MEGA slevy až 30 % na vše a doprava s PPL Parcelshop jen za 39,-

Vše, Strana 4

Tipy na personalizované dárky - Darujte originál s duší

Tipy na personalizované dárky - Darujte originál s duší

nahledovy-personalizovane-darky

S personalizovanými dárky se už nikdy nemusíte bát, že se netrefíte. Nejen, že darujete radost, ale rovněž zachytíte důležité okamžiky originálním způsobem. Darovat takový dárek není jen o výběru předmětu, ale i o vytvoření spojení mezi dárcem a obdarovaným.

V tomto článku se podíváme na skvělé tipy na individuální dárky a objevíme, jak můžete darovat nejen netradiční výrobek, ale i kousek svého já. Věnujte radost, která vypráví příběh – darujte originál s duší!

Obsah

Co jsou to personalizované dárky?

Personalizované dárky jsou výrobky na míru, které jsou upraveny, či ozvláštněny tak, aby odpovídaly konkrétní osobě, případně určité příležitosti. Úprava spočívá v tom, že do dárku jsou zahrnuty prvky, které mají pro danou osobu zvláštní význam nebo dávají jasně najevo, komu dřevěný výrobek patří. Dárky šité na míru jsou vytvořeny hned několika způsoby. A to buď přidáním jména, dat, speciálních zpráv, fotografií, obrázků, apod.

Jaké jsou největší výhody těchto neobvyklých dárků?

  • Osobní dotek - co vy sami oceňujete na dárku nejvíce? Většina z nás samozřejmě to, že je vidět, že si dal dotyčný na výběru i provedení hodně záležet. I proto jsou stále oblíbenější nejen individuální dárky, ale i ručně dělané dárky.
  • Vzhled - samotný estetický dojem z produktu stojí za zmínku. Kombinace vypalování do dřeva a dřevěného výrobku je natolik působivá, že mnohdy kromě praktické funkce splňuje i tu dekorativní.
  • Unikátnost - podobný dárek nikde jinde nenajdete a je jasné, že se jedná o jedinečnou záležitost!
  • Projev vlastní kreativity - k samotnému dárku připojíte i přidanou hodnotu. Kousek vlastního sebevyjádření, které obdarovaný jistě ocení.
  • Víceúčelovost - například taková dřevěná krabička s textem udělá nejen radost díky charakteristickému nádechu, ale rovněž dotyčný ocení její praktickou stránku.

Jak pro vás dárky s příběhem vyrábíme?

Kustomizované dárky pro vás vyrábí naši šikovní zaměstnanci a specialisté na laserové gravírování do dřeva. K dispozici mají profesionální vypalovací stroje, díky nimž budete v rukou držet kvalitní produkt s minimálním opálením, ostrými konturami i jemným stínováním. Stačí si vybrat dřevěný produkt (vypalujeme až na 2000 dřevěných výrobků) a v detailu si zadat požadavek na text, obrázek, logo či fotografii. Individuální požadavky rádi vyřídíme. Stačí se ozvat na e-mail: laser@cistedrevo.cz .

Jaké možnosti personalizace na ČistéDřevo.cz najdete

  • Fotografie - jsme rádi, že můžeme být součástí vašich vzpomínek a důležitých momentů ve vašem životě. Gravírované fotografie pro vás vyrábíme ve vysoké kvalitě a s láskou!
  • Logo - gravírujeme do dřeva firemní, sportovní loga i loga uměleckých skupin a ekologických či veřejných organizací.
  • Text - Zvolte si nejen samotný text, ale taky styl písma pro vytvoření toho nejoriginálnějšího produktu pod sluncem! A co nejčastěji volí naši zákazníci? Kromě jmen se často jedná o důležitá data, osobní motta, citáty, ale i nejrůznější vtipné texty či básničky.
  • Obrázek - Vypalování do dřeva hojně využívají i maminky menších dětí. Ty psanému textu zatím nerozumí, ale v obrázcích se vyznají velice dobře. Najdete u nás i spousta personalizovaných školních potřeb a doplňků, které se hodí jak pro menší děti, tak i školáky.

medonoska-s-logem   fotografie-na-dreve-personalizovany-darek   pravitko-se-jmenem-personalizovane

Dárkové krabice pro muže a ženy

Chcete, aby byl váš dárek co nejvíce unikátní a obdarovaný tam našel vše, po čem jeho srdce touží? Skvělou volbou jsou proto dárková balení. Do dárkové krabičky jednoduše vložíte vše, co má dotyčný rád a dělá mu radost. Víko krabice následně snadno ozdobíte logem, osobním přáním, vlastním jménem, či vtipnou textací - zde již necháváme prostor vaší fantazii.

Dárky na míru k nejrůznějším příležitostem

Narozeniny

Darujte originální dárek, na kterém půjde vidět, že jste si na něm dali záležet. Obzvlášť pokud někdo slaví kulatiny, jistě ocení památeční dárek a milou vzpomínku.

Narození miminka

Narození miminka je krásná událost, na kterou rádi vzpomínají nejen rodiče, ale i novopečené babičky a dědečkové. Darujte vzpomínku, která jen tak nevybledne! Rodiče ocení například dřevěný fotorámeček s porodními údaji, fotoalbum, či gravírovanou fotografii s věnováním. Vše pro vás vyrábíme s láskou!

Svatba

Naše svatební kategorie se jenom hemží krásnými doplňky, dekoracemi, ale i dárky vhodnými na svatbu. Vdechněte svatebním doplňkům romantické kouzlo pomocí vypalování do dřeva!

Výročí

Je snad něco lepšího než oslavit vaši lásku dárkem, který bude vzpomínkou na váš velký den? Vybírat můžete hned z několika dřevěných fotorámečků, rámečků na míru, gravírovaných fotografií i krásných stylových dekorací.

Křtiny

Na dárcích ke křtinám si mnozí dávají opravdu záležet. Mezi nejčastější dary patří šperky, investiční mince, náramky s destičkou vhodnou na gravírování, dřevěné vzpomínkové krabičky s věnováním či vlastním jménem. Nejrůznější personalizované tabulky s údaji o narození a dalšími osobními údaji.

Den maminek a Den otců

Osobitý dárek ke Dni matek i otců snadno vytvoříte pomocí spojení klasického dřevěného výrobku společně s gravírováním do dřeva. Pro tatínky můžeme doporučit například dřevěná prkénka či korýtky, ale potěší i stylový dřevěný korbel na pivo. Maminky ocení rámečky na fotografie, dřevěné vázy a jiné stylové dekorace. 

Promoce

Promoce patří k příležitostem, které si rozhodně zaslouží být pamatovány. Dárek k promocím bude jistě krásnou památkou a udělá radost i za několik desítek let. K promocím naši zákazníci berou převážně fotoalba, ale i památeční destičky, případně personalizované psací, či kancelářské potřeby.

personalizovane-darky-na-svatbu   personalizovane-darky-svatba

Firemní dárky za skvělé ceny!

Hledáte ideální dárek pro své zaměstnance nebo věrné klienty? Všechny naše dřevěné výrobky máme skladem i ve velkém množství. Není pro nás problém vyrobit 10 000 vařeček či dřevěných prkének s logem, nebo dřevěné baňky s obrázkem. Dárky s logem pro klienty i zaměstnance následně odešleme v rekordním čase.

banka-s-logem   prkenko-logo   krabice-s-logem-rybizak

Co na dárky s věnováním říkají naši zákazníci?

Martina ja naším pravidelným zákazníkem a její výběr se primárně obrací právě k vypalování do dřeva a osobnímu provedení. “Pro své příbuzné se snažím vybírat neobvyklé dárky, které je zaručeně potěší. Dárky s gravírováním mají úspěch vždy!”

Zákaznice Kateřina zase říká: “Vždy se snažím o to, aby na dárcích bylo vidět, že jsem si na nich dala záležet. Kromě toho, že spousta dárků sama vyrábím, tak druhou polovinu dárků tvoří právě dárky šité na míru.”

A recenzí našich zákazníků nekončíme. Náš stálý zákazník Martin má většinou problém vybrat dárky pro své rodiče. “Naši pokaždé říkají, že nic nechtějí a vše mají. Je pak problém vybrat něco, z čeho by měli skutečnou radost.” S Martinem ale vždy najdeme skvělé řešení, jak originální dárek vytvořit. Naposledy to byly například krásné gravírované fotografie, které mají rodiče od Martina vystavené na čestném místě v obývacím pokoji.

Jak pečovat o dřevěné dárky?

  1. Dřevo pravidelně očišťujeme od prachu. Hodit se vám bude například měkký kartáček.
  2. Pro větší ochranu materiálu naši dřevoznalci doporučují dřevěné výrobky natírat rostlinným olejem. Vhodný je například kokosový nebo olivový olej.
  3. Kuchyňské potřeby nikdy nedáváme do myčky a větší nečistoty odstraňujeme za pomocí jedlé sody a citronu (lze vyměnit za ocet).
  4. Výrobky ze dřeva, které nejsou ošetřeny povrchovým nátěrem skladujeme v suchu, teple a ne na přímém slunečním světle. Pokud byste přeci jen chtěli dát produkty ven, tak se mrkněte do našeho článku, jak na povrchovou úpravu dřevěných výrobků.
  5. Drobné nedokonalosti (např. odštípnutí, zlomená část) řešíme ihned.
  6. Zlomené části jdou velice dobře slepit vhodným lepidlem. Jak na lepení dřeva se rovněž dozvíte v našem článku v magazínu. Uštípnuté nedokonalosti a nerovnosti zase hravě spravíte využitím tmelu.

 

Jak je zabezpečena doprava a balení?

Ve snaze zajistit maximální spokojenost našich zákazníků jsme věnovali zvláštní pozornost bezpečnosti při dopravě a balení nejen dřevěných dárků. Věříme, že každý kousek, který opustí naše dílny, by měl dorazit k zákazníkovi v optimálním stavu a ve skvostné prezentaci. Dřevěné výrobky jsou baleny s pečlivostí a odborností. Každý dárek je nejprve opatřen ochranným obalem, který eliminuje možnost poškrábání nebo jiného mechanického poškození během přepravy. Poté je pevně umístěn v odolné a speciálně navržené krabici, která zajišťuje stabilitu a pevnost během celého přepravního procesu.

baleni-baliku

A tak zakončujeme naši cestu do světa personalizovaných dárků, kde každý kousek vypráví svůj vlastní příběh a každý okamžik se stává nezapomenutelným. Pro další inspiraci nás sledujte na našich sociálních sítích, kde pro vás máme nachystané další tipy na originální dárky pro všechny.

Související články

Do čeho stylově zabalit dárek

Dřevěné hračky nejen pro děti

ČistéDřevo.cz radí co pod stromeček

Jak potěšit maminku na Den matek? Dřevěný dárek nikdy nezklame

Jaký dárek k Vánocům? Tyhle ocení celá rodina

Tipy na dřevěné vánoční dárky pro muže

Tipy na dřevěné vánoční dárky pro muže

nahledovy-tipy-na-darky-pro-muze 

Vánoce se kvapem blíží a kromě opojné vůně, vánočního pečení a vánoční atmosféry vás jistě čeká i nákup vánočních dárků. Někdo tuto činnost naprosto miluje a někdo naopak nenávidí, ale každý rok jistě hledáte inspiraci, jaké dárky pro své blízké pořídit. Muži často oceňují dárky, které jsou praktické, kvalitní a stylové. Dřevěné vánoční dárky pro muže splňují všechny tyto požadavky.

Nevíte, co dát muži k Vánocům? Díky následujícímu článku si už lámat hlavu nemusíte. Dřevěný dárek pro manžela, dědečka, přítele i tatínka hravě pořídíte na e-shopu ČistéDřevo.cz. Máme pro vás výběr toho nejoblíbenějšího v letošním roce!

