AKCE: Zahradní doplňky se slevou až 15 % a doprava s PPL Parcelshop jen za 39,-

Vše, Strana 11

Svatební zvyky a tradice našich sousedů

Svatební zvyky a tradice našich sousedů

nahledovy-svatba

Pravá slovenská svatba je rozhodně zážitek na celý život. Jedná se o akci, na které se sejde i sto hostů, na východním Slovensku není výjimkou ani účast celé vesnice. Oslava je bujará, plná krásných svatebních tradic a nekončí před svítáním. Na Slovensku vás čeká originální svatba, na kterou budete na vaší společné cestě životem rádi vzpomínat.

Svatební tradice a zvyky

Připínání pírek, odebírka od rodičů, průvod i čepčení, to jsou tradiční svatební zvyky, bez kterých se neobejdou ani moderní nevěsty. Možná vůbec netušíte, jak hluboké kořeny v slovenské historii mají. Pojďme se společně podívat do zákulisí pravé slovenské svatby, kde se seznámíme nejen s tradicemi a jejich významem.

Předsvatební období ve znamení plánování a příprav

  • Slovenská svatba je plná rozličných tradic, které společně tvoří kulturní poklad. V minulosti vše odstartovaly tzv. pytačky (námluvy), kde mládenec, tedy pytač, žádal o souhlas se svatbou rodiče budoucí nevěsty.  Dnes je už tento zvyk přeskakován a svatební kalendář v předsvatebním období začíná přímo zásnubami. 
  • Doba od zásnub do svatby slouží k oznámení události širší rodině a přátelům, ale také k plánování všech detailů svatby. Dříve nosili snoubenci v tomto období znaky na svém oděvu. Pro nevěstu byl typický věnec či stužka, pro ženicha zase pírko nebo stuha za kloboukem.
  • S přibližujícím se svatebním dnem bylo třeba zahnat nervozitu na rozlučce se svobodou. Loučení se zásadně nezměnilo. Zatímco mládenec se svými blízkými připíjel na svobodu, děvčata do své rozlučky zahrnula i kreativní přípravy na svatební den.
  • Kromě klasické rozlučky se konaly i tzv. pírkoviny. Mládež se sešla s cílem vytvořit pírka pro všechny svatební hosty mužského pohlaví. Na výrobu se používala myrta spojená bílou stuhou. Podobně jako u zákusků, koláčů nebo pálenky šlo o formu výslužky, která se rozdala před událostí jako symbol pozvání na svatbu

Svatební den končí až ráno

  • Svatební den začíná oblékáním nevěsty. Té pomáhají družičky, kmotra i ženy z nejbližší rodiny. Na venkově dříve oděv nevěsty závisel od místního kroje, účes zdobil věneček a na nohách měla kozačky od svého nastávajícího.
  • S příchodem ženicha do domu nevěsty následuje odebírka. Součástí této dojímavé chvíle je poděkování rodičům za jejich péči a lásku. Po vzoru dřívějších tradic bývá i dnes odebírka oživena tím, že ženichovi nabízejí tři zahalené nevěsty a on si musí vybrat tu, pro kterou přišel. Pak už nic nebrání tomu, aby se svatební průvod se zpěvem či troubením odebral do kostela nebo na místní úřad.
  • Poté, co si mladomanželé řeknou své “ano”, vychází z kostela či obřadní síně a svatebčané je zasypávají rýží či čočkou. Pokud se luštěnina nebo rýže uchytí na šatech nevesty, manželství bude plodné.
  • Po skončení obřadu následuje společné hodování, prolínané zábavou a hrami. Podle pověry ten, kdo bude mít při krájení svatebního dortu ruku nahoře, bude mít i v manželství navrch. A aby manželství vydrželo, musí dort ochutnat oba.
  • Jedním z nejznámějších zvyků, který je typický i pro moderní svatby je redový tanec. Svatební hosté kolem novomanželů vytvoří kruh a postupně se střídají v tancování se ženichem a nevěstou, zatímco někdo z blízkých vybírá do klobouku peníze. 

Vrchol svatby nastává při tzv. čepčení nevěsty. Starší ženy sundají nevěstě závoj a připnou jí čepec, ženichovi se na hlavu nasadí klobouk. Tento akt má hlubokou kulturní tradici a pro nevěstu je symbolem přechodu mezi vdané ženy. Po půlnoci se novomanželé převlečou se svatebních oděvů a zábava pokračuje až do rána.

Jak zařídit svatbu v zahraničí?

Kouzlo tradičního folkloru a skvělá atmosféra - právě to vás čeká, pokud se rozhodnete prožít svatební veselí na Slovensku. Ať už zde máte rodinu nebo odtud pochází vaše životní láska, svatba Čecha na Slovensku není žádnou raritou. Stále se jedná o nejběžnější případ zahraničních sňatků a zařízení administrativy není nijak složité. S vyřizováním potřebných dokumentů ale doporučujeme začít nejpozději tři měsíce před svatebním dnem.

Dokumenty, potřebné pro uskutečnění svatby na Slovensku jsou podobné jako ty pro svatbu českou. Samozřejmostí je rodný list a doklad prokazující vaši totožnost, občanský průkaz či pas. Na Slovensku vyplníte žádost k uzavření manželství. Čech nebo Češka k dotazníku přiloží ještě osvědčení o sňatečné způsobilosti, které vyřizují pouze matriky v ČR a stojí 500 kč. Osvědčení nesmí být ve svatební den starší než půl roku. 

Jakmile vaše svatba snů skončí, nezapomeňte slovenský sňatek ještě zlegalizovat. Manželství občanů České republiky, k němuž došlo na území cizího státu, zapisuje Zvláštní matrika v Brně po předložení oddacího listu.

Tradiční svatební výzdoba

I když se každý rok trendy a výzdoba na svatbu výrazně mění, na Slovensku se stále setkáváme s výzdobou, která obsahuje folklorní svatební dekorace a doplňky. Juta a dřevo jsou dvě nejčastější slova charakterizující tradiční svatební výzdobu.

  • Juta - neodmyslitelnou součástí lidové svatební výzdoby je jistě jutovina v různých provedeních. Nejlepší a nejvíce využívaná dekorace na svatbu je výrazná, široká juta na stoly. Ale nesmíme zapomenout ani na jutové mašle na židle, jutové příborníky, svícny na svatbu a vázičky zdobené jutou nebo jutovým provázkem.
  • Dřevo - dřevěné svatební dekorace, podložky na servírování, či malá dřevěná srdíčka na svatbu jako dekorace na stůl, to vše vás během hostiny přenese na okamžik zpátky do přírody. Dřeva můžete různě kombinovat, navíc si z nich můžete vyrobit také cedulky na svatbu k očíslování stolů. Kreativitě se meze nekladou a dřevěné dekorace na svatbu nikdy neztratí své kouzlo.

na-svatebni-prstynky   zapichy-na-dort

Svatební veselí v duchu slovenského folkloru

Nejen v minulosti byl na každé slovenské svatbě tvz. stařejší. Byl to starší muž, který věděl „co a jak“ a svatbu posouval po jednotlivých krocích dopředu. Společně s ženichem přišel pro nevěstu, odebral se s průvodem na obřad, nabízel hostům koláče a organizoval originální svatební hry

  • K metlovému tanci je potřeba metla a lichý počet hostů, kteří na parketu vytváří páry. Vždy když hudba přestane hrát, páry se promíchají a každý si musí rychle najít nového partnera do tance. Lichý tanečník, který zůstane bez partnera, tančí s koštětem.
  • Kloboukový tanec patří mezi oblíbené taneční aktivity určené pro pány. Tanečníci se postaví do kruhu, chytí se za ramena a do rytmu hudby si vyměňují klobouky. Tempo hudby se postupně zrychluje a ten, komu klobouk padne na zem, vypadává ze hry.
  • Hry s alkoholem k svatebnímu veselí neodmyslitelně patří. Stařejší postupně vyzývá hosty k připíjení, podle toho, ve který měsíc či rok se narodili, nebo jejichž křestní jméno začíná na stejné písmeno a podobně. Tito hosté si potom spolu připíjí pálenkou. Cílem je lepší poznání se a navázání přátelství mezi rodinami.
  • Ve fotokoutku se vyřádí hlavně mladší hosté, ale nebojte se zapojit i ty starší. Rekvizity jako různé vtipné nápisy, úsměvy a grimasy na hůlkách či části oděvů bývají většinou součástí. Máte-li však nápady na své vlastní, do toho! Někdy stačí i křída a malá tabulka, na kterou napíšete originální přání ke svatbě.

