulatého košíku jsme zvolili krátký sloupek, který se skvěle hodí i pro začátečníky.

kratky-sloupek-hackovani

  • Háček opět provlečeme již hotovým uzlem na dně a dírkou v překližkovém dně. Nabereme přízi a vzniklým očkem provlečeme. Takto opět pokračujeme po celém obvodu, dokud není první řada hotová.
  • V místě, kde jsme ukončili řadu, opět zapíchneme háček mezi dvě horní nitky již vytvořeného očka (očko má tvar “V”). Nabereme přízi a očkem protáhneme zpět. Opět pokračujeme až na konec řady. Na konci zopakujeme postup jako na začátku tohoto bodu.

hackovani-detail

  • Stále pokračujeme v řadách dle návodu výše, dokud nedosáhneme požadované výšky košíku. Nižší košíky mohou posloužit například jako odkládací prostor na klíče. Vyšší se nebojíme použít jako obal na květináč.
  • Ukončení pletení je už na každém z nás. Někdo konec zalepí tavnou pistolí. Rovněž se dá udělat uzlík a zbytek spálit. Případně lze zbylou přízi nenápadně zaháčkovat do košíku. V takovém případě nemusíme již dělat žádný zakončovací uzlík.

Tipy na háčkování pro začátečníky

  • Pro úplné začátečníky doporučujeme bavlněnou přízi se střední pružností. Velice dobře se s ní pracuje.
  • Začínáme od základních stehů a s postupným sebezdokonalováním můžeme přidávat na obtížnosti.
  • Při háčkování je důležité přízi neutahovat moc a ani málo. Pokuste se držet stejné napětí po celou dobu háčkování pro rovnoměrný výsledek.
  • K začátečnickému háčkování se více hodí silnější příze. Výsledek je vidět téměř okamžitě. Nevýhodou tlustší příze je to, že tak dokonale nedrží tvar, což vám u košíku, případně u jiných výrobků pro začátečníky ale nemusí tolik vadit.
  • Pokud si i tak netroufáte na háčkování, vyzkoušejte nejrůznější konstrukce a sady na háčkování, se kterými je tato činnost o dost jednodušší.
  • Doporučujeme začínat kulatým košíkem za použitím dřevěného dna. Velice rychle si tak osvojíte základní techniky háčkování a naučíte se pracovat se samotným háčkem. Rychleji také pochopíte, který typ háčku a jaké napětí vám při háčkování nejvíce vyhovují, a získáte si tak svůj osobitý styl.

hackovani-diy-kosiku   konstrukce-na-hackovani_1

Doplňky pro háčkovaný košíček

Háčkovaný košík se skvěle hodí jako doplněk a dekorace do interiéru. Zároveň se jedná o praktického pomocníka pro všechny vaše nezbytnosti. Z háčkovaného košíku také snadno vyrobíte originální dárek pro vaše nejbližší. Na ČistéDřevo.cz najdete kromě příze, bohatého výběru den na košíky i nejrůznější cedulky, dřevěné dekorace z překližky, knoflíky, korálky, ucha na košíky a mnohé další doplňky, které se vám k háčkování nejen košíků budou hodit. Jsme také specialisté na gravírování do dřeva. Můžete si tedy vybrat dřevěný doplněk a na něj si nechat vygravírovat vzkaz, jméno, věnování, logo i obrázek podle svého přání. Vybrali jste si?

cedulka-z-preklizky

A k čemu se takový košík vůbec hodí? Můžete ho použít na odkládání drobností, jako stylový obal na květináč, háčkované košíky do koupelny zase můžete použít jako organizéry na kosmetiku nebo hygienické potřeby.

Související články

Truhlíky - kdy, jak a čím je osadit

Truhlíky - kdy, jak a čím je osadit

nahledovy-jarni-truhlik

Čas na osázení truhlíků je konečně tady. Fantazii se meze nekladou, a vy se tak můžete pyšnit krásným balkonem či terasou po celý rok. Nic ale není zadarmo, v první řadě se musíme podívat na několik zásadních rad a tipů.

Jakmile se rozhodnete začít pěstovat rostliny v truhlících, vzniká řada otázek ohledně toho, kdy, jak a čím je nejlepší je osadit. Tento článek vám poskytne uceleného průvodce, jak vybrat ideální období pro osázení truhlíků, jakým způsobem správně připravit půdu a jaké rostliny zvolit podle konkrétních potřeb a preferencí.

Obsah

Co pěstovat v dřevěném truhlíku

Pěstování rostlin v truhlících je skvělou alternativou pro ty, kteří nedisponují zahradou, případně chtějí ušetřit prostor. Bojíte se, že v truhlících nevypěstujete vše, co si přejete? Vyvedeme vás z omylu! Truhlíky jsou nekonečnou zásobárnou nápadů a dá se v nich pěstovat téměř cokoliv.

  • Okrasné rostliny 

Okrasné rostliny volíme převážně podle ročního období, ale také podle délky květu a vlastního vkusu. Dalo by se ale říct, že z okrasných rostlin se na balkoně bude dařit v podstatě čemukoliv. Já jednou dokonce vyzkoušela i vlčí máky a luční kvítí. 

  • Ovocné stromky

Přiznáme se, že pěstování ovocných stromků nás mile překvapilo. Pokud ale máte dostatek místa na balkoně, případně vaše terasa zeje prázdnotou, výsadbu ovocného stromku do truhlíku musíte vyzkoušet. Na balkon se například hodí meruňka, které dělá venku problém v chladnějších oblastech vůbec vykvést a navíc vás odmění nádherným květenstvím. Pěstovat ale lze i speciální zakrslé odrůdy jabloní a hrušní a vřele se doporučuje kvůli bohaté úrodě zakrslá třešeň. Na zakrytých balkonech, lodžiích a zimních terasách můžete zkusit pěstovat i něco exotičtějšího, jako jsou citrusy a fíky.

  • Zelenina

Mezi oblíbenou zeleninu vhodnou do truhlíku patří například papriky, keříčková a cherry rajčata, ale i okurky a brambory. Dařit se bude i hrášku, ale ten by měl být alespoň v polostínu, aby se nespálil a neuschnul.

  • Ovoce

Oblíbené bobuloviny a jahody můžete rovněž s přehledem pěstovat na balkoně i terase v květináčích či truhlích. Skvěle se bude dařit rybízu, malinám, borůvkám, angreštu i jahodám.

  • Bylinky

Bylinky používáme k pěstování v truhlících nejvíce. Bylinky v truhlíku máte vždy po ruce a na rozdíl od osázení v záhonu se vám zbytečně nerozrůstají po okolí.

bylinky-v-bedynce   dreveny-kosik-s-narcisy   jarni-aranzma-v-truhliku

Výběr vhodné zeminy

Půda je pro pěstování rostlin zásadní. Kromě správného výběru půdy dle živin a požadavků na pH, nezapomínáme ani na hnojivo a drenáž. Drenáž by měla být první vrstvou v květináči či truhlíku. Následovat by mělo hnojivo smíchané s vhodnou půdou. Ale pozor! S hnojivem to nepřeháníme, jinak bychom mohli nadobro spálit kořínky rostlin. 

A jaká půda je vhodná? Při výběru bychom se měli řídit konkrétními požadavky rostlin. Pro rajčata a papriky existuje speciální půda s postupně uvolňujícím hnojivem. Pro borůvky a vřesy se hodí kyselejší půda a pro okrasné květiny zase doporučujeme půdu s živinami podporující květenství (například muškáty, růže). Speciální typ půdy potřebují rovněž hortenzie, rododendrony, kaktusy, bylinky a orchideje. S výběrem půdy pro konkrétní rostliny vám poradí v každém zahradnictví i hobby marketu.

zahradni-nacini

Odvodnění a zavlažování truhlíků

Při odvodňování a zavlažování truhlíků mnoho zahradníků tápe a jedná se o kámen úrazu. Ovládání množství vody je totiž u truhlíků daleko náročnější než v otevřené zahradě. Přidáváme proto několik tipů, jak si s vodou u truhlíků poradit.

