MEGA slevy až 30 % na vše a doprava s PPL Parcelshop jen za 39,-

Vše, Strana 3

Založili jsme chráněnou dílnu Dřevěný Anděl!

Založili jsme chráněnou dílnu Dřevěný Anděl!

Chráněná dílna Dřevěný anděl se zrodila v Šenově u Ostravy v létě 2023 pod záštitou ČistéDřevo.cz. Lidé se zdravotním handicapem v ní balí, kompletují, skládají a dokončují voňavé výrobky ze dřeva.

Jak vybrat dětské sáně? Rady a tipy

Jak vybrat dětské sáně? Rady a tipy

nahledovy-sane

S blížící se zimou přichází i čas radosti a zábavy na sněhu pro nejmenší členy rodiny i nadšené dospělé. Jednou z nezapomenutelných zimních aktivit je jízda na saních, která dokáže rozjasnit tváře dětí i dospělých.

Při výběru dětských saní není bezpečnost a pohodlí zanedbatelné. Jak vybrat ty správné sáně pro všechny věkové kategorie? Tento článek vám přináší užitečné rady a tipy, abyste mohli s klidem vyrazit na svahy a užít si radost zimy bez obav. Podíváme se na jednotlivé typy saní, jejich materiál, bezpečnostní prvky i příslušenství.

Obsah

Jaký typ sáněk vybrat?

Mnohé druhy sáněk se rozlišují podle věku. I my toto rozdělení považujeme za nejšikovnější. Podle věku vyberete nejen vhodný materiál, ale i doplňky.

Sáňky pro miminka

Sáně pro nejmenší jsou spíše takovým zimním kočárkem. Součástí bývá tlačná tyč, podložka, spací pytel i rukávník pro maminku. Předpokládáme, že nespustíte malé miminko z kopce dolů, spíše je tento typ saní vhodný na přechody po sněhu, na svah a procházky zasněženým lesem i s malým miminkem.

Sáně pro batolata

Sáňky pro menší děti vyžadují mnoho bezpečnostních úprav. Pro batolata a děti zhruba do 3 let jsou určeny sáně s opěradlem.

Sáně pro předškoláky

Větší děti považují za ohromnou zábavu jezdit na saních ve dvojici. Vybírejte proto kvalitní sáně s vysokou nosností a s dostatečnou délkou sedáku. Děti to ocení.

Sáně pro dospělé

U saní pro dospělé je základním prvkem výběru nosnost. Mnohé dřevěné sáně se vyrábějí s nosnosti až 140 kg, a hry ve sněhu si tak s přehledem mohou užít i dospěláci.

sane-ze-dreva

Je důležitá délka saní?

Rozhodně ano! Délka je jedním z klíčových faktorů při výběru saní. Optimální délka závisí na několika faktorech, včetně věku dítěte, jeho váhy a také typu terénu, na kterém budou sáně používány. Pro mladší děti a začátečníky obvykle platí, že kratší sáně lze snáze ovládat a lépe se hodí pro měkký sníh. Kratší délka umožňuje dětem zvládat zatáčky i bezpečnou rychlost. Na druhou stranu, pro starší děti a pokročilé sáňkaře doporučujeme delší sáně, které nabízejí lepší stabilitu a rychlejší jízdu, zejména na rovinatějších površích. Rovněž delší sáně disponují vyšší nosností a v pohodě se na něj vejde více dětí i dva dospělí.

rodina-se-sankami   drevene-sanky

Výběr sáněk podle materiálu

Sáňky pro děti se vyrábí hned z několika materiálů. Na výběr máte plast, kov, dřevo. Nyní se těší velké oblibě i nafukovací gumové sáně či boby. Všechny materiály sáněk mají své výhody i nevýhody. Pojďme se jim podívat na zoubek.

Kov

Některé moderní sáně obsahují kov, případně celá jejich konstrukce je vyrobena z kovu. Typicky se jedná o sáně pro miminka, které slouží převážně k tlačení (vlastně se jedná o takový kočárek na lyžích). Klasické sáně z kovu jsou sice odolné (pozor na korozi!), ale také výrazně těžké, a pro mnoho dětí tudíž nepoužitelné.

Plast

Sáně z plastu vynikají lehkostí a nízkou cenou. Z osobních zkušeností ale bohužel musíme konstatovat, že stačí jedno řádění vícero dětí, menší náraz a je bohužel po sáňkách.

Dřevo

Dřevěné sáně jsou klasika, která nikdy nezklame. Za největší nevýhodu samozřejmě považujeme jejich vyšší váhu a zvýšenou péči (obojí je však vykoupeno vyšší nosností, resp. vysokou trvanlivostí). Na druhou stranu výhod je daleko více. Dřevěné sáně vám dlouho vydrží, vybírat můžete hned z několika variant a cenově je řadíme ke zlaté střední cestě.

Guma

Nafukovací typ saní doporučujeme spíše pro větší děti, mladistvé a dospělé. Bobování a sáňkování na tomto typu saní vyniká vysokou rychlostí. Jízda by proto měla probíhat na svazích tomu určených, případně s dokonalou znalostí terénu.

Sklovlákno nebo uhlíkové vlákno

Některé high-end sáně obsahují uhlíková nebo skleněná vlákna, která zvyšují odolnost, ale zároveň výrazně sáně odlehčují. Vlákna se aplikují převážně na profesionální a sportovní sáně.

plastove-sane   kovove-sanky

Ty nejlepší doplňky nejen pro dřevěné sáňky

V současnosti je možné nejen dřevěné sáně doplnit o nejrůznější vychytávky, které jízdu na saních ještě vylepší - ať už z bezpečnostního nebo zábavného hlediska.

Popruhy

Aby vaše dítka nevypadla ze saní a bobů, popruhy jsou doslova nutností. Hodí se spíše pro malé děti. Větším už bohužel budou překážet.

Vyvýšené sedátko

Pokud se rozhodnete pro sáně, které vydrží napořád, tak doporučujeme investovat do kvalitních univerzálních saní. A pro menší děti doporučujeme zakoupit vyvýšené sedátko, které i těm nejmenším pomůže udržet rovnováhu i zdravé držení těla.

Sáňky s opěrkou

Sáně s opěrátkem pro děti jsou konstrukce navržené s ohledem na bezpečnost a pohodlí nejmenších sáňkařů. Sáně s ohrádkou poskytují oporu a stabilitu během jízdy. Rovněž předchází převrhnutí saní.

Tyč na tlačení

Doporučujeme zejména na horách, kdy sáně poslouží místo kočárku pro ty nejmenší děti. Maminka Markéta si nemůže tento typ saní vynachválit: “Mám ráda, když mám dítě při jízdě na sáňkách pod dohledem. Sáně s tlačnou tyčí pro mě tedy byly jasnou volbou.” Tyč je navíc odnímatelná, takže jakmile batole vyroste, stačí ji jednoduše odmontovat. 

ohradka-na-sanich

Bezpečností tipy i pro nezbedné sáňkování

Desatero bezpečného sáňkování:

  1. Nepodceňujte bezpečnostní prvky na sáňkách jako jsou brzdy, popruhy i opěradla. Výrazně to sníží možnost úrazu.
  2. Pořiďte dětem bezpečnostní snowboardovou či lyžařskou helmu a brýle.
  3. Na dráze dodržujte bezpečnou vzdálenost od ostatních.
  4. Vždy dejte přednost kvalitním saním. Nikdy nesáňkujte na viditelně poškozených bobech, saních, aj.
  5. Po celou dobu jízdu brzděte celým chodidlem.
  6. Rychlost jízdy přizpůsobte svým schopnostem, podmínkám a stavu dráhy.
  7. Kromě toho, že nebudete podceňovat stav saní a bobů, tak podobnou péči věnujte i výběru vhodného oblečení a obuvi.
  8. Během samotné jízdy si nic nefoťte a ani se nenatáčejte.
  9. V případě nehody okamžitě opusťte dráhu a uvolněte místo projíždějícím.
  10. Dostatečně sledujte počasí a sněhové podmínky.

Zimní radovánky na horách i ve městě

Sáně vybíráme i podle specifických potřeb rodiny a místa využití. Jiné sáně budete potřebovat ve městě a jiný typ saní se vám bude hodit na horách. Pro městské zimní radovánky je klíčovým faktorem váha a pohodlí kvůli častému přemisťování i mimo zasněžené svahy. Horské podmínky díky různorodosti terénu vyžadují kvalitu a odolnost. Na horách proto dejte přednost dřevěným saním, ideálně z kvalitního bukového dřeva.

Cenové rozpětí kvalitních sáněk

Cenové rozpětí sáněk se pohybuje od 500 Kč až do několika tisíc. Záleží především na materiálu a příslušenství. K nejlevnějším saním patří ty plastové. Dřevěné sáně považujeme za zlatou střední cestu. Nejdražší sáně jsou vyrobeny z kovu, kompozitních materiálů, případně uhlíkového vlákna i sklovlákna. Jednotlivé příslušenství, jako je ohrádka, tyč, popruhy, volant, úložný prostor a mnohé další, cenu saní zvyšují.

Jak správně uskladnit sáně?