Kronika dobrých rad představuje nejen svatební zábavu, ale i originální upomínku, která vám po svatbě zůstane. Na každé svatbě je mnoho zkušenějších manželských párů a byla by škoda nevyužít možnost získat od nich cenné rady do nové etapy společného života. Připravte pro svatebčany kartičky s perem na každý stůl, které mohou zaplnit hodnotnými radami do manželství a vytvořit tak originální dárek ke svatbě. Pokud se vám poštěstí mít nějaký čas navíc, můžete některé z dobře míněných rad přečíst nahlas ještě během svatebního večera.

svatba-folklor   svatebni-pripitek

Plánování svatby je od nepaměti velkou událostí, a ačkoli se dnes do popředí dostávají menší hostiny a svatba, dekorace i počet hostů jsou skromnější, veselka na slovenském venkově si zachovává své léty prověřené tradice, které jsou zárukou nejen skvělé zábavy, ale také nádherných vzpomínek.

Zahradníkův kalendář, díl 6.: Co nesmí chybět na zahradě

Zahradníkův kalendář, díl 6.: Co nesmí chybět na zahradě

trakar-s-kvetinami

Zahrady jsou nedílnou součástí obytného prostoru a vytváří v exteriéru prostor vybízející k odpočinku. Co na zahradě nesmí chybět, abyste se zde cítili co nejlépe? V našem článku najdete tipy na zahradní vychytávky, ale i dekorace. A pokud na zahradě rády řádí děti, tak nezapomínejte ani na ně. Děti milují dřevěné pískoviště, ale i dětskou houpačku. Místo na ně se vždy najde. 

Zahradní nábytek

Ať už se rozhodnete pro dřevěnou houpačku pod košatou jabloní, či modernější pojetí doslova pohovkového a pohodlného typu – čtěte následující řádky. Ať nepřeskočíte nějaký důležitý krok při výběru vhodného zahradního nábytku.

Kam umístit dřevěný nábytek

Zahradní nábytek umisťujeme nejlépe na zpevněnou a zejména rovnou plochu. Venkovní posezení většinou slouží k občerstvení majitelů, ale například i pohoštění přátel. Doporučuje se teda pořizovat sezení co nejblíže domu. Má to i další velkou výhodu – není problém k posezení vybudovat elektřinu, či připojení na vodu, příp. internet. 

Jaký nábytek do zahrady zvolit

  • Nábytek do zahrady by měl souznít s celkovou architekturou vašeho domu a exteriéru obecně.
  • Dbejte na ochranu – pokud máte možnost, tak je nejlepší mít zahradní nábytek schovaný pod stříškou pergoly, případně myslete na jakékoliv jiné stínění.
  • Dřevěný nábytek vám vydrží i několik desetiletí a dobře se rekonstruuje.
  • O proutěný nábytek se dobře pečuje a koloritu zahrady ohromně sluší.
  • Kovový nábytek je velice moderní a oceníte jeho minimalismus.
  • Nábytek z plastu (případně populárního umělého ratanu) patří k levnějším variantám, bohužel ale tak dlouho nevydrží.
  • Nezapomínejte nábytek sladit nejen s vaším obydlím, ale i okolními zahradními doplňky. Dekorace, či okrasný květináč proto laďte v jednotném duchu.

Jak pečovat o zahradní nábytek

  • Dřevěnému nábytku před prvním použitím dopřejte kvalitní povrchovou úpravu.
  • Nábytek (ať už je z jakéhokoliv materiálu) na zimu uschovejte. Minimálně jej přikryjte plachtou.
  • Před uschováním nábytek dobře očistěte – postačí teplá voda a mýdlový roztok, případně jiný šetrný saponát. Nános prachu a smítek by na jaře již nešel dolů.
  • V případě menšího zničení opravte nábytek okamžitě (například pomocí tmelu).
  • Jednou za čas dopřejte dřevěným výrobkům, kovovému i proutěnému nábytku lehčí úpravu a rekonstrukci, aby vám vydržel co nejdéle.

deti-na-zahrade_1

Houpací síť, nebo křeslo

Vychytávka, která podle nás ve spoustě zahrad chybí je houpací síť, případně závěsné křeslo. Relaxace v síti je s jinými relaxačními činnostmi nesrovnatelná!

Kam a jak zavěsit houpací síť

  1. Houpací síť, či závěsné křeslo umístěte do nejklidnějšího koutu zahrady.
  2. Nejlépe se budete cítit v polostínu. Není nezvyklé v houpací síti usnout a přímé sluníčko by vám mohlo způsobit řadu zdravotních komplikací.
  3. Nejlepší je samozřejmě pomocí provazu připevnit houpací síť mezi dva stromy. Následně stačí k provazům připevnit karabiny od sítě.
  4. Pokud zavěšujete houpací křeslo na strom, dbejte na to, aby byla větev silná a pevná.
  5. Neuděláte chybu ani tím, kdybyste chtěli závěsné křeslo pověsit do pergoly (pomocí karabiny připevníte k trámu). Pokud máte dostatek místa, tak podobně můžete uvažovat i nad zavěšením houpací sítě.
  6. Pokud na zahradě chybí vzrostlé stromy, tak houpací síť můžete zavěsit i do volného prostoru. Stačí si pořídit dřevěný stojan na houpací síť.

houpaci-sit-v-prirode

Hmyzí domeček, ptačí krmítko, ptačí budka

Přivolejme si do zahrady zvířecí pomocníky! Už jste o tom určitě slyšeli, “zdivočelá” zahrada si buduje svůj vlastní ekosystém a zvířata zahradě významně pomáhají. Obzvlášť ptáci na zahradě účinně bojují proti škůdcům napadajícím vaše stromy, ale i zeleninovou úrodu. A jak ptáčky na zahradě udržet? Pořiďte jim několik typů ptačích budek, krmítko pro ptáky, ale mnohé druhy ocení divoká zákoutí tvořená hustými keři a nízkými stromy. Rovněž domeček pro hmyz není jen krásnou dekorací, ale láká hmyz, jenž bude následně opylovat vaše stromy a květy. Také účinně bojuje s hmyzími škůdci (například tzv. zlatoočko patří mezi vyhlášené konzumenty mšic). 

Motýlí louka

Zahradě ohromně sluší dřevěné dekorace. Ať už se rozhodnete pro květináče ze dřeva, nejrůznější sošky, či jakékoliv jiné zahradní dekorace ze dřeva, tak báječným doplňkem jsou momentálně stále populárnější motýlí louky.

Z čeho vyrobit motýlí louku? Zkuste upcyklaci

Pokud se rozhodnete na své zahradě udělat místo motýlí louce, tak neuděláte chybu. Vypadá totiž naprosto ohromně a přivábí prospěšný hmyz. A jak motýlí louku založit? Můžete založit úplně nový klasický záhon, případně upcyklovat starší dřevěný výrobek. Motýlí louku snadno vytvoříte například z velkého květináče ze dřeva, či ze starého pískoviště, nebo vyvýšeného záhonu. Stačí dřevěný výrobek položit na pevnou a rovnou zem a postupovat dle návodu níže.