Odvodňování:

  • Drenáž - na dně truhlíku bychom měli vytvořit drenáž, čímž zabráníme uhnívání kořenů. Jako drenážní vrstva se nejčastěji používá štěrk, drobné oblázky, polystyren i dřevěné štěpy. Podobně jako první vrstva u vyvýšených záhonů.
  • Otvory v truhlíku - Otvory na dně truhlíku jsou nezbytností. Pokud používáte dřevěné truhlíky, vyvrtejte díry nebo případně ponechejte dřevěný truhlík pouze jako obal a do něj vložte vhodné plastové truhlíky s dírami. Zároveň je dřevo na vlhkost, hnilobu a plísně z půdy velice náchylné. Naše osobní doporučení zní, abyste minimálně dno truhlíku vystlali - hodí se nopová či plastová folie, ale postačí i sláma nebo písek.
  • Nadzvednutí truhlíku - Pokud to situace dovoluje, umístěte truhlíky na stojany nebo podložky, aby se zlepšila drenáž a vzduchový tok kolem kořenů.

Zavlažování

  • Individuální potřeby rostlin - zohledněte individuální potřeby rostlin, které máte v truhlících. Některé rostliny preferují sušší prostředí (hrášek, cibule), zatímco jiné mohou potřebovat pravidelnější zavlažování (papriky, rajčata). Podle toho je můžete i společně sesazovat do jednoho truhlíku.
  • Pravidelná zálivka - vždy se doporučuje zalévat v pravidelných intervalech, aby si na to rostlina zvykla. Pozor ale na hromadění vody. Příliš časté zalévání může vést k přemokření půdy a uhnívání kořenů (stejně jako u pokojových rostlin v květináčích).
  • Správnost zalévání - kromě pravidelnosti si osvojte i kontrolu vlhkosti. Zaléváme ve chvíli, kdy je půda na povrchu suchá, a když je slunce na obloze nízko (brzy ráno, později večer).
  • Mulčovací kůra - mulčování pomáhá udržovat vlhkost, snižuje odpařování a chrání kořeny před přílišným teplem nebo chladem. Po zasazení květin jednoduše povrch posypeme tenkou vrstvou mulčovací kůry, příp. dřevní drti, oblázků či slámy.

zavlazovani-truhliku

Čím osadit truhlík

Výběr rostlin pro truhlíky je pro estetiku, ale i užitečnost prostoru naprosto zásadní. Nabízí se hned celá řada vhodných kombinací. Bez znalosti několika základních pravidel se ale neobejdeme.

  • Požadavky na slunce - Do společného truhlíku vysazujeme vždy rostliny se stejnými požadavky na sluneční svit. Jižní stranu a plné slunce ocení hvězdička přímořská, violka rohatá, verbeny, skalničky, sukulenty a samozřejmě i muškáty. Z bylinek se skvěle daří na slunci levanduli a rozmarýnu.
  • Výběr půdy - nezapomínejme, že každá rostlina má jiné požadavky na půdu. Sadíme tedy do jednoho truhlíky rostliny, které například vyžadují písčitou půdu, případně půdu se stejným pH.
  • Barevný soulad - je důležitý převážně u rostlin, které kvetou ve stejnou dobu. Vyberte si jednu květinu jako hlavní a tu dejte dozadu. Doplňkové květiny by měly mít barvu na opačné straně barevného spektra a měly by být umístěny v popředí (nejlépe převislé).
  • Rozměry jednotlivých květin - vždy musíme myslet na to, jak bude jednou rostlina velká a necháme v truhlíku dostatečný prostor mezi jednotlivými květinami.
  • Konkurenční schopnosti rostlin - svou bujností všechny ostatní zahluší například petúnie, dvouzubec i molice. 
  • Dobří sousedé - doporučujeme sehnat si tabulku tzv.”dobrých sousedů” pro zahradničení. Namátkou se například do truhlíku k rajčatům doporučuje sadit bazalku, která odpuzuje škůdce a dezinfikuje půdu. Navíc spolu s rajčaty i hezky vypadá a ladí spolu i do mnoha receptů.

Kdy osadit truhlík

Správný čas zasazení do truhlíku závisí na více faktorech, včetně klimatických podmínek a konkrétních požadavcích rostlin. Pokud se zaměříme na okrasné květiny do truhlíku, tak se vždy řídíme ročním obdobím. Je fajn změnit rostliny v truhlíku na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Pozor ale - pokud sadíme rostliny na chladnější měsíce, výsadba by neměla probíhat v příliš mrazivém a vlhkém prostředí

Na jaře jsou velice populární jarní květiny jako jsou sněženky, tulipány, v létě můžete popustit uzdu fantazii. Na podzim se hodí rostliny dobře snášející chladnější podmínky jako jsou vřesy, chryzantémy. Co se týče několikaletých rostlin, tak ty by se měly vysazovat brzy na jaře, případně na podzim. Zeleninu a ovoce sázíme podle zahradnických kalendářů. Pokud nemáme krytý balkon či terasu, tak nikdy sazenice nedáváme ven před tzv. zmrzlými muži (Pankrác, Servác, Bonifác). Úrodu by nám mohl spálit přízemní mrazík.

Optimální růst rostlin? Vsaďte na vhodné umístění!

Na balkoně či terase hraje umístění truhlíků zásadní roli. Pozor byste si měli dát zejména na povětrnostní podmínky (náchylnějším rostlinám vadí průvan, který na balkoně vzniká) a dostatek slunečního svitu. Na slunečním světle by měly rostliny být optimálně minimálně 6-8 hodin. Vhodná jsou pak místa, kde mohou rostliny čerpat z ranního slunce. Samozřejmě existují druhy rostlin vhodné do stinného prostředí, případně ty, které se nemusíte bát vystavit i na přímé slunce.

jarni-kvetiny-v-proutenem-truhliku

Péče o rostliny v truhlíku

  1. Sazenicím ještě před zasazením do truhlíku rozvolníme kořeny. Platí to zejména u starších sazenic, které mají silnou síť kořenů. A u vřesů to platí dvojnásob. Naopak u sazenic zeleniny přísně dbáme na to, abychom mladé kořínky co nejméně poškodili. 
  2. Dodržujeme již dříve zmíněné kroky ohledně správného výběru půdy, umístění i správnosti práce s odvodněním i zálivkou.
  3. Důležitá je pravidelnost zálivky. Vypozorujeme, kolik vody která rostlina potřebuje a přizpůsobíme tomu zalévání.
  4. Pravidelně rostliny hnojíme, a to vždy tak, aby hnojivo nepřišlo do styku s listy a květy (případně již plody).
  5. Bojujeme se škůdci ihned a dbáme i na prevenci. Rajčata trpí na plísně, papriky zase velice rády napadají mšice i molice. Hmyzí škůdce preventivně odlákáte například některými aromatickými bylinami (bazalka, rozmarýn).
  6. Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy i se semeníky.
  7. I přes veškerou lásku a péči se může stát, že se některé rostlině nedaří. V takovém případě rostlinku z květináče okamžitě odstraníme. Její hnijící kořeny jsou velkým lákadlem pro nejrůznější škůdce, nemoci i plísně.