Obsah

Originální doplňky v přírodním designu

Dřevěné sluneční brýle, nevšední dřevěný motýlek, či korková kravata nesmí chybět v šatníku žádného elegantního muže. S brýlemi ze dřeva se bude obdarovaný cítit vyjímečně a ukáže svůj nadčasový styl. I když se jedná o čistě přírodní produkt, tak vás dřevěné brýle překvapí lehkostí. Designový motýlek, dřevěné hodinky, i kravata uhlazenou image jenom podtrhnou. K dřevěným designovým dárkům patří i stylové dřevěné šperky - vsaďte na manžetové knoflíčky, brože a další doplňky. 

drevene-bryle   drevene-motylky   dreveny-motylek

Dřevěné doplňky do domácnosti

Hledáte drobnost pro tatínka, která potěší? Dřevěné fotorámečky vykouzlí domov přesně podle představ. Pokud navíc součástí fotorámečku bude vzpomínková fotografie, bude radost dvojnásobná.

Proč právě dřevěný fotorámeček

  • Skvělá cena již od 109 Kč - ideální dárek od dítěte tatínkovi.
  • Na e-shopu ČistéDřevo.cz najdete hned několik typů dřevěných fotorámečků. Vybírejte z nalepovacích fotorámečků na zeď, na pověšení či se stojánkem k umístění na komodu, či konferenční stolek.
  • Dřevěné fotorámečky se skvěle hodí jako podklad pro ručně vyrobené dřevěné dárky. Stačí ozdobit, doplnit o vypalování do dřeva, případně nabarvit a osobní dárek je na světě.
  • Udržitelný design, lehkost i odolnost jsou pro fotorámečky ze dřeva typické.
  • Díky univerzálnímu přírodnímu vzhledu se skvěle hodí do jakéhokoliv interiéru.

fotoramecek-pro-tatinka

Přírodní košík na houby i na dřevo pro milovníka lesa a přírody

Bez čeho se neobejde správný chalupář?

  • Košík na dřevo – topení dřevem má samozřejmě své romantické kouzlo. Neobejde se ale bez správného nářadí. Kdo by taky polena tahal v rukou? 
  • Košík na houby – ocení horlivý houbař, který tráví každou volnou chvilku v lese 

Ptáte se, kde koupit košík na houby, aby byl dostatečně kvalitní a měli jste z čeho vybírat? ČistéDřevo.cz nabízí nejen nepřeberné množství velikostí, ale i tvarů a barev, a také se pyšní nejširší nabídkou košů u nás.

kos-na-drevo_1   kosik-a-hul

Dřevěná dárková krabička

Dárkové dřevěné bedny dokáží i ze zdánlivě obyčejných věcí vykouzlit naprosto úžasný dárek. 

Co vložit do dárkové bedýnky?

  • vše, co má dotyčný rád 
  • oblíbené dobroty
  • luxusní kosmetiku
  • merino ponožky nebo hřejivé termoprádlo

Nebo se inspirujte z již hotových dárkových bedýnek, které jsme pro vás letos exkluzivně připravili.

Dřevěné bedny poté báječně poslouží i nadále. Můžete si do nich schovat nejrůznější drobnosti a poklady. Na dřevěnou krabičku můžete nechat vypálit vzkaz či věnování, nebo zvolit barevný tisk, který vám vyhovuje.

Dřevěný nosič na panáky

Hledáte vtipné dárky pro muže, které pobaví a udělají radost? Dřevěný nosič, nebo prkénko na panáky jsou jasnou volbou. Přírodní a do detailu propracovaný design v kombinaci se štamprlemi bude hvězdou každého večírku. Pokud je váš bratr nebo kamarád člověk, který nezkazí žádnou zábavu, tak jeho nadšení z dárku bude obrovské. Kulaté výřezy navíc zabrání zbytečnému vylití, takže večírek bude bezkonkurenční.

Sada na víno a set na sýry pro gurmána s vytříbeným jazýčkem

Rádi si s manželem posedíte večer u sklenice oblíbeného vína a doplníte to stejně dobrým sýrem? Pak svého labužníka jistě potěšíte sadou na víno nebo luxusním setem na sýry. Stejně jako každému vínu sluší kvalitní sýr, tak neodmyslitelně k sýru patří i stylová servírovací sada.

set-na-syr

Sada na grilování pro skutečného fajnšmekra

Vášnivým koníčkem nejednoho muže je grilování. Potěšte toho svého luxusními doplňky v dřevěném designu, které posunou jeho kulinářské umění na vyšší level. Pro manipulaci s ohněm a horkým masem se bez speciálních nástrojů žádný mistr neobejde. Vhodné příslušenství k opatrnému zacházení a následné údržbě grilu využijete při každé zahradní párty.

servirovani-jidla-gril

Vánoční dárky s věnováním

Vánoční dárky pro muže s osobní hodnotou snadno pořídíte na specializovaných e-shopech zaměřujících se na personalizaci. Co pro takový dárek udělat? Stačí vybrat vhodný dřevěný výrobek a v detailu produktu zvolit možnost gravírování na míru. Naši specialisté na laser v precizní kvalitě vypálí jakýkoliv text, jméno, přání, věnování, ale i obrázek, fotografii či logo. Navíc vypalujeme až na 2000 produktů!

Pro kutily – dřevěný box na nářadí pro pořádného chlapa

Bedna ze dřeva dokonale schová a uklidí všechno vaše nářadí. Už nikdy nebudete muset bojovat s tím, že něco nemůžete najít zrovna ve chvíli, kdy to budete nejvíc potřebovat. Dřevěná bedýnka hravě vyřeší jakýkoliv problém s uložením. Vypálený motiv na víku vás zase nenechá na pochybách, kterou bednu berete do ruky.

box-pro-muze

Rád si hraje? Vsaďte na dřevěné šachy

Krásné vyřezávané šachy udělají radost nejen dědečkovi, který rád procvičuje své logické schopnosti, ale potěší i manžela, tatínka, či bratra. Šachy cvičí nejdůležitější orgán v našem těle – mozek. Zlepšují duševní zdraví a udržují šedé buňky mozkové stále ve střehu. Na trhu existuje velké množství možností výběru šach. Magnetické šachy odolávají nechtěnému pohybu, dárkové šachy vypadají luxusně i jako designový doplněk, šachy ze dřeva jsou zase trvalou položkou, která vydrží i několik generací.

sachove-figurky-habr

Perfekcionista má rád svůj pořádek

Němý sluha z bukového dřeva uspokojí nejednoho jedince milujícího pořádek. Praktický pomocník do každé domácnosti už nenechá válet oblečení jen tak po zemi nebo na židli. Další úložný prostor se vám nehodí? Ale praktický pomocník vždy po ruce ano – takový je němý sluha z masivu. Ten je díky svému nadčasovému čistému designu i skvělou přírodní dekorací.
Všichni z týmu ČistéDřevo.cz vám přejeme krásné a hlavně pohodové Vánoce plné smíchu a hřejivé atmosféry.

nemy-sluha

…co když?

jste se rozhodli pro méně materialistické Vánoce? Obzvlášť v období Vánoc si lidé mají pomáhat a prokázat svou štědrost. V našich zemích existuje spousta možností (Ježíškova vnoučata, Krabice od bot, Skutečný dárek), jak darovat trochu nevšední „dárek“. 

Například naše krásné dřevěné betlémy dělají radost hned v několika Domovech důchodců. I vy se můžete snadno stát Ježíškovým vnoučetem! Navíc pro vás máme skvělou novinku! Otevřeli jsme chráněnou dílnu Dřevěný anděl, kde pro vás její zaměstnanci vyrábí krásné dekorace, dárky a momentálně i adventní kalendáře. Už jsme jich pro vás vyrobili 1000 ks. Pomozte nám je všechny prodat! Z utržených peněz otevřeme další místa pro lidi se zdravotním znevýhodněním. 

Pro další tipy na dřevěné dárky pod stromeček sledujte naše sociální sítě, kde se to hemží skvělými nápady. Jsme pro vás na Facebooku, Pinterestu, TikToku i Instagramu.

Recenze našich zákazníků

heureka-recenze-nasich-zakazniku   heureka-recenze-od-zakazniku   heureka-recenze-zakazniku

 

 

Vánoční betlémy ze dřeva - historie a tradice

Vánoční betlémy ze dřeva - historie a tradice

nahledovy-dreveny-betlem

Jistě se shodneme na tom, že lidové tradice o Vánocích ožívají více než kdy jindy. Křesťanské svátky jsou o porozumění, harmonii i krásných věcech kolem. Vánoční období se v mnoha koutech světa pojí právě s betlémy, které nejen symbolizují příběh narození Ježíše Krista, ale také odrážejí bohatou historii a tradiční umění. Zejména betlémy vyrobené ze dřeva mají v řadě zemí dlouhou a poutavou historii spojenou s mistrovským řemeslným zpracováním a kreativitou. Tato podoba uměleckého vyjádření se stala ikonou vánočních oslav, ať už ve velkých kostelích či v pokojích rodinných domů. Představuje tak spojení mezi vírou, historií a řemeslným uměním.

Česká republika je na vrcholu pomyslného žebříčku v oblibě dřevěných betlémů. Odkud se tradice vlastně vzala, jaký je její význam a co zajímavého o betlémech musíte vědět? Nahlédněme společně do koutku kultury, tradice i historie, která je dobře známá každému z nás.

dreveny-vanocni-betlem

Obsah

Historie betlémů

Historie dřevěných betlémů sahá až do středověké Evropy, a to především do oblasti Alp a Karpat. Představení narození Ježíše Krista hrálo v křesťanské kultuře významnou roli, a tak bylo přirozené, že lidé začali tuto událost zobrazovat i ve svých domovech. První betlémy byly malé dřevěné nebo kamenné sochy, které zobrazovaly Pannu Marii, Josefa, Ježíše v jesličkách a další postavy, jako byli pastýři, Tři králové a andělé. Největší rozmach betlémy samozřejmě zažily v období středověku a raného baroka. V našem prostředí se o jejich popularitu postarali zejména jezuité, a to zhruba v 16. století.

Betlém: symbolika a význam

Dřevěný vánoční betlém patří k nejvýznamnějším symbolům tradičních Vánoc. Spolu s adventním věncem nechybí betlém v žádné domácnosti, kostele a veřejných místech. Co se týče symboliky a významu betlému, tak náš přední výrobce dřevěných betlémů Marek říká: “České lidové betlémy se postupem času zpoetizovaly, zpohádkověly a získaly v našich domácnostech své čestné místo. Zajímavostí taky je, že v českém betlémě nechybí výjevy z každodenního života. To například v italském, španělském, či německém betlémě nenajdeme”.

dreveny-betlem_1

Kdy si doma postavit betlém?

Na to, kdy si vystavit doma betlém se názory různí. Většinou je to dáno regionem, konkrétním městem či vesnicí a rovněž zvyklostmi v rodině. Vystavit betlém je vhodné buď první, nebo poslední adventní neděli, případně až 24. prosince. A kdy betlém zase schovat? Ani zde nenabídneme uspokojivé a jednoznačné řešení - v některých regionech se schovává již na Tři krále. Jinde je zvykem betlém schovávat až na Hromnice.

Betlém ze dřeva napříč zeměmi

Jak už jsme článku zmiňovali, tak české země patří mezi největší obdivovatele betlémů. Každá země má ale na dřevěné betlémy své specifické požadavky.

Typické rysy betlémů v jiných kulturách a zemích

  • Mexiko - v Mexiku najdete rovněž výjevy z každodenního života, kulturního dědictví a historie. Zajímavostí je, že zde nechybí ani figurky slavných osobností (např. Frida Kahlo).
  • Pro Španělsko je typická výstavba “živých” betlémů. Téměř v každé vesnici zde najdete rekonstrukci a živé představení tradičního betlému.
  • Na Haiti dřevěný betlém nehledejte. Tradiční vánoční dekorace je zde vyrobena z recyklovaných materiálů (drátků, plechovek, kamínků) a je velice bohatě zdobená.
  • Betlémy z Filipín okouzlí svým exotickým vzhledem a výjevy z přímořského života. 
  • Betlémy ve skandinávských zemích vyjadřují prostý život lidí a ukázku řemesel. Najdeme zde například tkalcovské stavy, kovářské a řezbářské řemesla.
  • Své uplatnění našly betlémy i v Japonsku. Zde se nejedná o tradiční záležitost, ale spíše o módní vlnu. V japonském betlémě nechybí draci, tradiční japonské budovy a kimona.
  • Argentinské betlémy vynikají svou impozantní velikostí. Typická je přítomnost argentinských postav - tzv. gauchos.
  • Ve Francii jsou v oblibě betlémy s vyobrazením důležitých historických událostí spojených s Francií.

filipiny   japonsko

Ruční výroba betlému

Práce se dřevem patří k řemeslu, které je krásné, lidové a tradiční. Vyřezávání betlémů a jednotlivých figurek patřilo k lidovým obyčejům, které probíhalo ještě před adventem. Vyřezávání ze dřeva nepatří mezi nejjednodušší techniky, ale stačí trocha umu a dobré nářadí a nový koníček je na světě! Nebo to raději přenecháte našim udatným řemeslníkům?