  • Dětské sáňky před uložením dobře zkontrolujeme, zda nedošlo k poškození.
  • Vždy uskladňujeme dokonale vysušené, aby nedošlo k hnilobě, korozi, plísni a jinému zničení materiálu.
  • Ukládáme vertikálně či horizontálně na pevné místo tak, aby postupem času nedošlo k deformaci nebo zničení jinými věcmi z půdy či sklepa.
  • Pokud sáně obsahují kovové části, tak je navoskujeme (za nejlepší je považován včelí vosk určený na lyže a skluznice).
  • Před uložením přikryjeme vhodnou plachtou nebo starým prostěradlem. Zamezíme tak zaprášení i případnému poškrábání povrchu.

drevene-sane

Na e-shopu ČistéDřevo.cz nabízíme dětské sáňky v nejrůznějších velikostech, provedeních a s atraktivním příslušenstvím. Ale pozor! Tuto zimu mizí rychlostí blesku, tak ať je nezmeškáte. Pro další dřevěné tipy do domácnosti, zahradu i jako originální dárky nás sledujte na sociálních sítích.

Související články

Jak založit vyvýšený záhon?

Jak založit vyvýšený záhon?

nahledovy-zahon

Toužíte mít svůj vlastní záhon na jahody, zeleninu a bylinky, ale klasické záhony vám nic neříkají? Báječným řešením jsou vyvýšené záhony, které ulevují zádům a usnadňují práci na zahradě. Navíc můžete bez obav postavit záhon na terase, balkoně a jiném netradičním místě. Hodí se tedy i pro ty z vás, kteří nedisponují velkou zahradou. 

Ať už jste zkušený zahrádkář nebo nadšený začátečník, v dnešním článku vám poradíme, jak úspěšně založit vyvýšený záhon.

Obsah

Založení vyvýšeného záhonu

Máme pro vás zaručený a přesný návod, jak udělat vyvýšený záhon. Pojďme na na to! S našimi radami zvládnete založit vyvýšené truhlíky i záhony levou zadní! Pak už se jen můžete těšit na bohatou úrodu.

Založení a spodní drenáž

Vysoký záhon se zakládá na jaře nebo na podzim. Z osobních zkušeností doporučujeme spíše podzim, aby přes zimu stačil základ dostatečně zetlít.

  1. Vybereme materiál, ze kterého záhon postavíme.
  2. Záhon by měl stát na dobře přístupném místě a tam, kde se rostlinám bude dařit. Vždy stavíme na rovnou a zpevněnou zem.
  3. Nejprve vytvoříme tzv. spodní drenáž. Ta se skládá z klacků, větví, shrabaného listí a dalších organických zbytků. Z toho důvodu doporučujeme založit záhon už na podzim, kdy spodní drenáž stihne zetlít. A z jakého důvodu se spodní drenáž používá? Dobře odvádí přebytečnou vlhkost a slouží k provzdušnění celého záhonu ve všech jeho vrstvách.

Kompost

  1. Na spodní drenáž nasypeme kompostovou střední vrstvu. Můžete použít kompost ze zahrady, hnůj, dřevěný popel, ale i nevyzrálý kompost či dobře živenou hlínu.
  2. Materiál v záhoně samozřejmě postupně klesá. Myslete tedy na to, že střední vrstvu budete muset několikrát do jara dosypávat.
  3. V této vrstvě dochází k důležitým tlejícím procesům, které zahřívají kořeny, a to hned o několik stupňů.
  4. Zároveň tato část funguje jako jakási houba, která zadržuje vodu, a udržuje tak na záhoně dostatečnou vlhkost.

Vrchní část - zemina

  1. Pokud zakládáme záhon na podzim, tak poslední vrstvu sypeme až na jaře těsně před vysazením rostlin. Jedná se již o substrát vhodný k sázení plodin.
  2. Substrát vybíráme podle toho, jaké rostliny plánujeme zasadit.
  3. V případě zájmu doplníme vrchní část o netkanou textilii, abychom zamezili přílišnému prorůstání plevele a minimalizovali škůdce. Kdo netkaným textiliím nefandí, tak vhodnou alternativou je například sláma. Ta navíc udrží vlhkost v záhonu i v parných letních dnech. 

Nejvhodnější materiál na stavbu vyvýšených záhonů

Pokud stále váháte, co na výrobu použít, inspirujte se naším výběrem těch nejoblíbenějších materiálů pro zhotovení.

Beton

Beton poskytuje velice pevnou a stabilní konstrukci, která nijak nehnije a vydrží vám s přehledem několik desítek let. Beton rovněž patří k levnějším variantám. Za jeho velkou nevýhodu považujeme jeho estetickou nevzhlednost, která spoustu lidí odrazuje. Pokud ale záhon umístíte v takovém koutu zahrady, kde vám nebude zavazet, máte vystaráno. Další nevýhodou je i neprodyšnost. Tu vám betonový záhon rozhodně nezaručí. Prodyšnost půdy hraje klíčovou roli pro růst kořenů i teplotu substrátu.

Dřevo

Dřevěné vyvýšené záhony patří k nejoblíbenějším variantám. Kromě praktických vlastností je oblíbený převážně díky estetickému vzhledu. Velice často se stává nezbytnou součástí zahrady a stylovou dřevěnou zahradní dekorací. V případě dřevěného záhonu musíte ale počítat s vyšší péčí a vhodnou povrchovou úpravou. U dřevěného záhonu velice dobře regulujeme výšku. Ulevíme tak zádům a zvolíme si tak vysoký záhon, jak nám nejvíce vyhovuje.

Kámen

Ve chvíli, kdy zvolíte vyvýšený záhon z kamene, můžete si být jistí, že se jedná o celoživotní záležitost. Nejen, že tyto kamenné záhony lahodí oku, šetří vaše záda, ale stanou se svébytnou dominantou zahradního koloritu. Kamenný záhon je ale zároveň náročnější na výrobu, čas i peníze.

Plast

Plastový materiál patří k nejlevnějším variantám. Při rozhodování je ale třeba zvážit jeho malou trvanlivost i “nepřírodní” vzhled. Ve srovnání se dřevem a kamenem nepatří mezi nejudržitelnější a nejekologičtější možnosti.

Cihly

Co se týče trvanlivosti a odolnosti konstrukce, můžeme cihly přirovnat ke kameni či betonu. Pokud bychom chtěli záhonky postavit z nových cihel, tak se nám výroba znatelně prodraží. Alternativou je samozřejmě výběr bouraných cihel.

Hliníkový plech (případně jiné kovové konstrukce)

Kovové nebo ocelové rámy jsou pevné, odolné a nehnijí. Rovněž je můžete různě tvarovat pro estetické i praktické účely. Nevýhodou je koroze, ale i přílišný ohřev na slunci, což může způsobit nadměrné přehřívání a vysychání půdy. 

cihlovy-vyvyseny-zahon   vyvyseny-zahon-kamen

K čemu jsou vyvýšené záhony

Zvýšené nadzemní záhony primárně slouží k pěstování zeleniny, ovoce i bylinek. Díky svému estetickému vzhledu, ale i praktickým výhodám, se vyvýšené záhony staly populárními po celém světě. 

Výhody vyvýšených záhonů

  • Zlepšení odvodnění - zvýšené záhony lépe odvádí vodu. Díky tomu na záhonku nevznikají mokřiny a neuhnívají kořínky.
  • Regulace teploty půdy - záhon díky umístění nad úrovní terénu rychleji absorbuje sluneční světlo a teplo, půda se pak lépe zahřívá. Výsledky pěstování jsou proto mnohokrát lepší lepší než u klasických záhonů.
  • Snadnější péče o rostliny - zvýšený záhon se doporučuje především pro osoby s bolestmi zad, případně jinými zdravotními problémy. 
  • Prevence kompakce půdy - při použití vyvýšených záhonů se minimalizuje šlapání po půdě, což může snížit kompakci půdy a podporovat lepší průnik vzduchu a vody.
  • Design a estetika - estetický vzhled je pro mnoho lidí zásadní. Zahrada s vyvýšenými záhony lahodí oku a působí uspořádaným dojmem.
  • Ochrana před škůdci - rostliny umístěné na vyvýšených záhonech mohou být méně dostupné některému hmyzu nebo hlodavcům, což snižuje riziko poškození rostlin. Zvláště pokud pod záhon umístíte drátěné pletivo (doporučujeme galvanizovanou ocel).

Nevýhody vyvýšených záhonů

I když mají vyvýšené záhony spoustu skvělých výhod, tak mají i některé nedostatky, které je třeba při výběru zvážit.

  • Vyšší náklady. Postavení vyvýšených záhonů může být nákladné, zejména pokud se rozhodnete použít kvalitní materiály nebo zakoupit hotové konstrukce. Náklady na půdu a kompost mohou také přispět k celkové vysoké pořizovací ceně.
  • Rychlejší vysychání půdy. Vyvýšené záhony vysychají mnohem snadněji než půda na úrovni terénu, zejména v horkých a suchých podmínkách. To vyžaduje pečlivou regulaci zavlažování nebo pravidelné mulčování.
  • Omezenější růst kořenů. Rostliny vysazené ve vyvýšených záhonech mají omezený prostor pro růst kořenů v porovnání s rostlinami pěstovanými přímo v půdě. To může ovlivnit některé druhy rostlin nebo plodin, které potřebují hlubší kořenový systém. V tomto případě doporučujeme záhon beze dna a s pletivem vespod.
  • Některé plodiny jsou pro zvýšené záhony nevhodné. Rostliny s rozsáhlým růstem se pro vyvýšené nehodí. Omezený prostor totiž negativně ovlivňuje jejich růst a vývoj.

