AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon, pískoviště nebo lehátko se slevou až 15 %

Tipy na dřevěné dárky pro děti

nahledovy-vanocni-darky-pro-deti

Asi každý nám dá za pravdu, že Vánoce patří hlavně dětem. Úsměvy od ucha k uchu a jiskření v dětských očích neodmyslitelně patří ke sváteční náladě.

Nadchněte děti dřevěným dárkem pod stromečkem, který v sobě nese příběh. Dřevěné hračky toho na sebe prozradí mnoho a stanou se oblíbenou součástí dětských životů. Inspirujte se našimi tipy na ty pravé dárky ze dřeva!

Obsah 

Proč zvolit hračky ze dřeva

Ručně vyráběné hračky nejsou nijak závislé na elektronickém prvku. To dětem umožňuje výrazněji používat vlastní kreativitu, představivost a rozvíjet motorické schopnosti. 

Hračky pro holky i kluky ze dřeva v dětech rovněž upevňují vztah k tradičním hodnotám. Mimo to mnohdy rodiče svým ratolestem darují hračky, se kterými si sami hráli už jako malí. Určitě si vybavíte dřevěné domino, které vám dost možná i po letech stále dobře slouží. Dřevo totiž patří mezi velice odolné a kvalitní materiály. A navíc krásně voní!

drevene-hracky-pro-deti

Kvalita a bezpečnost na prvním místě

Dětské hračky ze dřeva prochází při své výrobě mnoha procesy, při kterých se dbá na preciznost a nezávadnost. Důkladně se zjemňují hrany a povrch dřeva se pečlivě brousí. Dětské dřevěné hračky navíc neobsahují ftaláty ani jiné nežádoucí látky. Malí objevitelé tak budou v rukou držet dokonale přírodní materiál. 

Na trhu se setkáte i s barevnými hračkami. Ty jsou však vždy natřené barvami, které nejsou toxické a musí splňovat velice přísné normy. Mívají atest pro přímý styk s potravinami nebo pro použití na dětský nábytek a hračky. Jsou tak vhodná i pro batolata. Barvami oslní třeba dřevěná duha pro cvičení dětské motoriky. 

Dřevěné hry pro všeobecný rozvoj dítěte

Být trpělivý, umět logicky myslet a otevřít dveře do světa fantazie jsou vlastnosti, které bývají v dnešním světě žádány. Hry ze dřeva mnohdy slouží k trénování jemné i hrubé motoriky. K procvičování koncentrace dětí máme odzkoušený dřevěný labyrint. Maminka Michaela (32) o něm tvrdí: “Pavlík si tuhle hračku moc oblíbil. Není pro něj lehké zůstat klidný a na něco se soustředit, proto jsem pro něj začala volit hračky, kde se učí na své trpělivosti pracovat. Labyrint patří mezi jeho oblíbené.” 

U dřevěných hraček nenajdete křiklavé barvy, i z tohoto důvodu jsou doporučovány dětskými psychology k podpoře představivosti.

mys-v-syru-drevena-hracka

Hračky dovnitř vs venkovní dřevěné hračky

Při výběru hraček bychom rovněž měli důkladně promyslet, zda kupujeme hračku dovnitř či ven. Požadavky na hračky do interiéru se totiž výrazně liší od těch na zahradu.

Jaké praktické otázky bychom ve výběru měli zohlednit?

  • Venkovní hračky jsou víceméně přizpůsobeny zahradním aktivitám. Typicky se jedná o zahradní hry, potřeby na pískoviště, luk se šípy a mnohé další.
  • Indoorové hračky oslní designem - výrobci si zde mohou vyhrát s celkovým vzhledem. Rodiče i děti mají kromě praktické dřevěné hračky i příjemný estetický doplněk.
  • Pro venkovní hračky doporučujeme držet se ryze přírodního provedení. I sebekvalitnější lak se vlivem času a povětrnostních podmínek oloupe.
  • Dřevěné hry i hračky by měly být vyrobeny z masivnějšího a robustnějšího materiálu. Volte proto vždy kvalitního a osvědčeného dodavatele, aby vám hračky vydržely co nejdéle.
  • Hračky ze dřeva na zahradu vyžadují důkladnější uskladnění a péči. Nepodceňte ji, odmění se vám delší životností.

luk-se-sipy-pro-kluky

Dřevěné hračky pro předškoláky

Logopedka a učitelka v mateřské školce, Klára (32), nedá na hračky ze dřeva pro batolata, ale i předškoláky dopustit. A proč? “Dřevěný materiál je pro děti příjemný, lépe s ním zvládají i složitější úkony. Navíc se skvěle hodí pro montessori aktivity, kterým se ve školce momentálně věnujeme nejintenzivněji.” Klára rovněž připomíná, že pro nejmenší děti v její třídě se nejvíce hodí vzdělávací hračky ze dřeva. “Plně podporují motorické dovednosti, schopnost imaginace, logické řešení problémů i zlepšení koncentrace.” 

balancni-kostky

Dřevěné hračky pro školáky

Starší děti už mají docela jiné požadavky než ty menší. Zaměřme se na zájmy i specifické potřeby vhodné k jejich dalšímu vzdělávání. 