Jak na nákup betlému?

Zřejmě nejsme sami, kdo si na výrobu betlémů zrovna netroufá, proto dáváme prostor menším rodinným firmám, kde se řezbářství dědí z generace na generaci. Stačí si jen vybrat, jaký typ betlému vám vyhovuje. Na parapet se hodí spíše menší typy betlémů. Pokud jste naopak zvyklí mít betlém pod stromečkem, případně postavený někde v rohu, tak dejte přednost většímu dřevěnému betlému z masivu. Kromě masivních dřevěných betlémů, ale u nás najdete i propracovanější verze minimalistického a moderního betlému.

Vánoční dárky a dekorace v tradičním duchu

Víte, jaký produkt je o Vánocích na ČistéDřevo.cz nejoblíbenější? Ano, hádáte správně, samozřejmě, že se jedná o malý či velký dřevěný betlém. Dlouho jsme si lámali hlavu, čím to je. Zákaznice Martina nám to osvětlila: “Vánoce milujeme celá rodina a co nám opravdu udělá radost, tak to jsou dárky s vánoční tematikou. A umíte si představit něco vánočnějšího a tradičnějšího než jsou betlémy?” 

Typy dřevěného betlému

Vyřezávaný betlém z masivu

Tradiční betlémy jsou zpravidla založeny na biblickém příběhu o narození Ježíše Krista. Obsahují postavy jako Pannu Marii, Josefa, Ježíše v jesličkách, Tři krále, pastýře a anděly. Tyto betlémy mohou být velmi detailní a jsou vytvářeny s důrazem na historickou přesnost.

Moderní minimalistický betlém

Módní vlny se nevyhýbají i natolik tradičnímu produktu, jakým betlém bezesporu je. Stále častěji dostáváme požadavky na minimalistické betlémy, které by se hodily do industriálních a moderních interiérů. A nebylo by to ČistéDřevo.cz, aby svým zákazníkům nevyhovělo. Betlém z překližky v unikátním designu a precizním provedení pro vás vyrábí naši šikovní řemeslníci. Betlém vyniká jednoduchostí, perfektními liniemi a propracovanými detaily.

Živý betlém

Živé betlémy jsou reálné rekonstrukce biblického příběhu s účastí živých herců a zvířat. Tyto betlémy se často konají na veřejných místech a jsou populární ve Španělsku a dalších zemích.

Regionální betlémy

V různých regionech světa jsou betlémy často upravovány tak, aby zahrnovaly místní prvky, krajiny a tradice. Například betlémy ve Skandinávii mohou zahrnovat alpské krajiny, zatímco betlémy v Mexiku se pyšní tradičními mexickými scénami a postavami.

České lidové betlémy

V českých zemích jsou betlémy součástí vánoční atmosféry. Pořádají se soutěže o nejhezčí betlém. Živé, neobvyklé i tradiční betlémy najdeme na městských slavnostech a vánočních trzích a zvláštností jsou i “moravské betlémy”, které navazují na lidové tradice a folklor.

zivy-betlem   betlem-ze-slamy   minimalisticky-betlem

Betlémy z netradičních materiálů

Dřevo je materiál nekonečných možností a naši předci ho běžně používali na výrobu dřevěných dekorací pro nejrůznější roční období. Není divu, že si pod betlémem jistě každý z nás představí klasický dřevěný betlém. Existují ale i jiné možnosti - betlém se vyrábí například z papíru, cínu, vosku, perníku a dalších “jedlých” materiálů, ale i ze slámy, či keramiky.

keramicky-betlem   pernikovy-betlem

Jak se starat o vánoční betlém?

  • Po sezoně vždy betlém pečlivě oprášíme měkkým kartáčkem.
  • Jesličky s ježíškem a další figurky zabalíme zvlášť do novinového papíru. To samé uděláme i se samotným betlémem.
  • Aby nám betlém déle vydržel, pravidelně ho natíráme rostlinným kokosovým, či olivovým olejem. Na téma, jak pečovat o dřevěné výrobky, najdete v našem magazínu spoustu článků.
  • Skládaný betlém (například z překližky) vždy pečlivě rozložíme a každou část zvlášť zabalíme do novinového papíru.

dreveny-betlem-vanocni

Co jste o betlémech nevěděli?

  • Betlémy nejsou ryze vánoční kategorií. Běžně se jimi domácnosti zdobí například o Velikonocích. Velikonočním betlémů se mnohdy rovněž říká postní, či pašijové. Místo klasické scény s Ježíškem a pastýři či Třemi králi, tyto betlémy vyobrazují motivy související s Velikonocemi, tedy Kristův kříž, jeho ukřižování a vzkříšení. Vystavují se převážně na začátku postního období (40 dní před Velikonocemi).
  • Statusem “největší betlém na světě” se pyšní malá obec Budíškovice a délka betlému je neuvěřitelných 120 m a obsahuje více než 1100 figurín.
  • I u vánočních tradic můžeme zpozorovat ryze český humor. Ve veřejných betlémech se často skrývají neobvyklé postavičky a zvířata. Zkuste se na to někdy zaměřit!
  • Nejstarší dochovaný Betlém pochází z Neapole a je znám jako “Betlém Tří králů”.

V dnešním článku jsme si ukázali, že dřevěné betlémy plně podporují vánočního ducha napříč kontinenty po celém světě. Jsou nejen klasickou dekorací, ale i vhodným originálním dárkem pro všechny zapřísáhlé milovníky Vánoc. Pro další nápady na dárky, ale i vánoční dekorace nás sledujte na sociálních sítích, kde najdete vždy něco zajímavého.

Související články

Tipy na dřevěné vánoční dárky pro ženy

Tipy na dřevěné vánoční dárky pro muže

Adventní věnec na dveře - vyrobte si originální dekoraci

Vánočka jako od babičky

Starobylé vánoční tradice a zvyky

Vánoce s vůní dřeva a proutí

Zkraťte si čekání na Ježíška s adventním věncem

Zkraťte si čekání na Ježíška s adventním věncem

adventni-vence

Adventní svícen z proutí patří k Vánocům stejně jako dárky, kouzelná atmosféra a samozřejmě i dobré jídlo. První adventní neděle se blíží a už je tak nejvyšší čas na výrobu vánočních věnců z proutí či dřevěných adventních svícnů. Pojďme si společně tuto krásnou vánoční dekoraci vytvořit!

V článku vám kromě jednoduchého postupu na stylový adventní věnec přinášíme tradiční i netradiční nápady na zdobení. Najdete zde rovněž informace ohledně bezpečnosti a údržby věnce, aby vám dělal radost co nejdéle.

Obsah

Vyrobte si adventní věnec

Držíme se vždy aktuálních vánočních trendů. Máme pro vás ale nachystané i univerzálnější řešení v tradiční kombinaci bílé, červené a zelené. Adventní věnce z bílého proutí navíc představují univerzální řešení pro každého milovníka stylové jednoduchosti. Taky fandíte severskému stylu? Pak jsou pro vás adventní věnce z bílého proutí ideální řešení. Skvěle totiž ladí k hygge interiéru.

Jak vyrobit vánoční věnec z proutí: Co budeme potřebovat?

  • Bílý adventní věnec proutěný
  • Zelené smrkové větvičky
  • Výřezy z překližky s vánočními motivy
  • Tavná pistole
  • Zápichy na adventní svíčky (ty pořídíte například v květinářství)

adventni-venec-priprava   adventni-venec-vyroba   adventni-venec-prirodni

Jak vyrobit adventní věnec z proutí na stůl – postup

  1. Jako první si rozložíme, jak chceme mít na věnci svíčky. Někdo se drží tradičního rozmístění do protějších konců, nebojte se ale postavit svíčky vedle sebe.
  2. Svíčky k proutěnému korpusu na vánoční věnec připevníme pomocí zápichů.
  3. Nyní na vánoční věnce z proutí pomocí tavné pistole připevníme dekorace. Rozhodně nesmí chybět zelené smrkové větvičky, které hezky ladí k bílému podkladu a navíc krásně voní.
  4. Pokud máte rádi severský styl, světlé odstíny a bílá barva jsou vše, co pro dekorování věnce potřebujete. Milovníkům hygge doporučujeme připevnit tavnou pistolí pár dřevěných výřezů z překližky: typické norské domečky.
  5. Chcete-li naopak dodat věnci výrazný vánoční prvek, dodejte mu červenou barvu. Stačí přidat větvičku cesmíny, šípky, či klasickou červenou mašli.

TIP NA ZÁVĚR: Zůstalo vám více tvořivého a dekoračního materiálu? Vytvořte si vánoční věnec na dveře z proutí a vykouzlete si zimní atmosféru již při vchodu do vašeho domova.

Symbolika nejen proutěných adventních věnců

Vánoční věnce z proutí mají silně zakořeněné tradice. Zřejmě pro vás nebude překvapením, že odpočítávání týdnů do Vánoc vzniklo kvůli zvědavým a natěšeným dětem (údajně tento zvyk pochází z německého sirotčince). Věnec jako takový se pojí zejména se slunovratem, střídáním ročních období a koloběhem života obecně. Snoubí se v něm dávné učení našich předků spolu s přírodními zákony.

Jaké barvy se od pradávna pojí s adventními věnci?

  • Liturgickou barvou je v našich zemích fialová, která byla považována za barvu luxusu, výjimečnosti, pokání i vděčnosti. Čtvrtá narůžovělá svíce značí naději.
  • Protestanti naopak volili kombinaci červené a zlaté jako symboliku života.
  • Anglikánská církev zase preferuje královskou modř, která vyjevuje vodu jako atribut znovuzrození.
  • Pátou svíčkou, která symbolizuje Kristovo vzkříšení, měla vždy být svíce bílá (tato barva se následně pro adventní svíčky nejvíce rozšířila do povědomí veřejnosti).

adventni-venec-bily

Jaký materiál lze na věnec použít?

  • Proutí patří k našim nejtradičnějším materiálům. S březovými a vrbovými proutky se poměrně snadno pracuje a na adventní věnce z proutí se proto hodí skvěle. 
  • Zelené větvičky dostupných jehličnanů se také váží jednoduše a patří k tomu nejdostupnějšímu materiálu vůbec.
  • Dřevo se dá využít všelijak – my nejvíce obdivujeme celé podložky z kmene stromu, které poslouží jako podklad pro minimalistický dřevěný adventní svícen.
  • Sláma/obilí se hodí spíše na letní a podzimní věnce. Pokud ale preferujete boho styl, tak vám nic nebrání vyzkoušet si něco netradičního.
  • Přírodniny – například šišky, ořechy, bobuloviny, žaludy představují základ lidového tvoření na Vánoce a dodnes mají své skalní příznivce.

Chcete alternativu proutěných vánočních věnců? Inspirujte se!

Symbolika kulatého věnce je nám více než jasná. Hledáte letos něco opravdu originálního? Pak vsaďte na adventní svícen – proutěný, dřevěný či přírodní. Odpočítávat týdny do Vánoc můžete stejně jako na věnci a navíc můžete popustit uzdu fantazii a nechat se zlákat jinakostí.

