AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vše, Strana 5

6 snadných kroků k výrobě vánočního truhlíku

6 snadných kroků k výrobě vánočního truhlíku

nahledovy-vanocni-truhlik

V ČistéDřevo.cz se sešli snad ti největší milovníci Vánoc! Proto pro vás sledujeme největší trendy na vánoční výzdobu daného roku a každý rok pro vás máme nachystané nové tipy na vánoční dekorace i dárky. Minulý rok jsme se zaměřili například na minimalistický skandinávský styl. Letos zase chceme podpořit módní vlnu nesoucí se v růžovém oparu barvy roku Viva Magenta.

Pojďme si vyrobit vánoční truhlík v moderním duchu. Dřevo je materiál nekonečných možností a my vám chceme ukázat, jak kreativně i netradičně s ním jde pracovat.

Obsah

Zimní truhlíky do okna - DIY

Výrobu vánočního truhlíku zvládne i úplný začátečník. Vánoční dekoraci je následně vhodné zakomponovat na parapety, terasu, ale i balkon.

Co budeme potřebovat

  • Dřevěný truhlík
  • Výřezy z překližky
  • Tavná pistole
  • Vybrané rostliny vhodné k zasazení
  • Akrylové barvy (růžová a fialová, případně konkrétně Viva magenta)

vanocni-truhlik-potreby-pro-tvoreni   vanocni-truhlik-diy   vanocni-truhlik-postup

Postup

  1. Pokud chceme vytvořit dekoraci, která bude plně podporovat vánoční trendy roku 2023, tak se nevyhneme růžové barvě. Namícháme si barvu, co nejvíce odpovídající barvě Viva Magenta a natřeme vybrané dřevěné dekorace a překližku.
  2. Vybereme vhodné dřevěné truhlíky na balkon - na e-shopu ČistéDřevo.cz najdete různorodý výběr. Kromě dřevěných truhlíků na zahradu zde mají své pevné místo proutěné truhlíky, ale i dřevěné bedýnky.
  3. Dřevěný truhlík vysteleme slámou. Více o ochraně dřevěných truhlíků se dozvíte v následující kapitole.
  4. Nyní do truhlíku aplikujeme rostliny vhodné na balkon, či terasu. K růžové barvě se hodí nekvetoucí rostliny ve studených odstínech - například Starček přímořský, Drátovec stříbrný či Ajanka pacifická. Doporučujeme ponechat v původních plastových obalech. Případně vysypat dřevěný truhlík na květiny hlínou a do ní zasadit zvolené rostliny. 
  5. V tomto bodě popusťte uzdu fantazii a zimní truhlík doplňte o předem natřené dřevěné dekorace. V naší dřevěné dílně radosti najdete například skandinávské domečky, stromečky a další výřezy z překližky, které vaše zimní truhlíky vyladí k dokonalosti. Hodí se doplnit o další přírodní dekorace v zemitých barvách - například šišky.
  6. V posledním bodě naší výroby doplníme vánoční dekoraci o LED světýlka a můžeme aranžovat na parapet, terasu, zahradu i balkon.

Jak chránit dřevěný truhlík před vlhkem

Ač jsou dřevěné truhlíky odolné a trvanlivé, špatně snáší vlhkost. Prodloužit životnost truhlíku ale můžete pomocí správné povrchové úpravy a vystláním truhlíku vhodným materiálem. Pojďme se společně podívat na ty nejúčinnější způsoby ochrany před vlhkem.

Ochrana povrchu je základ

  • Opalování dřeva

Velmi tradičním a starobylým způsobem, jak ochránit dřevěné venkovní truhlíky, je opalování dřeva. Tato metoda pochází ze starověkého Japonska a dokáže výrazně zvýšit životnost výrobků ze dřeva až o několik desítek let. 

  • Důkladná povrchová úprava

Dřevo neustále pracuje, a i když vyniká oproti jiným materiálům vysokou odolností, tak vyžaduje značnou péči. Rozhodně doporučujeme dřevěné výrobky důkladně ošetřit a zvolit vhodnou povrchovou úpravu. Okrasné truhlíky ze dřeva lze napustit mořidlem, natřít lakem, či olejem.

Čím vystlat dřevěný truhlík?

  • Sláma

Truhlíky do oken můžeme vystlat slámou. Rostliny v zimních truhlících tak budou lépe chráněny před mrazem a zároveň bude truhlík lépe “dýchat”. 

  • Plastová ochrana

Jednou z dalších možností je vystlat truhlík, či květináč silnou PVC folií nebo stavební nopovou folií. Jedná se o běžný postup, který využívají i přední zahradní specialisté a floristé.

Vánoční výzdoba 2023

Každoroční oblíbený vánoční festival ve Frankfurtu se letos nesl v růžových tónech Viva Magenta, barvě roku 2023. Výstava proto hýřila sytými a netradičními barvami, třpytkami a energií. Pastvou pro oči byly zejména zdobené vánoční stromečky v kombinaci různých odstínů růžové a bílé barvy. V podobné kombinaci bylo možné shlédnout nejrůznější vánoční vesničky a další dekorace.

Jak na Vánoce 2023 v růžových akcentech?

  • Laďte růžovou barvu se zemitými a bílými odstíny.
  • Pokud je na vás Viva Magenta příliš výrazná, dodejte interiéru jen pár kousků a pro zbytek zvolte bílé doplňky.
  • Dřevěné dekorace a doplňky volte z břízy, smrku či borovice - vynikají smetanovým bělem s narůžovělým nádechem a k růžové se skvěle hodí.
  • Kromě přírodních dekorací a dřevěných výrobků vyzkoušejte například kombinaci dřevěných váz a sušených květin.

drevene-vazy

Je na vás letošní výzdoba málo tradiční?

Nebojte se toho. Za slavnostní a elegantní barvu byla historicky považována převážně fialová barva, která o Vánocích nesměla chybět v žádné domácnosti. Používala se na adventní věnce, vánoční stromeček, dekorace i slavnostní oděv.

50 % sleva na veškeré gravírování

Momentálně jsme exkluzivně snížili cenu za gravírování, a to o 50 %. Nejčastěji se nás zákazníci ptají, na jak velké produkty umíme gravírovat. Náš specialista na laser Martin říká: “Vygravírujeme jakýkoliv text, logo či obrázek na výrobek ze dřeva o rozměrech 30 x 30 cm. Není neobvyklé vypalovat i na větší produkty jako jsou dřevěné bedýnky, květináče a truhlíky a nejnověji i oblíbená dárková balení.”

sleva-na-gravirovani


Pro další tipy na vánoční výzdobu, dřevěné dekorace, novinky ze světa dřevotvorby i originální dárky nás sledujte na sociálních sítích. Jsme pro vás na Intagramu, Facebooku, Pinterestu i TikToku.

Tipy na vánoční dárky do 100 Kč

Tipy na vánoční dárky do 100 Kč

nahledovy-vanocni-darky

Den se krátí a venku se ochlazuje, to znamená jediné. Vánoce se blíží. Je nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím, čím obdarujete své nejbližší pod vánočním stromečkem. Za originální dárky letos rozhodně nemusíte utratit hromadu peněz. Ukážeme vám, že je to přesně naopak.

V dnešním článku jsme si pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky do 100 Kč, kterými vykouzlíte úsměv na tváři všem obdarovaným. Pro osobitější nádech dárku nezapomeňte využít gravírování do dřeva, které nově nabízíme již od 99 Kč.

Obsah

Dřevěná prkénka

Žádná kuchyň se neobejde bez kvalitního dřevěného prkénka. Na e-shopu ČistéDřevo.cz si vyberete ze široké nabídky. Doporučujeme nechat si na prkénko vypálit vlastní motiv, a vytvořit tak dárek šitý na míru pro své blízké. 

Proč je dřevěné prkénko tou nejlepší volbou do kuchyně?

  • Ve srovnání s plastovým prkénkem netupí nože.
  • Také je esteticky hezčí.
  • Nedochází ke kontaminaci potravin mikroplasty.

