MEGA slevy až 30 % na vše a doprava s PPL Parcelshop jen za 39,-

Jak udělat podzimní truhlíky

nahledovy-podzimni-truhlik

Přes chladné měsíce truhlíky na balkon, okna či terasu již tolik neokouzlují barevností a bohatým květenstvím. To nám ale vůbec nemusí vadit, podzim skýtá spoustu možností, jak si domácnost vyzdobit. Podzimním dekoracím sluší přírodní produkty, dřevěné výrobky a kombinace zelené a oranžové barvy. 

Podzim je ideálním obdobím pro vytvoření truhlíku plného krásných rostlin a květin, které přinesou do vaší zahrady nebo na terasu barvy i v chladnějších měsících. Vyrobte si stylovou dekoraci společně s námi!

Obsah

Podzimní výzdoba snadno a rychle

Postup na výrobu

Stylová podzimní výzdoba

Jen 5 snadných kroků a okouzlíte doma každého příchozího!

Co budeme potřebovat

  • Dřevěnou bedýnku či truhlík
  • Tavnou pistoli
  • Šišky
  • Podzimní květinu, kterou vložíme do zhotoveného výrobku ze dřeva

podzimni-dekorace-potreby   podzimni-dekorace-diy   podzimni-truhlik-vyroba

Postup

Krok 1: Vyberte vhodný truhlík i zeminu

Vybereme vhodnou dřevěnou bedýnku, případně květináč. Doporučujeme bedýnku ze dřeva dobře zbrousit a očistit od nečistot, aby se nám s ní následně lépe pracovalo. Ohledně povrchové úpravy dřevěných výrobků radíme v jednom z našich minulých článků. Rovněž zvolíme vhodnou velikost bedýnky. Podlouhlá se bude hodit na okenní parapet, menší čtvercová zase zkrášlí jídelní, či konferenční stůl

Krok 2: Ozdobte bedýnku

Na pomoc si vezmeme tavnou pistoli a šišky. Každou jednotlivou šišku přilepíme kolem obvodu celé dřevěné bedýnky. Vybíráme pevné šišky, které vydrží dlouho krásné a nepoškozené. 

Krok 3: Jakou podzimní rostlinu zvolit?

Dřevěné bedýnky či květináče poslouží jako obal na vybraný podzimní kultivar. Rostlinu volíme i podle zvolené velikosti a barvy bedýnky. Na ČistéDřevo.cz totiž můžete vybírat z opravdu rozmanité nabídky dřevěných výrobků a bedýnek. 

A jaké rostliny lze k sázení doporučit?

  • Vřesy - ty vřele doporučujeme. Z osobních zkušeností vydrží dlouho a v zimě stačí obměnit dekorace a máte téměř okamžitě zimní výzdobu.
  • Chryzantémy jsou typicky podzimními květinami, které hýří veselými barvami i různými tvary.
  • Trvalky - některé trvalky jak jsou sedy, heuchery nebo astilby kvetou později na podzim a dodají truhlíku, či květináči zajímavou strukturu.
  • Okrasné trávy - mezi nejčastější trávy, jež se používají jako doplňky do truhlíku v podzimním duchu, patří kavyl nebo miscanthus.
  • Jehličnany jako je smrk, jedle nebo borovice, dodají truhlíku zelenou barvu a vytvoří kontrast s listím opadavých stromů.

Krok 4: Plánování, sázení a dekorování 

Do dřevěné bedýnky s šiškami vložíme květináč s podzimní květinou. V tomto bodě se rovněž můžeme vrhnout na samotné dekorování. Doplňte přírodní květináč o bobule jako jsou šípky, kaštany, žaludy či větvičky, případně sušené podzimní listy. Přírodní bedýnku můžete vyměnit za opálenou a doplnit ji o světlejší dekorace. 

Krok 5: Najděte pro dekoraci vhodné místo 

Dřevěná dekorace se bude vyjímat na balkoně, parapetě, případně v chodbě. Při vhodném zvolení rostlinného kultivaru (v tomto případě doporučujeme zejména vřesy, či chryzantémy) poslouží i jako dekorace na stůl. Na parapet doporučujeme kombinaci s vyššími okrasnými trávami, či jehličnany.


Buďte kreativní a zkuste různé kombinace rostlin a květin, které vám budou nejvíce vyhovovat. Pro další inspiraci na podzimní výzdobu interiéru, DIY tvorbu přírodních dekorací a hravých nápadů navštivte náš Pinterest, kde pro vás máme schované jen to nejlepší.