AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

5 snadných kroků pro podzimní detoxikaci

nahledova-detoxikace-organismu

Detoxikace organismu je proces, který pomáhá tělu zbavit se nahromaděných toxinů a zlepšit jeho celkovou funkci. Na podzim je toto téma zvlášť relevantní, protože můžeme odstranit nečistoty a posílit naši přirozeně oslabenou imunitu.

Podívejte se společně s námi na 5 snadných úkonů, které vám nastartují imunitu, pozvednou náladu a dodají tolik potřebnou energii. Úspěšné výsledky potvrzeny!

Obsah

Sezonní jídelníček

Účinný boj proti špatné náladě

Kvašená zelenina

Pitný režim

Pohyb na čerstvém vzduchu

Jezte sezónní potraviny

Sezónní potraviny, které by v podzimních receptech neměly chybět :

  • Řepa

Řepa je nízkokalorickou plodinou, která obsahuje antioxidanty a vlákninu. Pomáhá detoxikovat tělo a udržovat zdravou funkci jater. Skvělým podzimním pokrmem je například grilovaná řepa s kozím sýrem a ořechy.

  • Dýně

Dýně jsou bohaté na vlákninu, vitamín A a C, a beta-karoten. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví pokožky, očí a imunitního systému. Dýňová hokaido polévka nebo pečená máslová dýně jsou skvělými podzimními pokrmy. K podzimu neodmyslitelně patří i Halloweenské dekorace - vydlabejte dýni a ze zbytků pak připravte třeba kompot.

  • Brambory

Brambory jsou zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny, které poskytují dlouhotrvající energii. Navíc obsahují vitamín B6, draslík a vitamín C. Doporučujeme je konzumovat v pečeném stavu, případně si připravte typickou podzimní pochoutku - brambory pečené v ohni.

  • Mrkev

Mrkev je známá svým vysokým obsahem beta-karotenu, který se v našem těle mění na vitamín A. Ten je důležitý pro zdravé oči, kůži a imunitní systém. Pokud máte doma odšťavňovač, připravte si šťávu z mrkve - skvěle chutná v kombinaci s jablky a pomeranči. A odšťavněné zbytky nevyhazujte! Zužitkujete je například při pečení dortu nebo do omáčky k masu.

  • Jablka

Jablka obsahují spoustu vlákniny a vitamínu C. Posilují imunitní systém a zvyšují energii. Máte radši jablečný závin nebo linecký koláč? 

  • Zelí

Klasická podzimní potravina jež je nezbytnou součástí jídelníčku v chladnějším období. Konzumuje se za syrova, ve vařené či dokonce pečené variantě. Nesmíme opomenout zmínit ani její kvašenou variantu.

Všechny zmíněné potraviny mají hřejivý charakter a patří mezi tzv. teplé potraviny, které se v chladném období doporučuje konzumovat nejčastěji.

Jak dlouho trvá detoxikace organismu

Obecně vzato je detoxikace organismu kontinuální proces, který můžeme podporovat zdravým životním stylem a stravováním, a nemá jednoznačně stanovenou dobu trvání. Pokud ale jde o detoxikaci, která nám má pomoci zvládnout krátkodobou nepohodu, či se jedná o pročištění těla, zpravidla se uvádí jeden týden.

drevena-bedynka-s-brambory

Jak vyzrát na podzimní únavu?

V první řadě je třeba myslet na duševní pohodu. Existuje hned několik stresových faktorů, jež náladu na podzim výrazně ovlivňují.

  • Krátké dny a nedostatek světla

Se zkracujícími se dny může dojít ke změnám v cirkadiánním rytmu, což může mít negativní vliv na spánek a náladu. Dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu a využijte denní světlo jakmile to bude možné.

  • Nástup deprese

Podzim může být náročný pro ty, kteří trpí sezónními depresivními poruchami. Doporučuje se proto pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava s podzimními plodinami v popředí.

  • Zimní oslabení imunitního systému

S příchodem chladnějšího počasí jsou častější nachlazení a virózy. Konzumace potravin bohatých na vitamín C a další antioxidanty může podpořit imunitní systém.

Jak bojovat proti špatné náladě?

Kromě již zmíněných rad ohledně správné životosprávy, je vhodné obklopit se doma přírodními materiály a výrobky ze dřeva, které mají výrazný vliv na lidskou psychiku a to dokonce vědecky ověřený! Dřevařský institut FPInnnovations provedl studii, kdy sledoval u respondentů stres a další nepříjemné faktory ve dvou typech interiéru. Prostředí, které bylo příjemnější, obsahovalo dřevěný nábytek, přírodní dekorace a živé květiny mělo na psychiku respondentů značný vliv. Studenti se při testech necítili v napětí, nepodléhali stresu a špatné náladě. Po celou dobu testování byli připojeni na EKG a přístrojům měřícím vodivost kůže (obojí je součástí detektoru lži). Tento výzkum si vzalo za své spousta designérských společností, které se nyní snaží dostat do domácností dřevěné doplňky, dekorace i nábytek, aby lidem zpříjemnili bydlení po všech stránkách.

opalene-bedynky

Vsaďte na kvašenou zeleninu

Co je to kvašená zelenina

Kvašená zelenina je druh fermentované zeleniny, který vzniká tím, že se zelenina nechá kvasit v solném nálevu za účelem vytvoření probiotických bakterií. Kvašená zelenina je tradiční potravinářský proces, který byl a je výrazně využíván po staletí po celém světě.