  • Adventní svícen ze dřeva ve tvaru jeleního paroží

Jedinečný design tohoto adventního svícnu vás dostane svou originalitou. Kombinujte se zelenou, vínovou a zlatou barvou, díky čemuž získá tato vánoční dekorace luxusní nádech.

adventni-venec-parozi   adventni-venec-parohy

  • Vánoční dřevěný adventní svícen ve své přirozené kráse

Jste fanoušci přírodního aranžmá nejen na Vánoce? Pak vám jistě není cizí rustikální styl. Ozdobíte přesně podle vašich představ a můžete si být jistí, že bude vévodit vašemu stolu.

adventni-venec-cerveny

  • Minimalistický a moderní adventní věnec ze dřeva

Adventní věnce ze dřeva mají severský hygge nádech, odolávají zubu času a nikdy nevyjdou z módy. Stále populárnější jsou velice jednoduché podložky z kmene stromu, které vřele doporučujeme pro každého milovníka severského minimalismu.

adventni-venec-podlozka   adventni-venec-svice   adventni-venec-seversky

Barva roku 2023 je Viva Magenta

Barvou letošních Vánoc je Viva Magenta, která značí energii a radost ze života. Fotografka a interiérová designérka Tereza Sliwková o Viva Magenta říká: “Tato dynamická a svěží barva je pomyslným pojítkem mezi pestrou přírodou a digitálním světem, ve kterém žijeme. Je to barva síly a odvahy, kterou v dnešním světě potřebujeme více než kdy jindy. Tak proč ji nepoužít právě na vánoční výzdobu?” My s Terezou naprosto souhlasíme a dodáváme, že dokonalou vánoční souhru a desinovou pecku vytvoříme právě pomocí této optimistické barvy ve spojení s tradičními dřevěnými produkty. Nebojte se proto využít na vánoční výzdobu i něco extravagantnějšího!

vanocni-truhlik

Věnce pro kreativce a umělecké duše

A kreativním a netradičním ztvárněním vánočních dekorací ještě nekončíme! Už vás nudí tradiční a stále se opakující stejná vánoční výzdoba u vás doma? Není nic jednoduššího, než ji prostě obměnit a vymyslet něco, co nikde jinde nenajdete.

  • Origami věnec ocení zejména milovníci minimalismu. 
  • Etno věnec s boho prvky se hodí to bohémských interiérů.
  • Moderní barevné provedení jako například kombinace černé a šedé se zlatou, či kombinace fialových barev s temně modrou vytvoří výjimečné provedení adventního věnce. 
  • Věnec z papírových ruliček toaletního papíru - pozvěte k tvoření děti a uvidíte, co kreativního dokážete vytvořit.

Bezpečnost na prvním místě

Pozor na svíčky

Hasiči v období adventu zažívají poměrně perné dny a vyjíždějí do vánočně ozdobených domovů hasit nejeden požár. Dobrovolný hasič Daniel proto připomíná: “Lidé nesmí zapomínat, že zapálená svíce je již forma otevřeného ohně. Zvýšená bezpečnost je tedy na místě. Rovněž každému zdůrazňujeme, že nikdy nesmíme opustit místnost a byt, když doma hoří svíčka!” 

Dbejte na umístění

Pokud chceme na adventním věnci zapalovat svíčky, je velice důležité zvolit vhodný prostor. Rozhodně věnec neumisťujeme na okno pod závěsy či záclony, v blízkosti televize a dalších elektrospotřebičů. 

Pozor na ostré předměty a bodec na svíčky

Obzvlášť domácnost s dětmi a zvířaty by měla dávat pozor na ostré předměty. Na věncích často najdeme bodce na svíčky, ale i hřebíky na dekorace. Těmi si mohou děti i zvířata ublížit. 

Nezapomínejte na údržbu a vhodné skladování

  • Pokud máme na věnci živé květiny, pravidelně věnec stříkáme vodou.
  • Vybíráme trvanlivější materiály - například sušené květiny, ovoce, šišky a bobule.
  • Skladujeme na suchém místě bez přímého slunečního světla.
  • Po sezoně odstrojíme veškeré dekorace a věneček z proutí kartáčkem dobře očistíme od prachu a nečistot.
  • Zabalíme do novinového papíru, který částečně pohlcuje vlhkost (je proto mnohem lepší než mikrotenový sáček).
  • Uložíme do dřevěné bedny.

cisteni-vence   ulozeni-vence

Pro více nápadů na vánoční výzdobu do domácnosti sledujte náš Pinterest, kde kromě originální inspirace najdete například i cenné rady, jak uplést proutěný adventní věnec, či jak ukládat vánoční ozdoby a dekorace.

Související články

Adventní věnec na dveře - vyrobte si originální dekoraci

5 originálních tipů na ručně dělané vánoční dekorace

Adventní kalendář s vůní dřeva

6 snadných kroků k výrobě vánočního truhlíku

Jak vyrobit adventní věnec z proutí

Jak vyrobit adventní věnec z proutí

venec-z-prouti

Adventní čas je už za dveřmi a vy přemýšlíte, jakými dekoracemi zútulnit váš domov? Vedle klasických vánočních ozdob a dřevěných betlémů k Vánocům neodmyslitelně patří adventní věnec – a my si dnes spolu ukážeme, jak takový věneček z proutí udělat. Na jeho dozdobení pak stačí přidat pár drobností a dokonalá dekorace v ryze přírodním stylu je na světě. Korpus navíc využijete celoročně, nejen v období adventu.

Možná si na pletení z vrbového proutí úplně netroufáte, my vám ale v tomto článku ukážeme, jak jednoduchá ve skutečnosti výroba proutěného věnce je a jaké další alternativní materiály případně můžete při pletení použít.

Obsah:

Levný věnec za pár korun

Jak ušetřit za adventní věnec a vánoční výzdobu? Zcela jednoduše. Vykašlete se na nákup předražených zdobených věnců a vrhněte se na výrobu doma. A to pěkně od píky včetně pletení věnců i následného zdobení.

Chcete věnec úplně zadarmo?

  • Upleťte si korpus z větviček či proutí, které najdete při procházce lesem.
  • Při troše šikovnosti nebudete potřebovat ani drátky a ani tavicí pistoli.
  • Na ozdobu použijte rovněž pouze přírodní materiály, které při špetce štěstí potkáte při zimní procházce - například šišky, šípky, zelené větvičky. To bohatě postačí!

Návod na věnec z proutí: Co budeme potřebovat?

  • Vrbové proutky (všechny ve stejné velikosti)
  • Tavnou pistoli (případně drátek)
  • Zahradnické nůžky na zastřihávání prutů
  • Delší silnější šlahoun, nejlépe z vinné révy
  • Drátek na případné upevnění

pleteni-vence-z-prouti

Návod na pletení věnce z proutí

Našli jste na internetu báječnou inspiraci na krásný věnec z proutí, s postupem si ale nevíte rady? Pletení věnečku z proutí není žádná věda a my moc rádi pomůžeme! 

Postup na snadnou výrobu z proutí 

  • Základ na věnec

Nejdříve se musí připravit pruty, aby byly vhodné pro motání. Ustřihnuté pruty zbavíme listí a pak je na pár dní vložíme do vody, aby byly co nejohebnější a lépe se s nimi pracovalo.

pleteni-prouteneho-vence 

  • Výroba proutěného věnce

V případě, že máme dlouhý šlahoun vinné révy, tak určíme velikost požadovaného věnce a omotáváním získáme pravidelný kulatý tvar, jenž nám poslouží jako základ budoucího věnce.

zaklad-na-venec 

  • Věnec z větviček krok za krokem

Na základ z révy začneme namotávat proutky z vrby. Levou rukou uchopíme věnec a pravou rukou zasuneme lehce konec proutku mezi vinnou révu. Poté omotáváme základ (podobně jako bychom namotávali na tužku provázek, nebo vlasy na kulmu) a konec opět vsuneme do základu. Začátek i konec prutu můžeme po zasunutí do základu zafixovat tavnou pistolí nebo drátkem. Následně bereme jeden proutek za druhým a postupujeme stejně. Nezapomínáme pevně utahovat.

pleteni-vence-postup

  • Dokončení proutěného věnce

Nesmíme zapomínat, že začátek i konec nového prutu musíme opravdu dobře zafixovat, aby se nám věnec nerozjížděl.

prouteny-venec-diy

Jak vyrobit věnec z proutí bez použití tavné pistole a drátku

Ptáte se, jak udělat věnec z vrbového proutí i bez použití těchto pomocníků? Velice jednoduše. Věneček hravě zvládnete, i pokud nejste majitelem tavné pistole. Ta (případně i drátek) na zafixování slouží spíše pro vaši jistotu. Po zamotaní několika proutků jistě získáte grif, jak správně konec proutku zastrčit, aby držel, a vše ostatní můžete klidně nechat stranou.

Jak uplést věnec z proutí, když nemám vhodný materiál

Milujete přírodní materiály a naprosto vás uchvátil věnec z proutí? Návod na to, co dělat, když se k vrbovému proutí nemáte šanci dostat, jste už ale nikde nenašli. V našich podmínkách je vrba nejčastějším materiálem pro košíkářské řemeslo. Výroba věnce z proutí však může získat úplně jinou dimenzi, i když se vrby nebudete až tak striktně držet. Pedig, nebo například papírové ruličky proutí hravě nahradí a mnohdy se s nimi pracuje jednodušeji. Od originálu jsou ale k nerozeznání! Můžete zkusit i jemnější materiály jako je břečťan, loubinec, zimolez (netřeba předem namáčet), nebo růže (tu stačí namočit jen na hodinku).

Jaké materiály využít místo proutí na korpus

  • Slaměný korpus - je výrazně lehčí než proutěný a díky neutrální barvě patří mezi velice oblíbené alternativy. Co se týče trvanlivosti, tak v tomto případě za proutím výrazně pokulhává. Za nás slaměný věnec doporučujeme spíše k výrobě jarních a letních věnců.
  • Alternativy vrbového proutí - uplést věneček lze i z obdobného materiálu k proutí. Zde jen připomínáme, že vlastnostmi se výrazně od proutí liší. Například právě odolností a trvanlivostí. Jedná se zejména o pedig, bříza, bambus, ratan, lýko.
  • Dřevěná podložka z kmene stromu - pyšní se rustikálním nádechem a svědčí venkovským a industriálním příbytkům.
  • Zelené větvičky - nejčastěji se používá smrk, ale využít můžete i méně tradiční větvičky - eukalyptus, borovice, vavřín, cesmína.
  • Točený věneček z obilných klasů - vytváří se podobně jako věnec z větviček. Tedy postupným navazováním. S tím rozdílem, že se konce nepřivazují provázkem či drátkem, ale naopak se přiznávají. Tento trend lze navíc pozorovat i u modernějšího vázání věnce ze zelených větviček. Věneček z obilných klasů se hodí zejména do minimalistických a boho interiérů a v posledních letech hlásí velký boom. Jedinou nevýhodou je jeho malá trvanlivost - na další roky ho jistě nepoužijete.
  • Staré drátěné ramínko - minimalistický věnec hravě vytvoříte i pomocí ramínka z drátku. Ramínko nůžkami na kov v půli přestřihnete a nyní na něj můžete pomocí tavné pistole nalepit baňky, šišky a jiné ozdoby. Případně navléct dřevěné korálky pro vytvoření stylového a originálního věnce.

obilny-venec   venec-minimalistický-z-kmene

Jak vyrobit proutěný věnec bez vinné révy?

Pokud máte delší šlahoun vinné révy, tak je výroba o něco snazší. Šlahoun jednoduše uchopíte do rukou a jeho postupným namotáváním získáte kostru svého budoucího věnce. Pokud však tímto materiálem nedisponujete lidový košíkář Jiří Adámek poradí, jak révu nahradit. "Vezměte si nejdelší prut, jaký máte a vytvořte z něj kulatý základ. Ten vytvoříte i pomocí dvou prutů, které můžete provizorně svázat drátkem, nebo lepicí páskou." Pletení věnce z proutí následně pokračuje již podle výše popsaného postupu.