Máme pro vás maminkami ověřené tipy: 

  • Malí i velcí školáci ocení pomůcky do školy v přírodním provedení. Myslíte, že z takového dárku nebudou mít radost? Druhák Petřík říká: “Pastelky ze dřeva a jiné dřevěné školní pomůcky mám moc rád a líbí se mi. A navíc jsou spokojení i rodiče, mám na pracovním stole vždy krásný pořádek.”
  • Zamotejte jim hlavu unikátními dřevěnými hlavolamy, které je zabaví na několik dnů.
  • Logické schopnosti si školáci procvičí i u dřevěných šachů. Věděli jste že šachy patří k nejstarší společenské hře vůbec?
  • Na e-shopu ČistéDřevo.cz nyní najdete moderní zvířecí puzzle, které se hodí i jako nástěnná dekorace.
  • A s puzzlemi ještě nekončíme! Mechanické puzzle ocení malí stavební technici i budoucí architekti.
  • Tablet, mobil, či jiná elektronická pomůcka k dnešní době neodmyslitelně patří. Usnadněte školákovi výuku. Nabízíme široké spektrum držáků na mobil, tablet, knihu, ale i stylový USB disk, bluetooth reproduktor a mnohem víc!

drevene-puzzle-rys

Dřevěné hračky pro holky

Dívky si zaslouží ty nejpropracovanější dárky! Zeptali jsme se Elišky (5), dcery jednoho z našich odborníků na dřevo, co by si na Vánoce přála. “Doma mi chybí kuchyňka. Ráda mamince pomáhám vařit, ale spíš bych chtěla mít svoji vlastní kuchyňku a hodně vařeček taky.” A my bychom pro malé nadějné kuchařky doplnili ještě zástěru s chňapkami, aby se v kuchyni neušpinily.

pokojicek-prouteny-pro-holcicky   kuchynka-pro-holcicky   drevena-postylka-pro-panenky

Dřevěné hračky pro kluky

Máte doma malého intelektuála, který rád hraje šachy, vášnivého hudebníka, co by ocenil dřevěnou kytaru nebo banditu s dřevěnou puškou?! Na e-shopu ČistéDřevo.cz si může Ježíšek vybrat z pestrého množství hraček. Když jsme se Přemka (8) ptali, jaký dárek by si od Ježíška přál pod stromeček, odpověděl Přemek: “S taťkou furt něco montujeme a sestavujeme, no. Tak právě bych si přál nějakou sadu nářadí.” Hračky ze dřeva pro kluky doporučujeme i z toho důvodu, že vydrží i méně šetrné zacházení.

drevene-auto   kytara   dreveny-set-veterina

Jakou hračku ze dřeva vybrat těm nejmenším?

Mnoho maminek preferuje dřevěné hračky pro miminka právě kvůli pocitu sepjetí s přírodou a jejich nezávadnosti. Zhruba od tří měsíců života děti naslouchají všemu, co se kolem nich děje. Líbit by se jim proto mohly zvukové kostky. Tady vám recenzi dítěte bohužel nedáme, protože malá Karolínka (1,5) u přemýšlení nad tím, co by vhodného řekla, usnula. 

Tradiční české pohádky ve spojení s hrou stínů rozvíjí fantazii a dětskou imaginaci. Nezapomínejte, že kvalitně trávený čas s dětmi je nejdůležitější!

stinosvet   stinosvet-pro-deti

Správná péče o hračky ze dřeva

  • Pokud se dřevěná hračka dostane do styku s vodou, nepodceňte její vysušení. 
  • Hračky dezinfikujte přírodními prostředky. Vymačkaný citron, nebo ocet s horkou vodou jsou ideální volbou.
  • Dřevěné hračky v přírodním provedení doporučujeme potírat rostlinným olejem (kokosovým nebo olivovým). Ochráníte tak dřevo před usazeninami a prachem, jež časem mohou hračku povrchově znehodnotit.
  • Pravidelně hračky ze dřeva kontrolujte, zda nejsou někde poškozené, abyste zamezili úrazu.
  • Dřevěné hračky na zahradu i dětského pokojíčku skladujte vždy na suchém místě, aby se do nich nepustila vlhkost a plíseň.

Koupí dřevěné hračky podpoříte udržitelnost!

Ano, víme. Slovo udržitelnost je často omílaným a skloňovaným heslem 21. století. Ale zkusme se na to podívat trošku z jiného pohledu věci. Plast zežloutne, sklo se rozbije, kov zrezaví. Dřevo vám ale vydrží věčnost. 

Recenze zkušených maminek a tatínků

Ptali jsme se na názor našich nejvěrnějších zákazníků, maminek a tatínků. Posuďte sami, zda jsou pro vás dřevěné dětské hračky volbou číslo 1! Pro mnoho z našich zákazníků rozhodně!

recenze-prirodnich-hracek   recenze-drevenych-hracek   recenze-hracek-ze-dreva

Jistě nám dáte za pravdu, že dřevěné hračky pro děti mají své osobní kouzlo, které ničím jiným nenahradíte. Pro více tipů na originální dárky najdete na našich sociálních sítích, kde pro vás máme vždy nachystané zajímavé novinky.