Co pěstovat ve vyvýšeném záhonu

Na to, co vysadit do vyvýšených záhonů, jsme se zaměřili v našem minulém článku. Obecně vzato je důležité se držet převážně plodin, které se k sobě hodí a jsou dobrými “zahradními sousedy”. Někdy se rovněž mluví o zelenině jednotlivých tratí. Zasadit k sobě můžete například cuketu, hrášek a mrkev. Další možnost jsou rajčata, bazalka, okurek a celer. Poměrně oblíbenou a nenáročnou variantou je kombinace jahodníku, salátu, ředkviček a fazolí.

Také doporučujeme osázení několikrát jednou za pár let obměnit kvůli živinám v půdě. Hnojení vyvýšených záhonů probíhá převážně na podzim po skončení sezony. A jakými rostlinami začít? Pokud jste jako já - “kozel zahradníkem”, tak doporučuji jako první osadit bylinkový záhon a jahody. S přibývajícími zahradními zkušenostmi můžete zvýšené záhony na bylinky vyměnit za něco náročnějšího. 

vyvyseny-zahon   vyvyseny-zahon-s-jahodami

Péče o zvýšené záhony

Ať už k výstavbě zvolíme jakýkoliv materiál, tak prevence a péče je pro zdraví námi vysázených plodin zásadní. Nejméně údržbový je samozřejmě betonový záhon. Dřevěný, ale i kovový materiál už vyžaduje důkladnou povrchovou úpravu.

natirani-zahonu

Přejeme vám, aby byly vaše zahrádkářské výsledky co nejbohatší a nejrozmanitější! Ke sběru úrody poslouží například proutěné košíky. K uskladnění se nejvíce osvědčily vzdušné dřevěné bedýnky. Ty s přehledem uložíte ve sklepě, na balkoně i ve spíži.

Související články

Dotek dřeva za skvělou cenu

Dotek dřeva za skvělou cenu

nahledovy-povanocni-vyprodej

Dostali jste pod stromeček peníze, abyste si mohli pořídit něco podle vlastního vkusu a přání? Pak nijak neotálejte! Povánoční výprodej je tady a má omezenou platnost. Ulovte si svůj vysněný kousek za nejlepší cenovou nabídku na trhu.

Co vás čeká a nemine v povánočním výprodeji na ČistéDřevo.cz? Samozřejmě, že naše nejoblíbenější produkty, doplňky do domácnosti i funkční předměty. V článku se dozvíte vše potřebné, abyste exkluzivní slevy nezmeškali.

Obsah

Co můžete očekávat

Povánoční výprodej na ČistéDřevo.cz bude probíhat od 25. prosince do 7. ledna. Nenechte si ujít své oblíbené výrobky, které pro vás máme nachystané až s 56 % slevou. Na sníženou cenu se můžete těšit u všech výrobků. Nemusíte se tedy obávat, že by se nedostalo na vaše favority.

Dřevěné výrobky pro každou příležitost

Jsme připraveni na vše! Obdarovávání na Vánoce se v posledních letech zaměřuje především na vouchery, ale i darování peněz. Proto jsme si pro vás nachystali povánoční výprodej zaměřený na bestsellery letošní zimy. Výprodejem nám pomůžete udělat místo ve skladu, abychom mohli připravit dřevěné novinky a výrobky pro jarní a letní sezónu. (Jedná se především o vyvýšené záhony, proutěné koše, truhlíky, dřevěná lehátka i dětská pískoviště. Máte se na co těšit!)

Novinky

Proč dát přednost dřevěným výrobkům?

Dřevo není pouze materiálem – je to způsob, jak vnést do vašeho domova přírodu. Při výrobě dřevěných produktů klade náš tým důraz na kvalitu, trvanlivost a estetiku. Všechny naše výrobky ze dřeva s sebou nesou příběh řemeslného mistrovství a lásky k přírodě.

Nezpochybnitelné vlastnosti dřeva:

  • Pevnost, odolnost, trvanlivost - dřevo je materiál neomezených možností a vlastnosti dřeva patří k jeho největším výhodám. 
  • Design - pro dřevo je typická jeho univerzálnost. Skvěle se hodí do vintage, boho, scandi, moderních ale i tradičních domovů. Navíc si můžete být jisti, že nejen jeho funkčnost, ale i vzhled nepodléhají zubu času.
  • Dotek přírody - obklopte se krásnými věcmi ze samotného lůna přírody. Váš interiér získá příjemný hřejivý ráz.
  • Bezpečnost - dřevěný materiál neobsahuje žádné škodlivé látky a hodí se tak pro potřeby do kuchyně i dětského pokoje. A samozřejmě nesmíme zapomínat ani na výrobky pro naše čtyřnohé mazlíčky!
  • Rozmanitost - ze dřeva lze vyrobit doslova cokoliv od hraček, přes nábytek až po dřevěné doplňky.

detsky-metr-v-pokojicku   prirodni-kuchyne

Jaké bestsellery můžete pořídit v povánočním výprodeji

Hodiny IZARI a dřevěné dekorace pro dokonalý interiér

Dřevěné dekorace a doplňky jsou stálicí našeho sortimentu. Máte možnost vybrat si z nejrůznějších typů dřevin a provedení. A proč mají hodiny IZARI v našem výběru své specifické místo? Okouzlily nás moderním minimalistickým designem, provedením a kvalitou. Souhlasíte?

hodiny-izari

Hračky ze dřeva pro všechny

Neustále se snažíme pro naše nejmenší a nejnáročnější zákazníky hledat ty nejatraktivnější novinky. Aby se jimi mohl náš sklad zaplnit, nabízíme s exkluzivní slevou veškeré dřevěné hračky. Máme široký sortiment hraček pro holky, kluky i ty nejmenší skřítky. Doporučujeme například dřevěné kuchyňky pro malé pomocníky i luk se šípy pro nezdolné dobrodruhy. A pozor! Zima se zase bude hlásit o slovo, stihli jste si pod vánoční stromeček ulovit naše klasické dřevěné sáně? Pokud ne, tak teď už neváhejte. Mizí totiž doslova rychlostí blesku!

Rozmanité doplňky do domácnosti

Pro organizaci domácnosti doporučujeme dřevěné bedýnky, ale i proutěné koše na dřevo (ty s přehledem využijete na sběr ovoce, hub, ale i jako dekorace). Bedýnky ze dřeva slouží nejen k uložení, ale vytvoříte z nich perfektní minimalistický nábytek i stylové dekorace.

bedynka-zavesny-kvetinac   drevene-bedynky-jako-police

Kuchyňské potřeby pro gurmány i nadšené kuchaře

V našem výprodeji najdete slevy na dřevěné nádobí a kuchyňské náčiní, které nejen dobře vypadá, ale také poskytuje vynikající funkčnost a odolnost. Oceníte širokou nabídku dřevěných prkének, servírovacích táců a podnosů i praktických nezbytností. Všechny potřeby do kuchyně disponují vysokou kvalitou, funkčností, a díky nestárnoucímu designu dodají šmrnc každé kuchyni. 

Dřevěný nábytek

Designový nábytek ze dřeva spojuje funkčnost s elegancí. Nový rok tak můžete začít s novým kouskem nábytku, který osvěží váš domov. Za naprostý bestseller považujeme dětský dřevěný nábytek v designu oblíbených pohádkových hrdinů. Přesvědčte se sami!

stolicka-ze-dreva   stul-a-zidle-medvidekpu

Nakupování na našem e-shopu je snadné a pohodlné. Stačí navštívit webové stránky, prozkoumat jedinečnou nabídku a přidat si dřevěné výrobky do nákupního košíku. Garantujeme rychlé doručení až k vám domů, abyste si co nejdříve mohli užívat dřevěných radostí. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost vdechnout domovu krásu a teplý dotek dřeva. 

Děkujeme vám za vaši podporu a přejeme vám šťastný nový rok plný tepla, lásky a přírodní krásy!

Související články

České zimní a vánoční tradice - znáte je všechny?

České zimní a vánoční tradice - znáte je všechny?

nahledovy-adventni-trhy-pl

Vánoční zvyky v Česku patří k těm nejhezčím na světě a spousta zahraničních turistů s oblibou navštěvuje česká města pro jejich nezapomenutelnou vánoční atmosféru. Společně se podíváme na pestrou mozaiku těch nejrozmanitějších vánočních obyčejů, které jsou pro české země tak typické.

Tradice na Vánoce jsou v Čechách dodnes často dodržované a oblíbené. Každý obyčej má navíc v místním folklóru svůj význam. Některé ze zvyků na Vánoce přinášejí štěstí a lásku, jiné věští budoucnost a mnohé souvisí s naším zdravím. Znáte je všechny? Pokud si je chcete připomenout a ještě se dozvědět něco o jejich původu - čtěte dále!