 

Pletení věnců z proutí má silně zakořeněnou tradici

Nesmrtelné tradiční řemeslo je tu s námi déle, než si umíme představit. Objevovalo se napříč historií i civilizacemi od počátku lidstva. V každé zemi se samozřejmě používal trochu jiný materiál podle přírodních podmínek. Lidé pletli ze slámy, orobince, ratanu, pedigu, lýka a samozřejmě i z bambusu. U nás se pletlo zejména z dostupného vrbového proutí i jívy. Z proutí lze vytvořit takřka cokoliv od výrobků denní potřeby až po dekorace. Kruhový tvar věnce symbolizuje jednotu, tradici a nový začátek. Tradičně se ženy a dívky scházely první adventní neděli a pletly věnce. Tato zvyklost byla mnohem důležitější než následné zdobení (adventní věnec, jak jej známe dnes, přišel až v 19. století).

Symbolika kruhu

Kruhový tvar věnce symbolizuje jednotu, nekonečno a nový začátek. Tradičně se ženy a dívky scházely první adventní neděli a pletly věnce. Tato vánoční tradice byla mnohem důležitější než následné zdobení (adventní věnec, jak jej známe dnes, přišel až v 19. století).

Výzdoba věnce v tradičním duchu

Jak uplést věneček z proutí už víte. Nyní už je jen na vaší fantazii, jak si jej vyzdobíte. Doporučujeme věnec ozdobit pomocí borovicových šišek, větviček jehličnanů, nebo snítkou vřesu, lýkem, lesními bobulovinami. Klasické výzdobě vévodí červená a zelená barva.

venec-bez-omotavani-vetvicek

Netradiční vánoční výzdoba pro kreativce

Použití přírodních materiálů je krásné a stylové, pokud ale letos chcete oslnit něčím netradičním, tak se pusťte do DIY adventního věnce se špetkou hravosti. A jaké kombinace zvolit?

  • Použití netradičních barev - například černá, bílá, zlatá dodá domovu punc exkluzivity a originálního nádechu. O barevný kreativní chaos se postará i fialová a zelená barva v kombinace teplých odstínů korálu.
  • Exotický věnec s etno prvky se bude hodit zejména do kreativního boho interiéru. Použijte sušené citrusy, palmové listy a textilie s etno potiskem.
  • Recyklované materiály jako jsou plechovky, staré noviny, sklenice od vína i plastové lahve vytvoří netradiční kousek, který jen tak někdo nemá.
  • Origami věnec se hodí zejména pro milovníky minimalismu a čistých linií. Vyzkoušejte!
  • Fanoušci sci-fi zbystřete! Originální vánoční věnec, který dokonale podtrhne vaši osobnost, může být věnec zaměřený na vaše zájmy. Vykouzlete na věnci noční oblohu, použijte modro fialových barev a nezapomeňte na figurky oblíbených hrdinů!

netradicni-dekorace   vanocni-dekorace-netradicni

Korpus na věnec má mnohostranné využití

  • Korpus z proutí patří jednoznačně mezi nejlevnější varianty vánočního věnce.
  • Proutí je snadno údržbové a při správné péči vydrží i několik let.
  • Věnec můžete schovat a použít ho nejen během adventu!
  • Například na podzimní věnec se hodí přírodní materiály a zemité barvy, budou mu také náramně slušet stylové výřezy z překližky.
  • Velikonoční jarní věnec pak laďte spíše do veselých barev, k dozdobení můžete použít i malovaná dřevěná vajíčka.

bily-prouteny-venec

Péče a údržba zimního věnce

  • Věnujte pozornost použitým materiálům - volte takové produkty, které se pyšní trvanlivostí. 
  • Živé květiny doporučujeme pravidelně osvěžovat. Vždy volíme rostliny s dlouhodobějším květenstvím - chryzantémy, kdoulovec, rozchodník, kokarda, hvězdnice.
  • Ve chvíli, kdy máme na věnci přírodniny jako jsou například šišky, překližkové výřezy, dřevěné či vlněné dekorace, tak vánoční dekoraci umístíme spíše do interiéru. V případě navlhnutí šišek či dřeva se změní jejich tvar (šiška se například uzavře).
  • V případě využití dužnatých plodů (bobule, šípky, jablíčka) nedoporučujeme umístění na mrazu.

Jak uschovat vánoční věnec, aby nám vydržel co nejdéle

  1. Po sezoně z věnce odstraníme veškeré dekorace a doplňky. Živé dekorace (bobule, jablíčka i sušené plody) vyhodíme.
  2. Korpus nejlépe měkkým kartáčkem očistíme.
  3. Před uložením se přesvědčíme, zda je korpus důkladně suchý.
  4. Zabalíme nejlépe do novinového papíru - ten totiž vsákne i případnou zbylou vlhkost na rozdíl od mikrotenového sáčku. Uložíme do dřevěné bedýnky.
  5. Skladujeme na suchém místě bez přímého slunečního světla.

cisteni-vence   ulozeni-vence

Co když…

… si na výrobu věnce z vrbového proutí netroufáte sami? Proutěné věnce všech možných tvarů i barev lze jednoduše koupit na ČistéDřevo.cz. Vyberete si jen správnou velikost a barvu a můžete se vrhnout na samotné dekorování. Případně můžete zapojit fantazii a využít jako korpus cokoliv jiného, třeba dřevěnou podložku z kmene stromu. Na tu pak stačí naaranžovat svícny se čtyřmi svíčkami a dozdobit. Tak směle do toho!

Související články

Zkraťte si čekání na Ježíška s adventním věncem

5 originálních tipů na ručně dělané vánoční dekorace

Pletení košíků z vrbového proutí

Vyrábíme kouli z proutí

Proutěné dekorace návod: Velikonoční věnec

Jarní věnec krok za krokem (DIY)

Tipy na dřevěné vánoční dárky pro ženy

Tipy na dřevěné vánoční dárky pro ženy

nahledovy-tipy-na-darky-pro-ni 

Co dát ženě k Vánocům? Takovou otázku si již od října pokládá nejeden z nás. Ženy milují krásné, luxusní a trvalé věci. Dřevěné dárky pod stromeček tudíž nesmí v žádném případě chybět. Mají tradiční hodnotu, krásně vypadají a jsou plné překvapení.

Chcete během letošních Vánoc na letošních Vánocích překvapit a vykouzlit obdarované ženě úsměv na tváři? Nechte se inspirovat našimi originálními tipy na vánoční dárky, které potěší gurmánku, milovnici luxusu, znalkyni módy, nadšenou kreativní duši i romantičku.

Obsah

Dřevěný dárek pro maminku

Dřevěná šperkovnice patří mezi naše nejoblíbenější produkty. A my se nedivíme! Nabízíme hned několik velikostí, provedení a designů, které naše zákaznice naprosto milují. Pro maminku je šperkovnice jako stvořená. A jak vybrat správnou šperkovnici? Vyberte prostě tu, jejíž přírodní design vhodně doplní interiér. Dřevěná šperkovnice má navíc i jednu velkou výhodu – bez obav do ní můžete vypálit vzkaz, obrázek nebo ji celou okořenit barevným tiskem. A pokud do dřevěné šperkovnice schováte dřevěné šperky či hodinky, bude radost hned dvojnásobná!

sperkovnice-ze-dreva_1   strom-na-sperky

Ideální dřevěný dárek pro babičku? Fotografie na dřevě!

Každá babička miluje vzpomínky a fotografie jsou tím nejlepším řešením. Jsme rádi, že můžeme být součástí důležitých momentů ve vašem životě, proto u nás najdete gravírované fotografie i barevný UV tisk na dřevo, aby vaše vzpomínky nikdy nevybledly! A jaké jsou největší výhody fotografie na dřevě?

  • Vyniká kvalitním zpracováním, ostrým vypálením a jemnými konturami.
  • Fotografii na dřevo můžete nechat vypálit například i na vhodný dřevěný výrobek. Naši zákazníci nejčastěji vybírají dřevěnou krabičku, ale i krabičku na čaj.
  • Máte dvě mouchy jednou ranou. Kromě krásné vzpomínky babičku potěší i jako stylová dekorace.
  • Fotografie na dřevě se jen tak nezničí, nevybledne a hlavně se nerozbije.

fotografie-na-dreve

Dřevěný dárek pro manželku

Servírovací podnos do vany i postele slibuje romantické chvíle, ale i nikdy nekončící hýčkání. Rozehrajte doma za pomoci dřevěného servírovacího stolku společné okamžiky plné lásky. Servírovací tác se báječně hodí i pro relaxační lenošení ve vaně. Dopřejte ženě svého života zasloužený odpočinek v hygge stylu.

policka-do-vany

Dřevěné designové dárky - hodiny IZARI

Dřevěné doplňky do domácnosti mají jednoznačně své kouzlo. Dřevěné hodiny IZARI díky svému minimalistickému designu skvěle doplní interiér v jakémkoliv stylu. Vřele ho můžeme doporučit například do minimalistického příbytku se skandinávskými prvky. Nabízíme hned několik barevných provedení. Vyberte si ty své!

hodiny-izari

Vály a válečky pro kreativní pekařky

Milovnici kreativního pečení a rozené gurmánce vytřete zrak válečkem na těsto se vzorem. Přijde vám, že dávat ženě kuchyňské náčiní trochu zavání nudou a stereotypem? Embosovaný váleček vás z tohoto omylu hravě vyvede. Tento váleček na těsto bez nesnází vykouzlí i z obyčejných dezertů doslova mistrovské dílo. Dřevěný vál s originálním vzorovaným válečkem jsou ideálním spojením, jež sladce okoření náladu u vánočního stromu.

embosovany-valecek-vanoce

Proč milujeme dřevěné fotorámečky?

  • Fotografie nejen že připomínají hezké zážitky, ale ve vhodném fotorámečku ozdobí každou zeď, komodu, nebo odkládací stolek.
  • Přírodní design hravě doplní domácnost, ať už je zařízena v skandinávském, rustikálním nebo vintage stylu.
  • Dřevěné rámečky na fotky nabízí spoustu možností, jak s nimi pracovat. Můžete je ozvláštnit gravírem, ozdobit barevným tiskem, kreativní jedinci zase ocení jejich čistý design a můžou si rámeček upravit podle svých představ.
  • Na dřevěný fotorámeček můžeme bez obav malovat, lepit, použít metodu decoupage a mnohé jiné techniky.

fotoramecek-rodina

Krabičky na čaj, jejichž obsah zahřeje na těle i na duši

Voňavé sáčky, krásně uspořádané v přírodním dřevěném boxu na čaj, potěší obdarovanou nejen svým aromatem, ale i příjemným designem. Ne nadarmo staří Číňané dřevu přičítali kouzelnou moc a tento mocný nápoj skladovali pouze v dřevěných krabičkách na čaj, nebo nejrůznějších dřevěných dózách.

Dřevěná dárková krabice přesně podle vašich představ

Máte doma ženu, která miluje luxus a potěší ji výběr přesně na míru? Stylová dřevěná dárková krabička, okořeněná osobním gravírováním do dřeva, v sobě skrývá mnohá překvapení, která se budou líbit. Dárková sada potěší milovníka čajů a kávy, ale i vášnivého ochutnávače luxusní horké čokolády či medu, stejně tak jako gurmána.

Proutěné koše okouzlí přírodním vzezřením i boho nádechem

Praktický pomocník z vrbového proutí je čistě přírodní produkt, který má v domácnosti velice mnohostranné využití. Košíky všech možných tvarů a barev skvěle doplní přírodní interiér, okouzlí svými praktickými schopnostmi a stanou se ve všech směrech nezbytnou součástí vašeho života. Na běžné pochůzky po městě, ale i na nošení věcí do práce, se bude hodit například proutěný nákupní košík. Nejen, že je pevný, tvarově stálý a spoustu toho unese – takový nákupní koš je i skvělým ekologickým a stylovým doplňkem.

prouteny-kos-na-drivi   proutena-nuse

Romantický večer dokáže vykouzlit úsměv na tváři snad každé ženě

Výjimečná žena si zaslouží neméně vyjímečný dárek. Dokonalý večer plný lásky si bez vína a gurmánského zážitku neumíte představit – podobně jako váš protějšek. Servírovací stolek, dřevěný stojan na víno, či snad vymazlený a funkční set na sýry vaše drahá polovička ocení, stejně jako váš samotný neotřelý a romantický nápad. Tento dřevěný dárek pro přítelkyni je proto jako stvořený! Darujte kvalitní víno v dárkové krabičce, na kterou necháte vygravírovat vzkaz, obrázek, případně fotografii.

servirovani-do-postele

Jak pečovat o dřevěné výrobky?