Jak založit motýlí louku

  • Motýlí louku zakládáme na jaře. Vysévat semínka s divokým kvítím není možné do již založeného záhonku. Stávající květiny by semínkům nedaly prostor a utlačily by je.
  • Prostor, který jsme si pro motýlí louku vymezili, dobře prokypříme, případně dosypeme vhodným substrátem. Můžeme použít i hlínu za zahrady (například z krtinců).
  • Půdu nikdy nehnojíme a už vůbec ne chemickými hnojivy.
  • Hráběmi půdu připravíme a následně vysejte směs semen, které nesou název jako “Motýlí louka”, “Divoké květiny”,”Květiny pro včelstva” a mnohé jiné.
  • Nasetá semena vhodným zahradním náčiním opět lehce zapravíme do půdy, aby je vítr nerozfoukal.
  • Rovněž můžeme v okolí zavěsit plašiče zvěře, aby nám semínka nechodila uzobavát.
  • Motýlí louka se seče zhruba 2× až 3× do roka kosou nebo srpem.

TIP na závěr: Chybí vám na zahradě prostor, případně chcete mít svůj kousek “divoké” přírody i na balkoně? Motýlí louku je možné zasadit i do většího dřevěného truhlíku, těšit se z krásných květů můžete následně kdekoliv a kdykoliv.

motyli-louka

Na zahradě nezapomínáme ani na zábavu. Děti i dospělí si zamilují nejrůznější zahradní hry, které se stanou vítanou letní kratochvílí. Hry na zahradu jako jsou dřevěné kuželky, petanque, tenis, či házení koužky zúročíte i přípravě zahradních párty i grilovacích oslav.

Zahradníkův kalendář, díl 5.: Přesazování pokojových rostlin

Zahradníkův kalendář, díl 5.: Přesazování pokojových rostlin

pokojove-rostliny-stena

Jednou za čas je potřeba vašim pokojovým květinám dopřát nový substrát, větší květináč a celkové provzdušnění, aby se jim dařilo. Pojďme se společně podívat na to, kdy pokojové květiny přesazovat, jak na přesazování a připomeňme si základní výbavu, která vám doma rozhodně nesmí chybět.

Kdy přesazovat pokojovky?

Přesazovat pokojové rostliny bychom měli ideálně jednou za 2-3 roky. Spousta lidí dělá tu chybu, že si přesazování nechává na zimu, kdy není tolik práce na zahradě a člověk má obecně více času. Bohužel i pokojové květiny podléhají jarnímu rozpuku – proto je vhodné přesazovat na jaře v období od května do června.

Obecné rady k přesazování

  • Pokud si nejsme jistí, zda rostlina potřebuje přesadit, tak spolehlivým ukazatelem jsou kořínky, které rostou hustě po obvodu květináče a prorůstají i ven. Zdravé kořínky mají bílou barvu.
  • Pokud rostlina viditelně neprospívá, chřadne a má malé nebo pokroucené přírůstky, tak je lepší ji přesadit okamžitě v jakoukoliv roční dobu.
  • Spousta rostlin potřebuje drenáž. Na dno nádoby proto dáme drenážní vrstvu písku, malých kamínků, případně keramických střepů (například z rozbitého květináče, či vázy). Nejčastěji se používá keramzit nebo perlit.
  • Pro přesazování pokojových rostlin nepouživejte půdu ze zahrady, může obsahovat choroboplodné zárodky, které pokojovým rostlinám nesvědčí. Vždy používejte substrát vhodný přímo pro pokojovky.
  • Dbáme i na to, že některé kultivary nemají rády změnu prostředí (některé opravdu výrazně). Přesazujeme proto na tom místě, kde se rostlina nachází. Máte už na jednom místě více rostlin, které zavazejí? Nepřemisťujte je, ale pořiďte si praktický dřevěný stojan na květiny. Pro milovníky pokojových rostlin naprostá nezbytnost!
  • Při přesazování se rostliny celkově zmlazují, řízkují a pořizují se jim nové květináče. A jaké? Pokud zvolíme květináče ze dřeva, myslíme na to, že květináč je třeba povrchově upravit. A to šetrným způsobem, aby rostliny nijak neutrpěly. Doporučujeme například přírodní vosk, či olej.

pokojove-rostliny-bedynka   pokojove-rostliny-zlaty-dest

Dřevěný květináč – praktická dekorace

Výběr vhodného květináče je při přesazování zásadní. Kromě designu a velikosti vnímáme i materiál. Volíme vždy větší variantu, než tu předchozí. Ale POZOR – květináč by neměl být velký až příliš, oproti předešlému by měl mít 1-3 cm navíc. Pokud si potrpíte na design a máte kolem sebe rádi přírodní věci, tak doporučujeme dřevěné květináče. Nejen, že se jedná o stylovou dřevěnou dekoraci (vyzkoušejte už jen kvůli tomu, jak krásně k sobě ladí zelená barva listů a přírodní masivní dřevo), ale také dřevěný výrobek skvěle udržuje zdravé klima pro většinu rostlin. Nejste-li fanoušky květináče ze dřeva, tak přírodu k sobě domů pozvete i za pomocí proutěného květináče. Ten se báječně hodí například do interiéru v urban jungle stylu.

Výhody květináčů ze dřeva

  • Díky vysoké hmotnosti jsou stabilnější – skvěle se hodí pro velké rostliny se silnými listy.
  • Již zmiňovaný přírodní design.
  • Možnost kdykoliv změnit barvu, či jakkoliv jinak květináč dozdobit. 
  • Tepelně izolační vlastnost – udržuje vhodnou teplotu i vlhkost (např. zinkový květináč se přehřívá na přímém světle, z keramického se rychleji odpařuje voda).
  • Jedná se o dřevěný výrobek s dlouhodobou životností.
  • Minimální údržba, drobné vady na kráse lze snadno a hlavně rychle opravit.
  • Ekologický aspekt.

Zahradní náčiní vám práci usnadní

Aby vám šla práce rychle od ruky, tak budete potřebovat kvalitní a zejména praktické nářadí. Pořiďte si takové, které je lehké, ale zároveň kvalitní a dobře se s ním manipuluje. 

A co by vám při přesazování nemělo chybět?

  • sázecí/přesazovací úzká lopatka
  • široká sázecí lopatka
  • malý kultivátor (nejlépe s třemi hroty)
  • zahradní rukavice
  • malé hrabičky
  • nůžky na rostliny (a samozřejmě i kořínky)

presazovani-zahradni-nacini

Nevíte, co si ještě do interiéru pořídit? Skvělou alternativou k pokojovým květinám je sušená pampová tráva, která je bezúdržbová a krásně doplní design. Nebo zkuste čerstvé voňavé bylinky. Zasaďte je do stylového dřevěného truhlíku na bylinky – v kuchyni se budou nejen skvěle vyjímat, ale také budou mít praktické využití. A nezapomeňte na cedulky na bylinky, aby byl dojem o to dokonalejší.

Zahradníkův kalendář, díl 4.: Co a kdy vysázet do vyvýšených záhonů

Zahradníkův kalendář, díl 4.: Co a kdy vysázet do vyvýšených záhonů

vyvysene-zahony-na-zahrade

 

Posledně jsme si ukázali, jak složit dřevěný záhon. Nyní se zaměříme na osázení dřevěných záhonů vhodnými sazenicemi. Práce na zahradě je úžasně relaxační záležitostí, ke které můžete přizvat i děti. Pořiďte svým ratolestem dětské zahradní nářadí a jarní zábava na zahradě může začít!

Produktivní pořadí rostlin ve vyvýšených záhonech

Jakou půdu zvolit?

Většina rostlin v našem podnebí nemá speciální nároky na půdu, ale existuje pár výjimek. Jedná se zejména o kyselomilné rostliny jako jsou například borůvky, nebo levandule, které ocení písčitou půdu. Ne že by se levanduli jinde nedařilo, ale pokud do půdy přimícháte písek, tak si můžete být jisti nádherným výsledkem. A jak tedy nakombinovat půdu v záhonech? Zeleninové zahrádky si vystačí s vrstvou kompostu a univerzálním substrátem, který pak následně přizpůsobujeme potřebám jednotlivých typů, či skupin rostlin.

vyvyseny-zahon

Jaké rostliny do dřevěného záhonu vysázet?