Obsah

Adventní zvyky

  • Vánoční výzdoba - Pro advent je samozřejmě typická výzdoba a dekorace. Vánoční ozdoby si navíc můžete vyrobit i doma svépomocí.
  • Adventní věnec - k tradicím Vánoc patří i adventní věnec. Ten má své kořeny již v pohanském období a do křesťanských svátků se integroval převážně v 18. století. V našem magazínu se můžete podívat na to, jak uplést adventní věnec, ale máme pro vás i tipy na zdobení adventního věnce. Mrkněte pro inspiraci.
  • Půst - předvánoční půst je tradiční zvyk, který se v různých křesťanských zemích praktikuje jako příprava na Vánoce. Má hluboké kořeny v křesťanské tradici a slouží jako období zamyšlení, očisty a přípravy na příchod Ježíše Krista.
  • Zdobení stromečku - kdo by neznal tuto tradici? Vánoční stromeček se v Čechách zdobí zhruba od 19. století a jeho vzhled se výrazně proměnil. Více o zdobení vánočního stromečku a českých Vánocích se dozvíte v našem magazínu.
  • Příchod Mikuláše, Anděla a Čerta - mezi oblíbené zimní tradice, které se v Česku dodržují, patří příchod Mikuláše. Děti každoročně 5. prosince očekávají od Mikuláše dárečky, které rozdává za báseň či naučenou písničku.

vanocni-ozdoby   vanocni-tradice-venec

Jak na rozkrajování jablka

  • Těsně předtím, než se rodina přesune k rozbalování dárků, se tradičně na Štědrý den rozkrajuje jablko.
  • Podle českých zvyků a tradic se jablíčko vždy rozkrajuje kolmo ke stopce.
  • Jadérka ve tvaru hvězdičky znamenají zdraví. Hvězdička by neměla být nijak poškozená, plesnivá či zčernalá.
  • Křížek, červík nebo poškozená hvězdička může znamenat smrt, nemoc či neštěstí.

krajeni-jablicka

Co znamená rybí šupina pod talířem

Šupina z kapra je symbolem bohatství. Měla údajně přinášet hojnost i peníze. Marně jsem pátrala po prapůvodu tohoto zvyku, ale bohužel jsem neuspěla. České země byly v období středověku i raného novověku doslova rybníkářskou velmocí, a tak se kapr běžně nacházel v našem jídelníčku a od 19. století i pravidelně na štědrovečerním stole. Zřejmě zde můžeme hledat původ kapří šupiny pod naším talířem. 

Který adventní zvyk musíte zkusit s dětmi? Pouštění lodiček

Pouštění lodiček ve formě ořechových skořápek patří zřejmě k nejoblíbenějším tradicím pro děti. Do ořechové skořápky se vloží svíčka (například zkrácená dortová svíčka) a “lodička” se spustí do lavoru. Následný výklad opět souvisí s předpovídáním budoucnosti na následující rok. 

Výklad lodiček:

  • Zůstane u břehu - v následujícím roce majitel lodičky neočekává žádné velké změny. 
  • Točí se v kruhu - předpovídá, že daná osoba ještě neví, co se životem a stále se hledá.
  • Hned se potopí - ať se budete snažit o jakoukoliv změnu, vaše snaha bude marná.
  • Svíčka zhasne - zhasnutí svíčky údajně předpovídá komplikovaný milostný vztah.
  • Ocitne se mimo kruh ostatních lodiček - jedinec rodinu v následujícím roce opustí.
  • Dotýká se při plavbě jiné lodičky - silné citové spojení s majitelem druhé lodičky.
  • Tvoří kruh s ostatními - v rodině panuje vzájemná tolerance, úcta a v následujícím roce zde zavládne harmonie.
  • Ocitne se uprostřed kruhu ostatních lodiček - tato osoba je zranitelná a potřebuje ochranu ostatních členů rodiny.
  • Dopluje sama k druhému břehu - dosáhnete v životě svého cíle.

poustěni-lodicek

Házení botou se bude líbit nejen nezadaným

Ač je házení střevícem prezentováno jako zvyk pro nezadané (a zejména vdavekchtivé) dívky, není tomu úplně tak. Údajně se tak vyháněli čerti a zlé magické síly, a dům se tak na nový rok od těchto negativních sil očistil. A jak je to s tou svatbou? Neprovdané dívky se postaví zády ke dveřím se střevícem v ruce a botu hodí za záda. Bota směřující špičkou ze dveří znamená odchod z domova a svatbu. Špička směřující někam jinam dívce předpoví, že zůstane ještě jeden rok doma. 

Proč se při Štědrovečerní večeři láme oplatka?

Právě lámáním posvěcené oplatky klasicky začínalo slavnostní hodování. Oplatky se opékaly v mosazných kleštích na ohni, na kterých byly zobrazeny sváteční motivy. Od 15. století pekl oplatky tzv. oplatečník, ale i učitel nebo kostelník. Moderní adaptace tohoto zvyku již nepočítá s místním oplatečníkem. Klasické vánoční oplatky ale zakoupíte v každém obchodě. Před podáváním se natírají medem, naši předci navíc kvůli zdraví přidávali i plod šípku, případně koření jako je rozmarýn, jalovec a mnohé další léčivé byliny.

vanocni-oplatka

Typická vánoční tradice: lití olova a jak na to

Svůj původ má lití olova ve starověkém Řecku a údajně z olova věštili již staří Keltové. První záznamy o této vánoční tradici pochází až z počátku 18. století z rakouských a německých zemí. Lidé věřili, že tvar, který získali, odhalí tajemství budoucnosti. Dívky na vesnicích se například pokoušely podle tvaru uhodnout povolání jejich budoucího manžela (obuvník - ševcovské kopyto, srp - žatec, pecen chleba - pekař atd.).

Jak lít na Vánoce olovo?

  1. Nad plamenem svíčky se na lžíci rozpustí olovo.
  2. Horké olovo se následně vlije do nádoby se studenou vodou.
  3. Ve vodě olovo vytvoří nejrůznější tvary, ze kterých se následně věští budoucnost.
  4. Například rovné pravidelné čáry znamenají život beze změn a v poklidu, naopak ty vlnité nejrůznější změny. Zlomený kruh při vytahování prý naopak věští smůlu či dokonce smrt.

tradice-liti-olova   liti-olova

České vánoční písně

Za koledu se obecně platí jakákoliv píseň s vánoční tématikou. Kolébkou koled a Vánoc je považován středověk a raný novověk. V tomto období vznikla spousta vánočních písní, které si jistě pamatujeme ještě ze školních lavic. V českých lidových písních se často objevuje pastorální tematika, folklór i obyčejný život vesnických lidí. Jaká je vaše oblíbená koleda?

Vánoční trhy

Umíte si vůbec Vánoce představit bez vánočních trhů? V každém městě i vesnici pravidelně probíhají vánoční trhy nejen s možností ochutnání tradičních pokrmů a nápojů, ale i s ukázkou lidových řemesel. Kromě toho zde jistě pořídíte i spoustu vánočních dekorací, originálních dárků, ale i tradičních doplňků - např. dřevěné betlémy i ozdoby. Češi navíc velice rádi vycestují i do zahraničí na vyhlášené vánoční trhy. Ty najdeme například ve Vídni, Berlíně, Budapešti, Krakově, Drážďanech i Londýně. 

vanocni-trhy   adventni-trhy

České vánoční legendy

Vánoce byly pro naše předky zejména prostorem pro bohoslužby, pokání, ale i pokoje. Historie nám říká, že se jednalo o období radosti, tradičních zvyklostí a pospolitosti. Bylo tomu opravdu tak nebo má historie trochu temnější stránku? 

Lidé se zpravidla scházeli a vyprávěli si nejrůznější legendy, které vycházely z folklóru i pohanských pověr. Tyto příběhy měly strašidelný nádech, který úzce souvisel s obdobím slunovratu, kdy se věřilo, že temné síly navštěvují pozemský svět. O místy až hororové příběhy v tzv. ”černé hodince” tedy nebylo nouze. Nejčastěji se objevují legendy v hlavní roli se strašidly, čerty a jinými mýtickými postavami. Častým námětem “vánočních legend” jsou temné jeskyně a otevírání tajných vchodů k pokladům. 

I dnes se v období před Vánoci do popředí dostávají tzv. městské legendy (někdy nazývané rovněž jako fámy nebo městské mýty) a fake news z obchodních řetězců i rušných ulic. Mezi nejznámější městské legendy patří například fáma o černé sanitce, pavoucích v banánech, tajemných ohních na Petříně, či stopaři s černým kufříkem, ve kterém byly kožené rukavice a kovová oprátka.

Vánoční recepty

Nesmíme zapomínat ani na české tradice a zvyky, které jsou spojeny s gastronomií. Je to právě sváteční jídlo, které je základem rodinného krbu. Vánoční pokrmy se liší historií, regionálními zvyklostmi i vánočními zvyky v jednotlivých rodinách. Tradičně na svátečním stole ve většině domácností najdeme smaženého kapra s bramborovým salátem, vánočku i vánoční cukroví. Verze polévky i předkrmu se regionálně liší. 

V minulosti se na stole objevoval především houbový kuba, kaše na sladko, kapr na černo, na stole nesměly rovněž chybět luštěniny. Bohatá a pestrá večeře byla zakončena vánočkou, cukrovím a sušeným ovocem i jablky.

vanocka   vanocni-pernicky-dekor-dreva

Vánoční tradice v Česku mají bohatou historii. Prolínají se zde moderní a komerční trendy s lidovým folklórem (ten má jak křesťanské, tak pohanské kořeny), což vytváří srdce unikátní české vánoční atmosféry.

Související články

Vánoce v Česku: Zvyky a tradice

Starobylé vánoční tradice a zvyky

Vánoční tradice a zvyky, o kterých jste možná ani netušili, že existují

Tři úžasné recepty na unikátní vánoční cukroví bez zdobení

Vánočka jako od babičky

Zdobení stromečku - historie a současnost

Zdobení stromečku - historie a současnost

nahledovy-vanocni-stromecek

Zdobení vánočního stromu je jedním z nejkrásnějších a nejtradičnějších prvků vánočních svátků, který spojuje generace a kultury po celém světě. Historie zdobení stromečku sahá až do dávné minulosti a odráží bohaté kulturní vlivy a vánoční tradice. Pojďme se společně podívat, jak ozdobit vánoční stromek!

