AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon, pískoviště nebo lehátko se slevou až 15 %

Dušičky: Tradiční svátek k uctění všech zesnulých

nahledovy-dreveny-kriz

Dušičky patří k silně zakořeněné tradici, která je dodnes většinou Čechů pravidelně dodržována. Lidé se scházejí na bohoslužbách, uklízí se hroby a pietní místa zdobí dřevěné kříže a květiny.

V následujícím článku najdete všechny informace o blížících se Dušičkách, které potřebujete znát. Dozvíte se, kdy se chodí na Dušičky, jak se slaví Dušičky ve světě, prozradíme vám zapomenuté obyčeje a na závěr článku vám přinášíme snadný DIY návod na dřevěnou dekoraci na hrob s pomocí naší novinky - dřevěného truhlíku ve tvaru kříže.

Obsah

Historie Dušiček

Kdy se slaví Dušičky

Zapomenuté zvyky Dušiček

Jak se slaví Dušičky

Dekorace na hrob DIY

Historie Dušiček

Dušičky mají původ v křesťanské tradici a jsou spojeny se svatým papežem Gregorem III., který zavedl slavení svátku v 8. století. Původním záměrem bylo modlit se za zemřelé a oslavovat jejich životy. Později byl tento svátek spojen s křesťanskou naukou o očistci, což je místo, kde by duše mrtvých mohly čistit své hříchy a připravovat se na vstup do nebe. Prapůvod Dušiček ovšem sahá mnohem hlouběji do minulosti - až k pohanským tradicím, na které ty křesťanské plynule navazují, či je plně nahrazují. V našich končinách se jednalo zejména o svátek Samhain oslavující Slunovrat, konec plodného období a samozřejmě se věřilo v magickou sílu, jež danému období vládne. 

svice

Kdy se slaví Dušičky

Dušičky se slaví 2. listopadu v katolickém kalendáři. Předchází jim svátek Všech svatých, který se slaví 1. listopadu. V některých křesťanských tradicích jsou Dušičky slaveny také 2. listopadu. Dušičky 2023 jsou dle kalendáře tento rok určeny na čtvrtek.

Zapomenuté obyčeje a zvyky

  • Pro zemřelé se připravovalo a servírovalo jídlo na stůl.
  • V lampách se nechávalo máslo - to proto aby si duše přicházející z očistce mohly ošetřit rány od mučení.
  • Pokud na Dušičky prší, má se za to, že duše oplakávají své hříchy a daný rok zemřelo hodně hříšníků.
  • Domy se dobře vytápěly, aby bylo duším dostatečně teplo.
  • Uklízely se z dohledu všechny ostré předměty, aby se o ně duše nemohly pořezat.
  • Do oken se dávaly lampy z vydlabaných řep a tuřínů - pozůstatek pohanského svátku Samhain.
  • Celkově by měla být domácnost klidná, tichá, nesmělo se zametat a rušit duše zemřelých hlasitým smíchem, či křikem.

 Jak a proč se slaví Dušičky

Dušičky mají několik důležitých funkcí. První je vzpomínka na zemřelé. Během Dušiček se lidé modlí za duše svých zemřelých příbuzných a přátel a vyjadřují jim svou lásku a úctu. Tento aspekt Dušiček je důležitým způsobem, jak udržet paměť na ty, kteří již nejsou mezi námi. Druhou funkcí Dušiček je upomínat na křesťanskou nauku o posmrtném životě a modlitby za zemřelé duše. Křesťané se věří, že duše zemřelých potřebují modlitby a pomoc při cestě do věčnosti. Dušičky jsou takovým modlitbám věnovány.

Jakým způsobem u nás slavíme Dušičky?

  • Pravidelná mše za zesnulé

Na Dušičky pravidelně probíhá mše, která slouží k modlitbám za všechny zesnulé.

  • Modlitby a přání 

V křesťanských zemích jsou Dušičky určeny zejména k tomu, aby se modlilo za duše zemřelých. V křesťanské tradici se totiž věří, že prosby za duše jim umožní smýt všechny dosavadní hříchy a rovněž si modlící pozůstalí zajistí, aby se duše zbytečně nevracely do světa živých a nestrašily. 