Zaměřit bychom se při výsevu měli na to, jaké nároky na živiny požadované rostliny mají. V praxi to znamená, že bychom si záhon měli rozdělit na 3 základní díly, o které budeme v zásadě pečovat odlišným způsobem. Právě podle nároků na živiny bychom do těchto dílů měli i zasadit plodiny, které mají patřičné nároky na půdu. Pojďme se nyní podívat na rostliny jednotlivých tratí. 

Rostliny první trati

Jedná se o takové plodiny, které jsou na pěstování poměrně náročné. Tato skupina vyžaduje organické hnojení a zvýšenou zálivku počas celého vegetačního období. K rostlinám první trati řadíme kedluben, květák, lilek, rané brambory, brokolici, celer, růžičkovou kapustu, zelí a kukuřici. 

Rostliny druhé trati

Do druhé trati je řazena zelenina, která má vysoké nároky na obsah humusu v půdě. Naopak jí vůbec neprospívá hnojení organickými hnojivy. Patří zde pórek, česnek, cibule, pažitka, mrkev, petržel, ředkev, červená řepa, mangold a šalotka.

Rostliny třetí trati

Nemají v oblibě příliš vysoký obsah dusíku v půdě. Sadíme převážně do nehnojené půdy a to minimálně po dvou letech od posledního hnojení. K rostlinám třetí trati se řadí hrách, fazole, bob, špenát a salát. Tyto rostliny vřele doporučujeme vysázet hned v prvním roce.

vyvyseny-zahon-vysadba   vyvyseny-zahon-pazitka   vyvyseny-zahon-detail

Příklady ideálních kombinací

A pamatujte: méně je někdy více! Zbytečně složité kombinace jsou jen na obtíž.

Rajče  rajče kombinujte s mrkví nebo řepou, skvěle ladí s bazalkou (ta chrání rajčata před škůdci, ale i plísněmi), salátem, česnekem, zelím i cibulí. Naopak se vyhněte kopru.

Cibule  můžete zasadit společně s koprem, česnekem i majoránkou. Nekombinujte s hrachem, ranými bramborami a fazolemi.

Česnek  k česneku vysaďte rajčata, mrkev, kopr (dále od rajčat) a salát. Pozor ale, česnek se příliš nesnese s hrachem a fazolemi.

Celer  k celeru sázíme rajčata, okurek, košťáloviny, špenát i různé druhy salátu.

Kukuřice – je poměrně náročná na místo, sázejte s fazolemi a případně nějakou bylinou (pažitka, petrželka, libeček – ten navíc dezinfikuje).

Paprika – ideální je pro ni výsev s hrachem, cibulí, rajčaty a bazalkou. Nedoporučuje se spojení s fazolemi a košťálovinami.

drevena-bedynka-kvetinac

Čím nikdy neuděláte chybu? Pokud se zahradničením teprve začínáte, tak můžete klidně celý záhon osázet bylinkami. Ty jsou na pěstování nenáročné a v půdě jsou neutrální, tudíž se nemusíte následující rok bát tam vysázet cokoliv jiného. Co ale s bylinkami? Zasadit je můžete například do zahradních truhlíků. Dřevěný zahradní truhlík navíc zapříčiní, že se vám bylinky nebudou příliš rozlézat (což v případě, že jim ponecháme celý záhon, říct nemůžeme). Nezapomínejme na jmenovky na bylinky – ve chvíli, kdy je záhon hustě porosten, vám cedulky na bylinky pomohou rozpoznat jednotlivé druhy.

Náš tajný tip na závěr: Pátý rok by si měl záhon trochu odpočinout. Co z něj udělat stylovou dřevěnou dekoraci? Osázejte jej nenáročnými květinami a doplňte o dřevěné výrobky a jiné dekorace a další rok můžete směle pokračovat.

bazalka-cedulka   bazalka-petrzel-bylinky

Jak pečovat o rostliny ve vyvýšených záhonech

Vyvýšené záhony mají spoustu výhod, ale od klasické zeleninové zahrádky se mírně liší. Podívejme se na to, jak o rostliny v záhonu správně pečovat.

  1. Každý rok je třeba dosypávat zeminu, protože ta v průběhu roku poměrně výrazně klesá, jak se pomalu rozkládají zbytky zeleniny a jiných rostlin.
  2. Pokud panuje velké teplo a sucho, tak vyvýšené záhony potřebují více vláhy, protože půda v nich neumí vodu natáhnout tolik jako v klasických záhonech.
  3. Vyvýšené záhony jsou vhodné skoro pro všechny druhy zeleniny. Nedoporučují se pouze plodiny náročné na prostor (např. dýně). 
  4. Půdu ve vyvýšeném záhonu je potřeba pravidelně vyživovat, případně si dávat pozor na to, jaké rostliny sázíme (některé rostliny se totiž vzájemně podporují). Případně sázíme podle potřeby živin jednotlivých plodin.
  5. Věnujeme pozornost potřebám rostlin a vyséváme v době, kdy je to pro ně nejvhodnější (např. česnek před zimou, jahody zkraje jara a většinu druhů zeleniny po třech zmrzlých).
  6. Pokud máte víceletou rostlinu, ale rozhodli jste se na další rok zasadit místo ní něco jiného, tak využijte větší zahradní květináče, do kterých rostliny přesadíte.

Vyvýšené záhony nemusíte ale využívat jen pro pěstování zeleniny. Krásnou dřevěnou dekoraci na zahradu vytvoříte i pomocí dřevěného záhonu v kombinaci s okrasnými květinami. Některé kvetoucí kultivary navíc výrazně podporují dobré klima na zahradě. Například měsíček bojuje proti plísním, vonné květiny zase odpuzují škůdce a to včetně komárů! Skvěle se na na vyvýšených záhonech vyjímá například levandule, či slunečnice, ale i tradiční luční kvítí v čele se sedmikráskami a vlčím mákem.

5 nejkrásnějších velikonočních tradic

5 nejkrásnějších velikonočních tradic

velikonoce-prouti-vajicka

Velikonoce již pomalu klepou na dveře a patří k našim možná nejtradičnějším svátkům. Pokud trochu tápete v tom, jaké obyčeje na Velikonoce dodržovat, následující článek je přesně pro vás.

Představujeme nejznámější velikonoční tradice

Mnoho původních velikonočních obyčejů se dodržuje i v současnosti. Kromě zábavy má ale spoustu těchto velikonočních úkonů i hluboký symbolický význam vycházející z kulturních i náboženských tradic a rituálů. Připomeňme si ty nejhezčí a nejčastěji dodržované.

  1. Chození s velikonoční pomlázkou a dřevěnými řehtačkami

Ručně pletená pomlázka z vrbových proutků je typickým znakem českých Velikonoc. Uplést bychom si ji měli sami (návod najdete ve videu) a zdobit by ji měly barevné stuhy. Mladé vrbové proutky údajně každé ženě a dívce přináší pevné zdraví a dlouhověkost. Počet stuh na pomlázce značí, kolik žen muž stihl poctít svou návštěvou. Pravidelně se chodí hned z rána a to na Velikonoční pondělí. Odměnou koledníkovi za “vymrskání” je následně štědrá výslužka obsahující velikonoční vajíčka, nějaké výborné domácí pochutiny a pro děti samozřejmě něco sladkého, nebo cokoliv, co jim udělá radost. Chcete ale letos vyzkoušet něco originálního? Na našem e-shopu se objevila velikonoční novinka, která potěší malého i velkého koledníka – krásná dřevěná výslužka na míru.

Podobně populární bylo samozřejmě i chození s dřevěnými řehtačkami. Klepačka neboli řehtačka původně nahrazovala (a někde i stále nahrazuje) zvony, které na Zelený čtvrtek “odletěly” zpět do Říma. Dřevěná řehtačka proto na Velikonoce nesmí žádnému dítěti doma chybět.