Sezónní rostliny do truhlíku

  • JARO - vneste si radost a pestrost do svých truhlíků už na jaře. Radost vám mohou udělat tulipány, hyacinty, plicníky, modřence i sněženky. Vše vám v truhlíku vydrží celé jaro.
  • LÉTO - v letních měsících se daří všem letničkám. Pěstovat můžete jahody, rybíz, borůvky a samozřejmě i ovocné stromky vhodné pro květináče. Letničky dáváme do truhlíku nejdříve v květnu. Do té doby dáváme přednost jarním květinám, které lépe snášejí zimu. V létě rovněž na balkon patří vámi vybraná zelenina a bylinky.
  • PODZIM - pro pestrý truhlík plný barev vybírejte například z různobarevných chryzantém. Do zimy pak vydrží krásné a nenáročné vřesy. Pozor ale, vřesy vyžadují kyselejší půdu, která se nehodí pro každou rostlinu. Ze zeleniny lze na podzim pěstovat sibiřskou cibuli a česnek (a to i ten okrasný).
  • ZIMA - V zimě si již připravujeme cibulové květiny na jaro (modřence, narcisy, tulipány) a do květináčů na okrasu můžeme sadit například zakrslé typy jehličnanů, okrasnou kapustu i vřes. V článku 7 tipů, co si zasadit v zimě do truhlíku najdete další ověřené tipy.

dreveny-truhlik   drevena-miska-podzimni-vyzdoba   prouteny-kvetinac-zimni-aranzma

Jak pěstovat zeleninu v truhlíku

U pěstování zeleniny v truhlíku je dobré pohlídat si zejména dobu výsadby i umístění. Také doporučujeme použít substrát na výsadbu konkrétní zeleniny (například na papriky a rajčata). Zeleninu doporučujeme vždy předpěstovat doma na parapetu.

Tipy na pěstování zeleniny v truhlících:

  • Pro vysazení zeleniny na balkoně využívejte sadbu do výšky. Dobře poslouží zeď, rošty, schůdky i závěsné systémy pro pěstování (takto se daří například okurkám).
  • Kromě rajčat a paprik můžete na balkoně pěstovat kedlubny, mrkve, ředkvičky, ale i cukety a salát.
  • Pro pěstování zeleniny nemusíte mít spoustu místa, ale potřebujete hlavně dostatek světla. Zkontrolujte proto přístup slunečního světla.
  • Spousta druhů zeleniny lze kombinovat, a můžete je tak zasadit do jednoho truhlíku.

prouteny-truhlik

Design a estetika truhlíků

Vzhled místa, kam truhlíky umístíte, je také důležitý. Truhlíky mohou být estetickým prvkem na terase, balkoně nebo ve dvorním prostoru. Dřevěné truhlíky jsou výjimečným řešením spojujícím krásu i praktičnost. Jednoznačně mají své jedinečné vizuální kvality a mohou přidat do vaší zahrady, terasy nebo balkonu příjemný a přirozený vzhled. Design a estetika dřevěných truhlíků mohou ovlivnit celkový dojem prostoru a harmonii s okolním prostředím.

Krásná zahrádka nepotřebuje velký prostor. Při dobrém rozvržení místa se pak z minizahrádky můžete těšit klidně celý rok. Pro více DIY inspirace nás sledujte na sociálních sítích. Jsme pro vás na Instagramu, Facebooku, TikToku i Pinterestu.

Související články

Jak začít s háčkováním - rady a tipy pro začátečníky

Jak začít s háčkováním - rady a tipy pro začátečníky

nahledovy-hackovane-kosiky

Háčkování je umění, které může přinést nejen radost a relaxaci, ale také vytvořit úžasné výrobky plné kreativity. Uháčkovat se dá téměř cokoliv od dekorací, košíků, oblečení až po krásné hračky pro děti.

Pro mnohé začátečníky může být háčkování záhadou, plnou nových termínů a technik. Nicméně s jednoduchými radami a postupy může být cesta k ovládnutí této dovednosti mnohem hladší. Článek vám přinese užitečné rady a tipy, které vám pomohou začít správně. Začneme výběrem správných materiálů a nástrojů až po pochopení základních stehů a technik.

Obsah

Základy háčkování v 7 krocích

Specialistka na háčkování a rukodělné techniky Nina radí, jak na háčkování pro začátečníky: “Doporučuju začít s košíkem, na které použijete dno z překližky. Na košík můžete použít základní stehy jako je pevný nebo řetázkový a pevné dno zaručí, že se i váš první výrobek povede.” S Ninou se tedy podíváme na přesnější postup, jak si takový háčkovaný košík vyrobit.

  1. Vyberte si dno pro váš košík. To může mít jakýkoliv tvar - oválný, čtvercový, kulatý i atypický. My doporučujeme začít s kulatým ve střední velikosti.
  2. Vhodná příze na košík je pevnější a z materiálu převažuje bavlna i vlna, případně se může jednat o směs (vlny a bavlny).
  3. Jako první si na dno otvorů navážeme smyčky. My jsme si pro háčkování vybrali jeden z nejjednodušších stehů - řetízkový. Zaručujeme, že se vám s ním bude skvěle pracovat a techniku háčkování si tak rychle osvojíte. Postupem času můžete experimentovat s přízemi i složitějšími stehy.
  4. Pomocí pevného stehu a smyček navážeme pří na otvory v dřevěném dnu. Velká výhoda dřevěného polotovaru tkví v tom, že nemusíte hlídat rovnoměrnost a vzdálenost smyček od sebe. Již nadělaná oka jsou skvělou pomůckou nejen pro začátečníky.
  5. Nyní již pokračujeme řetízkovým stehem po celém obvodu dna. Pro vytvoření košíkového tvaru podle potřeby ubíráme nebo přidáváme smyčky, aby se košík rovnoměrně rozšiřoval a výsledek tak byl celistvý.
  6. V háčkování postupujeme do té doby, dokud nepovažujeme výšku košíku za dostačující. Košíky můžou mít různé účely a výška se proto bude odvíjet od toho.
  7. A jak ukončit háčkování? Nejlepší je potáhnout za smyčku (smyčka tak zmizí). Přízi následně jehlou provleču dovnitř díla (cca 3 cm), zauzlím a zbytek ustřihneme.

Jak vybrat přízi?

Při výběru příze zvažujeme hned několik faktorů. V první řadě musíme vědět, na jaký typ výrobku se daná příze hodí.

Materiál - existuje mnoho různých typů přízí, včetně bavlny, vlny, akrylu, bambusu, hedvábí a dalších. Každý materiál má své vlastnosti, a proto je důležité vybrat přízi podle účelu projektu. Například bavlna je ideální pro letní oblečení, zatímco vlna poskytuje teplo v chladnějším počasí. Z hedvábí se zase háčkují ozdobné závoje a unikátní doplňky na oblečení.

Tloušťka - drobný krajkový ubrus z tlusté příze neuháčkujete, proto se zde volí ta nejtenčí možná velikost. Tloušťka ovlivňuje zejména požadovaný vzor. Začátečníkům doporučujeme volit tlustší přízi. Lépe se s ní manipuluje a výsledek je viditelný téměř okamžitě.

Pevnost - výrazně ovlivňuje vzhled výrobku. Pro měkký efekt (například u dekorací a hraček) volíme jemnou přízi. Pro kabelky a košíky, které musí držet tvar se zase více hodí pevnější materiál.

Napětí - před začátkem háčkování je dobré si uvědomit, jaký typ příze vám nejvíce vyhovuje. Každá příze má jiné napětí. Někomu se lépe háčkuje s pevnější přízí, která nemá tolik vůle a někdo zase preferuje pružnější materiál.