Jak dlouho nechat kvasit zeleninu

Záleží samozřejmě na jednotlivých receptech, na požadované síle chuti i samotné zelenině. Běžně se ale doporučuje v nádobách na kvašení zeleniny nechávat produkty 3 až 7 dní při pokojové teplotě (20-21°C).

Ty nejoblíbenější kombinace

  • Kvašené zelí

Patří rozhodně k nejoblíbenějšímu a nejčastějšímu kvašenému pokrmu u nás a je nedílnou součástí české i slovenské kuchyně. K výrobě domácího zelí vám bude stačit dřevěný krouhač na zelí, nádoba na kvašení a sůl.

  • Mrkev s koprem

Mrkev se nakrájí na kolečka, případně můžeme použít krouhač zelí a připravit tzv. nudličky. Díky své nasládlé chuti společně s koprem vytváří zajímavou chuťovou variantu, tradiční pro východ Evropy.

  • Kvašené okurky

Kvašené okurky se výborně kombinují s mrkví, koprem, cibulí i česnekem a jsou vyhledávanou pochoutkou. Kvašáky - pokud je dříve nesníte - vám vydrží až do dalšího roku.

  • Kimčchi

Kimčchi [kimči] je korejská varianta kvašené zeleniny a obvykle obsahuje zelí, bílou ředkev, česnek, zázvor a chilli. Kimchi má pikantní a ostrou chuť a je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům.

  • Kvašená červená paprika s česnekem

Červená paprika vyniká sladší chutí než zelí a okurky, a když je kombinována s česnekem, vytváří neotřelou kombinaci.

Výhody kvašené zeleniny

  • Probiotika - živé probiotické kultury podporují zdravou střevní mikroflóru.
  • Vitamíny a minerály - během procesu kvašení se mnohé živiny navyšují.
  • Trvanlivost - nejen že snadným způsobem zužitkujeme přebytečnou úrodu, ale zároveň se zásobíme na celý rok!
  • Chuť - jedná se o skvělou a zdravou přílohu s osvěžující a pikantní chutí.
  • Podpora imunitního systému - probiotika posilují imunitní systém a účinně bojují proti infekcím.

kvasena-zelenina

Dostatečně pijte

Dostatečný pitný režim je při detoxikaci opravdu základním pilířem. Doporučuje se pít zejména zelený čaj, matchu, ovocné šťávy, vodu s citronem a samozřejmě i tzv. zahřívací nápoje. Ty jsou doplněny o koření, jež je přirozeně zahřívací - skořice, badyán, hřebíček, vanilka a zázvor. Chybu neuděláte výtečným horkým jablkem s kořením, případně čajem se skořicí a kurkumou.

  • V asijských kulturách se čaj tradičně připravuje právě do dřevěných nádob a a kvůli aroma je uchováván v dřevěných krabičkách na čaj
  • Kovové náčiní údajně výrazně ovlivňuje chuť nápojů (zejména pak zeleného čaje), z toho důvodu se doporučuje “neutrální” dřevěné nádobí (dřevěná kuksa, hrnek, šálek, miska)
  • Kuchyňské náčiní ze dřeva je termoizolační - udržuje tedy správnou teplotu nápoje.
  • Zelený čaj i matcha jsou náchylnější k oxidaci a změně chuti nápoje. Dřevěné výrobky tuto vlastnost výrazně eliminují.

kuksa-pampeliskovy-caj

Začněte s venkovním sportem

Možná to neslyšíte poprvé, ale s během (ale i plaváním, rychlou chůzí, či aktivní turistikou) je nejlepší začínat právě na podzim. Vůle vydržet je v tomto období nejsilnější, můžete se kochat krásně zbarvenou přírodou a podzimní počasí je pro běh ideální.

A kdo ví, třeba se v novém koníčku naprosto zhlédnete a jeden dřevěný věšák na medaile s vašimi úspěchy vám už stačit nebude.

Podzim může být krásným obdobím, plným chutí a zážitků. Podzimní zelenina a pravidelná detoxikace jsou skvělými způsoby, jak se připravit na chladnější měsíce a udržet si vitalitu. Dopřejte si proto lahodné podzimní pokrmy a začněte s detoxikací pro zdravý a šťastný podzim!