A jak se tradičně chodí pro koledu? Samozřejmě, že s proutěným košíkem, kde se všechny vaše vykoledované poklady rozhodně neztratí. 

velikonocni-kosik-se-jmenovkou

  1. Zdobení velikonočních vajíček

Možná vás to překvapí, ale barvení vajec je staré jako lidstvo samo. Objevuje se údajně již v dobách starověku u Egypťanů, Sumerů i Peršanů (zdobená vejce se pohřbívala se zemřelými). U nás se vajíčka koledníkům darovala z ryze praktických důvodů – vajíčka se v období půstu před Velikonocemi nejedla, ale slepice samozřejmě snášely dál. Musela se tedy nějak uchovat a vaření proto bylo ideální. Následné zdobení pochází ještě z pohanských dob a dodržuje se dodnes.

  • Vypalovaná dřevěná vajíčka – pokud jste nezkoušeli pyrografii na dřevěná vajíčka, tak ji vřele doporučujeme. Jednoduché, minimalistické, zkrátka kouzelné.
  • Tradiční malování voskem oslní všechny zručné jedince. Nebojte se použít jako podklad dřevěná vajíčka. Snadná aplikace vosku vás pak mile překvapí, pracuje se s nimi mnohem lépe, než s těmi vyfouknutými.
  • Malování barvou – použít můžete akrylové barvy, vodové barvy či tempery. Vzory již necháme na vás. Spoustu nápadů najdete například na Pinterestu.
  • Ubrousková technika, neboli metoda decoupage, je snadná, efektivní a výsledek rozhodně stojí za to. Určitě vyzkoušejte.
  • Vyškrabovaná vajíčka jsou oblíbenou technikou u dětí. Stačit vám bude tuš, kterou vajíčka obarvíte a pak už můžete nechat děti vyškrabávat pomocí jehly, či jiného nástroje.
  • Vajíčka zdobená třpytkami – opět se jedná o velice jednoduchou metodu zdobení velikonočních vajíček, kterou preferují zejména děti. Stačit vám bude lepidlo a třpytky a děti budou nadšené.

velikonocni-vajicka-kosik

  1. Hledání pokladů

S Velikonocemi se pojí i mnoho pověr. Například se věří v magickou sílu země (i tento zvyk má blíže k pohanským rituálům spíše než ke křesťanským zvyklostem), která se na Velký pátek otevírají a zpřístupňují poklady v ní ukryté. Spousta dětí se právě na tuto tradici velice těší a rodičům nezbývá než dát dětem do rukou proutěné košíky a po zahradě poschovávat malovaná vajíčka a jiné poklady. Děti tuto tradici prostě milují.

  1. Velikonoční pečení

Jaké by to byly Velikonoce bez voňavých dobrot, které vytváří to pravé teplo domova. Vzhledem k tomu, že končí půst, tak je velikonoční pečení i mlsání povoleno. I my jsme si pár receptů vyzkoušeli. 

 A jaké velikonoční recepty letos vyzkoušet?

  • Velikonoční mazanec
  • Piškotový beránek
  • Medové jidáše
  • Velikonoční nádivka
  • Mechové muffiny s jarním nádechem

 mechove-cupcakes-detail

  1. Velikonoční dekorace snadno a rychle

Velikonoce jsou zejména svátky jara a spousta lidí se těší právě na velikonoční výzdobu, která vyžene i poslední zbytky zimy ze všech koutů vašeho bydlení. Nejhezčí na těchto svátcích je, že si většinu dekorací na Velikonoce můžete vyrobit sami svépomocí. S našimi velikonočními výrobky, polotovary a dřevěnými výrobky to půjde jedna báseň.

  • Zajíček ze dřeva se hodí pro interiérovou i venkovní jarní výzdobu.
  • Velikonoční věnec – jarní věnec nesmí ve velikonoční výzdobě chybět. Můžete si uplést velikonoční věnec z proutí, či prostě jen proutěný korpus dozdobit přesně podle svých představ. Právě proutí je materiál, který o Velikonocích hraje prim.
  • Výřezy z překližky na všechny možné “jarní” způsoby využijete na dekorativní mísy a hnízdečka zdobící váš slavnostně prostřený stůl.
  • Dřevěné vázy ozdobte čerstvě natrhanými kočičkami a ozdobenými vajíčky.

velikonoce-drevena-vaza   velikonoce-prouteny-venec   velikonoce-zajicci

Chcete-li uchovat co nejvíce tradic u vás doma, tak se zaměřte na dřevěné výrobky, ale také na výrobky z proutí, které vašemu domovu vdechnou kousek jarní atmosféry, kterou už dlouho netrpělivě vyhlížíme. Pro více inspirace sledujte naše sociální sítě, kde pro vás máme vždy připravené nějaké vychytané dřevěné novinky.

Velikonoční pečení: tradiční medové jidáše

Velikonoční pečení: tradiční medové jidáše

jidase

Podobně jako velikonoční dekorace, své pevné místo má v našich domácnostech i velikonoční pečení, které se opírá o velké množství zvyků a obyčejů. A právě tyto zvyky mimoděk vytváří pravé teplo domova. Vyzkoušíte si upéct sladké a medem vonící jidáše a doplníte výzdobu na Velikonoce o něco tradičního? 

Jak na jidáše v 7 snadných krocích

Jidáše pečeme z hutnějšího a sladšího těsta, jako je například těsto na vánočku či mazanec. My vám přinášíme osvědčený a výborný recept, který si okamžitě zamilujete.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg polohrubé mouky
  • kostka čerstvého droždí (42g)
  • 350 ml vlažného mléka
  • 120 g rozpuštěného vlahého másla
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • tekutý med na potření
  • bílek na potření před upečením

jidase-priprava   jidase-testo   jidase-na-plechu

Postup

  1. Z droždí, vlažného mléka, špetky mouky a špetky cukru připravíme kvásek a počkáme dokud nevzejde.
  2. Následně v misce smícháme dřevěnou vařečkou všechny ingredience a necháme těsto minimálně hodinu kynout na teplém místě.
  3. Po nakynutí z těsta odebíráme menší kousky a na pomoučeném dřevěném válu z nich tvarujeme zamotance tvarem připomínající provaz.
  4. Hotové jidáše z válu vyskládáváme na pečící papír a potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Na plechu necháme ještě 10 minut vykynout.
  5. Pečeme v rozpálené troubě na 180°C zhruba 20 minut (záleží na velikosti jidášů).
  6. Po vytažení z trouby ještě horké potíráme rozehřátým tekutým medem. Med nikdy nerozehříváme ve vroucí vodě (zničí se tak zdraví prospěšné látky v medu). Spíše pomalu hřejeme ve vodní lázni.
  7. Vychladlé servírujeme v proutěné ošatce, na stylovém kuchyňském prkénku či v tradiční ošatce na chleba.

Proč se pečou na jaře jidáše?

Pečení velikonočních jidášů má jasný symbolický význam. Znázorňují zradu Jidáše Iškariotského. Jidáše se klasicky připravují z kynutého těsta a mají zamotaný tvar připomínající provaz, na kterém se Jidáš následně oběsil. Pečou se na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění. Zelený čtvrtek je rovněž považován za počátek velikonočních oslav a jidáše tak zároveň symbolizují plodnost a hojnost – typické charakteristiky jara.

Velikonoční recepty – tipy

Velikonoční hrudka

Báječný recept známý spíše na Slovensku, při kterém zužitkujete například vyfouknuté vejce z kraslic. Skvěle chutná s domácím pečivem a svěžím salátem z červené řepy a křenu.

Perníčky a linecké v jarním kabátku

Mrkněte na Pinterest, kde se to hemží skvělými nápady na zdobení velikonočních perníčků. Recept zůstává stejný jako u vánočních perníčků, jen zvolte jiné formičky a obarvěte bílkovou polevu potravinářským barvivem. Děti budou nadšené.

