AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Chcete na Vánoce darovat něco osobního? Jednoduché ruční výrobky ze dřeva jsou skvělou volbou!

nahledovy-vanoce (2)

Ty nejhezčí dárky jsou ty s láskou ručně dělané. Souhlasíte? Navíc tímto osobním dárkem značně šetříte peněženku a také vytvoříte dárek i na poslední chvíli. Ručně vyrobené dřevěné dárky mají své kouzlo a osobní dotek, který je činí zvláštními a nezapomenutelnými. A co by mohlo být lepšího než předat někomu kus svého srdce a času právě v období Vánoc?

Docházejí vám už vánoční nápady? Ze dřeva můžete vykouzlit spoustu neotřelých výrobků, které budou vonět po lese, ohromí však i osobní atmosférou ruční výroby. V tomto článku najdete opravdu jednoduché návody na výrobky ze dřeva, které můžete snadno použít jako jedinečný vánoční dárek.

Obsah

Jak vyrobit dřevěné vánoční přání

S láskou vytvořené přání udělá radost hlavně členům rodiny. Vřele doporučujeme si k tvoření přizvat děti, které snadno vyrobí osobní dárek za pár korun.

Co budeme potřebovat

  • Dřevěnou překližku
  • Pájku/černý permanentní fix, nebo akrylové barvy se štětcem
  • Snítek smrkové větvičky
  • Ruční pilka (nebo pokud máte možnost si někde půjčit elektrickou variantu lupínkové pilky, tak to budete mít jednodušší)
  • Lýkový, jutový nebo obyčejný provázek v přírodní barvě 
  • Tužka a pravítko

Postup

  1. Vezmeme si bukovu nebo topolovou překližku (koupíte na specializovaných e-shopech, v hobbymarketu nebo obchodu se dřevem) a nakreslíme požadovaný tvar tužkou. Ideální je obdélník, nebo čtverec, jiný tvar bude ruční pilkou složitěji proveditelný.
  2. Nyní na řadu přichází naše síla. Pomocí ruční pilky nebo elektrické lupínkové pilky vyřežeme podle předlohy požadovaný tvar. Pokud si na samotný výřez netroufáme, tak vánoční přání můžeme nechat vygravírovat laserem. My vám na e-shopu ČistéDřevo.cz rádi vyjdeme vstříc. (Navíc u nás najdete již hotová krásná jednoduchá vánoční přání v přírodním provedení.)
  3. Vzkaz na dřevo vypálíme pomocí ruční pájky (lze zakoupit v hobbymarketech, papírnictví i supermarketech) nebo si od našich odborníků necháme vypálit písmo laserem.
  4. Zde už na řadu přichází naše kreativita a fantazie. Přáníčko můžete klidně pomalovat akrylovými barvami – doporučujeme například jako originální dáreček pro babičku od svých vnoučat. Malba na dřevo vykazuje jistá pravidla, ale pro tvoření s dětmi je perfektní.
  5. Dnes tolik oblíbený skandinávský styl hravě zvládneme jen s nápisem a převázáním přání přírodní stužkou, ke které přivážeme smrkovou snítku.

vanocni-prani-stromecek

Svícen pro začátečníky zvládne každý

Taky zastáváte názor, že nejhezčí dárek je ten ručně vyrobený? S tím se rozhodně nedá přít! Svícen nejen že dokonale splní svůj dekorační účel, ale zvlášť o Vánocích obdarovaný ocení jeho hřejivost a vůni dřeva.

svicen-z-kmene

Co budeme potřebovat

  • Dřevěný širší blok dřeva, nebo kmínek dřeva (například z břízy)
  • Vrtačku
  • Vhodně zvolený vrták (volíme podle průměru svíčky)
  • Brusku, brusný papír
  • Tužku
  • Pilu

svicen-z-kmene-vyroba   svicen-z-kmene-postup   svicen-z-kmene-diy

Postup

  1. Z dřevěného hranolu vyřežeme díl, který nám bude stačit na požadovaný počet svíček (můžete například vyřezat pouze jednoduchý čtvereček na jednu čajovou svíčku). Doporučujeme na hranol jen pro oko přiložit svíčky, abychom svícen neměli příliš dlouhý nebo krátký. 