Specifické vlastnosti - některé příze mají speciální vlastnosti, například lesk, matnost, odolnost proti pomačkání nebo antibakteriální vlastnosti. Zvažte tyto vlastnosti v závislosti na tom, co od svého projektu očekáváte.

prize-na-hackovani

Snadný průvodce výběrem háčků

Při výběru háčků je klíčové zohlednit tloušťku příze a vzoru, který budete používat. K tomu dobře poslouží číslování háčků. Každý háček má označení tloušťky, a je důležité vybrat háček, který odpovídá doporučené tloušťce příze ve vašem vzoru. Obecně platí, že čím větší háček, tím vyšší číslo. Pro jemnější příze a detailní práce budete potřebovat tenčí háček (krajky například 0,6 nebo bavlna 2), zatímco pro hrubší příze volte silnější háček. Dále je vhodné zkoušet různé materiály háčků (např. plastové, kovové, dřevěné) a zjistit, s jakým materiálem vám nejlépe pracuje ruka, což ovlivní pohodlí při háčkování a napětí příze. Doporučenou velikost háčku najdete vždy na etiketě pořízené příze.

hacky-na-kosiky

Háčkovací vzory pro začátečníky

Máme zde pro vás výběr základních stehů pro háčkování:

Řetízkový steh - základní a velice jednoduchý steh, který tvoří základní řád smyček. V pohodě s ním uháčkujete šálu, tunel i košík. Struktura je celistvá a kompozitní.

Pevný steh - vytváří velice pevnou tkaninu, která se hodí pro košíky, ale i zmiňované kabelky a batohy.

Dvojitý steh - má vyšší strukturu, háčkování je o to rychlejší a zejména se hodí pro měkké tkaniny. Je často používaný pro háčkované hračky, postavičky a dekorace. Výsledek je velice lehký, vzdušný a pružný.

Jednoduchý oblouk - skvělý pro tvorbu textury, vytváří se několik pevných stehů do jedné smyčky.

Krátký sloupek - háčkování je vyšší než u pevného stehu. Vytváří se tak méně hustá tkanina, která je ideální pro lehké šály, nákrčníky čepice a návleky.

Sada na háčkování pro začátečníky

Pokud si nevíte rady se správným výběrem příze, stehu, vzoru a háčku, tak nezoufejte. Na trhu existují celé sady, které vám se začátky háčkování pomůžou? A co v takové sadě najdete? Většinou se jedná o sadu na konkrétní produkt, ve které najdete ideální přízi s háčkem, dno na košíky a dřevěné dekorace na ozdobu.

Nejčastější chyby v háčkování

  • Špatná volba příze

Používání příze, která není vhodná pro daný projekt, může způsobit problémy. Například příliš hrubá nebo jemná příze může ovlivnit vzhled hotového výrobku. Na jemnější a drobné výrobky a hračky se hodí tenká příze. Skvěle se začíná s tlustší a pevnější přízí - ta je ideální na háčkované koše. Na větší doplňky, dekorace a zejména hračky se hodí skoro až plyšová, tlustá a měkká příze.

  • Výběr háčku je zásadní

Pro spoustu začátečníků je složité vybrat háček. Používání nesprávně velkého nebo malého háčku může ovlivnit vzhled a velikost výrobku. Vždy si ověřte, jakou velikost háčku doporučuje váš vzor.

  • Interpretace a čtení háčkovacího návodu

Důležité je pečlivě prostudovat vzor předtím, než začnete háčkovat, a porozumět všem pokynům. Vymezte si pro tento úkon dostatek času a nikam nespěchejte.

  • Nesprávné napětí příze

Napětí příze je klíčovým faktorem při háčkování. Mělo by být konzistentní po celou dobu práce. Příliš volné nebo příliš těsné napětí může ovlivnit velikost a vzhled výrobku.

  • Chybějící znalost základních stehů

Naučit se základní stehy je pro osvojení dovednosti zásadní. Mnohé chyby mohou vzniknout kvůli nedostatečné praxi se základními stehy. Nikdy si proto neukusujeme příliš velké sousto a naopak svou energii přeneseme na nauku těch nejzákladnějších stehů. Mezi ně patří háčkovaný lem, polodlouhý sloupek, řetízkové oko, dvojitý steh a pevné oko. Háčkování vám pak půjde krásně od ruky.

  • Chyby při počítání ok

Pozorně sledujte přidávání a odebírání smyček. Ze začátku se bude jednat o poměrně složitou činnost, postupem času si ale proces zautomatizujete. Počítání ok hravě přirovnáme k řízení auta.

  • Přetáčení příze

Někteří začátečníci trpí tím, že příliš táhnou přízi, což může způsobit, že hotový výrobek bude příliš pevný nebo nepružný. 

  • Chaos ve sledování jednotlivých kroků postupu

Je důležité postupovat krok za krokem a ani neuvažovat nad nějakými zkratkami či vychytávkami. Vynechání nebo špatné provedení jednoho kroku může ovlivnit celý výsledek.

konstrukce-na-hackovani   dna-na-kosiky

Tipy na háčkování, aneb co si doma uháčkovat

Háčkování je doslova láska na celý život. Jak jednou začnete, už s tím nebudete chtít přestat.

  • Háčkované hračky

Na internetu najdete spoustu krásných návodů na ty nejrůznější hračky. Pro hračky se doporučuje používat tlustou, měkkou a pružnou přízi pro co “nejplyšovější” efekt. 

  • Oblečení

Háčkování šály, tunelu, nebo čepice patří mezi úplné základy. Můžete si navíc uháčkovat kousek oblečení přesně podle sebe.

  • Stylové kabelky

Poslední dobou se roztrhl pytel s háčkovanými kabelkami i batohy. Když se vám háčkování zalíbí a budete zručnější, tak můžete vyzkoušet i tento hit!

  • Sezonní dekorace

Mezi sezónní dekorace patří například vánoční háčkované baňky, podtácky s UV tiskem vhodné k obháčkování a samozřejmě i spousta velikonočních motivů. Oblíbené jsou košíky s velikonočními výřezy, háčkování zajíčci a kuřátka i vejce z překližky vhodné k obháčkování.

  • Květináče

Postup na háčkování květináče je stejný jako u koše. Vyberete si vhodný vzor a dno na košík. Následně můžete na dno připevnit nábytkářské nožky (případně se dají zakoupit společně se dnem). Ale pozor výrobek slouží pouze jako obal na květináč). Doporučujeme pouze do interiéru na pokojové květiny.

  • Podtácky

Stylové podtácky v kombinaci dřeva a háčkování patří k oblíbeným originálním dárkům. Darujete tak stylový dárek s jasnými preferenci pro obdarovaného a s nádechem ruční práce, které si každý cení.

  • Háčkované košíky

Háčkovaný košík je praktický designový doplněk do každé místnosti. Kromě estetického dojmu se hodí převážně k uskladnění drobností, které potřebujete mít po ruce. Háčkovaný košík je ideální pro ty, kteří neví, jak začít s háčkováním.

hackovani-kosiku

Historie háčkování

Háčkování má bohatou historii sahající tisíce let zpět. Jeho původ lze vysledovat do různých kultur, avšak první konkrétní doklady pochází ze 16. století v Evropě. Háčkování bylo původně spojováno s výrobou krajkových ozdob a bylo populární mezi šlechtou. Postupem času se stalo rozšířeným do všech vrstev společnosti. Háčkování získalo obrovskou podporu na přelomu 18. a 19. století a za masový rozmach stála převážně Eleonore Riego de la Branchardiere, která tmto zapříčinila velkou revoluci ve viktoriánském modním průmyslu. Od té doby se háčkování stalo nejen průmyslovou činností, ale také oblíbeným koníčkem a uměleckým vyjádřením, s bohatým spektrem vzorů a technik, které odrazují různorodost této tradiční dovednosti.

TIP na závěr: háčkování pro děti

Háčkování je ideální činností pro rozvoj jemné i hrubé motoriky, představivosti a zručnosti. Na trhu existuje velké množství konstrukcí, které pomohou s výrobou krásných produktů i těm nejmenším. Některé konstrukce dokonce nevyžadují ani um háčkování. Materiál se jednoduše provléká a ručně plete bez jakýchkoliv pomůcek. Konstrukce se skvěle uplatňují v nejrůznějších kroužcích pro děti, školních zařízeních i v kurzech pracovních činností. Své fanoušky má i v domovech důchodců pro lidi, jež tuto činnost milovali, ale už zapomněli základní stehy.