Článek přináší poutavý pohled na historii zdobení vánočního stromu od jeho kořenů až po současnost. Zjistíme, jak se tradice vyvíjela v průběhu staletí, jaké prvky byly typické pro různé éry a regiony a jak se vánoční stromeček proměnil do současné podoby. Pohlédneme také na moderní trendy a styly zdobení, které odráží historické dědictví a osobní vkus každé domácnosti.

Obsah

Historie zdobení vánočního stromečku

Pohanské národy slavili období zimního slunovratu různě. Věřilo se, že se otevírá země a zlé magické síly mohou přijít na pozemský svět. Slavilo se zpěvem, zapalováním ohňů, chystáním dobrého jídla a v neposlední řadě i zdobením stromečku, případně větví jedlými dobrotami, aby se duchové nasytili a obydlí nechali na pokoji. S příchodem křesťanství byly staré zvyky spojené s obdobím zimních slunovratů často integrovány do křesťanských svátků. Strom se stal symbolem díky stromu poznání v ráji, a zdobení stromu bylo vnímáno jako odkaz na Kristovo vykoupení. Novodobá historie zdobení vánočního stromu sahá až do 16. století v Německu, kde se poprvé objevují záznamy o ozdobených stromcích během vánočních svátků. V 17. a 18. století se tradice začala šířit po Evropě. V 19. století hrála klíčovou roli královna Viktorie, která přivedla tradici do anglické královské rodiny prostřednictvím svého manžela prince Alberta, původem z Německa. V průběhu 20. století se vánoční stromeček stal globálním fenoménem. Víte, kdo u nás jako první nazdobil vánoční strom? Ověřte své znalosti v kvízu.

Vánoční kvíz

Staročeské zdobení stromečku

Staročeské zdobení vánočního stromu bylo ovlivněno tradičními českými prvky a místními dostupnými materiály. Typické bylo využití ovoce, ořechů, sušených křížal a papírových ozdob. Co se týče barev, tak samozřejmě vévodila zelená s červenou. Vánoční ozdoby se vyráběly převážně z papíru, vosku, dřeva a slámy. A samozřejmě se spousta ozdob peklo - na stromeček se věšely medové perníčky, zázvorky, ale i slané česnekové či škvarkové cukroví.

tradicni-ozdoby   tradični-zdobeni

Kdy zdobit stromček

Spousta lidí si na začátku adventu pokládá otázku, kdy se zdobí vánoční stromek. Pokud se budeme držet tradic a historie, tak naši předci jej zdobili na Štědrý den. Jak už jsme zmiňovali, jednalo se zejména o integraci pohanských oslav do křesťanských svátků a tato tradice se dlouhé roky dodržovala. V současnosti ale samozřejmě záleží na preferencích jednotlivých rodin.

Co dělat, aby živý stromeček déle vydržel?

  • Nedávejte stromeček k topení či krbu.
  • Celkově je lepší uchovávat jej v nepřetopené domácnosti. Ideální je teplota kolem 21 °C.
  • Stromeček pravidelně zaléváme. Ten řezaný alespoň pravidelně stříkáme chladnou vodou.

vanocni-stromecek   odstrojeni-vanocniho-stromecku

Trendy zdobení stromečku

V současnosti se styly zdobení vánočního stromečku výrazně proměnily. I když spousta lidí nedá na tradiční zdobení stromku dopustit, mnozí naopak preferují modernější styl, který reflektuje aktuální trendy.

Zdobení stromečku: nápady na moderní výzdobu

  • Vánoční baňky

Moderní ozdoby jsou vyrobeny z různých materiálů, včetně skla, kovu, dřeva nebo plastu, a mohou mít různé barvy a vzory. Zvolit můžeme jednoduše takové, které nám nejvíce ladí k interiéru.

  • Osvětlení

Světelné řetězy jsou běžným prvkem. Moderní LED světýlka jsou často preferována pro svou energetickou úspornost a jasnou intenzitu.

  • Tematické ozdoby

Mnoho lidí se rozhoduje pro zdobení stromu podle určitého námětu. Může to být barevná škála, téma přírody (např. lesní motivy), historický námět, nebo inspirace oblíbenými postavami nebo filmy.

  • Minimalismus

Méně ozdob a čistší linie vytváří elegantní a moderní vzhled stromečku. Vsaďte letos na minimalismus!

  • Personalizace vánoční výzdoby

Stále populárnější jsou vánoční ozdoby s osobní hodnotou. Stromeček můžeme ozdobit dřevěnými baňkami s vlastní fotografií či libovolným textem, například se jmény členů rodiny.

  • Netradiční materiály a textury

Okořeňte moderní stromeček různými materiály a texturami, jako jsou samet, flitr, šišky, umělý sníh nebo jiné dekorační prvky pro dojem bohatosti a rozmanitosti.

drevena-ozdoba-na-stromecek   ozdoba-na-stromecek   vanocni-ozdoba

V čem se liší tradiční a moderní vánoční ozdoby

Moderní ozdoby se od těch tradičních liší zejména použitým materiálem. Naši předkové hojně využívali darů přírody. Na stromeček se tedy věšela převážně jablíčka, ořechy, sušené křížaly, i cukroví. Pokud se nějaké ozdoby vyráběly, tak samozřejmě jedině ze dřeva, případně slámy. V pozdějších letech přišlo do módy sklo a poslední dobou není neobvyklé používat ozdoby z plastu. Velký posun lze rovněž spatřit v osvětlení. Dnes najdeme na každém stromečku (ale i ve výzdobě domácnosti) LED světýlka. Dříve byly typičtější vánoční svíčky na stromečku.

Inspirace na zdobení stromečku

  • Neutrální přírodní barvy

Stále častěji jsou ve vánoční výzdobě k vidění “nude” odstíny, které vánoční výzdobu krásně doladí. Vsadit můžete na dřevěné či slaměné vánoční ozdoby, macrame dekorace, přírodní svíčky z včelího vosku a třpytivé baňky v jemných krémových odstínech.

  • Klasika: červená a zelená barva

Klasika nikdy nezklame. Léty ověřená kombinace červené a zelené barvy se objevuje v domácnostech zřejmě nejvíce. Nejčastěji ji pak doplňují metalické prvky - zlaté nebo stříbrné.

  • Růžová Viva Magenta

Viva Magenta je barvou roku 2023. Pokud tedy chcete držet krok s nejnovějšími trendy, tak vsaďte na energickou růžovou, která vám domů vnese pozitivní atmosféru, živost a barevnost.

  • Bílá

Bílá barva ladí úplně ke všemu. Hodí se k tradičnímu až skoro vesnickému zdobení, ale rovněž vévodí minimalistickému interiéru. S bílou barvou nešlápnete vedle ani v případě scandi, vintage, boho a romantického designu.

  • Zlaté odstíny

Punc luxusu dodáte vánoční výzdobě přidáním zlaté barvy. Ta ladí nejen k tradiční zelené a červené, ale také ke královsky modré barvě.

moderni-zimni-truhlik   domecky-skandinavske

Ručně vyráběné vánoční ozdoby

Co si budeme povídat - ruční práce je ruční práce a nic ji nedokáže nahradit. Z vánočních ozdob, které vyrobíte doma svépomocí, máte o to větší radost a můžete je darovat i jako osobní vánoční dárek.

Vánoční inspirace na DIY ozdoby

  • Vánoční ozdoby z dřevěných korálků - na jejich výrobu se můžete podívat do našeho článku v magazínu.
  • Papírové vánoční ozdoby - zvládnou i děti. Na Pinterestu najdete spoustu návodů a vzorů na nejrůznější dekorace. Od papírových hvězdiček, baněk, andílků, až po závěsné vánoční stromky.
  • Slaměné vánoční ozdoby - patří k jedněm z nejstarších ozdob vůbec. Výroba vás překvapí svou jednoduchostí.
  • Ozdoby z tvrdnoucí hmoty - vánoční ozdoby vyrobíte doslova za pár korun. Zdobný reliéf vytlačíte pomocí dřevěného embosovaného válečku nebo razítek na těsto.
  • Přírodní ozdoby - vytvoříte z šišek či ořechů. Stačí na ně připevnit poutko s červenou mašlí a máte hotovo.
  • Vánoční dekorace z pomerančů a sušeného ovoce - jsou velice populární i dnes. Skvěle se hodí na přírodně laděnou výzdobu v tradičním duchu.
  • Tradiční zdobené perníčky - medové perníčky přišly do módy trochu později. Ze začátku na stromečcích visely pravděpodobně zázvorky, špaldové či slané cukroví.

Historie zdobení stromečku nám připomíná bohatství lidových příběhů, symboliky a rodinných rituálů, které tvoří naše kulturní dědictví. Ať už zdobíme stromeček tradičními ozdobami nebo experimentujeme s moderními trendy, zdobení stromečku zůstává magickým okamžikem, který nás spojuje a přináší do našich domovů teplé světlo vánoční atmosféry.

Veselé vánoce a šťastný nový rok!

Související články:

Recept na skořicové šneky

Recept na skořicové šneky

nahledovy-skoricove-sneky

Skořicové šneky, originálně Kanellbular, poslední dobou zažívají velký boom. Jsou oblíbenou insta friendly záležitostí, ale zároveň naprosto božsky chutnají. Navíc tuto pochoutku zvládnou i úplní začátečníci.