  1. Dřevěným výrobkům sluší nejrůznější povrchové úpravy. Na to, jak povrchově upravit dřevěný výrobek, jsme se zaměřili už v jednom z našich minulých článků.
  2. Pravidelně odstraňujte nečistoty a udržujte výrobky ze dřeva v suchém prostředí.
  3. U kuchyňských potřeb, ale i dekorací doporučujeme dřevěné výrobky natřít přírodním olejem (kokosový, olivový).
  4. Dřevěné výrobky vám vydrží i několik dlouhých let díky své pevnosti a odolnosti. Pokud se přeci jen produkt zničí, lze velice snadno opravit, či jej můžete upcyklovat. Na dřevo se skvěle maluje a používají se nejrůznější kreativní techniky.

Vánoční dárky s věnováním

Kromě velkého množství dřevěných výrobků jsme i přední tuzemští specialisté na vypalování do dřeva. Pojďme se společně podívat na to, proč upřednostnit personalizované vánoční dárky pro ženy.

  • Personalizované dárky jsou jedinečné a výrazně se odlišují od jiných dárků.
  • Mají emocionální hodnotu, protože jsou přizpůsobeny konkrétní ženě.
  • Ve většině případů odkazují na vztah mezi dárcem a příjemcem, což dárek činí ještě osobnějším a výjimečnějším.
  • Jedná se o dlouhodobou památku. Můžete si být jistí, že si na vás dotyčná pokaždé vzpomene, když se na dárek podívá.
  • Ve chvíli, kdy využijete vypalování do dřeva, tak zároveň vytvoříte unikátní design.
  • Personalizovaný dárek je značně flexibilní. Co to znamená? Jednoduše ho přizpůsobíte potřebám, vkusu i osobním preferencím dané dámy.

Rozhodli jste se letos pro méně materialistické Vánoce? Obzvlášť v období Vánoc si lidé mají pomáhat a prokázat svou štědrost. V našich zemích existuje spousta možností (Ježíškova vnoučata, Krabice od bot, Skutečný dárek) jak darovat trochu nevšední „dárek“. Například naše krásné dřevěné betlémy dělají radost hned v několika domovech důchodců. I vy se můžete snadno stát Ježíškovým vnoučetem!

Ať už se rozhodnete pořídit sadu na víno, proutěný košík, box na čaj nebo stylové hodiny, věřte, že to nejdůležitější je stejně magická sváteční atmosféra, kterou vytvoříte díky své pozitivitě a úsměvu na tváři. Krásné Vánoce, přátelé!

A co na ČistéDřevo.cz říkají naši milí zákazníci na Heurece.cz?

recenzeheureka01   recenzeheureka02   recenzeheureka03 

Jaký dárek k Vánocům? Tyhle ocení celá rodina

Jaký dárek k Vánocům? Tyhle ocení celá rodina

nahledovy-vanoce

Vánoce jsou za dveřmi a výběr dárků pro své blízké také. Někdo miluje nakupování a dárky má nakoupené už v létě. Někdo si zase nechává nákup dárků na poslední chvíli. Jedno ale máme všichni společné - nejsme bezedná studnice nápadů a každým rokem hledáme ty nejlepší nápady na originální dárky pro naše blízké.

Už máte představu, čím koho potěšit? Jestli dosud tápete ve výběru, tenhle článek je pro vás jako dělaný! Máme tipy na originální dárky pro ženy, muže i děti. Představujeme vám naše "dřevěné" bestsellery. Inspirujte se!

Obsah

Dárkové balíčky pro všechny

Víte, jaké dárky patří k těm nejoblíbenějším na e-shopu ČistéDřevo.cz? Rozhodně se jedná o naše vymazlená dárková balení. Uvnitř přírodní krabičky ze dřeva najdete ještě krásnější obsah, který ocení opravdu každý. Dárkové balení vám díky své univerzálnosti značně usnadní výběr.

Pozor! Nově gravírujeme až na 2000 dřevěných výrobků

Vypálíme vám na míru jméno, text, přání, logo i obrázek. Stačí k vaší objednávce zadat požadavek a naši specialisté na laser se o vaši objednávku s gravírováním v rekordním čase postarají.

Proč zvolit gravírování na dřevo?

  • Vytvoříte originální dárek s osobní hodnotou.
  • Naše stroje na gravírování jsou vysoce kvalitní a přesně tak bude vypadat i vás dřevěný dárek.
  • Personalizované dárky patří k těm nejoblíbenějším.
  • Dárek s gravírovánímpřidanou hodnotu - dáte jasně najevo, že jste si dali na dárku záležet.
  • Vypalujeme okamžitě od přijetí objednávky. Nemusíte tedy na osobní dárek čekat dlouhé týdny kvůli výrobě.
  • Náš sortiment je široký - vybere si každý.

Pro partnerku či manželku

Jak vybrat ten správný dárek pro ženu? Hlavně by měl být krásný, plně odpovídat jejímu vkusu, preferencím i životnímu stylu. Příliš náročné? Pak pro vás máme tipy, které zaručeně potěší přísné oko každé ženy. Doporučujeme krásné šperkovnice, stojánky na šperky, ale i stále oblíbenější dřevěné dekorace - například stylové dřevěné vázy a svícny. U vášnivých kuchařek i gurmánek letos zase hrají prim originální přírodní prkénka, tácy či kuchařky se jménem na míru.

drevene-vazy

Co ocení pánové?

Co koupit muži? Dobrou knihu, spodní prádlo, oblíbený parfém, či snad něco osobnějšího? Milovníci dobrého piva budou nadšeni našimi přírodními korbely. Pro ještě osobnější dárek nezapomeňte na kouzlo vypalování do dřeva. Na dřevěný korbel nechte vygravírovat jméno, obrázek, či osobní vzkaz. Pro dlouhé zimní večery se naopak hodí krásná dřevěná šachovnice s figurkami, které ihned po naskladnění okamžitě mizí. Tak neváhejte ani vteřinu! A na setkání s přáteli? Vyzkoušejte nosič lahví. S pivíčky se bude hned lépe manipulovat. 

sachy-z-habru   korbel-ze-dreva

Čím potěšíte babičky?

Každou babičku nadchne dřevěná krabička na čaj. Nevěříte? Na ČistéDřevo.cz najdete spoustu velikostí, tvarů a provedení. Krabičku na čaj si navíc lze ozdobit - například ubrouskovou metodu, pyrografií, malováním nebo dáte přednost zkušenostem našich specialistů na laserové vypalování do dřeva a zanecháte babičce vzkaz? A co takhle něco originálnějšího? Pořiďte babičce krmítko pro ptáčky. Během snídaně ji za oknem počká milá společnost, která se bude pravidelně vracet. A věděli jste, že krmítka i budky pro ptáky jsou nejen stylovou zahradní dekorací, ale také do zahrady přivábí spoustu ptačích pomocníků při boji s hmyzími škůdci.

budka   sypany-caj

Dopřejte dědovi pohodlíčko

Ale na ponožky zapomeňte! Udělejtu mu radost dřevěnou stoličkou pod nohy nebo elegantní vycházkovou holí – tzv. špacírkou! Děda kutil naopak ocení box na nářadí a děda koumák se zabaví sadou dřevěných hlavolamů.

kosik-a-hul 

Kvalitní hračky na prvním místě

Děti si zaslouží jen to nejlepší. Pokud preferujete přírodní materiály, pak vás okouzlí naše široká nabídka dřevěných hraček pro všechny věkové kategorie.

Proč vybrat dřevěné hračky?

  • Podporují přirozenou fantazii a kreativitu.
  • Jsou bezpečné, protože se vyrábí z toho nejkrásnějšího přírodního materiálu - dřeva. Všechny naše hračky splňují přísné normy a případný lak je vhodný pro všechny dětské hrátky.
  • Dřevěné hračky budou jistě tím nejodolnějším v dětském pokoji. Vydrží totiž i několik generací!
  • Výrobci dřevěných hraček si výrazně potrpí na kvalitu.

Charismatické, krásné a originální - dárky pro holčičky

V naší nabídce najdete okouzlující hračky pro všechny holčičky. Které dívce v dopise Ježíškovi chybí panenka? V ČistéDřevo.cz vyberete ze široké škály proutěných košíků, kočárků a postýlek vhodných pro oblíbenou panenku. Pro malé pomocnice samozřejmě nechybí i náš letošní bestseller - dřevěná kuchyňka.

detska-kuchynka   postylka-pro-panenky

Malým raubířům

A co náš nejlepší výběr originálních dárků pro kluky? Pro malé raubíře doporučujeme dřevěný luk se šípy, věšák na medaile, kde si vystaví své úspěchy, nebo dřevěná auta, náklaďáky či tank. Kluci-kutilové zajásají nad dřevěným boxíkem s nářadím.

luk-z-jasanu

To nejlepší pro nejmenší

Nezapomněli jsme ani na nejmenší členy rodiny. Obohaťte je o houpacího koníka Neklana, dřevěné pískoviště se stříškou nebo dřevěné barevné kostky. Skládací pyramidy nebo puzzle jsou ideální pro přirozený rozvoj logického myšlení a jemné motoriky.

prouteny-pokojicek

A co doporučují samotní zaměstnanci ČistéhoDřeva.cz?

Přesvědčte se sami!

Věříme, že letos bude výběr dárků snadný. S našimi tipy už nemůžete šlápnout vedle. Už máte objednáno? Pro více tipů nás sledujte na sociálních sítích. Jsme pro vás na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.

[banner-1]

Tipy na dřevěné dárky pro děti

Tipy na dřevěné dárky pro děti

nahledovy-vanocni-darky-pro-deti

Asi každý nám dá za pravdu, že Vánoce patří hlavně dětem. Úsměvy od ucha k uchu a jiskření v dětských očích neodmyslitelně patří ke sváteční náladě.

Nadchněte děti dřevěným dárkem pod stromečkem, který v sobě nese příběh. Dřevěné hračky toho na sebe prozradí mnoho a stanou se oblíbenou součástí dětských životů. Inspirujte se našimi tipy na ty pravé dárky ze dřeva!

Obsah 

Proč zvolit hračky ze dřeva

Ručně vyráběné hračky nejsou nijak závislé na elektronickém prvku. To dětem umožňuje výrazněji používat vlastní kreativitu, představivost a rozvíjet motorické schopnosti. 

Hračky pro holky i kluky ze dřeva v dětech rovněž upevňují vztah k tradičním hodnotám. Mimo to mnohdy rodiče svým ratolestem darují hračky, se kterými si sami hráli už jako malí. Určitě si vybavíte dřevěné domino, které vám dost možná i po letech stále dobře slouží. Dřevo totiž patří mezi velice odolné a kvalitní materiály. A navíc krásně voní!

drevene-hracky-pro-deti

Kvalita a bezpečnost na prvním místě

Dětské hračky ze dřeva prochází při své výrobě mnoha procesy, při kterých se dbá na preciznost a nezávadnost. Důkladně se zjemňují hrany a povrch dřeva se pečlivě brousí. Dětské dřevěné hračky navíc neobsahují ftaláty ani jiné nežádoucí látky. Malí objevitelé tak budou v rukou držet dokonale přírodní materiál. 

Na trhu se setkáte i s barevnými hračkami. Ty jsou však vždy natřené barvami, které nejsou toxické a musí splňovat velice přísné normy. Mívají atest pro přímý styk s potravinami nebo pro použití na dětský nábytek a hračky. Jsou tak vhodná i pro batolata. Barvami oslní třeba dřevěná duha pro cvičení dětské motoriky. 