Mechové muffiny

Je to zelené, výborně to chutná a vypadá to skvěle naservírované na dřevěném prkénku, či dřevěném etažéru. Co to je? Jarní mechové muffiny, které můžeme dozdobit sedmikráskami, jedlými maceškami nebo fialkami. Rozhodně musíte vyzkoušet!

Staročeský mazanec

K Vánocům neodmyslitelně patří vánočka a Velikonoce si ani neumíme představit bez voňavého mazance. Ten je symbolem konce půstu a odříkání a počátek nového života. Tvar bochánku připomíná životodárné slunce, které se na jaře probouzí k životu.

Nadýchaný velikonoční beránek

Zřejmě nejtypičtější pokrm z nadýchaného piškotového těsta. Tradice pečení velikonočního beránka se dodržuje již několik staletí a nechybí na žádném slavnostně prostřeném velikonočním stole.

mechove-cupcakes_1   jidase-medove   velikonocni-hrudka

Naše dřevěné výrobky nejlépe zúročíte právě v kuchyni. Podívejte se na náš široký sortiment kuchyňských potřeb a vyberte si vše, co byste doma mohli potřebovat, ať už se jedná o dřevěné nádobí, kuchyňský vál, dřevěnou misku, nebo vařečky (musím potvrdit, že těch není nikdy dost). Nabízíme ale i luxusnější zboží vhodné k servírování jídla. Zamilujte se společně s námi do olivového dřeva, či rustikálních dřevěných podnosů a podložek. 

Co s vejci po Velikonocích: tipy

Co s vejci po Velikonocích: tipy

Nahledovy-vajickovy-salat

Jakmile jsou tyto krásné jarní svátky za námi, nabízí se otázka, co se zbylými vejci po Velikonocích. Přinášíme vám inspirativní nápady na zužitkování vařených vajec i včetně skořápky. 

Připravte si jarní vajíčkový salát

Mezi nejoblíbenější velikonoční recepty patří salát, při kterém zužitkujete vykoledovaná velikonoční vajíčka i čerstvě nasbírané jarní bylinky. Čekáte ještě po Velikonocích nějakou návštěvu? Pohostěte ji tímto úžasným jarním salátem.

Co budeme potřebovat

  • 8 ks vařená vejce
  • medvědí česnek – případně jiné jarní bylinky
  • 1 velká vařená brambora
  • sůl a pepř
  • 1 velká cibule (lze vyměnit za svazek lahůdkové)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 150 g majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany

kalisek-na-vajicka   dreveny-tacek-servirovani   miska-ze-dreva

Postup

  1. Vejce uvařená natvrdo oloupeme a na kuchyňském prkénku nakrájíme na kostičky.
  2. K vajíčkům přidáme i nadrobno nakrájenou vařenou bramboru a cibuli (někdo má raději na kolečka, či větší kousky, u nás se do salátů vždy krájela nadrobno).
  3. V dřevěné misce smícháme vajíčka, bramboru, cibuli spolu s medvědím česnekem a čerstvým kořením (doporučujeme mlýnek na koření, který zachová aroma i chuť vybraných ochucovadel).
  4. Pomalu vmícháme hořčici, majonézu i zakysanou smetanu.
  5. Podáváme lehce vychlazené s čerstvým pečivem. Skvělý výsledek zaručen!

TIP NA ZÁVĚR: Medvědí česnek můžeme vyměnit za jiné jarní bylinky. Mrkněte, jaké bylinky si už teď můžete jít nasbírat.

Další jarní recepty na Velikonoce

Velikonoční kraslice k Velikonocům bezpochyby patří, ale k tomu se samozřejmě pojí otázka, jak zužitkovat vejce z vyfouknutých vajec. Naštěstí je jarní kuchyně na recepty z vajec vskutku bohatá. Vyfouknutá vejce zužitkujete do omelet, míchaných vajíček, nedělních svátečních nádivek a v neposlední řadě z nich můžete připravit tradiční velikonoční hrudku.

Další oblíbené recepty z vajec

  • Velikonoční vaječná tlačenka (skvěle vypadá například ve formě na bábovku nebo terinu) udělá velkou parádu při servírování jídla pro hosty.
  • Vajíčková pomazánka patří rovněž mezi evergreeny pro spotřebování vykoledovaných vajec. Naservírujte do misky a uvidíte, jak rychle zmizí.
  • Plněná vejce na všechny možné způsoby jsou výbornou alternativou pro pohoštění rodiny a přátel. Podávejte například na dřevěném prkénku.
  • Pštrosí vejce hravě vytvoří výborný nedělní oběd.
  • Ruská vejce jsou dozajista oblíbenou pochoutkou zejména mužského osazenstva vaší domácnosti. Udělejte jim radost!

prkenko-a-miska

Velikonoční skořápky nevyhazujte!

Ano, čtete správně, vejce se dá o Velikonocích zužitkovat úplně celé! My v ČistéDřevo.cz upcyklaci naprosto milujeme. Mrkněte na skvělý nápad, co se skořápkou od vařeného vejce. Do skořápek rovněž můžete snadno zasadit pažitku, či řeřichu – vápník ze skořápek je ideální hnojivo. Skvělé pro tvoření s dětmi! Skořápky například přilepíme k podložkám z kmene stromu, případně využijeme dřevěné kalíšky na vajíčka. Ty jsou vhodné i na mnohé další jarní dekorování. Letos totiž ve velikonoční výzdobě hrají prim!

velikonocni-dekorace -ze-skorapek

Kde se vzala tradice obdarovávání vejci

Možná vás to překvapí, ale obdarovávání vařenými vejci má ryze praktický význam. Před Velikonocemi se tradičně držel půst a vejce se tedy kromě neděle nejedla, slepice ale na půst nehrály a vejce samozřejmě dál snášely. Hledaly se tedy různé způsoby, jak vejce uchovat a tak se vařily a následně přírodně obarvené rozdávaly koledníkům. Barvily se přírodně a následně malovaly voskem. Nejčastěji se používala červená barva, která symbolizovala prolitou krev Ježíše Krista. Oblíbená byla i vejce barvená na žluto, jež značila nový život, slunce a přicházející jaro.

olivova-miska-s-kraslicemi

Jaké techniky barvení kraslic patří mezi nejstálejší?

Každá rodina má své obyčeje, jak velikonoční vejce zdobí. My vám přinášíme výběr těch nejoblíbenějších. Třeba se inspirujete ????

  • Malování přírodními barvivy – kurkuma obarví vejce krásně do žluta, červené zelí do modra a cibule vdechne vejci červenohnědou barvu.
  • Decoupage s jarními motivy patří k snadno dostupné a levné technice. Metodu pak můžete vyšperkovat krakelováním.
  • Tradiční malování voskem už chce trochu cviku. Výsledek ale rozhodně bude stát za to.
  • Pusťte se do klasického malování akrylovými barvami. Na trhu existuje spousta jemných štětců i akrylových barev, které vám tvoření usnadní.
  • Chcete být letos in a pustit se do tvoření s dětmi? Vyzkoušejte dřevěná vajíčka, u kterých si můžete být jisti, že je děti nerozbijí. Jsou ideální pro ruční vypalování do dřeva!

krakelovani-na-kraslice   pajeni-velikonocnich-vajicek   kraslice-drevene_1

V našem týmu vznikla diskuze, jak je to vůbec s tradicemi ohledně obdarovávání vejci. Někdo dává zdobená vařená vejce, ale spousta žen obdarovává koledníky i kraslicemi. Jak to máte vy? Vyjádřete se nám v komentářích, nebo na našem Facebooku, či Instagram. Jsme sami zvědaví, za jaký tým kopete vy.

Jak se slaví Velikonoce na Slovensku

Jak se slaví Velikonoce na Slovensku

Nahledovy-sk-velikonoce

Velikonoce jsou přede dveřmi a s sebou přináší po dlouhých chladných měsících konečně vůni jara. Jedná se o jeden z největších svátků v roce, který většina z nás tráví se svými blízkými. Velikonoce jsou na Slovensku plné originálních tradic. V regionech se mírně liší, spojuje je ale fakt, že se nesou v duchu radosti, rodiny a dobrého jídla. Důležitou součástí každé domácnosti je také velikonoční výzdoba interiéru, která tvoří tu správnou atmosféru. Čím se liší slovenské velikonoční tradice od těch českých a co mají naopak společného?