Nevýhodou dřevěného prkénka je, že nesmí do myčky. My si však pro vás připravili návod, jak ho správně vyčistit.

Jaké prkénka nabízíme?

  • Prkénko s rukojetí je klasikou, na kterou v našem výčtu nesmíme zapomenout.
  • Lepená prkénka jsou odolné a trvanlivé.
  • Prkénko se zásobníkem je ideální pro udržení pořádku na kuchyňské lince během vaření.
  • Prkénka na sýr patří k našim dlouhodobě nejoblíbenějším produktům.
  • Prkénka z jednoho kusu dřeva vynikají masivním provedením a mají úspěch i díky viditelnému prokresu dřeva.
  • Servírovací prkénka využijete na stylové servírování pokrmů.

drevene-prkenko-vanoce   servirovaci-prkenko

Dřevěná 3D baňka

Na vánočním stromečku letos nesmí chybět naše novinka, dřevěná 3D baňka s přírodním motivem, která provoní váš domov přírodou. Nabízíme několik motivů, které vás naladí do správné vánoční atmosféry. Nikomu by taky neměla chybět na stromečku dřevěná baňka s vlastním jménem.

3D-banka

Skleněná kořenka

Už vás nebaví nepořádek a rozsypané koření? Skleněné kořenky jsou skvělým pomocníkem pro organizaci kuchyně i jídelny. Doporučujeme jednotlivé kořenky oštítkovat pro lepší přehlednost. Skleněnou kořenku můžete také naplnit domácí koupelovou solí nebo čajovou směsí, a vytvořit tak originální drobný dárek.

korenky

Pravítko se jménem na míru

Školákovi by nemělo chybět pravítko v jeho pouzdře. A co teprve takové dřevěné pravítko se jménem? Pravítka nabízíme hned v několika variantách, které nám pomáhaly vybírat naše děti.

pravitko-se-jmenem

Plnitelná vůně do auta

Plnitelné vůně do auta jsou skvělý způsob, jak provonět interiér auta, a zpříjemnit si tak čas strávený na cestách. Nejen že auto příjemně provoní, ale svým designem podtrhne i hezký vzhled interiéru auta. Po vyprázdnění nádobku jednoduše znovu doplníte oblíbenou vůní.

vune-do-auto

Bambusová louč

Louč z bambusového dřeva zpříjemní posezení na zahradě zejména za chladných večerů. Osobně vyzkoušeno!

bambusova-louc

Louskáček na ořechy: dekorace i praktický pomocník

Praktický pomocník do kuchyně i stylová dekorace - to je náš dřevěný louskáček na ořechy ve tvaru houby. Pečení cukroví bude od teď hračka. Stačí vložit ořech dovnitř a lehce zatočit šroubem.

louskacek_1

Nově nabízíme gravírování za 99 Kč

  • Gravírování je skvělým způsobem, jak vytvořit originální dárek.
  • Na výrobek si můžete nechat vypálit vlastní motiv, např. jméno obdarovaného, jednoduchý text nebo obrázek.
  • Dřevěná vařečka s vlastním motivem vás vyjde něco málo přes 100 Kč.
  • Gravírování můžete využít i na další kuchyňské potřeby a ostatní výrobky ze dřeva.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv dárek, nezapomeňte k němu přibalit svůj úsměv, lásku a pozitivní náladu. Hledáte-li další tipy na originální dřevěné dárky, tak zkuste náš Pinterest kde najdete spoustu nápadů.

Nárůst objednávek Pršutérie Chovaneček

Nárůst objednávek Pršutérie Chovaneček

nahledovy-case-study

Společnost Pršutérie Chovaneček si dala za cíl dvojnásobný meziroční růst. Vedle rozšiřování sortimentu a investice do marketingu přišli s převratným nápadem: vytvořit dárkové sady. Tím se Pršutérie výrazně odlišila od konkurence, vytvořila nový produkt, který zákazníkům usnadnil výběr. Pršutérie nás oslovila s žádostí o výrobky ze dřeva na míru s logem firmy. 

Jaký vliv měla dárková balení ale i cenově zvýhodné balíčky na vnímání značky a obrat Pršutérie?

Pojďte si přečíst něco o naší spolupráci, konkrétních cílech a detailech projektů, včetně výsledků, která Pršutérii vzájemná kooperace přinesla.

Obsah

Zadání od klienta

Kvalitní pršuty jsou ideálním dárkem pro vaše nejbližší. Tímto heslem se řídí jeden z našich stálých klientů, Pršutérie Chovaneček. V nabídce najdete uzenářské výrobky, české pršuty s tradicí, degustační boxy, dárkové bedýnky a další pochoutky. Jelikož je konkurence v dnešní době neúprosná, obrátil se na nás pan Chovaneček s prosbou o vylepšení nabídky. Podívejte se, jak jsme se s tím společně popasovali.

Jaké jsme nabídli řešení

  • Doplňky pro sortiment Pršutérie
  • Personalizace a zážitek
  • Vánoční dárky

darkova-bedynka-prsuterie   drevene-prkenko-prsuterie   banka-s-logem-prsuterie

Co jsme si dali za cíl

  1. Zvýšení obratu z dárkových balíčků   
  2. Nárůst objednávek
  3. Spokojenost zákazníků
  4. Originální dárky pro obchodní partnery   

Jak probíhá spolupráce

Mezi zákazníky Pršutérie stále rostla poptávka po dárkových balíčcích a netradičních řešení. Z této potřeby se zrodil nápad na spojení pršutů s dřevěnými výrobky, které se v kombinaci skvěle doplňují. Krabičky, prkénka a nože k pršutům zkrátka patří. 

Pan Chovaneček o celé myšlence říká: “Když jsme se rozhodovali, jak dodat uzenářským výrobkům něco navíc, co by zákazníky okouzlilo, byly dřevěné výrobky jasná volba. Pro ČistéDřevo.cz jsme se rozhodli nejen proto, že dodávají širokou škálu dřevěných výrobků, ale jsou schopni na ně i gravírovat za rozumnou cenu. Nešli jsme po nejnižší ceně, ale naopak oceňujeme službu, kterou nikdo jiný nenabízí, a to je rychlý, svižný zákaznický servis, který vždy vyhoví naším požadavkům v co nejkratší době.”

“Díky našim specialistům a profesionálním laserovým strojům umíme snadno pokrýt i velké objednávky, které jinde nedostanete. Pro pana Chovanečka vyrábíme obratem tisíce kusů zboží. Požadavek na 1000 nožů s gravírováním dostaneme v pondělí, v pátek je již zakázka u klienta.” Připomíná Marek Pařík, vedoucí obchodu ČistéDřevo.cz. Ten rovněž zdůrazňuje, že výroba takhle specifického zboží na míru trvá mnohdy v řádech několika týdnů. ČistéDřevo.cz však věří, že rychlost a vyhovění požadavkům zákazníka je náš podpis.

Unikátní dárkový sortiment je vhodný k narozeninám, výročí a samozřejmě k Vánocům. Právě Vánoce byly dalším tématem, které jsme společně otevřeli. Pršutérie pro své zaměstnance a obchodní partnery pravidelně vymýšlí originální vánoční dárky. “I v tomto případě jsme se obrátili na ČistéDřevo.cz a nechali si vyrobit na míru dřevěné andílky s naším logem,” vzpomíná pan Chovaneček.

prsuterie-chovanecek

Naše výsledky v kostce

  • DVOJNÁSOBNÝ OBRAT

Pan Chovaneček říká, že hotové sady jsou u zákazníků velice oblíbené: “S přidáním dárkových balení se náš roční obrat zdvojnásobil.”  

  • NÁRŮST OBJEDNÁVEK

Spolu s obratem přirozeně vyrostly i počty objednávek. Zajímavostí je, že dárková balení s pršuty slaví úspěch nejen u zákazníků v Česku, ale přibyly také objednávky zahraničních odběratelů, především ze Švýcarska. 