Náš tajný tip: Máte rádi – stejně jako my – rustikální styl v tradičním duchu? Materiál na svícen si klidně přineste z procházky po lese. Stačí silnější rovná větev stromu, krásně vypadá bříza, nebo větve jehličnanů s drsnější kůrou. My jsme například použili větve švestky, které by šly jinak na podpal.

  1. Požadovaný tvar hladce vybrousíme brusným papírem (pokud použijeme masivní kus s kůrou, tak tento krok můžete přeskočit).
  2. Tužkou si nakreslíme výřezy pro požadovanou velikost svíčky. V tomto bodě se musíme dobře rozmyslet, na jakou svíčku bude svícen uzpůsoben (čajová, úzká dlouhá svíčka, adventní silnější svíčka…)
  3. Podle průměru svíčky vybereme průměr vrtáku. Vrtákem vyřežeme hluchou díru.
  4. Otvor na svíčku by měl být neznatelně větší, aby se do něj svíčka dobře aplikovala. Hloubka otvoru na čajovou svíčku by měla být shodná s její výškou (cca 1,5 cm).
  5. Následný výrobek můžeme v případě zájmu natřít akrylovou barvou vhodnou pro dřevo, nebo jakkoliv jinak dozdobit. Opět vám tento bod odpadne, pokud použijete jako my větev stromu.

Výrobu svícnu jste měli v plánu, ale osud tomu chtěl jinak a vy jeho výrobu už nestíháte? Na našem webu ČistéDřevo.cz najdete krásné dřevěné svícny a to buď v hladkém designu (ten doporučujeme například na metodu decoupage a tím pádem můžete svým způsobem přiložit ruku k dílu) nebo v přírodní variantě s kůrou.

svicen-z-kmene-v-zahrade

Praktická police v skandinávském designu

Pokud stavíme ze dřeva, tak je nejdůležitější zejména naše přesnost. Není nic horšího, než si poličku navrtat křivě. Police z dřevěných bedýnek, nejen že skvěle vypadá a dodá domovu útulný a vzdušný nádech, ale rovněž budete nadšení z jednoduché výroby.

 bedynkove-policky

Co budeme potřebovat

  • Bedýnka/Bedýnky ze dřeva
  • Vrtačka
  • Hmoždinka a vruty
  • Vodováha
  • Brusný papír
  • Tužka

Postup

  1. Dřevěnou bedýnku zkontrolujeme a případně dobrousíme k dokonalosti.
  2. Do každého rohu bedýnky navrtáme vrtačkou dírku. V tomto případě záleží na preferencích – pokud potřebujeme větší nosnost police, tak doporučujeme připevnit polici na všech čtyřech rozích.
  3. Přiložíme na stěnu, kam chceme poličku umístit.
  4. Pomocí vodováhy polici srovnáme do polohy, kdy bude bublinka ve vodováze přesně mezi dvěma ryskami (oceníme jistě druhé ruce alespoň k přidržení).
  5. Tužkou uděláme na stěnu tečku, kde budeme vrtat.
  6. Bedýnku přivrtáme v místech, které jsme si vyznačili tužkou. My jsme zvolili hmoždinku s vrutem o velikosti 8 mm, která pohodlně unese bedýnku i pár knih, dekorací nebo třeba květináč. 
  7. Bedýnek klidně můžeme použít více a vytvoříme tak celou stěnu, která bude vzdušná a interiéru bude značně slušet.

Jak vyrobit dřevěnou bedýnku

Pokud máte prostor, vyzkoušejte si i samotnou výrobu bedýnky ze dřeva.

Kreativní jedinci se nemusí spokojit s přírodním vzezřením těchto moderních poliček. V tom případě doporučujeme opálenou verzi, případně dekorativní, nebo si na ně můžeme nechat vypálit nějaký vzor, nebo je natřít vhodnou barvou (nejlépe vám poradí v hobby marketech – akrylovou barvou na dřevo nikdy nešlápnete vedle), či použít metodu decoupage.

bedynka-na-stene-detail

Co když… 

… jste fanoušky dřeva a krásných výrobků z něj, ale na ruční práci si moc netroufáte? Není nic jednoduššího, než navštívit náš web ČistéDřevo.cz a vybrat dokonalý dárek pro vaše nejbližší.