Zvyky a tradice velikonočních svátků

Velikonoční svátky se pojí s oslavou příchodu jara. Na Slovensku jsou silně ovlivněny křesťanstvím a křesťanskými zvyky. Proto se i velikonoční tradice a zvyky nesou v duchu připomínání si událostí kolem smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Mnohé z nich však mají původ v předkřesťanských časech a váží se k různým pověrám a zvykům týkajících se ovlivňování zdraví, přírody, úrody i plodnosti.

Některé regiony Slovenska měly a mají své specifické zvyky, které nikde jinde nenajdeme.

  • V minulosti na Zelený čtvrtek hospodáři v okolí Nitry obešli dvůr a hlasitě zvonili svazkem klíčů, aby zahnali hlodavce. Podobně v okolí Bratislavy odháněli škůdce na poli boucháním cepů o zem.
  • Na Kysucích lidé na Zelený čtvrtek třásli během zvonění zvonů ovocnými stromy, aby si zajistili bohatou úrodu.
  • Ve východní části Slovenska se do dnešní doby nejvýrazněji dochoval zvyk posvěcování obřadního jídla. Proutěný košík se svátečním jídlem lidé nosí na nedělní mši do kostela. Také pondělní velikonoční tradice jsou zde zejména o vydatném oblévání před šibačkou.
  • V podtatranských vesnicích mládenci dostávali po oblévačce jen občerstvení. Vajíčka se dávala až po obědě.

Velikonoční kuchyně 5x jinak

Slovenská tradiční kuchyně je plná specialit a ojedinělých receptů, které jinde nenajdete. Přestože se i zde dostává do popředí trend zdravé stravy, každý kraj má své typické pokrmy, bez kterých se ani Velikonoce 2023 neobejdou.
Západní Slovensko
Typickými jídly během velikonočních svátků jsou bohatě obložené talíře plné uzeného masa, šunek, čerstvého křenu a kyselých okurek. Mezi dezerty převládají makové a tvarohové štrúdly, bratislavské rohlíčky i ořechové bábovky. V okolí Nitry se na Bílou sobotu pekl speciální koláč zvaný osúch.
Střední Slovensko
Základem velikonoční hostiny je plněné jehně, kynuté koláče a sladký pečený beránek. Místní specialitou je ruské vejce podávané s bramborovým salátem a přelité domácí majonézou.
Severní Slovensko
V okolí Popradu a Liptova na velikonočním stole nesmí chybět uzená šunka, vařená vajíčka a sýrová hrudka. Tradičně se zde pokrmy servírují na výrobky ze dřeva – prkénka, korýtka a misky.
Jižní Slovensko
Na Bílou sobotu v tomto regionu pečou beránka z masy připravené z vajec, housek a klobásy. Připravuje se také speciální koláč zvaný calta, který se chutí podobá vánočce. Tradicí je zde snídat kopřivovou vaječinu, která je nejen velmi chutná, ale také zdravá.
Východní Slovensko
Na východním Slovensku se na Bílou sobotu peče kynutý koláč zvaný paska (pascha), který bývá na slano s klobásou nebo ve sladké podobě s tvarohem. Tradičně se peče v sobotu a počas nedělní mše je v košíku nebo ošatce nesen na posvěcení.

devce-v-kroji_1

Vyrobte si tradiční velikonoční sýr

Velikonoční hrudka, sýr, sirek, vajíčkový sýr. Mnoho názvů – jedna pochoutka. Hrudka patří mezi tradiční velikonoční pokrmy zejména na východní polovině Slovenska.
Chutný sýr z vajíček a mléka si můžete snadno připravit i doma. Perfektně se hodí k tradičním velikonočním dobrotám – klobáskám, křenu či šunce. Velikonoce bez této delikatesy? Nemyslitelné.

Co budeme potřebovat?

1 litr mléka

10 vajíček

½ čajové lžičky soli

na dochucení můžeme přidat pepř nebo bylinky

Postup:

  1. V mléce si rozmícháme vajíčka a postupně přisypáváme sůl.
  2. Vaříme v hrnci s dvojitým dnem. Zahříváme pomalu, aby se směs nepřichytila. Přivedeme k varu a mícháme, dokud se nám hmota nezačne srážet (vytvoří se hrudky jako u míchaných vajec).
  3. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyla hrudka suchá. Celková doba vaření je přibližně 15-20 minut. Před dokončením přidáme černé koření nebo bylinky, můžeme použít nasekanou petrželku, pažitku, ale také medvědí česnek.
  4. Na sítko si položíme plátýnko nebo čistou kuchyňskou utěrku. Sraženou směs na ni pomalu nalijeme a potlačíme do tvaru hrudky, případně bochánku. Nemačkáme příliš, aby zůstala hrudka vláčná.
  5. Svážeme a necháme okapat a vytuhnout cca 2 hodiny.

mleko   vejce   hrudka

Velikonoční dekorace pro váš domov

Ne nadarmo se Velikonoce slaví na prahu jara, když všechno kolem kvete a hraje barvami. Radost přírody, která se probouzí po dlouhém zimním spánku, je patrná i na  výzdobě domu. Jarní výzdoba a proutěné dekorace na svátečním stole jsou plné velikonočních symbolů. Představme si alespoň některé z nich, které se staly živou tradicí, a ne jen módním trendem interiérového designu.

  • Jarní věnec z přírodních materiálů je neodmyslitelnou součástí vchodových dveří. Pletený je z vrbového proutí a zdobí jej jarní květiny, drobné velikonoční dekorace a barevné stužky. 
  • Čerstvé květiny v celém domě jsou osvědčenou dekorací. Tulipány, narcisy a krokusy, které kvetou v tomto období, tvoří nedílnou součást Velikonoc. Nejlépe vyniknou v dřevěných květináčích nebo v košíku z proutí. A pokud svůj jarní truhlík doplníte o dřevěné dekorace s velikonoční tématikou, stane se ozdobou vašeho parapetu. 
  • Mnohé rodiny nedají dopustit na tradici zdobení domácích vajíček. Techniky jsou různé a nejčastěji se používá barevný vosk, který se nanáší buď na dopředu zabarvená nebo na bílá vajíčka. Oblibě se těší také vyškrabávání ornamentů do barvených vajíček.

velikonocni-kraslice

Velikonoční svátky na Slovensku i v České republice mají mnoho společného. Proutěné košíky, dřevěné výrobky, velikonoční věnec a dekorace i velikonoční pomlázka charakterizují tyto jarní svátky na obou stranách hranic. Ať už Velikonoce oslavíte v duchu křesťanských tradic nebo se sejdete s rodinou u velké hostiny, přejeme vám ať jsou krásné a podle vašich představ!

Zdobení velikonočních vajíček: trendy a tradice

Zdobení velikonočních vajíček: trendy a tradice

Nahledovy-drevena-velikonocni-vajicka

Dekorace na Velikonoce mají specifický ráz a přináší do domova zprávu, že se blíží nové jarní období. A co k Velikonocům neodmyslitelně patří? Rozhodně zdobení velikonočních vajíček. Kdo by tuto veselou tradici nemiloval. Pojďme si připomenout, jakými způsoby můžeme vejce zdobit.

Velikonoční kraslice netradičně tradičně

Víte, jaký postup zdobení vajec patří mezi ty nejstarší? Rozhodně kraslice malované voskem. Tuto velikonoční tradici si osvojili už naši předci a předávali si ji z generace na generaci (ostatně mě to taky naučil můj dědeček). Já ale přišla na malou trendy vychytávku, s kterou se s vámi chci podělit – dřevěná vajíčka. Vosk na dřevěných vejcích skvěle drží, výborně se s nimi pracuje a nemusíte se bát, že se vám kraslice rozbijí.