  • SPOKOJENOST ZÁKAZNÍKŮ

Možná proto, že je Pršutérie Chovaneček rodinná firma, nebo snad proto, že nevychází pouze z tradice, ale i z inovace, je pro e-shop a prodejny zásadní spokojenost zákazníků. Aby nákup nebyl jen nákupem, ale především nevšedním zážitkem. “O své zákazníky pečujeme a chceme jim dopřát něco nového a unikátního. Zákazníci oceňují nejen přidanou estetickou hodnotu, ale také odolnost celého dárkového balíčku.”

Reference klienta
logo-prsuterie-chovanecek

* * * * *

“Rádi bychom vyzdvihli celkovou komunikaci i to, že objednávky jsou vyřizovány velice rychle. Flexibilita, skladovost dřevěných výrobků i zvládnutí více objednávek najednou je pro naše podnikání a vzájemnou spolupráci klíčová. S celkovou komunikací jsme velice spokojení a oceňujeme, že nám a našim požadavkům vychází ČistéDřevo.cz vstříc.”

Majitelé Vlastimil a Tomáš Chovanečkové

prsuterie

Zdvojnásobte svůj obrat i vy!

Klientům nabízíme možnost nahlédnout do galerie fotografií dřevěných produktů s gravírováním pro inspiraci. Jakmile odešlete svou poptávku, obratem vám pošleme grafiku ke konzultaci a schválení vizuálu loga. Společně s předlohou ke schválení rovnou dostanete i finanční nabídku šitou na míru, která se odvíjí od ceny produktů, objednaného množství kusů a složitosti vypáleného motivu.

Vedoucí obchodu Marek Pařík rovněž zdůrazňuje, že žádný objem firemní zakázky pro ČistéDřevo.cz nepředstavuje problém. V minulosti jsme vyřídili objednávky i s deseti tisíci dřevěnými produkty - od dřevěných medonosek, přes lehátka, prkénka, až po louskáčky na ořechy. “Naše poslední větší objednávka obsahuje 27 tisíc kusů záložek do knihy,” zmiňuje Pařík.

Chcete i vy vybojovat více objednávek? Ozvěte se nám na číslo +420 605 337 238 nebo e-mailem na info@cistedrevo.cz. Nebo nám rovnou pošlete nezávaznou poptávku

ČistéDřevo.cz radí co pod stromeček

ČistéDřevo.cz radí co pod stromeček

nahledovy-tipy-na-vanocni-darky

Sametově kouzelná vánoční atmosféra se nezadržitelně blíží a s ní i tradiční obdarovávání, na které se těší každé dítě i dospělák. Výrobky na míru se dlouhodobě drží vysoko na našem žebříčku oblíbenosti a proto je nemůžeme nezmínit.

Přemýšlíte nad tím, co letos darovat svým blízkým, příbuzným, či kamarádům? Rádi se staneme vašimi průvodci pro výběr těch nejhezčích originálních dárků s vůní dřeva.

Obsah

Zkraťte si čekání na Ježíška

Adventní kalendář pro všechny

Adventní období je pro děti někdy až skoro nekonečné, ale zároveň čekání na Ježíška patří k jedněm z nejhezčích zimních aktivit. Zpříjemněte sobě i dětem předvánoční čas s dřevěným kalendářem na míru. Adventní kalendář dnes navíc neslouží jen dětem, ale radost udělá i dospělým nebo domácím mazlíčkům. Inspirujte se adventním kalendářem v přírodním provedení, který můžete naplnit dle libosti a darovat jej komukoliv.

Co na adventním kalendáři naši zákazníci milují?

  • Rodiče si mohou kalendář naplnit sami. Pokud dětem chcete během adventu dopřát něco jiného, než jen čokoládu, jistě oceníte možnost vytvořit si kalendář na míru. A vaše ratolesti jakbysmet! 
  • Kalendář vám klidně vydrží i celý život. Po adventu kalendář zabalte a schovejte na příští rok, kdy jej opět naplníte dle libosti. 
  • Nevíte si rady, čím adventní kalendář naplnit? Nesmí chybět vitamíny, oblíbené zdravé mlsání, ale i drobné hračky. Pro holčičky se hodí věci na parádu, jako sponky, gumičky do vlasů, korálky a drobná kosmetika. Kluci zase ocení autíčka, lego, mini figurky či sběratelské kartičky.

Dopis Ježíškovi

Napsat či namalovat dopis Ježíškovi patří mezi oblíbené tuzemské vánoční tradice. A aby se dopis vždy dostal do těch správných rukou, připravili jsme si pro vás v ČistéDřevo.cz dřevěnou obálku na dopis Ježíškovi se jménem na míru. Stačí dopisní papír o velikosti A4 přehnout na ¼ a vložit do dřevěné obálky. Tu pak lze kamkoliv zavěsit, případně dát večer za okno. Udělejte dětem Vánoce ještě kouzelnější!

adventni-kalendar   dopis-pro-jeziska

Vánoční novinky a bestsellery s vůní dřeva

Letos v našem výběru nechybí naše vymazlené vánoční novinky, ale i výběr těch nejoblíbenějších dřevěných dárků, které naši zákazníci pravidelně každým rokem kupují. “V oblíbenosti rozhodně vedou dárková balení, ale dekorace a doplňky s tradiční vánoční tematikou dřevěným krabičkám úspěšně šlapou na paty.” Připomíná Marek Pařík, vedoucí obchodu ČistéDřevo.cz.

Dřevěná baňka

Chcete darovat maličkost jen tak pro radost? Pak máme unikátní řešení za rozumnou cenu. Dárek s gravírováním ve formě dřevěné baňky zůstane unikátní vzpomínkou a “provoní” domov hřejivou přírodní atmosférou. Pro punc exkluzivity můžete baňku darovat například v dřevěné krabičce. Nabízíme širokou škálu dřevěných krabiček v nejrůznějších velikostech a provedeních. Vyberte si!

banka-s-gravirem-na-miru

Kapsa na peníze

Nevíte, jaký dárek pro své blízké pořídit, ale darovat peníze v obyčejné obálce vám přijde nudné a fádní? Přesně proto máme v nabídce dřevěnou obálku na peníze. Zapomeňte na klasické obálky a darujte pod stromeček hotovost s dotykem dřeva. Klasický vánoční design je jen třešničkou na dortu.

  • Náš TIP: Přijde vám nudné dávat do obálky jen peníze? Věnujte dárkový poukaz

kapsa-na-penize

Fotografie na dřevě

Darujte vzpomínku stylově! Jsme rádi, že můžeme být součástí důležitých momentů ve vašem životě. Gravírovaná fotografie na dřevo vám jen tak nevybledne a jedinečné provedení z ní dělá originální dárek i unikátní dřevěnou dekoraci.

UV-fotografie-na-dreve   foto-na-dreve

Atraktivní dárkové balení

Představte si elegantní dárek, který ohromí nejen svým obsahem, ale i přírodním provedením. A to není všechno! Dřevěná krabička může být ještě více osobní. Naši řemeslníci pro vás exkluzivně vygravírují motivy na míru ve formě obrázku, textu, loga i již zmíněné fotografie. Nyní navíc se senzační 50 % slevou! A pokud si nebudete vědět rady s náplní, prozkoumejte naše hotové dárkové sady.

darkove-baleni-gin   darkove-baleni-jim-beam 

Kolekce barevných vánočních ozdob

Máte ve svém okolí zarytého milovníka Vánoc? Pak jistě víte, že dárků s vánoční tematikou není nikdy dost. Nerozbitné vánoční ozdoby z březové překližky v tradičním a roztomilém designu jsou pro vánoční stromeček jako dělané. Ale máme samozřejmě i přírodní!

vanocni-ozdoby-barevne

Dřevěný betlém

Dřevěné betlémy neodmyslitelně patří k našim bestsellerům. Mají tradiční hodnotu a jsou vítanou dřevěnou dekorací. Nabízíme klasické dřevěné betlémy z masivu, ale můžete se nechat okouzlit i propracovanějšími betlémy z dřevěné překližky v 3D verzi

dreveny-betlem   betlem-z-preklizky

Inspirujte se výběrem našich zaměstnanců!