Pokud vám nebudou stačit videonávody na YouTube, můžete se zkusit přihlásit na nejrůznější kurzy háčkování, kde se spolehlivě naučíte jak háčkovat. S tutoriály podobného typu se navíc poslední dobou roztrhl pytel. Tak směle do toho!

Související články

Psychologie bydlení - význam dřeva v interiéru

Psychologie bydlení - význam dřeva v interiéru

nahledovy-psychologie-bydleni

Pobyt v přírodě má na lidskou psychiku zřetelný vliv a výrazně ovlivňuje zdraví. V roce 2016 proběhl ve Volyni mezinárodní seminář, ve kterém bylo podstatným předmětem přednášky téma “Dřevo a lidské zdraví”. Výsledek studie, jež zazněla z úst hned několika odborníků na toto téma, zněl jasně – dřevěný nábytek, dřevěné dekorace a přírodní materiály neplní v interiéru jen estetickou funkci, ale výrazně přispívají k zvládání stresu!

Pojďme se společně podívat na vliv dřeva na zdraví a na to, čím vším nám dřevo v interiéru prospívá. Budete se divit, jak jednoznačné jsou vědecké poznatky!

Obsah

Design a dřevo: dva nerozluční parťáci

Spojení dřeva a designu zdůrazňuje, že krása a užitečnost mohou společně tančit v dokonalém souladu. Dotek dřeva poskytuje designérům nekonečné možnosti pro vyjádření kreativity. Jeho organické tvary a unikátní textury vytvářejí atmosféru přírodní elegance, která dodá prostoru živoucí charakter. Kromě zlepšení vizuální stránky prostoru vás ohromí i funkcionalita tohoto tradičního materiálu. A pozor - ten navíc nepodléhá zubu času!

Proč zařadit bytové doplňky ze dřeva a přírodní dekorace do vnitřního prostoru?

Jak již bylo řečeno, tak pobyt v přírodě příznivě ovlivňuje lidský organismus, dle nejnovějších kanadských studií ale v přírodě trávíme pouze 6 % času denně, a tím pádem nám spojení s krajinou citelně chybí. Lidské tělo vykazuje lepší výsledky ve chvíli, kdy je kontakt s přírodou zajištěn i “zprostředkovaně”.

Hlavní přednášející na toto téma, Ing. Dalibor Houdek Ph.D, zmiňuje v tomto směru doslova převratnou studii z roku 1984, kdy se zkoumala rychlost rekonvalescence pacientů po operaci břicha. Kratší pooperační pobyt a menší dávku analgetik potřebovali pacienti, kteří měli výhled do zeleně nemocničního parku. Začalo se tedy diskutovat nad tím, jak dostat do pracovních i domácích interiérů více dřeva, a zda je jejich účinek pro lidský organismus opravdu tak důležitý. Význam dřeva v interiéru není jen estetický, ale i psychologický. Důkazem ať je výzkum vedený kanadským dřevařským institutem FPInnnovations.

drevo-v-detskem-pokoji

Jak probíhal výzkum?

  • V rámci studie vznikly dvě varianty kancelářského prostředí. Jedna místnost byla vybavena nábytkem ve sterilní bílé barvě. Druhá místnost se pyšnila dřevěným nábytkem z masivu a dekoracemi do kanceláře.
  • 119 studentů University of British Columbia se zúčastnilo experimentu, který zkoumal jejich reakci na stresovou situaci v rámci závislosti na okolním interiéru.
  • Studenti byli rozděleni do skupin a postupně zavedeni do jedné z uměle vytvořených kancelářských místností.
  • Tam se dozvěděli pouze to, že jim bude předložen test z matematiky, jehož výsledky budou výrazným bodem v jejich celkovém hodnocení na konci roku.
  • Během experimentu bylo studentům měřeno EKG a vodivost kůže (obojí se například podílí na “detektoru lži”).
  • Prokazatelně menší míře stresu podléhali studenti, jejichž testování probíhalo v místnosti s dřevěným nábytkem.
  • Bylo dokázáno, že prostředí má zásadní vliv na to, jak vnímáme a zároveň zvládáme stresové situace.
  • V rámci studie vznikly dvě varianty kancelářského prostředí. Jedna místnost byla vybavena nábytkem ve sterilní bílé barvě. Druhá místnost se pyšnila dřevěným nábytkem z masivu a dekoracemi do kanceláře.
  • 119 studentů University of British Columbia se zúčastnilo experimentu, který zkoumal jejich reakci na stresovou situaci v rámci závislosti na okolním interiéru.
  • Studenti byli rozděleni do skupin a postupně zavedeni do jedné z uměle vytvořených kancelářských místností.
  • Tam se dozvěděli pouze to, že jim bude předložen test z matematiky, jehož výsledky budou výrazným bodem v jejich celkovém hodnocení na konci roku.
  • Během experimentu bylo studentům měřeno EKG a vodivost kůže (obojí se například podílí na “detektoru lži”).
  • Prokazatelně menší míře stresu podléhali studenti, jejichž testování probíhalo v místnosti s dřevěným nábytkem.
  • Bylo dokázáno, že prostředí má zásadní vliv na to, jak vnímáme a zároveň zvládáme stresové situace.

drevene-poradace   pohovor   drevene-doplnky-na-stul

Dřevo a duševní zdraví

Prastaré učení feng shui se ve své podstatě zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru. Můžeme se tímto čínským učením inspirovat zejména ve chvíli, kdy chceme udržet zdravé mikroklima v domě. Nejedná se jen o správné rozložení nábytku a dekorací v domě v souladu s přírodními a energickými silami, ale také o využití přírodních materiálů a estetiky dřeva. To, jak působí náš domov má na naši psychiku výrazný vliv. Zřejmě vás teda nepřekvapí, že většina terapeutů, koučů a psychologů se vás hned na prvním sezení zeptají, jak to vypadá u vás doma. Školní psychologové zase doporučují dětem a mladistvým jako první náplast na problémy - uklidit si od podlahy svůj pokoj. Kromě pořádného úklidu a zbavení se harampádí doporučují přední specialisté na duševní zdraví obklopit se přírodními materiály.

loznice-prirodni   prirodni-nabytek

Druhy dřeva v bydlení a jejich vliv na psychologii bydlení

Vliv dřeva na pohodu je naprosto fascinujícím tématem, který hraje prim v kancelářích psychologů i bytových designérů. Existují ale nějaké druhy dřeva, které v interiérovém prostředí vynikají? Nebo je to vše jen o vkusu? Pojďme se na to společně podívat. 

  • Vzhled a barva - světlé dřevo bývá spojeno s čistotou, relaxačním zážitkem i klidem. Rovněž světlejší barvy podporují pocit vzdušnosti. Tmavé typy dřevin vynikají útulností.
  • Vůně dřeva - mezi krásné vlastnosti dřeva patří jejich typické aroma. Správně zvolená vůně má totiž terapeutické účinky a bohatě ji využívá například aromaterapie. Vůně dřeva obecně je pro každého jedince příjemná a harmonizující. Každý typ dřeviny ale voní jinak - například cedr vnáší do prostoru svěžest, santalové dřevo působí relaxačně.
  • Asociace a symbolika - některé druhy dřevin mají historický či nostalgický nádech. Vzbuzují tak příjemné vzpomínky a asociace, čímž přispívají k duševní pohodě.
  • Akustika - fyzikální vlastnosti dřeva bývají mnohdy značně podceňované. Zcela zbytečně! Měkčí dřeviny jako je například smrk či borovice lépe absorbují hluk. Díky tomu přispívají ke klidnějšímu a harmoničtějšímu prostředí. Měkčí a světlejší dřevo se proto hodí hlavně do ložnice.