Připravili jsme si pro vás podrobný návod, seznam potřebných ingrediencí i osvědčené tipy, díky kterým zvládnete upéct skořicové šneky doslova levou zadní. Pojďme společně objevit kouzlo domácího pečení!

Obsah

Ingredience pro skořicové šneky

  • 1 l plnotučného mléka
  • 1,2 kg hladké pšeničné mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • kostka droždí (42g)
  • 1 čajová lžička sody
  • špetka skořice
  • sůl

Na náplň:

  • kostka másla (250 g)
  • 250 g třtinového cukru
  • 20 g mleté skořice

Náplň na domácí skořicové šneky

Pekařka a cukrářka Eliška říká: “Skořicová náplň je samotným srdcem tohoto dezertu. Příjemné voní, dělá pečivo vláčnějším a je ultra jednoduchá.” Eliška nám rovněž poradila, jak na ni. Změklé máslo jednoduše kuchyňskou stěrkou utřeme s cukrem a skořicí a necháme odležet. Mezitím si zaděláme na těsto. “Mnoho lidí dělá tu chybu, že si máslo rozpouští, tento postup bych ale příliš nedoporučila, a to z toho důvodu, že rozpuštěné máslo se chová jinak a může výrazně zamíchat se strukturou výrobku,” připomíná Eliška.

skoricove-sneky-napln   skoricove-sneky-postup

Postup přípravy šneků

  1. Mléko v kastrolu lehce zahřejeme a přidáme do něj máslo a cukr, které se rozpustí.
  2. Do vlažné směsi rozdrobíme droždí a lehce promícháme dřevěnou vařečkou.
  3. Pod utěrkou necháme vzejít kvásek minimálně 15 minut na teplém místě.
  4. Následně přidáme mouku, vejce, skořici a těsto hněteme. Doporučujeme minimálně 10 minut. Pokud máte kuchyňský robot, tak máte práci značně ulehčenou.
  5. Těsto na skořicové šneky dobře propracujeme tak, aby se lehce odlepovalo od stěny kastrolu (případně mísy).
  6. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout minimálně 2 hodiny na teplém místě. Občas promícháme a opět přikryjeme.

Náš TIP: Nepodceňujte kynutí. Nejde jen o to, že by těsto mělo kynout na teplém místě, ale rovněž se pečlivě musíte vyhnout průvanu. Pečlivě vykynuté těsto vám to dvojnásobně vrátí na dokonale vláčné struktuře pečiva.

kynute-testo-na-skoricove-sneky   testo-na-skoricove-sneky

Jak udělat skořicové šneky

  • Na pomoučený dřevěný vál vyklopíme nakynuté těsto.
  • Vydatně ho znovu vypracujeme a následně pomocí dřevěného válečku vyválíme na plát o výšce cca 2 cm. Je možné, že těsta budete mít hodně a tento krok budete muset ještě jednou zopakovat.
  • Skořicovou náplň nyní opatrně natřeme na vyválený plát.
  • Pevně zavineme do ruličky a nakrájíme na cca 3 cm velké kousky.
  • Následně šneky přemístíme do máslem vymazaného pekáčku a pod utěrkou necháme ještě 30 minut kynout.
  • Po této době již dáváme skořicové šneky do rozpálené trouby cca na 180 °C.

Pečení skořicových šneků

Jak už jsme zmiňovali, tak trouba by měla být rozehřátá zhruba na 180 - 190 °C. Dobu pečení skořicových šneků si následně určíte sami. Záleží na vás, jak máte pečivo rádi propečené. Doporučujeme se držet rozmezí 17-23 minut. Prostě hezky dozlatova a dokřupava. Tak to máme nejraději i u nás doma.

skoricove-sneky-v-pekacku

Dokonalý tip na skořicové šneky

Vánoční skořicové šneky se hodí před podáváním ozdobit, aby byl výsledek ještě lahodnější.

Jak na nejlepší skořicové šneky?

  • Klasika - posypte skořicové šneky moučkovým cukrem a bez ostychu podávejte. Jednoduché a efektivní!
  • Cukrová poleva - tahle kombinace má ve skandinávské kuchyni své jisté místo. Někdo polevu miluje, jiný dává přednost minimalističtějšímu zdobení. A jak polevu připravit? Stačí vyšlehat máslo s mlékem, moučkovým cukrem a javorovým sirupem. Poleva by měla být dostatečně hustá, ale zároveň by měla téct.
  • Rumové mámení - rozpustíme máslo, do kterého přidáme trochu cukru a rumu a touto směsí pokapeme kynuté skořicové šneky.

Nestíháte, ale chcete si užít svou hygge chvilku se skořicovým zákuskem? Vyzkoušejte sladké šneky z listového těsta. Příprava je o dost jednodušší, stačí použít koupené těsto a náplň, kterou máte popsanou výše. A dobrota je na světě! Příprava vám zabere doslova pár minut.

Nezapomeňte na stylové servírování! Skořicoví šneci se skvěle vyjímají na dřevěném etažéru, krásném servírovacím tácu i zdobném podnose.

skoricove-sneky

Vánoční cukroví v moderním duchu

Chcete letos něco nového a neokoukaného a tradiční cukroví vás omrzelo? Skořicové šneky z kynutého těsta jsou sice skvělým začátkem, ale do Vánoc vám rozhodně nevydrží. Za to vám ručíme! Podívejte se na další tipy na trochu neobvyklé cukroví inspirované zahraničními trendy. Příjemně vás překvapí.

Inspirující domácí pečení:

Lussekatter

Lussekatter je tradiční švédské vánoční pečivo, které se obvykle podává během svátku svaté Lucie, který se slaví 13. prosince. Lussekatter jsou vánoční bochníky nebo pečivo ve tvaru písmene "S" nebo spirály, které jsou bohatě ochuceny šafránem, což jim dodává charakteristickou žlutou barvu. Ostatní ingredience mohou zahrnovat máslo, tvaroh, mléko, cukr a rozinky.

Medové bochánky

V Rumunsku jsou medové bochánky známé jako "cozonac" nebo "cozonac cu nuca". Toto sladké pečivo se vyrábí z kynutého těsta a je plněné směsí mletých ořechů, cukru a kakaa nebo kakaa s medem. Některé recepty mohou obsahovat také rozinky nebo jiné sušené ovoce pro další chuťové dimenze.

Bejgli

Tradiční vánoční válečkovité pečivo našlo svou popularitu zejména v Maďarsku a také v některých dalších středoevropských zemích. Tato pochoutka je obvykle připravována během vánočních svátků a Velikonoc jako sladký pokrm. Bejgli existuje ve dvou hlavních variantách - s ořechovou nebo makovou náplní.

Panettone

Panettone má svůj původ v italském Miláně. Velice rychle si ho ale lidé oblíbili po celém světě. Jedná se o tradiční italské vánoční pečivo, které má formu vysokého válečku nebo bochníku. Je charakteristický pro svou lehkou a vláčnou texturu a obsahuje sušené ovoce, jako jsou rozinky, citrusová kůra nebo kandované ovoce.

Trdelník

Trdelník je tradiční pečivo známé převážně ve středoevropských zemích. Původně pochází ze Sedmihradska a například pro Maďary je doslova národním symbolem. Svou oblibu získal v Česku i na Slovensku. Trdelníky jsou často prodávány na vánočních trzích. Jejich příprava je spojena s tradičními technikami a recepturami, ačkoli může existovat hned několik regionálních variací.

panettone   lussekatter

Večery strávené nad vánočními recepty a kouzelnou vůní skořice nám přinášejí nejen lahodné pochoutky, ale i cenný čas strávený s rodinou a blízkými. Vánoční pečení není pouze o spojení ingrediencí a mlsání; ale i o sdílení tradic, vytváření společných vzpomínek a nezapomenutelných chvil. Ať už jste zkušený pekař nebo začátečník, ČistéDřevo.cz vám přeje, abyste si užili každý okamžik tohoto kouzelného procesu.

Související články

DIY vánoční dekorace a ozdoby 2023

DIY vánoční dekorace a ozdoby 2023

nahledovy-diy-vanocni-ozdoby

Vánoce jsou obdobím, kdy naše domovy září teplem, radostí a nezapomenutelnou atmosférou. Každý rok hledáme nové způsoby, jak přinést do našich domovů něco zvláštního a jedinečného. Pokud toužíte po vánoční výzdobě DIY, která propojuje tradice s moderním minimalismem, máme pro vás inspiraci, která vás nadchne.

V našem dnešním článku se zaměříme na DIY vánoční dekorace ze dřeva, které nejen zdobí stromeček, ale vnášejí do vašeho domova nenucený a magický vánoční nádech. A pokud hledáte nápady na vánoční dárky, DIY projekty jsou ideální volbou pro vytvoření osobních a cenově dostupných dárků. Inspirujte se našimi tipy na vánoční dekorace.

Vánoční ozdoby

Obsah

Skandinávský styl vánočních dekorací

Skandinávská vánoční výzdoba získala popularitu i mimo sever Evropy kvůli svému klidnému, příjemnému a vkusnému designu. Lidé napříč kontinentem oceňují jednoduchost a přirozený vzhled. Typické je použití přírodních materiálů - převážně světlého dřeva, bílé barvy, minimalistických dekorací, hřejivých svíček a tradičních motivů. Návody na vánoční dekorace vynikají jednoduchostí, které zvládne i začátečník. I z toho důvodu jsou vánoční DIY dekorace inspirované severem tak populární. 

scandi-domecky

Vánoční dekorace z přírodních materiálů

V Česku i na Slovensku se dbá na tradice a ruční výrobu. Tento odkaz našich předků spatřujeme i v 21. století. Výroba vánočních dekorací se proto zaměřuje převážně na přírodní materiály.