Vánoce jsou časem radosti, lásky a dávání, a my věříme, že naše rady a tipy vám pomohou udělat tento svátek ještě výjimečnějším. Nezapomeňte, že dřevo je symbolem tradičního, přírodního a udržitelného darování, a proto není divu, že stále zůstává jedním z nejoblíbenějších materiálů pro vánoční dárky vůbec.

Nakupte vánoční dárky dřív za míň

Nakupte vánoční dárky dřív za míň

Novinky a slevy pro nedočkavce

nahledovy-darky-s-gravirem 

Blíží se vánoční čas a s ním spojený ruch nákupů a příprav. Ať už jste zarytí opozdilci nákupů vánočních dárků nebo spíše ti, kteří mají dárky nachystané s předstihem, máme pro vás skvělou zprávu. Momentálně můžete ušetřit až 50 % na gravírování do dřeva. Pokud jste někdy uvažovali o zajímavých dárcích pro své blízké, je ta správná chvíle!

Inspirujte se tipy na vánoční dárky s osobní hodnotou nyní za sníženou cenu. Darujte dřevěný dárek se jménem, textem, či obrázkem. Nebo dáte přednost fotografii na dřevě, která uchová ty nejkrásnější momenty vašeho života napořád?

Obsah

50% sleva na gravírování nově u 2000 produktů

Možnost gravírování jsme nově zpřístupnili až u 2000 dřevěných výrobků. Navíc jsme exkluzivně snížili cenu za vypalování do dřeva o 50 %. Lepší cenu na trhu nenajdete! Vytvořte originální dárky, které můžete mít doma už na druhý den.

Co si můžete nechat vygravírovat:

  • Fotografie: Žhavá novinka z naší dílny je gravírovaná fotografie, která jako dárek  zaručeně potěší. Tato možnost je často využívaná pro originální svatební dárky, dřevěné dárkové krabice a mnohé další.
  • Logo: Buďte připraveni na vánoční sezónu. Ty nejlepší dárky máme okamžitě skladem a poradíme s individuálním řešením.
  • Text: Na dřevěné dekorace, prkénka, korbely a další dřevěné výrobky si nechte vygravírovat přání, vtipný text, báseň, či jméno obdarovaného.
  • Obrázek: Vylaďte dřevěné dárky k dokonalosti. Vygravírujeme jakýkoliv obrázek, aby vaše dárky ze dřeva dělaly jen radost.

nabidka-gravirovani-do-dreva 

Proč si vybrat ČistéDřevo.cz?

  • Pyšníme se nejširší nabídkou výrobků ze dřeva, na které lze gravírovat. 
  • Nejlepší ceny na trhu jsou pro vánoční nákupy klíčové. Chceme nabídnout skvělé a dostupné ceny a zároveň pocit jedinečnosti.
  • Dalším důležitým faktorem je vysoká kvalita. Gravírování do dřeva vyžaduje preciznost a zručnost, a my máme tým zkušených řemeslníků, kteří se postarají o to, aby váš dárek s gravírováním vypadal dokonale. Každý detail je pro nás důležitý!
  • Vše, co máme v nabídce, je okamžitě skladem. Vyberete dřevěný produkt, necháte vypálit motiv, logo, text, či fotografii a váš dáreček na míru odesíláme hned na druhý den.
  • Naše služby jsou precizní a vysoce kvalitní laserová vypalovačka do dřeva vytváří čisté hrany, přesné detaily a jemné kontury.
  • Pracujeme výhradně se specializovanými profesionálními stroji, díky kterým jsou naše služby ve vysoké kvalitě. U levnější vypalovačky do dřeva se nevyhnete opalu, nepřesnostem a rozmazaným konturám. 

Video na šířku: gravírování

Jak postupovat při objednávce na gravírování?

  • 1. krok

Vyberte si vhodný dřevěný výrobek na e-shopu ČistéDřevo.cz. Co třeba jeden z našich bestsellerů?

1-postup-objednavky

  • 2. krok

V detailu produktu klikněte na možnost “chci vypálit vlastní motiv” a vyberete, zda chcete pouze text, případně text s obrázkem. U některých dřevěných výrobků najdete nově i možnost fotografie. V případě výběru obrázku jej nahrajte do příslušného pole. Čím kvalitnější soubor nahrajete, tím lepší bude výsledek.

2-postup-objednavky

  • 3. krok

V detailu produktu vidíte výslednou cenu i předpokládaný termín dodání. Ve většině případů garantujeme dodání do 3 dnů a to včetně zvoleného gravírování. Rychlejší dodání nikde jinde nenajdete!

3-postup-objednavky

Na jaké produkty gravírujeme?

Naše možnosti gravírování do dřeva jsou výjimečně široké. Můžeme gravírovat na velké bedýnky i krabičky či dárkové krabice na víno (maximální velikost je 30 x 30 cm), ale i na drobné tužky, medonosky a vařečky. Ani zaoblené tvary jako je dřevěný korbel, váleček či dřevěná miska pro nás nejsou žádnou výzvou. Velice oblíbenou kategorií je gravírování na dřevěné prkénko, korýtko, či talíř. Vyberte si a my se postaráme o to, aby váš originální dárek byl jedinečný a nezapomenutelný.


Využijte naši exkluzivní slevu na gravírování do dřeva a dejte svým blízkým dárek, který si zamilují. Navštivte náš e-shop, prozkoumejte širokou nabídku dřevěných produktů a udělejte z letošních Vánoc nezapomenutelný zážitek. Vaše dárky budou osobní a jedinečné a ještě ušetříte. Nečekejte s vánočními nákupy až do poslední chvíle a nakupte dřív za míň na ČistéDřevo.cz!

Akční nabídka firemních dárků

Akční nabídka firemních dárků

nahledovy-firemni-darky

Firemní dárky mohoupřinést mnoho výhod, včetně zvýšení povědomí o značce, lepších vztahů se zaměstnanci, partnery a klienty, a posílení pozitivního vnímání vaší firmy. Je však důležité vybírat dárky s ohledem na konkrétní cílovou skupinu a kontext, aby byly co nejefektivnější. Poradíme, jak na to!

Znáte recept na úspěšnou vánoční sezonu? Začněte s našimi zajímavými dárky a vánočními dekoracemi. Kombinace přírodních materiálů a vypalování do dřeva se ukázala jako velice silná dvojka.

Obsah

Exkluzivní nabídka pro firmy: gravírování do dřeva

Rozšířili jsme možnost gravírování až pro 2000 výrobků ze dřeva! Spojením dřevěných výrobků a gravírování vytvoříte originální dárky, které ocení vaši partneři, zákazníci i zaměstnanci. Gravírování do dřeva vám umožní přizpůsobit produkty vašim potřebám a přidat k nim osobní dotek. Logo vaší firmy, jména zaměstnanců nebo speciální textace - to vše pořídíte snadno a rychle na jednom místě!

Jak postupovat při individuální objednávce

Pokud hledáte reklamní předměty s precizním zpracováním, rychlou realizací a přijatelnou cenou, jsme tu pro vás. S námi můžete jednoduše vybrat online, zavolat nebo napsat e-mail. Vaše potřeby jsou naším cílem.

Jak postupovat při objednávce?

  1. Na ČistéDřevo.cz si vyberte dřevěné výrobky, které se vám nejvíce líbí.
  2. Napište nám e-mail info@cistedrevo.cz s vaší poptávkou. Lenka ze zákaznického servisu připomíná: “Pro zrychlení celého procesu je vhodné poslat do přílohy e-mailu případné požadavky na text, logo, či obrázek. Nezapomeňte určit velikost a umístění požadované grafiky.” Umíme tisknout i gravírovat na dřevo. Využijte toho!
  3. Odpovídáme obratem a pošleme vám nacenění produktů. (Obecně platí čím více kusů v objednávce, tím nižší cena za kus.)
  4. Po vašem schválení na nic nečekáme a zboží jde hned do výroby.

Nezávaznou poptávku nám můžete také poslat vyplněním tohoto formuláře.

firemni-darky-poptavka

Výhody spolupráce

  • Kvalita

Pracujeme výhradně s nejkvalitnějšími lasery. Díky prvotřídní vypalovačce na dřevo nedochází k znehodnocení výrobků. Bez ohledu na složitost vzoru se gravírované výrobky pyšní nulovým opalem, jasnými a přesnými hranami a jemnou konturou. Zvládneme i stínování a jiné specifické požadavky. 