drevena-kancelar

Přírodní materiály v domácnosti

Příznivý vliv na lidský organismus nemají jen viditelné povrchy ze dřeva. Například proutěné dekorace ještě více podpoří celkový naturální dojem a nápomocné budou zejména tam, kde si nábytek z masivu nemůžeme z nějakého důvodu dovolit. Proutěné koše a košíky jsou produktem známým již od starověkého Egypta, kde se používaly zejména k přenášení potravin, ale i stavebního materiálu. Užitná funkce košů z proutí však pokračovala i nadále a byla přirozenou součástí lidského života napříč historií. I když i dnes umíme ocenit jejich praktickou funkci, jejich dekorační účel z velké části převažuje. Kdo má doma ohniště, tak koše na krbové dřevo jsou příjemnou nezbytností působící na naše smysly ve všech směrech pozitivně. Mnozí z nás používají pletené koše jako obaly, či vázy pro květiny a tím dodají domovu i kanceláři hřejivou atmosféru a alespoň zprostředkovaně se přiblíží k přírodě.

prouteny-kos-na-drevo_2   prouteny-nabytek

Dřevěný nábytek do koupelny není dnes žádné tabu

Dřevěný nábytek do obýváku není ničím výjimečným. Umíte si ale nábytek ze dřeva představit i v koupelně? Předpokládejme, že v místnosti, kde se koupete, žádný stres většinou nezažíváte (jak tomu může být například v pracovně), zřejmě byste ale rádi prohloubili relaxační účinek, jenž například koupel nabízí. Pokud navíc interiér podpoříte dekoracemi v přírodním stylu (doporučujeme například nejrůznější svíčky, svícny z břízy a mnohé jiné přírodniny) a nábytkem s viditelně dřevěným povrchem – výsledek bude stoprocentní. Pokud se bojíte vlhkosti, tak doporučujeme poohlédnout se po odolnějších materiálech – například bambusu nebo olivovém dřevu. Bambus se pyšní vysokou odolností, dřevo z olivovníku pak nejen odolností, ale i nádhernou kresbou.

Bytové doplňky oceníte tam, kde chybí vhodný nábytek

V práci trávíte notnou část svého dne a většina pracovníků si nábytek do kanceláře vybrat nemůže. Pozitivně laděnou atmosféru s výrazným ozdravným účinkem ale vytvoříte i za pomoci přírodních dekorací, živých květin a dřevěných dekorací na poličku. Pokojové květiny zasaďte například do květináče ze dřeva a stěnu můžete příjemně doplnit o dřevěné dekorace na zeď. Všechny tyto přírodniny pozvednou nejen atmosféru, ale i lidskou mysl. Jejich velkou výhodou je i to, že se dají pořídit velice levně – spoustu krásných věcí si přinesete například z výšlapu na horách, či procházce po lese.

Závažným činitelem fyziologických reakcí lidského organismu na stres je sympatický nervový systém (SNS). Hned několik výzkumů dokázalo, že vizuální povrchy z dřevěného materiálu SNS snižují. Pokud tedy chcete účinně bojovat s jakýmkoliv fyzickým či psychickým neklidem nebo si jen prodloužit relaxační požitek v příjemném prostředí, tak doporučujeme do interiéru zařadit co nejvíce přírodních materiálů, květin a viditelně dřevěných povrchů v masivní úpravě.

Související články

Založili jsme chráněnou dílnu Dřevěný Anděl!

Založili jsme chráněnou dílnu Dřevěný Anděl!

Chráněná dílna Dřevěný anděl se zrodila v Šenově u Ostravy v létě 2023 pod záštitou ČistéDřevo.cz. Lidé se zdravotním handicapem v ní balí, kompletují, skládají a dokončují voňavé výrobky ze dřeva.

Jak vybrat dětské sáně? Rady a tipy

Jak vybrat dětské sáně? Rady a tipy

nahledovy-sane

S blížící se zimou přichází i čas radosti a zábavy na sněhu pro nejmenší členy rodiny i nadšené dospělé. Jednou z nezapomenutelných zimních aktivit je jízda na saních, která dokáže rozjasnit tváře dětí i dospělých.

Při výběru dětských saní není bezpečnost a pohodlí zanedbatelné. Jak vybrat ty správné sáně pro všechny věkové kategorie? Tento článek vám přináší užitečné rady a tipy, abyste mohli s klidem vyrazit na svahy a užít si radost zimy bez obav. Podíváme se na jednotlivé typy saní, jejich materiál, bezpečnostní prvky i příslušenství.

Obsah

Jaký typ sáněk vybrat?

Mnohé druhy sáněk se rozlišují podle věku. I my toto rozdělení považujeme za nejšikovnější. Podle věku vyberete nejen vhodný materiál, ale i doplňky.

Sáňky pro miminka

Sáně pro nejmenší jsou spíše takovým zimním kočárkem. Součástí bývá tlačná tyč, podložka, spací pytel i rukávník pro maminku. Předpokládáme, že nespustíte malé miminko z kopce dolů, spíše je tento typ saní vhodný na přechody po sněhu, na svah a procházky zasněženým lesem i s malým miminkem.

Sáně pro batolata

Sáňky pro menší děti vyžadují mnoho bezpečnostních úprav. Pro batolata a děti zhruba do 3 let jsou určeny sáně s opěradlem.

Sáně pro předškoláky

Větší děti považují za ohromnou zábavu jezdit na saních ve dvojici. Vybírejte proto kvalitní sáně s vysokou nosností a s dostatečnou délkou sedáku. Děti to ocení.

Sáně pro dospělé

U saní pro dospělé je základním prvkem výběru nosnost. Mnohé dřevěné sáně se vyrábějí s nosnosti až 140 kg, a hry ve sněhu si tak s přehledem mohou užít i dospěláci.

sane-ze-dreva

Je důležitá délka saní?

Rozhodně ano! Délka je jedním z klíčových faktorů při výběru saní. Optimální délka závisí na několika faktorech, včetně věku dítěte, jeho váhy a také typu terénu, na kterém budou sáně používány. Pro mladší děti a začátečníky obvykle platí, že kratší sáně lze snáze ovládat a lépe se hodí pro měkký sníh. Kratší délka umožňuje dětem zvládat zatáčky i bezpečnou rychlost. Na druhou stranu, pro starší děti a pokročilé sáňkaře doporučujeme delší sáně, které nabízejí lepší stabilitu a rychlejší jízdu, zejména na rovinatějších površích. Rovněž delší sáně disponují vyšší nosností a v pohodě se na něj vejde více dětí i dva dospělí.

rodina-se-sankami   drevene-sanky

Výběr sáněk podle materiálu

Sáňky pro děti se vyrábí hned z několika materiálů. Na výběr máte plast, kov, dřevo. Nyní se těší velké oblibě i nafukovací gumové sáně či boby. Všechny materiály sáněk mají své výhody i nevýhody. Pojďme se jim podívat na zoubek.

Kov

Některé moderní sáně obsahují kov, případně celá jejich konstrukce je vyrobena z kovu. Typicky se jedná o sáně pro miminka, které slouží převážně k tlačení (vlastně se jedná o takový kočárek na lyžích). Klasické sáně z kovu jsou sice odolné (pozor na korozi!), ale také výrazně těžké, a pro mnoho dětí tudíž nepoužitelné.

Plast

Sáně z plastu vynikají lehkostí a nízkou cenou. Z osobních zkušeností ale bohužel musíme konstatovat, že stačí jedno řádění vícero dětí, menší náraz a je bohužel po sáňkách.

Dřevo

Dřevěné sáně jsou klasika, která nikdy nezklame. Za největší nevýhodu samozřejmě považujeme jejich vyšší váhu a zvýšenou péči (obojí je však vykoupeno vyšší nosností, resp. vysokou trvanlivostí). Na druhou stranu výhod je daleko více. Dřevěné sáně vám dlouho vydrží, vybírat můžete hned z několika variant a cenově je řadíme ke zlaté střední cestě.

Guma

Nafukovací typ saní doporučujeme spíše pro větší děti, mladistvé a dospělé. Bobování a sáňkování na tomto typu saní vyniká vysokou rychlostí. Jízda by proto měla probíhat na svazích tomu určených, případně s dokonalou znalostí terénu.