Jaké materiály jsou pro Vánoce našich předků typické?

  • Dřevo
  • Proutí
  • Sláma
  • Sušené plodiny
  • Pečené cukroví
  • Použití rostlinné výzdoby 

Tyto klasické materiály lze se pravidelně objevují i v dnešní vánoční výzdobě. Není divu - krása domácích ozdob na stromeček tkví v jednoduchosti!

Jak vyrobit vánoční ozdoby

Levné vánoční dekorace na stromeček snadno vyrobíte i doma. Nejen, že díky tomu krásně sladíte celkovou vánoční výzdobu, ale zároveň ušetříte svou peněženku. Pojďme se společně podívat, co vyrobit na Vánoce svépomocí. Máme podrobný návod. 

Co budeme potřebovat na DIY vánoční ozdoby

  • přírodní provázek/drátek
  • dřevěné korálky
  • mašlička v barvě vaší vánoční výzdoby
  • nůžky
  • tavící pistole (nemusí být)

ozdoby-DIY   vyroba-drevenych-ozdob   DIY-ozdoba

Ozdoby na stromeček: výroba krok za krokem

Výroba ozdob na stromeček v modernějším duchu nám zabere klidně i hodinu. Pusťte si k tvoření vánoční klasiku. A můžeme začít!

  1. Vybereme vhodné korálky. Pro kruhovou ozdobu na stromeček se hodí zejména drobnější korálky o průměru zhruba 1 - 1,6 cm.
  2. Vezmeme si pevný provázek (můžeme vyměnit za drátek) a uděláme vespod silný uzel tak, aby přes něj korálek nepropadl.
  3. Nyní už navlékáme korálky. Počet volíme podle toho, jak velké ozdoby chceme mít. Fantazii se meze nekladou. Můžeme klidně střídat velké i menší korálky pro ozvláštnění celé dřevěné dekorace.
  4. Konec svážeme k sobě a nad dekorací vytvoříme dostatečně velkou smyčku tak, aby se ozdoby daly snadno pověsit na stromeček.
  5. Samotnou smyčku v případě zájmu ozvláštníme barevnou stuhou, červeným korálkem nebo snítkou zelené větvičky.
  6. Podobně postupujeme i u jiných tvarů. Nabízejí se například dřevěné hvězdy, či podlouhlé DIY vánoční dekorace.
  7. Hvězdičky jsou na výrobu složitější, pokud se nám nechce piplat se složitým provlékáním, můžeme výrobu “ošidit” pomocí tavící pistole. Stačí ke kruhovému základu přidat po stranách korálky k vytvoření požadovaného tvaru hvězdy.
  8. V případě podlouhlých vánočních ozdob doma popřemýšlejte nad aplikací ozvláštňujícího efektu. Můžeme zvolit různé velikosti korálku, použít něco netradičního - například šišky, drobné baňky nebo rolničky nebo si pohrát s barevným provedením (například pomocí macrame příze, či volby mašlí). Tyto vánoční výrobky se skvěle hodí i jako drobný dárek pro kamarádku nebo kolegyni v práci 

Tipy na vánoční dekorace vyrobené svépomocí

  • Vánoční věnce 

Věnec patří zřejmě k nejoblíbenějším a nejtradičnějším vánočním výrobkům vůbec. Samotný věnec lze vyrobit z mnoha materiálů - například proutí, dřeva, dřevěných větviček, korkových zátek, slámy, ale i obilných klasů. Následně jen stačí ozdobit podle představ.

  • Adventní kalendář DIY

Už vás omrzely levné čokoládové adventní kalendáře a chcete něco, co bude dekorací, která vytvoří kouzelnou vánoční atmosféru? Adventní kalendář si můžete vyrobit i sami. Na e-shopu ČistéDřevo.cz máme krásné adventní kalendáře přesně na míru i se jménem.

  • Vánoční dekorace na okno

Zapojte do vánoční výzdoby i děti! Na okno existují krásné nálepky ve tvaru sněhových vloček, či zimních krajin. Další možností je vyrobit s dětmi papírové hvězdy, a ty pomocí provázku pověsit na okno.

  • Vánoční svícny

Na e-shopu ČistéDřevo.cz najdete spoustu stylových dřevěných vánočních svícnů, které váš domov vyladí k dokonalosti. Inspirujte se a zkraťte si výrobou svícnů čekání na Ježíška.

  • Vánoční dekorace na stůl

Když se řekne dekorace na stůl, okamžitě si vybavím dřevěné podložky z kmene stromu. Mají minimalistický rustikální nádech a doplníte si je o dekorace, které vám nejvíce vyhovují. Na podložku se hodí skandinávské domečky, svíčky, ale i dřevěná váza s větvičkami jehličnatých stromů.

  • Dřevěný betlém

Rozhodně po vás nechceme, abyste si vyřezávali betlém sami. Máme jich totiž na výběr hned několik! Můžete si je ale dozdobit tak, aby vám doma ladily s dalšími dekoracemi a výzdobou. Doplníme třeba o výřezy z překližky, dřevěné korálky, mašle či šišky a bobule.

betlem   adventni-venec-hygge   vanocni-svicen

Vánoční dekorace pro děti

Výrobu vánočních dekorací můžete s klidem přenechat i dětem. Vánoční dekorace z papíru, dřeva a dalších dostupných materiálů jsou krásným podkladem pro radostné dětské tvoření.

Vánoční tvoření z papíru s dětmi

Děti milují vystřihování z papíru. Vyzkoušejte vločky k pověšení na stromeček, případně do okna.

Jednoduché výrobky ze dřeva pro děti

S dětmi můžete zkusit vyrobit i ozdoby na stromeček dle návodu výše. Navlékání korálků je navíc činností, která podporuje schopnosti a dovednosti malých dětí. Logopedka a učitelka v mateřské školce Marie říká: “Drobné činnosti výrazně podporují jemnou i hrubou motoriku, díky čemuž se uvolňují svaly na zápěstí. Děti pak nemají problém s psaním v předškolním a školním věku.” 

drevene-vanocni-ozdoby

Venkovní vánoční dekorace - inspirace

Vánoční truhlíky na okno

Místo klasického truhlíku můžete použít i netradiční věci denní potřeby. Například proutěný košík, dřevěnou misku nebo vědro.

Sněhulák z dřevěných podložek

Podložky z kmene břízy jsou naším oblíbeným materiálem pro DIY tvoření. 3 podložky jednoduše poskládáte na sebe, připevníte a pomocí akrylových barev, šálu, přírodnin (kaštanů či kamenů místo oči apod.) doladíte.

Dřevěná lucerna a LED světýlka

Co si budeme povídat - vánoční výzdoba je hlavně o světýlkách a hřejivé atmosféře. Ve venkovní vánoční výzdobě proto rozhodně nesmí chybět. Ověšte venkovní dekorace LED světýlky a před vchod dejte krásnou dřevěnou lucernu. Doplňte například o kytici větviček smrku, baňkami a máte stylovou dekoraci hotovou doslova za pár minut.

Vánoční věnec na dveře

Chcete báječný tip na levný vánoční věnec, za který nedáte ani korunu? Zkuste ho vyrobit sami! A to včetně samotného pletení. Na to, jak uplést věnec z proutí, jsme si posvítili v jednom z našich minulých článků. A nemůžeme si to vynachválit. Stačí doplnit o zelené větvičky, případně přírodniny, které najdete při procházce lesem a máte hotovo.

Jednoduché nápady z větví

Jednoduché, efektivní a levné? To jsou dekorace z obyčejných větviček. Dají se z nich vyrobit stylové svícny. Stačí například svázat větvičky kolem velké svíčky.

venec-z-prouti

Jednoduché vánoční dekorace - originální dárek za pár korun

Dali jste si tento rok třeba s kamarádkou nebo kolegou předsevzetí, že si letos vyrobíte nějakou drobnost svépomocí? Ozdoba na stromeček v přírodním stylu je ideální a levnou variantou. Vyzkoušejte tu z našeho článku! Nebo vyzkoušíte něco jiného? Nabízí se možnost i dalších vánočních ozdob DIY - například malé dřevěné podložky z kmene stromu, na které lze malovat akrylovými barvami, případně využít metodu decoupage. Nebo zkuste macramé - stačí například omotat macramé přízí dřevěné kruhy na záclonu. Pro zkušenější máme zase perfektní návod na minimalistického vánočního andílka.

andel-ze-dreva

Přírodní vánoční dekorace nejsou jen stylovou ozdobou vaší domácnosti, ale rovněž se jedná o ekologicky šetrné výrobky. Na konci Vánoc se mnozí z nás nestačí divit, kolik odpadu vlastně díky Vánocům vyprodukujeme. Pomocí ekologických vánočních dekorací, toto číslo výrazně snižujete. Děkujeme!

Související články

Zkraťte si čekání na Ježíška

Jak vyrobit adventní věnec z proutí

Tři úžasné recepty na vánoční cukroví bez zdobení

5 originálních tipů na ručně dělané vánoční dekorace

Starobylé vánoční tradice a zvyky

Vánoční kvíz: Co víte o vánočních tradicích?