  • Rychlost 

Zakázky vyřizujeme okamžitě a i velkou objednávku zvládneme v bleskovém čase. Pracujeme s pěti gravírovacími stroji, abyste svou zakázku dostali co nejdříve.

  • Široký sortiment 

Nabízíme široký sortiment dřevěných výrobků, na které lze gravírovat, ať už jde o dárkové předměty, firemní dárky nebo interiérové vybavení a dřevěné dekorace. Skladem máme tisíce různých dřevěných produktů.

  • Individuální péče

Spolupráce se klienty si vážíme a přizpůsobujeme proto nabídku tak, aby byli všichni maximálně spokojeni. Pravidelně doplňujeme e-shop o novinky a tvoříme výrobky na míru.

  • Skladovost

Všechny naše produkty máme skladem ve větším množství. Není pro nás tedy problém obratem poslat např. několik tisíc dřevěných vařeček, bedýnek, či prkének s vaším logem.

  • Profesionální služby

Jsme rychlí, precizní a pečliví ve všem, co děláme. Každý detail je pro nás důležitý, ať už jde o výrobu, samotné gravírování, či zákaznickou péči. I proto je spolupráce s našimi partnery vždy dlouhodobá.

profesionalni-vypalovani-do-dreva   profesionalni-gravirovani-do-dreva

Na jaké produkty gravírujeme

Naše možnosti gravírování do dřeva jsou výjimečně široké. Můžeme gravírovat na velké bedýnky i krabičky či dárkové krabice na víno (maximální velikost je 30 x 30 cm), ale i na drobné tužky, medonosky a vařečky. Ani zaoblené tvary jako je dřevěný korbel, kuchyňský váleček či dřevěná miska pro nás nejsou žádnou výzvou. Velice oblíbenou kategorií je gravírování na dřevěné prkénko, korýtko, či talíř. Vyberte si a my se postaráme o to, aby váš originální dárek byl jedinečný a nezapomenutelný.

Výběr nejoblíbenějších firemních dárků na ČistéDřevo.cz

Originální řešení dárků pro partnery i zaměstnance

Proč je nadílka pro firmy tak důležitá a v čem pomůže i vám? 

  • Vytvoření dobrého prvního dojmu

Kvalitní firemní dáreček na míru může udělat silný pozitivní dojem na partnery a ukázat, že firma bere své vztahy vážně. To může vést ke zvýšené loajalitě a důvěře.

  • Podpora brandu

Firemní dárky mohou také sloužit jako účinný marketingový nástroj. Pokud jsou dárky ze dřeva spojeny s logem firmy nebo s jejím jménem, mohou pomoci zvýšit povědomí o vaší značce.

  • Podpora dobrého jména firmy

Pokud jsou vánoční dárky kvalitní a vkusné, mohou přispět k pozitivnímu vnímání firmy jak u partnerů, tak u zaměstnanců.

  • Dodržování tradice

V mnoha oblastech je obdarování vánočními dárky poměrně tradičním zvykem a od firem se to dnes mnohdy očekává.

  • Podpora loajality a retence zákazníků

Dárky s gravírováním pro stávající zákazníky udrží jejich loajalitu a sníží tak riziko odchodu k konkurenci.

  • Motivace a odměňování

Firemní dárky poslouží i jako nástroj pro motivaci zaměstnanců nebo jako odměna za dosažené výsledky.

firemni-darky-placement   firemni-darky-leros

Nezmeškejte jedinečnou příležitost a získejte výjimečné produkty s osobním dotekem za rozumnou cenu. Všechny vaše požadavky rádi a rychle zpracujeme. Ozvěte se nám na e-mail info@cistedrevo.cz. Odpovídáme obratem!

Jak udělat podzimní truhlíky

Jak udělat podzimní truhlíky

nahledovy-podzimni-truhlik

Přes chladné měsíce truhlíky na balkon, okna či terasu již tolik neokouzlují barevností a bohatým květenstvím. To nám ale vůbec nemusí vadit, podzim skýtá spoustu možností, jak si domácnost vyzdobit. Podzimním dekoracím sluší přírodní produkty, dřevěné výrobky a kombinace zelené a oranžové barvy. 

Podzim je ideálním obdobím pro vytvoření truhlíku plného krásných rostlin a květin, které přinesou do vaší zahrady nebo na terasu barvy i v chladnějších měsících. Vyrobte si stylovou dekoraci společně s námi!

Obsah

Podzimní výzdoba snadno a rychle

Postup na výrobu

Stylová podzimní výzdoba

Jen 5 snadných kroků a okouzlíte doma každého příchozího!

Co budeme potřebovat

  • Dřevěnou bedýnku či truhlík
  • Tavnou pistoli
  • Šišky
  • Podzimní květinu, kterou vložíme do zhotoveného výrobku ze dřeva

podzimni-dekorace-potreby   podzimni-dekorace-diy   podzimni-truhlik-vyroba

Postup

Krok 1: Vyberte vhodný truhlík i zeminu

Vybereme vhodnou dřevěnou bedýnku, případně květináč. Doporučujeme bedýnku ze dřeva dobře zbrousit a očistit od nečistot, aby se nám s ní následně lépe pracovalo. Ohledně povrchové úpravy dřevěných výrobků radíme v jednom z našich minulých článků. Rovněž zvolíme vhodnou velikost bedýnky. Podlouhlá se bude hodit na okenní parapet, menší čtvercová zase zkrášlí jídelní, či konferenční stůl

Krok 2: Ozdobte bedýnku

Na pomoc si vezmeme tavnou pistoli a šišky. Každou jednotlivou šišku přilepíme kolem obvodu celé dřevěné bedýnky. Vybíráme pevné šišky, které vydrží dlouho krásné a nepoškozené. 

Krok 3: Jakou podzimní rostlinu zvolit?

Dřevěné bedýnky či květináče poslouží jako obal na vybraný podzimní kultivar. Rostlinu volíme i podle zvolené velikosti a barvy bedýnky. Na ČistéDřevo.cz totiž můžete vybírat z opravdu rozmanité nabídky dřevěných výrobků a bedýnek. 

A jaké rostliny lze k sázení doporučit?

  • Vřesy - ty vřele doporučujeme. Z osobních zkušeností vydrží dlouho a v zimě stačí obměnit dekorace a máte téměř okamžitě zimní výzdobu.
  • Chryzantémy jsou typicky podzimními květinami, které hýří veselými barvami i různými tvary.
  • Trvalky - některé trvalky jak jsou sedy, heuchery nebo astilby kvetou později na podzim a dodají truhlíku, či květináči zajímavou strukturu.
  • Okrasné trávy - mezi nejčastější trávy, jež se používají jako doplňky do truhlíku v podzimním duchu, patří kavyl nebo miscanthus.
  • Jehličnany jako je smrk, jedle nebo borovice, dodají truhlíku zelenou barvu a vytvoří kontrast s listím opadavých stromů.

Krok 4: Plánování, sázení a dekorování 

Do dřevěné bedýnky s šiškami vložíme květináč s podzimní květinou. V tomto bodě se rovněž můžeme vrhnout na samotné dekorování. Doplňte přírodní květináč o bobule jako jsou šípky, kaštany, žaludy či větvičky, případně sušené podzimní listy. Přírodní bedýnku můžete vyměnit za opálenou a doplnit ji o světlejší dekorace. 

Krok 5: Najděte pro dekoraci vhodné místo 

Dřevěná dekorace se bude vyjímat na balkoně, parapetě, případně v chodbě. Při vhodném zvolení rostlinného kultivaru (v tomto případě doporučujeme zejména vřesy, či chryzantémy) poslouží i jako dekorace na stůl. Na parapet doporučujeme kombinaci s vyššími okrasnými trávami, či jehličnany.