Sklovlákno nebo uhlíkové vlákno

Některé high-end sáně obsahují uhlíková nebo skleněná vlákna, která zvyšují odolnost, ale zároveň výrazně sáně odlehčují. Vlákna se aplikují převážně na profesionální a sportovní sáně.

plastove-sane   kovove-sanky

Ty nejlepší doplňky nejen pro dřevěné sáňky

V současnosti je možné nejen dřevěné sáně doplnit o nejrůznější vychytávky, které jízdu na saních ještě vylepší - ať už z bezpečnostního nebo zábavného hlediska.

Popruhy

Aby vaše dítka nevypadla ze saní a bobů, popruhy jsou doslova nutností. Hodí se spíše pro malé děti. Větším už bohužel budou překážet.

Vyvýšené sedátko

Pokud se rozhodnete pro sáně, které vydrží napořád, tak doporučujeme investovat do kvalitních univerzálních saní. A pro menší děti doporučujeme zakoupit vyvýšené sedátko, které i těm nejmenším pomůže udržet rovnováhu i zdravé držení těla.

Sáňky s opěrkou

Sáně s opěrátkem pro děti jsou konstrukce navržené s ohledem na bezpečnost a pohodlí nejmenších sáňkařů. Sáně s ohrádkou poskytují oporu a stabilitu během jízdy. Rovněž předchází převrhnutí saní.

Tyč na tlačení

Doporučujeme zejména na horách, kdy sáně poslouží místo kočárku pro ty nejmenší děti. Maminka Markéta si nemůže tento typ saní vynachválit: “Mám ráda, když mám dítě při jízdě na sáňkách pod dohledem. Sáně s tlačnou tyčí pro mě tedy byly jasnou volbou.” Tyč je navíc odnímatelná, takže jakmile batole vyroste, stačí ji jednoduše odmontovat. 

ohradka-na-sanich

Bezpečností tipy i pro nezbedné sáňkování

Desatero bezpečného sáňkování:

  1. Nepodceňujte bezpečnostní prvky na sáňkách jako jsou brzdy, popruhy i opěradla. Výrazně to sníží možnost úrazu.
  2. Pořiďte dětem bezpečnostní snowboardovou či lyžařskou helmu a brýle.
  3. Na dráze dodržujte bezpečnou vzdálenost od ostatních.
  4. Vždy dejte přednost kvalitním saním. Nikdy nesáňkujte na viditelně poškozených bobech, saních, aj.
  5. Po celou dobu jízdu brzděte celým chodidlem.
  6. Rychlost jízdy přizpůsobte svým schopnostem, podmínkám a stavu dráhy.
  7. Kromě toho, že nebudete podceňovat stav saní a bobů, tak podobnou péči věnujte i výběru vhodného oblečení a obuvi.
  8. Během samotné jízdy si nic nefoťte a ani se nenatáčejte.
  9. V případě nehody okamžitě opusťte dráhu a uvolněte místo projíždějícím.
  10. Dostatečně sledujte počasí a sněhové podmínky.

Zimní radovánky na horách i ve městě

Sáně vybíráme i podle specifických potřeb rodiny a místa využití. Jiné sáně budete potřebovat ve městě a jiný typ saní se vám bude hodit na horách. Pro městské zimní radovánky je klíčovým faktorem váha a pohodlí kvůli častému přemisťování i mimo zasněžené svahy. Horské podmínky díky různorodosti terénu vyžadují kvalitu a odolnost. Na horách proto dejte přednost dřevěným saním, ideálně z kvalitního bukového dřeva.

Cenové rozpětí kvalitních sáněk

Cenové rozpětí sáněk se pohybuje od 500 Kč až do několika tisíc. Záleží především na materiálu a příslušenství. K nejlevnějším saním patří ty plastové. Dřevěné sáně považujeme za zlatou střední cestu. Nejdražší sáně jsou vyrobeny z kovu, kompozitních materiálů, případně uhlíkového vlákna i sklovlákna. Jednotlivé příslušenství, jako je ohrádka, tyč, popruhy, volant, úložný prostor a mnohé další, cenu saní zvyšují.

Jak správně uskladnit sáně?

  • Dětské sáňky před uložením dobře zkontrolujeme, zda nedošlo k poškození.
  • Vždy uskladňujeme dokonale vysušené, aby nedošlo k hnilobě, korozi, plísni a jinému zničení materiálu.
  • Ukládáme vertikálně či horizontálně na pevné místo tak, aby postupem času nedošlo k deformaci nebo zničení jinými věcmi z půdy či sklepa.
  • Pokud sáně obsahují kovové části, tak je navoskujeme (za nejlepší je považován včelí vosk určený na lyže a skluznice).
  • Před uložením přikryjeme vhodnou plachtou nebo starým prostěradlem. Zamezíme tak zaprášení i případnému poškrábání povrchu.

drevene-sane

Na e-shopu ČistéDřevo.cz nabízíme dětské sáňky v nejrůznějších velikostech, provedeních a s atraktivním příslušenstvím. Ale pozor! Tuto zimu mizí rychlostí blesku, tak ať je nezmeškáte. Pro další dřevěné tipy do domácnosti, zahradu i jako originální dárky nás sledujte na sociálních sítích.

Související články

Jak založit vyvýšený záhon?

Jak založit vyvýšený záhon?

nahledovy-zahon

Toužíte mít svůj vlastní záhon na jahody, zeleninu a bylinky, ale klasické záhony vám nic neříkají? Báječným řešením jsou vyvýšené záhony, které ulevují zádům a usnadňují práci na zahradě. Navíc můžete bez obav postavit záhon na terase, balkoně a jiném netradičním místě. Hodí se tedy i pro ty z vás, kteří nedisponují velkou zahradou. 

Ať už jste zkušený zahrádkář nebo nadšený začátečník, v dnešním článku vám poradíme, jak úspěšně založit vyvýšený záhon.

Obsah

Založení vyvýšeného záhonu

Máme pro vás zaručený a přesný návod, jak udělat vyvýšený záhon. Pojďme na na to! S našimi radami zvládnete založit vyvýšené truhlíky i záhony levou zadní! Pak už se jen můžete těšit na bohatou úrodu.

Založení a spodní drenáž

Vysoký záhon se zakládá na jaře nebo na podzim. Z osobních zkušeností doporučujeme spíše podzim, aby přes zimu stačil základ dostatečně zetlít.

  1. Vybereme materiál, ze kterého záhon postavíme.
  2. Záhon by měl stát na dobře přístupném místě a tam, kde se rostlinám bude dařit. Vždy stavíme na rovnou a zpevněnou zem.
  3. Nejprve vytvoříme tzv. spodní drenáž. Ta se skládá z klacků, větví, shrabaného listí a dalších organických zbytků. Z toho důvodu doporučujeme založit záhon už na podzim, kdy spodní drenáž stihne zetlít. A z jakého důvodu se spodní drenáž používá? Dobře odvádí přebytečnou vlhkost a slouží k provzdušnění celého záhonu ve všech jeho vrstvách.

Kompost

  1. Na spodní drenáž nasypeme kompostovou střední vrstvu. Můžete použít kompost ze zahrady, hnůj, dřevěný popel, ale i nevyzrálý kompost či dobře živenou hlínu.
  2. Materiál v záhoně samozřejmě postupně klesá. Myslete tedy na to, že střední vrstvu budete muset několikrát do jara dosypávat.
  3. V této vrstvě dochází k důležitým tlejícím procesům, které zahřívají kořeny, a to hned o několik stupňů.
  4. Zároveň tato část funguje jako jakási houba, která zadržuje vodu, a udržuje tak na záhoně dostatečnou vlhkost.