Dřevěné hry pro všeobecný rozvoj dítěte

Být trpělivý, umět logicky myslet a otevřít dveře do světa fantazie jsou vlastnosti, které bývají v dnešním světě žádány. Hry ze dřeva mnohdy slouží k trénování jemné i hrubé motoriky. K procvičování koncentrace dětí máme odzkoušený dřevěný labyrint. Maminka Michaela (32) o něm tvrdí: “Pavlík si tuhle hračku moc oblíbil. Není pro něj lehké zůstat klidný a na něco se soustředit, proto jsem pro něj začala volit hračky, kde se učí na své trpělivosti pracovat. Labyrint patří mezi jeho oblíbené.” 

U dřevěných hraček nenajdete křiklavé barvy, i z tohoto důvodu jsou doporučovány dětskými psychology k podpoře představivosti.

mys-v-syru-drevena-hracka

Hračky dovnitř vs venkovní dřevěné hračky

Při výběru hraček bychom rovněž měli důkladně promyslet, zda kupujeme hračku dovnitř či ven. Požadavky na hračky do interiéru se totiž výrazně liší od těch na zahradu.

Jaké praktické otázky bychom ve výběru měli zohlednit?

  • Venkovní hračky jsou víceméně přizpůsobeny zahradním aktivitám. Typicky se jedná o zahradní hry, potřeby na pískoviště, luk se šípy a mnohé další.
  • Indoorové hračky oslní designem - výrobci si zde mohou vyhrát s celkovým vzhledem. Rodiče i děti mají kromě praktické dřevěné hračky i příjemný estetický doplněk.
  • Pro venkovní hračky doporučujeme držet se ryze přírodního provedení. I sebekvalitnější lak se vlivem času a povětrnostních podmínek oloupe.
  • Dřevěné hry i hračky by měly být vyrobeny z masivnějšího a robustnějšího materiálu. Volte proto vždy kvalitního a osvědčeného dodavatele, aby vám hračky vydržely co nejdéle.
  • Hračky ze dřeva na zahradu vyžadují důkladnější uskladnění a péči. Nepodceňte ji, odmění se vám delší životností.

luk-se-sipy-pro-kluky

Dřevěné hračky pro předškoláky

Logopedka a učitelka v mateřské školce, Klára (32), nedá na hračky ze dřeva pro batolata, ale i předškoláky dopustit. A proč? “Dřevěný materiál je pro děti příjemný, lépe s ním zvládají i složitější úkony. Navíc se skvěle hodí pro montessori aktivity, kterým se ve školce momentálně věnujeme nejintenzivněji.” Klára rovněž připomíná, že pro nejmenší děti v její třídě se nejvíce hodí vzdělávací hračky ze dřeva. “Plně podporují motorické dovednosti, schopnost imaginace, logické řešení problémů i zlepšení koncentrace.” 

balancni-kostky

Dřevěné hračky pro školáky

Starší děti už mají docela jiné požadavky než ty menší. Zaměřme se na zájmy i specifické potřeby vhodné k jejich dalšímu vzdělávání. 

Máme pro vás maminkami ověřené tipy: 

  • Malí i velcí školáci ocení pomůcky do školy v přírodním provedení. Myslíte, že z takového dárku nebudou mít radost? Druhák Petřík říká: “Pastelky ze dřeva a jiné dřevěné školní pomůcky mám moc rád a líbí se mi. A navíc jsou spokojení i rodiče, mám na pracovním stole vždy krásný pořádek.”
  • Zamotejte jim hlavu unikátními dřevěnými hlavolamy, které je zabaví na několik dnů.
  • Logické schopnosti si školáci procvičí i u dřevěných šachů. Věděli jste že šachy patří k nejstarší společenské hře vůbec?
  • Na e-shopu ČistéDřevo.cz nyní najdete moderní zvířecí puzzle, které se hodí i jako nástěnná dekorace.
  • A s puzzlemi ještě nekončíme! Mechanické puzzle ocení malí stavební technici i budoucí architekti.
  • Tablet, mobil, či jiná elektronická pomůcka k dnešní době neodmyslitelně patří. Usnadněte školákovi výuku. Nabízíme široké spektrum držáků na mobil, tablet, knihu, ale i stylový USB disk, bluetooth reproduktor a mnohem víc!

drevene-puzzle-rys

Dřevěné hračky pro holky

Dívky si zaslouží ty nejpropracovanější dárky! Zeptali jsme se Elišky (5), dcery jednoho z našich odborníků na dřevo, co by si na Vánoce přála. “Doma mi chybí kuchyňka. Ráda mamince pomáhám vařit, ale spíš bych chtěla mít svoji vlastní kuchyňku a hodně vařeček taky.” A my bychom pro malé nadějné kuchařky doplnili ještě zástěru s chňapkami, aby se v kuchyni neušpinily.

pokojicek-prouteny-pro-holcicky   kuchynka-pro-holcicky   drevena-postylka-pro-panenky

Dřevěné hračky pro kluky

Máte doma malého intelektuála, který rád hraje šachy, vášnivého hudebníka, co by ocenil dřevěnou kytaru nebo banditu s dřevěnou puškou?! Na e-shopu ČistéDřevo.cz si může Ježíšek vybrat z pestrého množství hraček. Když jsme se Přemka (8) ptali, jaký dárek by si od Ježíška přál pod stromeček, odpověděl Přemek: “S taťkou furt něco montujeme a sestavujeme, no. Tak právě bych si přál nějakou sadu nářadí.” Hračky ze dřeva pro kluky doporučujeme i z toho důvodu, že vydrží i méně šetrné zacházení.

drevene-auto   kytara   dreveny-set-veterina

Jakou hračku ze dřeva vybrat těm nejmenším?

Mnoho maminek preferuje dřevěné hračky pro miminka právě kvůli pocitu sepjetí s přírodou a jejich nezávadnosti. Zhruba od tří měsíců života děti naslouchají všemu, co se kolem nich děje. Líbit by se jim proto mohly zvukové kostky. Tady vám recenzi dítěte bohužel nedáme, protože malá Karolínka (1,5) u přemýšlení nad tím, co by vhodného řekla, usnula. 

Tradiční české pohádky ve spojení s hrou stínů rozvíjí fantazii a dětskou imaginaci. Nezapomínejte, že kvalitně trávený čas s dětmi je nejdůležitější!

stinosvet   stinosvet-pro-deti

Správná péče o hračky ze dřeva

  • Pokud se dřevěná hračka dostane do styku s vodou, nepodceňte její vysušení. 
  • Hračky dezinfikujte přírodními prostředky. Vymačkaný citron, nebo ocet s horkou vodou jsou ideální volbou.
  • Dřevěné hračky v přírodním provedení doporučujeme potírat rostlinným olejem (kokosovým nebo olivovým). Ochráníte tak dřevo před usazeninami a prachem, jež časem mohou hračku povrchově znehodnotit.
  • Pravidelně hračky ze dřeva kontrolujte, zda nejsou někde poškozené, abyste zamezili úrazu.
  • Dřevěné hračky na zahradu i dětského pokojíčku skladujte vždy na suchém místě, aby se do nich nepustila vlhkost a plíseň.

Koupí dřevěné hračky podpoříte udržitelnost!

Ano, víme. Slovo udržitelnost je často omílaným a skloňovaným heslem 21. století. Ale zkusme se na to podívat trošku z jiného pohledu věci. Plast zežloutne, sklo se rozbije, kov zrezaví. Dřevo vám ale vydrží věčnost. 

Recenze zkušených maminek a tatínků

Ptali jsme se na názor našich nejvěrnějších zákazníků, maminek a tatínků. Posuďte sami, zda jsou pro vás dřevěné dětské hračky volbou číslo 1! Pro mnoho z našich zákazníků rozhodně!

recenze-prirodnich-hracek   recenze-drevenych-hracek   recenze-hracek-ze-dreva

Jistě nám dáte za pravdu, že dřevěné hračky pro děti mají své osobní kouzlo, které ničím jiným nenahradíte. Pro více tipů na originální dárky najdete na našich sociálních sítích, kde pro vás máme vždy nachystané zajímavé novinky.

Jak vybrat koš na dřevo

Jak vybrat koš na dřevo

nahledovy-kose-na-drivi

Venku přituhuje, a to znamená jediné, zima se blíží. Pokud topíte v krbu nebo krbových kamnech, nejen že do domova vnesete příjemnou romantickou atmosféru praskajících polínek, ale tento typ vytápění přináší i praktické výhody. Jedná se o ekologicky úsporné teplo a světlo, které je zcela nezávislé na dodávkách plynu či elektrické energie.

Během zimních měsíců je velice důležité mít doma dostatek dřeva na otop, včetně šikovného pomocníka, do kterého dřevo poskládáte a pohodlně přinesete ke kamnům. Jak vybrat ten správný krbový koš na dřevo? Prozkoumejte s námi různé materiály, velikosti a designy, které vám nejen zpříjemní zimní večery u krbu, ale také dodají domovu šmrnc. Zjistěte, jak najít koš, který splní všechny vaše požadavky, a zároveň bude cenově dostupný.

Obsah

Typy košů na dřevo

Kulatý vs. hranatý koš: výhody a nevýhody

Tvar nádoby na dřevo často bývá prvním kritériem výběru. Design koše ke krbu by měl ladit s místností a zapadnout na vybrané místo v interiéru. Nevybírejte ale jen podle vkusu, zaměřte se i na praktičnost. Do hranatých košů se dřevo lépe skládá a jednotlivá polínka nakonec vyplní celý prostor. Bývá zpravidla větší a těžší než kulatý koš, který ale není tolik praktický, co se týče maximálního využití místa. Dobrým kompromisem je zaoblený košík.

kosik-na-drevo   prouteny-kos-na-drevo_1   kos-na-drevo-z-prouti

Velikost koše 

Velikost proutěného koše na dřevo vybírejte vždy v závislosti na velikosti polínek a množství dřeva, které chcete skladovat. Pokud je to váš primární zdroj tepla, vyberete si spíše větší koš na přenášení do držáku na dřevo ke krbu. Díky tomu budete mít dřevo na přiložení vždy po ruce. 

Design a materiál košů

Otevřené vs. uzavřené koše 

Jaký typ je vhodnější pro vaše potřeby?  Koš se zavíráním, nebo otevřený? Pokud máte strach z nepořádku, může být pro vás otevřený koš na dřevo z proutí nepředstavitelná varianta. Třískám a odlomkům se ale tak jako tak úplně nevyhnete. Design otevřených košů oceníte v případě, že máte rádi surové dřevo a považujete koš i jako dekorativní doplněk. Otevřené proutěné košíky na dřevo ale přináší i další výhody: jednodušeji se do nich skládá dříví a také se z něj snáz přikládá do ohně.

Vychytávky: kolečka a popruhy

Nůše na dřevo s nastavitelnými popruhy výrazně usnadní přenášení většího množství dřeva. Lidový košíkář Jiří Adámek (75) radí: “Nůše se hodí pro mladé, babičce nebo dědečkovi takový koš určitě nepořizujte. Sice uleví rukám, ale umí potrápit záda. Pro nás starší se hodí spíše koš na kolečkách, který lze snadno a bez námahy přesouvat z místa na místo.” 

nuse   nuse-na-drevo

Praktické alternativy k proutí

Košíkářství patří mezi nejstarší řemesla na světě a proutí dodnes představuje jeden z nejoblíbenějších interiérových materiálů. V čem nosit dřevo ke krbu je tedy jasné – proutěný koš je lehký, ale zároveň pevný, a unese tak velkou zátěž. Pokud ale máte radši jiné materiály, existují alternativy, které můžete použít místo proutí. Zapomeňte však na plastový kýbel nebo přepravku, plast by se vám vlivem tepla u krbu zkroutil! Raději sáhněte po dřevěné bedně nebo kovovém koši na dřevo.

Možnosti personalizace koše na dřevo

Na trhu existuje nepřeberné množství různých designů. Na proutěném koši je kouzelná ruční výroba, díky které je každý kousek originál. Vyrábí se především z vrbového proutí, ale narazíte i na celistvější ratan či tmavé březové proutky. Proutí se dá snadno bělit a barvit, proto nejsou neobvyklé i vícebarevné varianty

S krbovým košem na dřevo, který má vnitřní potah, můžete zapomenout na nepořádek při nošení nebo uskladnění dřeva. Košíky na dřevo s netkanou látkou brání propadnutí i těch nejmenších třísek. 