Buďte kreativní a zkuste různé kombinace rostlin a květin, které vám budou nejvíce vyhovovat. Pro další inspiraci na podzimní výzdobu interiéru, DIY tvorbu přírodních dekorací a hravých nápadů navštivte náš Pinterest, kde pro vás máme schované jen to nejlepší.

Dekorace na Halloween z dřevěných bedýnek

Dekorace na Halloween z dřevěných bedýnek

nahledovy-halloween

Dušičky jsou v Česku i na Slovensku uznávanou tradicí, která každoročně rozsvítí hřbitovy napříč celou zemí. Poslední dobou se ale do popředí dostává i anglosaský svátek Halloween a těší se velké oblibě. Nebo to není úplně tak pravda? Pojďme se společně podívat na reálné průzkumy a aby článek nebyl jen o číslech, tak jsme si pro vás připravili inspiraci na dekorace v podzimním a lehce strašidelném duchu.

V dnešním článku se podíváme na DIY výrobu výzdoby, která přesně podtrhne nastávající pošmourné dny. A nebojte! Zvládne to i úplný začátečník.

Obsah

Halloweenská dekorace do bytu i na verandu

K dnešnímu tvoření se rozhodně nebojte přizvat děti, je pro ně totiž jako stvořené. Na e-shop jsme přidali halloweenské motivy, které jsou vyřezávané z březové překližky. Děti na ně mohou kreslit (doporučujeme akrylové barvy, fixy, ale poslouží i pastelky či voskovky) nebo je použít jako šablony pro obkreslování. S hotovými ozdůbkami pak mohou vyzdobit domácnost nebo si s nimi prostě hrát. 

Co budeme potřebovat

  • Dřevěné bedýnky
  • Dýně všemožných tvarů, velikostí, barev i variant
  • Výřezy z překližky
  • Strašidelnou vyřezanou dýni
  • Dřevěnou lucernu

halloweenska-dekorace   halloweenska-dekorace-kocka   hallowenska-dekorace-pavouk

Postup

  1. Jako první si vezmeme větší dýni. K vyřezávání je vhodný jakýkoliv typ dýně (máslová, hokaido, turbanová, bílá - tzv. cotton candy, Goliáš a mexická dýně). K vyřezávání se nejvíce hodí mexická dýně. Má totiž velmi tvrdou a pevnou slupku, která dlouho vydrží a i když se jedná o jedlou dýni, tak nejčastěji se používá právě k dekoračním účelům. 
  2. Dýni vydlabeme lžící a ostrým nožem vyřežeme “strašidelný obličej”.
  3. Nyní si vezmeme dřevěnou bedýnku, do které naskládáme vhodné dekorace s podzimním nádechem - může se jednat například o drobné okrasné dýně, dřevěnou lucernu, LED světýlka, strašidelné překližkové výřezy a podzimní listy.
  4. Nezapomínáme ani na zelený aspekt, který při výrobě sezonních a přírodních dekorací nesmí chybět. Do dřevěného květináče zasadíme podzimní květiny (chryzantémy, vřes, hvězdnice). Pro stylovější efekt vyměníme květináč za proutěný košík či dřevěnou misku.

TIP na závěr: Vydlabaný vnitřek dýně rozhodně nevyhazuje, využijete ji na hřejivé podzimní recepty jako je například dýňová polévka s praženými semínky, oblíbený kompot, či dýňová omáčka k masu ze zvěřiny.

Zájem o Halloween sice roste, ale Dušičky stále vedou

Popularita Halloweenu přirozeně stoupá. Z 30 % vyrostla za poslední roky až na 50 %. Podstatně se zmenšila i skupina výrazných odpůrců Halloweenu. I přes rostoucí trend oblíbenosti Halloweenu u nás ale stále na plné čáře vedou Dušičky. 

Dušičky slaví až 90 % Čechů. Svou pevnou pozici mají samozřejmě především v menších městech a na vesnicích, kde je tradice hluboce zakořeněná. Nižší účast (70 %) můžeme sledovat v Praze. 

V průměru Češi utratí za výzdobu na Dušičky 250 Kč, typicky za svíčky, věnce a květiny. Oproti tomu u Halloweenu je útrata přirozeně vyšší. Z průzkumu vyplynulo, že především rodiny s dětmi utrácejí vyšší částky za halloweenské kostýmy, dekorace a různé tematické dobroty. 

Jak vytvořit podzimní výzdobu

Podzimní výzdoba interiéru je krásná a oživí interiér živými a sytými barvami. Věděli jste ale, že podzimní výzdoba má i svůj tradiční až mystický původ? Vše začalo u pohanského svátku Samhain. Lidé věřili, že v období končícího plodného období mají temné síly větší moc a proti těmto silám se právě chránili nejrůznějšími rituálními věnci, zdobenými podzimními truhlíky, postavičkami, světýlky a vyřezávanými lampiony ze zeleniny. S nástupem Dušiček se toho příliš nezměnilo, lidé si dodnes připravují podzimní výzdobu a světýlka jsou nedílnou součástí Dušiček.

podzimni-aranzma

A jaké dekorace se k podzimu nejvíce hodí?

  • Podzimní věnec

Jako podklad použijte věnec z proutí a samotné dekorování už necháme na vás. Na proutěný věnec se hodí sušené kvítí a plody (šípky, bobule, žaludy, kaštany), ale i nejrůznější stuhy, dekorace z překližky a mnohé jiné.

  • Podzimní truhlík

Do dřevěného truhlíku zasaďte podzimní rostliny, doplňte o přírodní stuhu a dřevěné zápichy. Jednoduché a efektivní.

  • Dřevěné dekorace ve tvaru dýně

Dlabání dýní je zábavné, stylové a oblíbené. Co si takhle ale vyrobit dýni z dřevěné podložky z kmene stromu (nejčastěji dostupná bříza). Dřevěnou dýni můžete použít i jako podzimní/halloweenskou dekoraci do bedýnky ze dřeva, jejíž návod je popsán výše.

  • Dekorace na stůl

K dekorování stolu použijte dřevěné výrobky a laďte celkové aranžmá do podzimních okrových a zelených barev. Podzimní dekorace se může skládat z ryze podzimní rostliny, svíček a dýní. V jednoduchosti je přece krása.

podzimni-dekorace   podzimni-dyne

Další inspiraci nejen na podzimní dekorace, ale i rady ze světa dřevotvorby a tipy na dárky najdete na ČistéDřevo.cz. Jsme pro vás rovněž na sociálních sítích - Facebooku, Instagramu, YouTube, Pinterestu i TikToku. Těšíme se na vaši návštěvu!

5 snadných kroků pro podzimní detoxikaci

5 snadných kroků pro podzimní detoxikaci

nahledova-detoxikace-organismu

Detoxikace organismu je proces, který pomáhá tělu zbavit se nahromaděných toxinů a zlepšit jeho celkovou funkci. Na podzim je toto téma zvlášť relevantní, protože můžeme odstranit nečistoty a posílit naši přirozeně oslabenou imunitu.

Podívejte se společně s námi na 5 snadných úkonů, které vám nastartují imunitu, pozvednou náladu a dodají tolik potřebnou energii. Úspěšné výsledky potvrzeny!

Obsah

Sezonní jídelníček

Účinný boj proti špatné náladě

Kvašená zelenina

Pitný režim

Pohyb na čerstvém vzduchu

Jezte sezónní potraviny

Sezónní potraviny, které by v podzimních receptech neměly chybět :

  • Řepa

Řepa je nízkokalorickou plodinou, která obsahuje antioxidanty a vlákninu. Pomáhá detoxikovat tělo a udržovat zdravou funkci jater. Skvělým podzimním pokrmem je například grilovaná řepa s kozím sýrem a ořechy.

  • Dýně

Dýně jsou bohaté na vlákninu, vitamín A a C, a beta-karoten. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví pokožky, očí a imunitního systému. Dýňová hokaido polévka nebo pečená máslová dýně jsou skvělými podzimními pokrmy. K podzimu neodmyslitelně patří i Halloweenské dekorace - vydlabejte dýni a ze zbytků pak připravte třeba kompot.