Vánoční kvíz: Co víte o vánočních tradicích?

nahledovy-vanocni-kviz

Vánoce nejsou jen o dárcích, krásných dekoracích a dobrém jídle. Jejich hlavním úkolem je utužit vztahy v rodině, nastolit harmonickou atmosféru a celkově posílit ducha ovlivněného nedostatkem sluníčka a chladným počasím. K tomu nám výrazně pomáhají tradice a zvyky.


Znáte všechny obyčeje, které se s Vánocemi pojí? Máme pro vás nachystaný kvíz nejen o vánočních tradicích, ale i historii a zajímavostech. Pojďte si společně s námi své znalosti otestovat!

Vánoce se slaví téměř po celém světě. Každá země má své vlastní zvyklosti, ale historie a zajímavosti zůstávají stejné. Doufáme, že jste si je společně s námi oprášili. A teď už hurá na nákup vánočních dárků!

Tipy na dřevěné vánoční dekorace

Tipy na dřevěné vánoční dekorace

 

nahledovy-betlem-ze-dreva

Vánoční období přináší s sebou radost a touhu vytvořit si teplé a útulné prostředí v našich domovech. Jedním z tradičních a přírodních materiálů, které můžeme využít k vytvoření autentické vánoční atmosféry je dřevo. Dřevěné vánoční dekorace dodávají nejen příjemný rustikální dotek, ale také odrážejí tradiční řemeslnou kvalitu. 

V tomto článku se podíváme na inspirativní tipy a nápady na dřevěné vánoční dekorace, které můžete snadno vytvořit i doma. Přineste do domova pohodu a přírodní krásu s kreativními a jedinečnými nápady pro vánoční ozdoby ze dřeva.

Obsah

Tradice vánočních ozdob ze dřeva

Dřevo a proutí patří v minulosti i dnes mezi velmi často používané produkty. Dřevo bylo levným a běžně dostupným materiálem, se kterým navíc uměl minimálně jeden člen rodiny dobře pracovat. Vyniká pevností, odolností a velice dobře se zpracovával. Tradiční dřevěné ozdoby propůjčovaly interiéru rustikální vzhled, který ke zbytku příbytku dokonale ladil. Jednotlivé regiony navíc mají své specifické tvary a motivy, které se po staletí poměrně věrně dodržují. Dřevěné vánoční ozdoby, ale i mnohé další dekorace tedy sloužily i jako kulturní a umělecké dědictví daného území. 

Co patří mezi klasické vánoční ozdoby? Dřevěné dekorace s nádechem nostalgie!

 brezovy-svicen  vanocni-dekorace-vaza

Dřevěné vánoční dekorace - ruční výroba

Vánoce jsou svátky, při kterých se zřejmě nejvíce dodržují lidové tradice a zvyky. Není divu, že spousta dekorací si lidé vyrábějí sami. Případně dávají přednost výrobkům a dekoracím z vánočních trhů a jarmarků. Vánoční dřevěné řezbářství tak v období adventu můžete navštívit v jakémkoliv městě. Nejpopulárnější je výroba betlémů, vyřezávaných ozdob i drobných dárků nejen ze dřeva.

Vánoční dřevěná dekorace - DIY

Vánoční výzdoba je základem pravé a nefalšované vánoční atmosféry. Kromě vázání věnců a vánočních dekorací na stůl jsou ve vánoční výzdobě velice populární andělé. Pojďme si společně jednoho dřevěného andílka vyrobit.

Materiály pro výrobu

3 čtvercové fotky: výroba

Návody na výrobu

  1. Kruh z překližky omotáme macrame přízí. Doporučujeme volit bílou barvu, případně slonovou kost nebo béžovou.
  2. Nachystáme přízi na vlásky vánočního andílka. Nastříháme si cca 12 provázků o délce 25 cm. (Macramé přízi následně pročešeme hřebínkem.)
  3. Provázky uprostřed svážeme bavlněnou nití v barvě příze a zavážeme na uzlík. 
  4. Nachystáme si ruce a nohy andílka (4 ks provázku v růžové, meruňkové, či béžové barvě). Delší provázky budou sloužit jako nohy a kratší jako ruce. Na obou koncích provlečeme menší dřevěný korálek a zauzlíme. 
  5. Připravíme si provázky na tělíčko. Nastříháme si přibližně 20 provázků o délce 25 cm a rozčešeme.
  6. K vlasům přilepíme větší dřevěný korálek, který poslouží jako hlava.
  7. Přidáme pár provázků z těla, následně přidáme ruce a nohy a dodáme i zbytek nastříhané příze na tělo. Andílka upravíme, nůžkami zarovnáme sukýnku a učešeme ji.
  8. Tavnou pistolí přilepíme vánočnímu anděli křídla z překližky a máme skoro hotovo.
  9. Teď již stačí pomocí silonového provázku připevnit postavičku ke kruhu. Dekoraci můžeme ozvláštnit LED světelným provazem, který zdůrazní vánoční nádech.

Tradiční dřevěné ozdoby

Zdobení stromečku se k nám dostalo z Německa, a to zhruba v polovině 19. století. Ze začátku se zvyk vánočního stromečku šířil ve městech a postupně se rozšiřoval i na vesnicích. A čím se stromečky převážně zdobily? Ze začátku se jednalo o oplatky, perníčky, cukrovinky, ořechy i jablka. Postupně se ale začalo na zdobení přidávat. Neobvyklé nebyly řetězy a ručně vyrobené slaměné či dřevěné ozdoby. A světe div se. Mnozí z nás zůstali lidové tradici přírodního zdobení věrní dodnes a vyřezáváné vánoční ozdoby jsou nedílnou součástí slavnostního interiéru.

vanocni-banka-s-andelem   vanocni-banka-s-jelenem

Vánoční dřevěné ozdoby stylově a moderně

Údajně existují dva typy lidí. Ti, kteří dávají přednost tradiční až rustikální výrobě, a ti, kteří milují moderní styl a sledují aktuální trendy.

Inspirace na nejen dřevěné dekorace do moderního domova:

    • Držte se trendů - barvou roku 2022 je Viva Magenta. Oblékněte svůj domov do energické růžové a vdechněte Vánocům moderní neobvyklost.
    • Skandinávské prvky - vynikají minimalistickým provedením, které se dostává do popředí zájmu většiny moderních domácností. Vyzkoušejte například naše moderní scandi domečky!
    • Netradiční barevné provedení - kromě módní barvy daného roku můžete zvolit netradiční barvy, jako je například černá, tyrkysová, modrá a další varianty.
    • Bílý stromeček - poslední dobou zažívá velký boom. Bílá barva ladí ke každému typu interiéru, a vy se tak nemusíte držet tradiční zeleno-červené kombinace a zvolit barvu, která vám do interiéru ladí více.
    • Unikátní materiály - zelené větvičky nejsou jediným materiálem (i když jsou rozhodně nejpopulárnějším), ze kterého lze vyrobit vánoční dekorace. Vyzkoušejte například korpusy na věnec ze slámy či proutí, vyrobte věnec z obilných klasů nebo se nechte okouzlit andílky z léčivých kamenů.
    • Jemné a krémové odstíny dřeva - v interiérovém designu momentálně hrají prim jemné pudrové odstíny béžových a krémových barev. A vánoční výzdoba může tento trend jenom podpořit. Vsaďte na dřevěné vánoční ozdoby v jednoduchém provedení.
    • Dřevěné vánoční stromečky - chcete něco neotřelého? Pak vás jistě nadchne vánoční strom ze dřeva, který použijete i následující roky.
    • Personalizované vánoční ozdoby - ozdoby na míru patří k oblíbeným drobným dárečkům ze dřeva i stylovým ozdobám. Posviťte si na ně! 
    • Moderní 3D baňky - jsou nejnovějším přírůstkem do naší vánoční rodiny. Dřevěné 3D baňky vyrábíme s láskou v naší dílně!

stylova-vanocni-dekorace   skandinavske-domecky

Skladování a údržba dřevěných dekorací

Dřevěné dekorace skladujeme v suchu a ne na přímém slunečním světle. Před uložením zkontrolujeme, zda nejsou dřevěné ozdoby poškozené a navlhlé a uskladníme nejlépe do dřevěné bedýnky. Ta vyniká odolností a pevností, díky čemuž bude vánoční výzdoba vždy v bezpečí.

Kde koupit vánoční výrobky ze dřeva

Jak už jsme zmiňovali, tak oblíbené vánoční trhy jsou vděčnou zásobárnou obvyklých výrobků, které nám čekání na Ježíška zpříjemní. Pro ty z vás, kteří upřednostňují online nákupy a vánoční shon jim nic neříká, máme skvělou zprávu. Na ČistéDřevo.cz najdete vše, co k Vánocům potřebujete - od originálních dárků, přes dřevěné dekorace, ozdoby i potřeby na pečení.

Jak jsme si ukázali v tomto článku, existuje mnoho kreativních způsobů, jak využít dřevo k vytvoření originálních vánočních ozdob. Ve vánočním období si můžete užít nejen krásu zdobeného stromečku, ale i radost ze společného tvoření a sdílení vánoční radosti s blízkými.

Přejeme vám krásné a radostné Vánoce plné lásky, štěstí a kouzla vytvořeného vlastníma rukama.

Související články

5 originálních tipů na ručně dělané vánoční dekorace

Vánoce v Česku: Zvyky a tradice

Jak vyrobit adventní věnec z proutí

6 snadných kroků k výrobě vánočního truhlíku

Zkraťte si čekání na Ježíška s adventním věncem