Vrchní část - zemina

  1. Pokud zakládáme záhon na podzim, tak poslední vrstvu sypeme až na jaře těsně před vysazením rostlin. Jedná se již o substrát vhodný k sázení plodin.
  2. Substrát vybíráme podle toho, jaké rostliny plánujeme zasadit.
  3. V případě zájmu doplníme vrchní část o netkanou textilii, abychom zamezili přílišnému prorůstání plevele a minimalizovali škůdce. Kdo netkaným textiliím nefandí, tak vhodnou alternativou je například sláma. Ta navíc udrží vlhkost v záhonu i v parných letních dnech. 

Nejvhodnější materiál na stavbu vyvýšených záhonů

Pokud stále váháte, co na výrobu použít, inspirujte se naším výběrem těch nejoblíbenějších materiálů pro zhotovení.

Beton

Beton poskytuje velice pevnou a stabilní konstrukci, která nijak nehnije a vydrží vám s přehledem několik desítek let. Beton rovněž patří k levnějším variantám. Za jeho velkou nevýhodu považujeme jeho estetickou nevzhlednost, která spoustu lidí odrazuje. Pokud ale záhon umístíte v takovém koutu zahrady, kde vám nebude zavazet, máte vystaráno. Další nevýhodou je i neprodyšnost. Tu vám betonový záhon rozhodně nezaručí. Prodyšnost půdy hraje klíčovou roli pro růst kořenů i teplotu substrátu.

Dřevo

Dřevěné vyvýšené záhony patří k nejoblíbenějším variantám. Kromě praktických vlastností je oblíbený převážně díky estetickému vzhledu. Velice často se stává nezbytnou součástí zahrady a stylovou dřevěnou zahradní dekorací. V případě dřevěného záhonu musíte ale počítat s vyšší péčí a vhodnou povrchovou úpravou. U dřevěného záhonu velice dobře regulujeme výšku. Ulevíme tak zádům a zvolíme si tak vysoký záhon, jak nám nejvíce vyhovuje.

Kámen

Ve chvíli, kdy zvolíte vyvýšený záhon z kamene, můžete si být jistí, že se jedná o celoživotní záležitost. Nejen, že tyto kamenné záhony lahodí oku, šetří vaše záda, ale stanou se svébytnou dominantou zahradního koloritu. Kamenný záhon je ale zároveň náročnější na výrobu, čas i peníze.

Plast

Plastový materiál patří k nejlevnějším variantám. Při rozhodování je ale třeba zvážit jeho malou trvanlivost i “nepřírodní” vzhled. Ve srovnání se dřevem a kamenem nepatří mezi nejudržitelnější a nejekologičtější možnosti.

Cihly

Co se týče trvanlivosti a odolnosti konstrukce, můžeme cihly přirovnat ke kameni či betonu. Pokud bychom chtěli záhonky postavit z nových cihel, tak se nám výroba znatelně prodraží. Alternativou je samozřejmě výběr bouraných cihel.

Hliníkový plech (případně jiné kovové konstrukce)

Kovové nebo ocelové rámy jsou pevné, odolné a nehnijí. Rovněž je můžete různě tvarovat pro estetické i praktické účely. Nevýhodou je koroze, ale i přílišný ohřev na slunci, což může způsobit nadměrné přehřívání a vysychání půdy. 

cihlovy-vyvyseny-zahon   vyvyseny-zahon-kamen

K čemu jsou vyvýšené záhony

Zvýšené nadzemní záhony primárně slouží k pěstování zeleniny, ovoce i bylinek. Díky svému estetickému vzhledu, ale i praktickým výhodám, se vyvýšené záhony staly populárními po celém světě. 

Výhody vyvýšených záhonů

  • Zlepšení odvodnění - zvýšené záhony lépe odvádí vodu. Díky tomu na záhonku nevznikají mokřiny a neuhnívají kořínky.
  • Regulace teploty půdy - záhon díky umístění nad úrovní terénu rychleji absorbuje sluneční světlo a teplo, půda se pak lépe zahřívá. Výsledky pěstování jsou proto mnohokrát lepší lepší než u klasických záhonů.
  • Snadnější péče o rostliny - zvýšený záhon se doporučuje především pro osoby s bolestmi zad, případně jinými zdravotními problémy. 
  • Prevence kompakce půdy - při použití vyvýšených záhonů se minimalizuje šlapání po půdě, což může snížit kompakci půdy a podporovat lepší průnik vzduchu a vody.
  • Design a estetika - estetický vzhled je pro mnoho lidí zásadní. Zahrada s vyvýšenými záhony lahodí oku a působí uspořádaným dojmem.
  • Ochrana před škůdci - rostliny umístěné na vyvýšených záhonech mohou být méně dostupné některému hmyzu nebo hlodavcům, což snižuje riziko poškození rostlin. Zvláště pokud pod záhon umístíte drátěné pletivo (doporučujeme galvanizovanou ocel).

Nevýhody vyvýšených záhonů

I když mají vyvýšené záhony spoustu skvělých výhod, tak mají i některé nedostatky, které je třeba při výběru zvážit.

  • Vyšší náklady. Postavení vyvýšených záhonů může být nákladné, zejména pokud se rozhodnete použít kvalitní materiály nebo zakoupit hotové konstrukce. Náklady na půdu a kompost mohou také přispět k celkové vysoké pořizovací ceně.
  • Rychlejší vysychání půdy. Vyvýšené záhony vysychají mnohem snadněji než půda na úrovni terénu, zejména v horkých a suchých podmínkách. To vyžaduje pečlivou regulaci zavlažování nebo pravidelné mulčování.
  • Omezenější růst kořenů. Rostliny vysazené ve vyvýšených záhonech mají omezený prostor pro růst kořenů v porovnání s rostlinami pěstovanými přímo v půdě. To může ovlivnit některé druhy rostlin nebo plodin, které potřebují hlubší kořenový systém. V tomto případě doporučujeme záhon beze dna a s pletivem vespod.
  • Některé plodiny jsou pro zvýšené záhony nevhodné. Rostliny s rozsáhlým růstem se pro vyvýšené nehodí. Omezený prostor totiž negativně ovlivňuje jejich růst a vývoj.

Co pěstovat ve vyvýšeném záhonu

Na to, co vysadit do vyvýšených záhonů, jsme se zaměřili v našem minulém článku. Obecně vzato je důležité se držet převážně plodin, které se k sobě hodí a jsou dobrými “zahradními sousedy”. Někdy se rovněž mluví o zelenině jednotlivých tratí. Zasadit k sobě můžete například cuketu, hrášek a mrkev. Další možnost jsou rajčata, bazalka, okurek a celer. Poměrně oblíbenou a nenáročnou variantou je kombinace jahodníku, salátu, ředkviček a fazolí.

Také doporučujeme osázení několikrát jednou za pár let obměnit kvůli živinám v půdě. Hnojení vyvýšených záhonů probíhá převážně na podzim po skončení sezony. A jakými rostlinami začít? Pokud jste jako já - “kozel zahradníkem”, tak doporučuji jako první osadit bylinkový záhon a jahody. S přibývajícími zahradními zkušenostmi můžete zvýšené záhony na bylinky vyměnit za něco náročnějšího. 

vyvyseny-zahon   vyvyseny-zahon-s-jahodami

Péče o zvýšené záhony

Ať už k výstavbě zvolíme jakýkoliv materiál, tak prevence a péče je pro zdraví námi vysázených plodin zásadní. Nejméně údržbový je samozřejmě betonový záhon. Dřevěný, ale i kovový materiál už vyžaduje důkladnou povrchovou úpravu.

natirani-zahonu

Přejeme vám, aby byly vaše zahrádkářské výsledky co nejbohatší a nejrozmanitější! Ke sběru úrody poslouží například proutěné košíky. K uskladnění se nejvíce osvědčily vzdušné dřevěné bedýnky. Ty s přehledem uložíte ve sklepě, na balkoně i ve spíži.

Související články