  • Brambory

Brambory jsou zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny, které poskytují dlouhotrvající energii. Navíc obsahují vitamín B6, draslík a vitamín C. Doporučujeme je konzumovat v pečeném stavu, případně si připravte typickou podzimní pochoutku - brambory pečené v ohni.

  • Mrkev

Mrkev je známá svým vysokým obsahem beta-karotenu, který se v našem těle mění na vitamín A. Ten je důležitý pro zdravé oči, kůži a imunitní systém. Pokud máte doma odšťavňovač, připravte si šťávu z mrkve - skvěle chutná v kombinaci s jablky a pomeranči. A odšťavněné zbytky nevyhazujte! Zužitkujete je například při pečení dortu nebo do omáčky k masu.

  • Jablka

Jablka obsahují spoustu vlákniny a vitamínu C. Posilují imunitní systém a zvyšují energii. Máte radši jablečný závin nebo linecký koláč? 

  • Zelí

Klasická podzimní potravina jež je nezbytnou součástí jídelníčku v chladnějším období. Konzumuje se za syrova, ve vařené či dokonce pečené variantě. Nesmíme opomenout zmínit ani její kvašenou variantu.

Všechny zmíněné potraviny mají hřejivý charakter a patří mezi tzv. teplé potraviny, které se v chladném období doporučuje konzumovat nejčastěji.

Jak dlouho trvá detoxikace organismu

Obecně vzato je detoxikace organismu kontinuální proces, který můžeme podporovat zdravým životním stylem a stravováním, a nemá jednoznačně stanovenou dobu trvání. Pokud ale jde o detoxikaci, která nám má pomoci zvládnout krátkodobou nepohodu, či se jedná o pročištění těla, zpravidla se uvádí jeden týden.

drevena-bedynka-s-brambory

Jak vyzrát na podzimní únavu?

V první řadě je třeba myslet na duševní pohodu. Existuje hned několik stresových faktorů, jež náladu na podzim výrazně ovlivňují.

  • Krátké dny a nedostatek světla

Se zkracujícími se dny může dojít ke změnám v cirkadiánním rytmu, což může mít negativní vliv na spánek a náladu. Dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu a využijte denní světlo jakmile to bude možné.

  • Nástup deprese

Podzim může být náročný pro ty, kteří trpí sezónními depresivními poruchami. Doporučuje se proto pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava s podzimními plodinami v popředí.

  • Zimní oslabení imunitního systému

S příchodem chladnějšího počasí jsou častější nachlazení a virózy. Konzumace potravin bohatých na vitamín C a další antioxidanty může podpořit imunitní systém.

Jak bojovat proti špatné náladě?

Kromě již zmíněných rad ohledně správné životosprávy, je vhodné obklopit se doma přírodními materiály a výrobky ze dřeva, které mají výrazný vliv na lidskou psychiku a to dokonce vědecky ověřený! Dřevařský institut FPInnnovations provedl studii, kdy sledoval u respondentů stres a další nepříjemné faktory ve dvou typech interiéru. Prostředí, které bylo příjemnější, obsahovalo dřevěný nábytek, přírodní dekorace a živé květiny mělo na psychiku respondentů značný vliv. Studenti se při testech necítili v napětí, nepodléhali stresu a špatné náladě. Po celou dobu testování byli připojeni na EKG a přístrojům měřícím vodivost kůže (obojí je součástí detektoru lži). Tento výzkum si vzalo za své spousta designérských společností, které se nyní snaží dostat do domácností dřevěné doplňky, dekorace i nábytek, aby lidem zpříjemnili bydlení po všech stránkách.

opalene-bedynky

Vsaďte na kvašenou zeleninu

Co je to kvašená zelenina

Kvašená zelenina je druh fermentované zeleniny, který vzniká tím, že se zelenina nechá kvasit v solném nálevu za účelem vytvoření probiotických bakterií. Kvašená zelenina je tradiční potravinářský proces, který byl a je výrazně využíván po staletí po celém světě.

Jak dlouho nechat kvasit zeleninu

Záleží samozřejmě na jednotlivých receptech, na požadované síle chuti i samotné zelenině. Běžně se ale doporučuje v nádobách na kvašení zeleniny nechávat produkty 3 až 7 dní při pokojové teplotě (20-21°C).

Ty nejoblíbenější kombinace

  • Kvašené zelí

Patří rozhodně k nejoblíbenějšímu a nejčastějšímu kvašenému pokrmu u nás a je nedílnou součástí české i slovenské kuchyně. K výrobě domácího zelí vám bude stačit dřevěný krouhač na zelí, nádoba na kvašení a sůl.

  • Mrkev s koprem

Mrkev se nakrájí na kolečka, případně můžeme použít krouhač zelí a připravit tzv. nudličky. Díky své nasládlé chuti společně s koprem vytváří zajímavou chuťovou variantu, tradiční pro východ Evropy.

  • Kvašené okurky

Kvašené okurky se výborně kombinují s mrkví, koprem, cibulí i česnekem a jsou vyhledávanou pochoutkou. Kvašáky - pokud je dříve nesníte - vám vydrží až do dalšího roku.

  • Kimčchi

Kimčchi [kimči] je korejská varianta kvašené zeleniny a obvykle obsahuje zelí, bílou ředkev, česnek, zázvor a chilli. Kimchi má pikantní a ostrou chuť a je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům.

  • Kvašená červená paprika s česnekem

Červená paprika vyniká sladší chutí než zelí a okurky, a když je kombinována s česnekem, vytváří neotřelou kombinaci.

Výhody kvašené zeleniny

  • Probiotika - živé probiotické kultury podporují zdravou střevní mikroflóru.
  • Vitamíny a minerály - během procesu kvašení se mnohé živiny navyšují.
  • Trvanlivost - nejen že snadným způsobem zužitkujeme přebytečnou úrodu, ale zároveň se zásobíme na celý rok!
  • Chuť - jedná se o skvělou a zdravou přílohu s osvěžující a pikantní chutí.
  • Podpora imunitního systému - probiotika posilují imunitní systém a účinně bojují proti infekcím.

kvasena-zelenina

Dostatečně pijte

Dostatečný pitný režim je při detoxikaci opravdu základním pilířem. Doporučuje se pít zejména zelený čaj, matchu, ovocné šťávy, vodu s citronem a samozřejmě i tzv. zahřívací nápoje. Ty jsou doplněny o koření, jež je přirozeně zahřívací - skořice, badyán, hřebíček, vanilka a zázvor. Chybu neuděláte výtečným horkým jablkem s kořením, případně čajem se skořicí a kurkumou.

  • V asijských kulturách se čaj tradičně připravuje právě do dřevěných nádob a a kvůli aroma je uchováván v dřevěných krabičkách na čaj
  • Kovové náčiní údajně výrazně ovlivňuje chuť nápojů (zejména pak zeleného čaje), z toho důvodu se doporučuje “neutrální” dřevěné nádobí (dřevěná kuksa, hrnek, šálek, miska)
  • Kuchyňské náčiní ze dřeva je termoizolační - udržuje tedy správnou teplotu nápoje.
  • Zelený čaj i matcha jsou náchylnější k oxidaci a změně chuti nápoje. Dřevěné výrobky tuto vlastnost výrazně eliminují.

kuksa-pampeliskovy-caj

Začněte s venkovním sportem

Možná to neslyšíte poprvé, ale s během (ale i plaváním, rychlou chůzí, či aktivní turistikou) je nejlepší začínat právě na podzim. Vůle vydržet je v tomto období nejsilnější, můžete se kochat krásně zbarvenou přírodou a podzimní počasí je pro běh ideální.

A kdo ví, třeba se v novém koníčku naprosto zhlédnete a jeden dřevěný věšák na medaile s vašimi úspěchy vám už stačit nebude.

Podzim může být krásným obdobím, plným chutí a zážitků. Podzimní zelenina a pravidelná detoxikace jsou skvělými způsoby, jak se připravit na chladnější měsíce a udržet si vitalitu. Dopřejte si proto lahodné podzimní pokrmy a začněte s detoxikací pro zdravý a šťastný podzim!