  • Úklid a návštěva hrobu

 Mnoho lidí navštěvuje hroby svých zemřelých blízkých, aby zapálili svíčky, položili květiny a pomodlili se. 

  • Tradiční pokrmy

 Podobně jako u jiných našich svátků se Dušičky pojí s koledováním a přípravou tradičních pokrmů. Pro Dušičky je typické tzv. dušičkové pečivo. Jedná se kynuté drobné koláčky, či rohlíčky ve tvaru kostí. Případně se pekly rohlíčky z žitného těsta - tzv. kruchovky. Na některých vesnicích se tento zvyk dodržuje dodnes a pečivo se nosí například na mši, kde se rozdává kolemjdoucím, sousedům a známým.

  • Výroba “dušičkových” dekorací

 Nejčastějším zvykem u nás je zdobení hrobu zesnulého. Na hrob se sadí oblíbené květiny a nechybí ani věnce, lucerničky, svíčky, svícny a mnohé další dekorace. 

hrbitov

Co se dělá na Dušičky? Vyrobte dekoraci na hrob

S Dušičkami a celkově vzpomínkou na zesnulé se nejvíce pojí dekorování domova, hrobu, či pietního místa. 

  • V anglicky mluvících zemích se domácnosti zdobí vydlabanými dýněmi, lucernami a dalšími předměty odhánějící zlé duchy, 
  • Pro Španělsko i Mexico je typická výrazná květinová výzdoba a svěží dekorace. 
  • V Japonsku najdete krásně prosvícené ulice lampiony všech možných tvarů i barev.
  • Rovněž i Nepál hraje všemi barvami, zdobenými soškami a květinami.
  • V České republice a na Slovensku je zase typické ozdobit hřbitovy přírodními dekoracemi, věnci a květinami.

Na ČistéDřevo.cz najdete dřevěné vázy, dřevěné truhlíky ve tvaru kříže na hrob, svícny, unikátní dřevěné výrobky vhodné na podzimní dekorace, ale i blížící se vánoční výzdobu. 

Pojďme si společně jednu takovou dekoraci na hrob vyrobit! 

Co budeme potřebovat

  • Hlínu
  • Květiny k zasazení
  • Květináč (v nabídce máme i zmiňovaný květináč na hrob ve tvaru dřevěného kříže)
  • Dekorace dle libosti (přírodní šišky, šípky, černé mašle, lucerničky, dřevěné dekorace a výřezy z překližky)

kriz   kriz-na-hrob

Postup

  1. Dřevěný kříž je již vystlaný folií, jež chrání výrobky ze dřeva před vlhkostí. Do květináče ve tvaru dřevěného kříže nasypeme hlínu.
  2. Zasadíme vhodné květiny, může se jednat o oblíbené květiny zesnulého, případně volíme takové rostlinné kultivary, které udělají parádu i v chladném období. Jedná se například o vřesy, chryzantémy, hvězdnice, okrasný salát, třapatky i listopadky.
  3. Můžeme doplnit o dřevěné dekorace jako jsou výřezy z překližky, nebo jiné přírodniny, třeba šípky, kameny a šišky.
  4. Osázené dřevěné kříže následně umístíme na hrob, případně na jiné pietní místo.

 Z výzkumů mezi majiteli zahradnictví, dekoračních obchodů a hobby potřeb vyplývá, že při zdobení hrobů o Dušičkách zákazníci neradi experimentují. Prodejce věnců a květin z Ostravy, Libor Dvořák zaznamenal v posledních letech trend: Roste obliba zdobení hrobů umělými květinami a plastovými LED svíčkami. Ty sice možná vydrží déle, ale pro hřbitovy představují větší odpad, kontejnery jsou po Dušičkách úplně plné plastů. Květina v truhlíku a klasické svíčky z vosku přitom vypadají mnohem lépe a navíc jsou to ozdoby šetrné k životnímu prostředí.”

I z tohoto důvodu nalezenete na ČistéDřevo.cz zejména dřevěné výrobky prověřené tradicí a oblíbeností našich zákazníků.