AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vychytávky, bez kterých se neobejdete u grilování

grilovani

Grilování k létu patří stejně jako například opalování, koupání a výlety do přírody. Občas vám taky přijde, že všechna ta příprava a následný kuchařský tanec je až příliš namáhavý? V následujícím článku najdete tipy, vychytávky, ale i rady, jak si grilování ulehčit a zejména užít.

Co vám usnadní přípravu pokrmů

Zahradní i balkonové grilování se rozhodně neobejde bez kvalitního náčiní:

  • grilovací kleště
  • kompletní set na grilování
  • teploměr pro dokonalou přípravu masa
  • nejrůznější grilovací mřížky a rošty na ryby, klobásky a mnohé další
  • nosič lahví může skvěle posloužit i na nejrůznější marinády a dochucovadla, kterými lze pokrmy v průběhu potírat dřevěnou mašlovačkou
  • servírovací prkénko na odnos pokrmů od grilu (skvěle izoluje teplo)

prouteny-kos-drevene-kleste-na-maso

Co nevšedního v létě grilovat

Jste gurmáni a máte rádi, když pohostíte své hosty a rodinu něčím netradičním, kde naplno projevíte své kulinářské schopnosti? Pokud už vás omrzeli grilovaní pstruzi a krkovička, či žebra na všechny možné způsoby, máme pro vás pár skvělých tipů na originální pokrmy.

  • Grilovaný ananas, božské fíky a dokonce i vodní meloun – grilované ovoce ocení i děti, ale já ho například můžu vřele doporučit k sýrům řeckého typu i libovému masu.
  • Grilované tousty – opět nevšední zážitek ocení děti i dospělí, s náplní si lze totiž krásně vyhrát.
  • Mořské plody – vůbec se toho nemusíte bát, příprava je snadná a efekt ohromující.
  • Vegetariánské burgery (například z černých fazolí a chilli nebo červené řepy) – osobně odzkoušeno i na zarytých masožroutech.
  • Plněná grilovaná zelenina – v horkém dni se jedná o naprostou jedničku.
  • Bruschettu ocení zejména ti největší hladovci.
  • Pečená mrkev s bryndzou a mátou je stálice v našich receptech na grilování a všechny mile překvapí a většinou zmizí jako první.

servirovani-jidla-gril

Servírování v dřevěném duchu

Vaše vymazlené pokrmy si zaslouží důstojné místo, které jim bude slušet. Servírujte na servírovacím podnose, stylovém servírovacím tácu, nebo velkém dřevěném prkénku a uvidíte, že i hosté budou mile překvapeni jednoduchostí a rustikálním nádechem, který ke grilování bez debat patří.

Nesmíme zapomenout ani na důležitý pitný režim. Dáte přednost nosiči na pivo nebo velké skleněné nádobě na pití? Nádobí ze dřeva má navíc obrovskou výhodu – skvěle izoluje teplo a ještě lépe vypadá. Někdo by dokonce dal ruku do ohně za to, že jídlo, na které se používá dřevěný příbor, jednoznačně i lépe chutná. Vyzkoušíte to?

dreveny-korbel

Čištění po grilování

Pokud se rozhodnete pro dřevěné servírování a dřevěné nádobí, tak vyvstává otázka, jak se o dřevěné výrobky dobře starat a zejména je vyčistit. Možná vás to překvapí, ale nádobí ze dřeva jako je například dřevěná mísa, dřevěný talíř, nebo kleště na grilování a mnohé další, lze snadno vyčistit za pomocí jedlé sody a citronové šťávy. Ostatně podívejte se na video, kde jsme čištění vyzkoušeli za vás. Mastnota z dřevěných výrobků pak půjde dolů jedna báseň. Samotný gril pak rozhodně nemyjte vodou a už vůbec ne jakýmkoliv saponátem (například jarem), použijte speciální kartáč, kterým gril včetně mřížek důkladně vyčistíte.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Jak na úklid po grilování

Následný úklid po grilování obecně patří k těm nejméně oblíbeným činnostem (alespoň u mě). S dřevěnými bedýnkami to ale bude hračka. Do dřevěné bedýnky totiž můžete vložit všechny vaše vyčištěné grilovací vychytávky a potřebné náčiní a při dalším hodováním jen bednu ze dřeva vytáhnete a máte vše okamžitě po ruce a nemusíte nic složitě hledat. Proutěný koš, dřevěný tác nebo podnos zase skvěle poslouží k odnášení špinavého nádobí a sklenic.

Pokud hledáte inspiraci na recepty, zahradní i grilovací vychytávky, tak navštivte náš Pinterest. Pinujte s námi!