Dušičky: Tradiční svátek k uctění všech zesnulých

Dušičky: Tradiční svátek k uctění všech zesnulých

nahledovy-dreveny-kriz

Dušičky patří k silně zakořeněné tradici, která je dodnes většinou Čechů pravidelně dodržována. Lidé se scházejí na bohoslužbách, uklízí se hroby a pietní místa zdobí dřevěné kříže a květiny.

V následujícím článku najdete všechny informace o blížících se Dušičkách, které potřebujete znát. Dozvíte se, kdy se chodí na Dušičky, jak se slaví Dušičky ve světě, prozradíme vám zapomenuté obyčeje a na závěr článku vám přinášíme snadný DIY návod na dřevěnou dekoraci na hrob s pomocí naší novinky - dřevěného truhlíku ve tvaru kříže.

Obsah

Historie Dušiček

Kdy se slaví Dušičky

Zapomenuté zvyky Dušiček

Jak se slaví Dušičky

Dekorace na hrob DIY

Historie Dušiček

Dušičky mají původ v křesťanské tradici a jsou spojeny se svatým papežem Gregorem III., který zavedl slavení svátku v 8. století. Původním záměrem bylo modlit se za zemřelé a oslavovat jejich životy. Později byl tento svátek spojen s křesťanskou naukou o očistci, což je místo, kde by duše mrtvých mohly čistit své hříchy a připravovat se na vstup do nebe. Prapůvod Dušiček ovšem sahá mnohem hlouběji do minulosti - až k pohanským tradicím, na které ty křesťanské plynule navazují, či je plně nahrazují. V našich končinách se jednalo zejména o svátek Samhain oslavující Slunovrat, konec plodného období a samozřejmě se věřilo v magickou sílu, jež danému období vládne. 

svice

Kdy se slaví Dušičky

Dušičky se slaví 2. listopadu v katolickém kalendáři. Předchází jim svátek Všech svatých, který se slaví 1. listopadu. V některých křesťanských tradicích jsou Dušičky slaveny také 2. listopadu. Dušičky 2023 jsou dle kalendáře tento rok určeny na čtvrtek.

Zapomenuté obyčeje a zvyky

  • Pro zemřelé se připravovalo a servírovalo jídlo na stůl.
  • V lampách se nechávalo máslo - to proto aby si duše přicházející z očistce mohly ošetřit rány od mučení.
  • Pokud na Dušičky prší, má se za to, že duše oplakávají své hříchy a daný rok zemřelo hodně hříšníků.
  • Domy se dobře vytápěly, aby bylo duším dostatečně teplo.
  • Uklízely se z dohledu všechny ostré předměty, aby se o ně duše nemohly pořezat.
  • Do oken se dávaly lampy z vydlabaných řep a tuřínů - pozůstatek pohanského svátku Samhain.
  • Celkově by měla být domácnost klidná, tichá, nesmělo se zametat a rušit duše zemřelých hlasitým smíchem, či křikem.

 Jak a proč se slaví Dušičky

Dušičky mají několik důležitých funkcí. První je vzpomínka na zemřelé. Během Dušiček se lidé modlí za duše svých zemřelých příbuzných a přátel a vyjadřují jim svou lásku a úctu. Tento aspekt Dušiček je důležitým způsobem, jak udržet paměť na ty, kteří již nejsou mezi námi. Druhou funkcí Dušiček je upomínat na křesťanskou nauku o posmrtném životě a modlitby za zemřelé duše. Křesťané se věří, že duše zemřelých potřebují modlitby a pomoc při cestě do věčnosti. Dušičky jsou takovým modlitbám věnovány.

Jakým způsobem u nás slavíme Dušičky?

  • Pravidelná mše za zesnulé

Na Dušičky pravidelně probíhá mše, která slouží k modlitbám za všechny zesnulé.

  • Modlitby a přání 

V křesťanských zemích jsou Dušičky určeny zejména k tomu, aby se modlilo za duše zemřelých. V křesťanské tradici se totiž věří, že prosby za duše jim umožní smýt všechny dosavadní hříchy a rovněž si modlící pozůstalí zajistí, aby se duše zbytečně nevracely do světa živých a nestrašily. 

  • Úklid a návštěva hrobu

 Mnoho lidí navštěvuje hroby svých zemřelých blízkých, aby zapálili svíčky, položili květiny a pomodlili se. 

  • Tradiční pokrmy

 Podobně jako u jiných našich svátků se Dušičky pojí s koledováním a přípravou tradičních pokrmů. Pro Dušičky je typické tzv. dušičkové pečivo. Jedná se kynuté drobné koláčky, či rohlíčky ve tvaru kostí. Případně se pekly rohlíčky z žitného těsta - tzv. kruchovky. Na některých vesnicích se tento zvyk dodržuje dodnes a pečivo se nosí například na mši, kde se rozdává kolemjdoucím, sousedům a známým.

  • Výroba “dušičkových” dekorací

 Nejčastějším zvykem u nás je zdobení hrobu zesnulého. Na hrob se sadí oblíbené květiny a nechybí ani věnce, lucerničky, svíčky, svícny a mnohé další dekorace. 

hrbitov

Co se dělá na Dušičky? Vyrobte dekoraci na hrob

S Dušičkami a celkově vzpomínkou na zesnulé se nejvíce pojí dekorování domova, hrobu, či pietního místa. 

  • V anglicky mluvících zemích se domácnosti zdobí vydlabanými dýněmi, lucernami a dalšími předměty odhánějící zlé duchy, 
  • Pro Španělsko i Mexico je typická výrazná květinová výzdoba a svěží dekorace. 
  • V Japonsku najdete krásně prosvícené ulice lampiony všech možných tvarů i barev.
  • Rovněž i Nepál hraje všemi barvami, zdobenými soškami a květinami.
  • V České republice a na Slovensku je zase typické ozdobit hřbitovy přírodními dekoracemi, věnci a květinami.

Na ČistéDřevo.cz najdete dřevěné vázy, dřevěné truhlíky ve tvaru kříže na hrob, svícny, unikátní dřevěné výrobky vhodné na podzimní dekorace, ale i blížící se vánoční výzdobu. 

Pojďme si společně jednu takovou dekoraci na hrob vyrobit! 

Co budeme potřebovat

  • Hlínu
  • Květiny k zasazení
  • Květináč (v nabídce máme i zmiňovaný květináč na hrob ve tvaru dřevěného kříže)
  • Dekorace dle libosti (přírodní šišky, šípky, černé mašle, lucerničky, dřevěné dekorace a výřezy z překližky)

kriz   kriz-na-hrob

Postup

  1. Dřevěný kříž je již vystlaný folií, jež chrání výrobky ze dřeva před vlhkostí. Do květináče ve tvaru dřevěného kříže nasypeme hlínu.
  2. Zasadíme vhodné květiny, může se jednat o oblíbené květiny zesnulého, případně volíme takové rostlinné kultivary, které udělají parádu i v chladném období. Jedná se například o vřesy, chryzantémy, hvězdnice, okrasný salát, třapatky i listopadky.
  3. Můžeme doplnit o dřevěné dekorace jako jsou výřezy z překližky, nebo jiné přírodniny, třeba šípky, kameny a šišky.
  4. Osázené dřevěné kříže následně umístíme na hrob, případně na jiné pietní místo.

 Z výzkumů mezi majiteli zahradnictví, dekoračních obchodů a hobby potřeb vyplývá, že při zdobení hrobů o Dušičkách zákazníci neradi experimentují. Prodejce věnců a květin z Ostravy, Libor Dvořák zaznamenal v posledních letech trend: Roste obliba zdobení hrobů umělými květinami a plastovými LED svíčkami. Ty sice možná vydrží déle, ale pro hřbitovy představují větší odpad, kontejnery jsou po Dušičkách úplně plné plastů. Květina v truhlíku a klasické svíčky z vosku přitom vypadají mnohem lépe a navíc jsou to ozdoby šetrné k životnímu prostředí.”

I z tohoto důvodu nalezenete na ČistéDřevo.cz zejména dřevěné výrobky prověřené tradicí a oblíbeností našich zákazníků.