Praktické tipy při výběru

  1. Jak správně skladovat dřevo v koši pro snadný přístup? Abyste měli polínka vždy při ruce, naskládejte palivové dřevo těsně vedle sebe kůrou dolů. Nebojte se ani vlhčího dřeva, v proutěném koši rychleji vysychá díky dobré prodyšnosti materiálu. (Pokud vás zajímá skladování na zahradě, přečtěte si náš návod, jak bezpečně uchovávat dřevo.)
  2. Doporučení pro údržbu a čištění koše vás jistě potěší svou jednoduchostí. Koš je totiž téměř bezúdržbový, stačí jej občas oprášit, vysypat a máte hotovo.
  3. Bezpečnostní tipy pro skladování dřeva se týkají především blízkosti krbu a krbových kamen nebo přítomnosti škůdců. Pokud nechcete v domě nezvanou návštěvu, nechte dřevo venku a domů si přineste vždy jen aktuální várku na zatopení, kterou hned spotřebujete.

Koše na dřevo ke krbu doporučujeme zakoupit u specializovaného prodejce. Ať už hledáte esteticky přitažlivý doplněk do obývacího pokoje, nebo praktickou nádobu pro skladování paliva, jsme tady, abychom vám pomohli. Na e-shopu ČistéDřevo.cz si vyberete kulaté i hranaté koše, otevřené koše s látkou i bez ní, nůše s popruhy na záda i praktické koše na kolečkách. Pro další tipy nezapomeňte sledovat náš magazín, a rozhodně nám napište, jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem a používáním košů na dřevo!

Adventní věnec na dveře - vyrobte si originální dekoraci

Adventní věnec na dveře - vyrobte si originální dekoraci

nahledovy-zimni-venec

Nový liturgický rok začíná právě Adventem. Kromě duchovního významu, kdy se mělo jednat o období plné dobročinnosti, porozumění a rozjímání, je advent dnes již klasickým symbolem předvánočních příprav, které nás v brzké době čekají. A kdo by si nechtěl vyzdobit domov tradiční dekorací, která má své pevné místo v naší kultuře a historii.

Ano, jste na správném místě! Provedeme vás ultra jednoduchým návodem na DIY adventní dekoraci, která všem příchozím doslova vytře zrak. Nachystali jsme si pro vás podrobný postup výroby adventní dekorace v přírodním duchu. A proč dáváme přednost přírodním materiálům? V článku najdete odpověď.

Obsah

Adventní věnec na dveře - typický symbol Vánoc

Symbolika adventního věnce sahá hluboko do naší minulosti. Pohanské národy si věncem z větviček a zapálenými svícemi připomínaly toužebně očekávaný příchod teplejších a delších dnů. Kruh obecně má pro mnoho zemí i národů svůj specifický význam. Značí nekonečnost, život a víru. Ve středověku se následně začal adventní věnec pojit s liturgickou přípravou na Vánoce. Historie zapalování svící a adventního věnce, jak jej známe dnes, se začala psát někdy v 19. století. Věnec se tedy se zimním obdobím a Vánocemi pojí již od nepaměti, a jednoznačně se tak řadí mezi nejvýznamnější a nejznámější symbol Vánoc. Zdobení adventních věnců dnes již patří mezi tradiční zvyky, které se dodržují téměř v každé rodině.

vanocni-vyzdoba-andel

Jak vytvořit vánoční věnec na dveře bez složitého omotávání větviček

“Několikrát do roka jsem přemýšlela, jak si ulehčit složité obmotávání větviček při výrobě jarního, podzimního i zimního věnce na dveře. Nakonec jsem přešla na korpusy proutěných věnců. Nejen, že se dají vždy dobře ozdobit a skvěle se s nimi pracuje, ale také oceňuji to, že mi proutěný věnec vydrží i několik let,” zmiňuje fotografka Tereza Sliwková. Ta je navíc milovnicí minimalismu a klasický proutěný věnec je dle jejích slov krásný již sám o sobě. Nelze nesouhlasit!

prouteny-venec-korpus

Jak vyrobit adventní věnec na dveře

Ať už se chcete svézt na módní vlně letošních Vánoc, či podpořit naše kulturní a mystické dědictví našich předků, dnešní návod nabídne obojí! Na tradičním věnci nesměly chybět zelené větvičky, protože každá měla svůj význam. Pojďme se blíže podívat na konvenční význam jednotlivých jehličnanů.

  • Cesmína je typickým znakem Vánoc. Pichlavé listy a červená barva plodu připomínají trnovou korunu a utrpení Ježíše Krista.
  • Cedru se připisuje síla, moc a pevné zdraví, případně uzdravení.
  • Vavřín symbolizuje vítězství nad nespravedlností, utrpením a zlobou.
  • Borovice a tis značí nesmrtelnost.

borovice_1   cesmina

Materiál na výrobu adventního věnce na dveře

Letos jsme zvolili ryze přírodní věnec, který má moderní nádech, ale zároveň plně splňuje vánoční obyčeje, zvyky i magii, která k Vánocům neodmyslitelně patří.

  • Proutěný věnec v hnědém provedení
  • Šípky
  • Větvičky vybraných jehličnanů
  • Provázek a nůžky
  • Šišky

adventni-venec-diy

Návod na výrobu věnce na dveře

1. Vybereme vhodnou velikost proutěného korpusu na věnec. 

Na e-shopu ČistéDřevo.cz najdete spoustu velikostí, tvarů i barevných provedení. Stačí si vybrat! My jsme zvolili přírodní proutěný věnec v hnědém provedení.

2. Nastříháme si větvičky šípků a jehličnanů.

S kratšími větvičkami se nám bude lépe pracovat. Nesmí být však krátké příliš, aby nám z korpusu nevypadávaly. Delší větvičky je lepší kolem korpusu omotat a svázat nejjemnějším drátkem, případně nití či rybářským silonem.

vetvicky-na-adventni-venec

3. Tvoříme věneček

Nyní jednotlivé větvičky postupně zasouváme do proutěného korpusu, a tak vytvoříme klasický efekt věnečku. Větvičky by měly být skládány vždy v jednom směru. Jehličnany můžeme střídat s proutky šípku, případně udělat z jehličí podklad a následně namotat ratolest šípku.

venec-bez-omotavani-vetvicek

4. Pomocí tavné pistole připevníme dekorace

Šišky, bobuloviny, sušené ovoce, případně baňky, jablíčka a jiné dekorace lepíme na přírodní větvičky (!), a nikoliv rovnou na korpus. Díky tomu budeme moct po odstrojení korpus používat i následující roky.

tvorba-adventniho-vence

 

5. Pověsíme na dveře

Přesný návod najdete níže. Platí pravidlo, že čím těžší věneček, tím lépe musí být jeho pověšení zabezpečené.

prouteny-venec-na-dvere

Tipy na zdobení: Krása je všude, proto se fantazii žádné meze nekladou. Věneček můžete ozdobit drobnými baňkami, dřevěným korálky, sušenými plody, či mašlemi. Vždy je ale dobré držet se jednoho stylu, aby věneček nepůsobil přeplácaně. Venkovský styl podpoří červená a zelená barva, rovněž přírodní produkty - kaštany, šišky a proutí. Modernější provedení se nebojí třpytivých baněk, netradičních materiálů i ingrediencí - například sušených feferonek či džínoviny.

Alternativy k proutěnému věnci: Místo proutí můžete použít jiné přírodní materiály. Nabízí se například věnec ze slámy, mechu, dřeva, případně podložka z kmene stromu. Ta se hodí zejména pro rustikální a originální designy. Kreativní jedinci se neobávají ani spojení s industriálními doplňky. 

Co dělat, aby věnec vydržel

Jste milovníci přírodních materiálů a použili jste je i na výrobu adventního věnce na dveře? Pak to jistě znáte! Vyrobili jste krásný adventní věnec, který vám dělal radost, ale ouha - těsně před Vánoci se jeho krása pomalu vytrácí. Máme pro vás pár triků, které životnost adventní dekorace zaručeně prodlouží.

  • Věnec z větviček pravidelně stříkejte vodou a osvěžujte jej. Stačí jednou za tři dny použít klasický postřikovač na květiny.
  • Vybírejte trvanlivé materiály. Sušené květiny, proutí, větvičky, šípky není potřeba rosit.
  • Pokud chcete věnec oživit živými květinami, držte se zimních rostlin, které se pyšní trvanlivostí. Jedná se například o eukalyptus, chryzantémy a karafiáty. Z větviček samozřejmě nejdéle vydrží již zmíněné jehličnany, šípky a celkově červené bobuloviny. 

Jak připevnit věnec na dveře

Existuje spoustu možností, jak připevnit DIY vánoční dekorace na dveře. Pojďme se společně podívat na ty nejoblíbenější.

  • Pokud je adventní dekorace na dveře z lehčích materiálů, postačí vám oboustranná lepicí páska. Lepidlo po Vánocích snadno odstraníte pomocí mýdlového roztoku, případně lihu.
  • Nejméně populární je metoda pomocí klasického hřebíčku. Z vnitřní strany hřebíček přibijete na dveře. Na věnec přivážete delší provázek či mašli a provázek s věncem zavěsíte přes horní hranu dveří. Místo klasického hřebíčku můžete využít i samolepicí háček.
  • Výborným řešením jsou speciální magnetické držáky. Skvěle se hodí zejména pro těžké vchodové bezpečností dveře, které jsou navíc opatřeny kovovou konstrukcí. Jednoduše každý pár magnetického držáku připevníte na místo, které se vám líbí a věnec za háček pověsíte.
  • Některé dveře mají nahoře tzv. rýsovačky. Za ně lze lehce připevnit provázek, lýko, případně drátek, pomocí kterého následně připevníte vánoční dekoraci na dveře. Držák na věnec na dveře tak ani nebudete potřebovat.

adventni-venec-poveseni

Inspirace na vánoční dekorace nejen na dveře

Variací na adventní věnce a dekorace dnes existuje nespočet. Pojďme se blíže podívat alespoň na některé z nich.

Netradiční a stylové svícny

Na trhu existuje hned několik netradičních svícnů, které hravě zkrátí čekání na Ježíška. Svícny se hodí zejména do minimalistických a moderních interiérů. Tipy na zdobení vánočních adventních věnců najdete v našem magazínu hned několik.

netradicni-adventni-svicen

Adventní věnec v dřevěné misce, truhlíku, či květináči

Lze si vůbec Vánoce bez dřeva představit? Dřevěné betlémy zdobí naše stoly, v obýváku svítí vánoční stromeček a jídelní stůl je ozdoben adventním věncem. Chcete vyzkoušet něco jednoduchého, stylového a s obrovským efektem? Vyrobte si netradiční adventní věnec, stačit vám bude dřevěný truhlík, miska, podnos, tác i květináč. Do misky ze dřeva jednoduše nastylujete pár větviček, 4 svíčky a radost je na světě.

adventni-venec-cerveny

Tradice a venkovský styl

V jednoduchosti je krása! Pokud trávíte Vánoce na chatě, nebo jste milovníci venkovského rustikálního stylu, pak je klasický proutěný věnec základ. V jednom z našich článků jsme se zaměřili na to, jak uplést věnec z proutí a můžeme potvrdit, že už věnec samotný byl krásnou dekorací plně podporující rustikální a venkovský design. Tak směle do toho!

prouteny-adventni-venec

Vánoční dekorace na dveře v jednoduchém kabátě

Věnec patří mezi nejčastější ozdoby na dveře. Pokud ale máte věnců již v interiéru a exteriéru dost, stačí zvolit jinou verzi vánoční dekorace na dveře. Spojte několik zelených větviček do svazku (klidně i jmelí) a ozdobte jej velkou červenou mašlí, vánočními výřezy z překližky, zvonečkem, baňkou, či jutovým provázkem.


Ať už se rozhodnete strávit advent jakkoliv, tak věříme, že vám náš návod pomohl v tom, jak si udělat Vánoce a vánoční výzdobu ještě hezčí.