AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Dekorace na Halloween z dřevěných bedýnek

nahledovy-halloween

Dušičky jsou v Česku i na Slovensku uznávanou tradicí, která každoročně rozsvítí hřbitovy napříč celou zemí. Poslední dobou se ale do popředí dostává i anglosaský svátek Halloween a těší se velké oblibě. Nebo to není úplně tak pravda? Pojďme se společně podívat na reálné průzkumy a aby článek nebyl jen o číslech, tak jsme si pro vás připravili inspiraci na dekorace v podzimním a lehce strašidelném duchu.

V dnešním článku se podíváme na DIY výrobu výzdoby, která přesně podtrhne nastávající pošmourné dny. A nebojte! Zvládne to i úplný začátečník.

Obsah

Halloweenská dekorace do bytu i na verandu

K dnešnímu tvoření se rozhodně nebojte přizvat děti, je pro ně totiž jako stvořené. Na e-shop jsme přidali halloweenské motivy, které jsou vyřezávané z březové překližky. Děti na ně mohou kreslit (doporučujeme akrylové barvy, fixy, ale poslouží i pastelky či voskovky) nebo je použít jako šablony pro obkreslování. S hotovými ozdůbkami pak mohou vyzdobit domácnost nebo si s nimi prostě hrát. 

Co budeme potřebovat

  • Dřevěné bedýnky
  • Dýně všemožných tvarů, velikostí, barev i variant
  • Výřezy z překližky
  • Strašidelnou vyřezanou dýni
  • Dřevěnou lucernu

halloweenska-dekorace   halloweenska-dekorace-kocka   hallowenska-dekorace-pavouk

Postup

  1. Jako první si vezmeme větší dýni. K vyřezávání je vhodný jakýkoliv typ dýně (máslová, hokaido, turbanová, bílá - tzv. cotton candy, Goliáš a mexická dýně). K vyřezávání se nejvíce hodí mexická dýně. Má totiž velmi tvrdou a pevnou slupku, která dlouho vydrží a i když se jedná o jedlou dýni, tak nejčastěji se používá právě k dekoračním účelům. 
  2. Dýni vydlabeme lžící a ostrým nožem vyřežeme “strašidelný obličej”.
  3. Nyní si vezmeme dřevěnou bedýnku, do které naskládáme vhodné dekorace s podzimním nádechem - může se jednat například o drobné okrasné dýně, dřevěnou lucernu, LED světýlka, strašidelné překližkové výřezy a podzimní listy.
  4. Nezapomínáme ani na zelený aspekt, který při výrobě sezonních a přírodních dekorací nesmí chybět. Do dřevěného květináče zasadíme podzimní květiny (chryzantémy, vřes, hvězdnice). Pro stylovější efekt vyměníme květináč za proutěný košík či dřevěnou misku.

TIP na závěr: Vydlabaný vnitřek dýně rozhodně nevyhazuje, využijete ji na hřejivé podzimní recepty jako je například dýňová polévka s praženými semínky, oblíbený kompot, či dýňová omáčka k masu ze zvěřiny.

Zájem o Halloween sice roste, ale Dušičky stále vedou

Popularita Halloweenu přirozeně stoupá. Z 30 % vyrostla za poslední roky až na 50 %. Podstatně se zmenšila i skupina výrazných odpůrců Halloweenu. I přes rostoucí trend oblíbenosti Halloweenu u nás ale stále na plné čáře vedou Dušičky. 

Dušičky slaví až 90 % Čechů. Svou pevnou pozici mají samozřejmě především v menších městech a na vesnicích, kde je tradice hluboce zakořeněná. Nižší účast (70 %) můžeme sledovat v Praze. 

V průměru Češi utratí za výzdobu na Dušičky 250 Kč, typicky za svíčky, věnce a květiny. Oproti tomu u Halloweenu je útrata přirozeně vyšší. Z průzkumu vyplynulo, že především rodiny s dětmi utrácejí vyšší částky za halloweenské kostýmy, dekorace a různé tematické dobroty. 

Jak vytvořit podzimní výzdobu

Podzimní výzdoba interiéru je krásná a oživí interiér živými a sytými barvami. Věděli jste ale, že podzimní výzdoba má i svůj tradiční až mystický původ? Vše začalo u pohanského svátku Samhain. Lidé věřili, že v období končícího plodného období mají temné síly větší moc a proti těmto silám se právě chránili nejrůznějšími rituálními věnci, zdobenými podzimními truhlíky, postavičkami, světýlky a vyřezávanými lampiony ze zeleniny. S nástupem Dušiček se toho příliš nezměnilo, lidé si dodnes připravují podzimní výzdobu a světýlka jsou nedílnou součástí Dušiček.

podzimni-aranzma

A jaké dekorace se k podzimu nejvíce hodí?

  • Podzimní věnec

Jako podklad použijte věnec z proutí a samotné dekorování už necháme na vás. Na proutěný věnec se hodí sušené kvítí a plody (šípky, bobule, žaludy, kaštany), ale i nejrůznější stuhy, dekorace z překližky a mnohé jiné.

  • Podzimní truhlík

Do dřevěného truhlíku zasaďte podzimní rostliny, doplňte o přírodní stuhu a dřevěné zápichy. Jednoduché a efektivní.

  • Dřevěné dekorace ve tvaru dýně

Dlabání dýní je zábavné, stylové a oblíbené. Co si takhle ale vyrobit dýni z dřevěné podložky z kmene stromu (nejčastěji dostupná bříza). Dřevěnou dýni můžete použít i jako podzimní/halloweenskou dekoraci do bedýnky ze dřeva, jejíž návod je popsán výše.

  • Dekorace na stůl

K dekorování stolu použijte dřevěné výrobky a laďte celkové aranžmá do podzimních okrových a zelených barev. Podzimní dekorace se může skládat z ryze podzimní rostliny, svíček a dýní. V jednoduchosti je přece krása.

podzimni-dekorace   podzimni-dyne

Další inspiraci nejen na podzimní dekorace, ale i rady ze světa dřevotvorby a tipy na dárky najdete na ČistéDřevo.cz. Jsme pro vás rovněž na sociálních sítích - Facebooku, Instagramu, YouTube, Pinterestu i TikToku. Těšíme se na vaši návštěvu!