Co budeme potřebovat

  • dřevěná vajíčka
  • voskovky
  • lžíci
  • talířek
  • čajovou svíci
  • hřebíček s malou hlavičkou nebo jehlu zapíchnutou do dřívka, nebo tužky

technika-malovani-voskem   malovani-voskem   kraslice-drevene

Postup

  1. Zapálíme čajovou svíčku, nad kterou si ve lžíci rozpustíme vosk. Pro folklorní vzezření doporučujeme kombinaci červené, zelené a modré. 
  2. Až bude voskovka dokonale roztopená a tekutá, tak do vosku namáčíme potřebné nástroje (bohatě stačí jehla s větším očkem zapíchnutá do tužky).
  3. Na dřevěné vajíčko kreslíme rychlými tahy, aby nám voskovka na nástroji nezatuhla – právě tyto rychlé tahy vytváří tolik specifický vzor, jaký jistě znáte z jakékoliv výzdoby na Velikonoce.
  4. Opět doporučujeme začínat od nejjednodušších vzorů. Spoustu jich najdete na Pinterestu, kde se také můžete podívat na složitější návody.
  5. Pro lepší představu mrkněte do našeho videa.

Jaké metody jsou při zdobení velikonočních kraslic populární?

Pojďme si nyní představit i další techniky zdobení velikonočních vajíček, které jsou efektivní.

Vypalování do dřevěných vajíček

Metodu vypalování do dřeva jsme vám již na blogu představovali a loni jsme rovněž zkoušeli tento postup použít na dřevěná vajíčka. Stačit vám bude kvalitní pájka na dřevo a dřevěná vajíčka. 

Přírodní obarvování

Nepodceňujte sílu přírodních barviv, výsledek vás mile překvapí. Červená řepa obarví vejce na červeno, červené zelí vykouzlí modrý odstín, kurkuma vdechne vajíčkům krásnou žlutou barvu. Já tradičně barvím vejce cibulí, jsou pak krásně červenohnědá. 

Háčkovaná velikonoční vajíčka

Umíte trochu háčkovat? Pak je pro vás tento postup ideální. Vyfouknuté skořápky snadno navlečete do háčkované “košilky” a velikonoční dekorace je na světě. 

Metoda decoupage a krakelování

Ubrousková technika a s ní spojené krakelování se hodí převážně pro dřevěná vajíčka. Vytvořte něco netradičního, co vždy zaujme. 

Romantická macramé vajíčka

Velice snadná a efektivní technika, se kterou si můžete vyhrát a vytvořit tak jemné a stylové kraslice, které něco vydrží. Stačit vám budou vyfouknutá, nebo klidně opět dřevěná vajíčka a příze na drhání, krajky, nebo jakékoliv bavlnky.

kraslice   vypalovani-do-drevenych-vajicek   krakelovani-velikonocni-kraslice

Trend malování velikonočních ozdob 2023

Víte, jaký je trend pro malování velikonočních vajíček pro rok 2023? Rozhodně minimalismus, pastelové barvy (v čele s mentolovou) a abstrakce. Dalším trendem, se kterým nikdy nešlápnete vedle, je folklor. Zde se krásně snoubí trendy s tradicí a výsledek je okouzlující. Na tvorbu kraslic jedním tahem se vrhla kreativní publicistka Monika Brýdová. Podívejte se, jak jí to šlo.

vajicka-velikonoce-spoluuprace   vajicka-spoluprace   vajicka

Jak využít dřevěná velikonoční vajíčka v interiéru

Kraslice máte již ozdobené a nyní možná přemýšlíte, jak je umístit do interiéru a vytvořit tak stylovou výzdobu na Velikonoce

Jak velikonoční vajíčka použít?

Věnec – na jakémkoliv věnci se vaše zdobená vajíčka budou báječně vyjímat. Jednoduchý korpus z proutí a zdobená vajíčka jsou jistotou, se kterou nikdy nešlápnete vedle. 

Velikonoční betlém – spousta lidí zapomíná, že dřevěný betlém není jen záležitostí Vánoc, ale svou funkci zastává i ve velikonoční výzdobě. Doplňte o již zmíněné kraslice, případně kočičky.

Velikonoční dekorace ze dřeva

Na našem e-shopu najdete spoustu velikonočních výrobků, které se pro jarní dekorování skvěle hodí – například velikonoční zajíc ze dřeva, dřevěná slepička a samozřejmě dřevěná vajíčka. 

Velikonoční hnízdo z proutí – hnízdečko vyrobíte snadno a rychle z mladých větviček, nebo dokonce z kočiček. Do hnízdečka už můžete dát dřevěné dekorace dle vlastního uvážení. Například kraslice, nebo výřezy z překližky v jarním duchu.

Jarní dřevěné vázy – typicky se velikonoční vajíčka věší na stromy, případně na větvičky ve vázách. Zkuste letos minimalističtější verzi – velikonoční ozdoby z překližky.

drevena-slepicka   dreveny-zajic   vajicka-z-preklizky

Pokud hledáte další nápady na velikonoční výzdobu, tak nás neváhejte sledovat na sociálních sítích, kde pro vás máme spoustu zajímavých dekorací, postupů i technik. Jsme pro vás na Facebooku, Instagramu i Pinterestu.

IZARI: konečně masivní police za rozumnou cenu

IZARI: konečně masivní police za rozumnou cenu

nahledovy-police-izari

Ať už hledáte police do kuchyně, či dětské poličky, tak jste tu naprosto správně! Česká značka IZARI spojuje lásku k tradičnímu řemeslu a zkušenosti s dřevěným materiálem. Kromě nástěnných hodin jsme se nyní nově pustili i do pořádných dřevěných polic z masivu, které něco vydrží a hlavně skvěle vypadají.

Co tu pro vás máme

Exkluzivně jsme pro vás vyrobili poličky z dřevěného masivu, jež jsou pilotními výrobky nově vzniknuvší české značky IZARI. Dřevěná polička nejen že vyniká unikátním minimalistickým designem, ale rovněž sympatickým poměrem ceny a kvality. Nástěnné police jsou vyrobeny z dubového masivu a ošetřené kvalitním tvrdým voskovým olejem OSMO. Kovové konzole nalezneme ve dvou barevných provedeních a pyšní se industriálním designem. Vybrat si ale můžete i variantu se skrytým kováním. Nemusíte se bát na poličku vyskládat ani těžší věci jako jsou knihy, menší akvárium, květináče nebo vázy a mnohé další dekorace. Nosnost polic je až 20 kg, tudíž budou vaše poklady jak na výsluní, tak v bezpečí. Vybírat můžete hned z několika délek polic – 40 cm, 60 cm, 80 cm a 100 cm.

Ctvercovy-police-bez-konzoli   Ctvercovy-police-cerne-konzole   Ctvercovy-police-bile-konzole

Jak police připevnit na stěnu

Masivní dřevo tvoří dokonale sehranou dvojici právě s unikátním minimalistickým kováním. Kování exkluzivně nabízíme v bílém a černém provedení. Pokud kování a konzole přiznávat nechcete, můžete si vybrat i “skrytou” variantu. Umístění konzolí lze dokonce přidělat dvěma způsoby. Zakoupit tudíž můžete polic více a na každou uchytit konzole jinak. Výsledek bude velice efektní a jedinečný.

Jak IZARI police zavěsit na stěnu?

  1. Pro připevnění poličky budeme nezbytně potřebovat hmoždinky, vruty a kvalitní vrtačku. (Montážní materiál je součástí balení.)
  2. Základem je dobře si promyslet, kam chceme umístit police. Dřevěné poličky bychom měli mít pro ruce, zároveň by ale neměla prostor narušovat (například by měla být v takové výšce, abychom se do ní nebouchali apod.)
  3. Tužkou si vyznačíme místo, kde se budou nacházet vruty, rovněž si na zdi tužkou zakreslíme místo, kam umístíme kovové konzoly. Doporučujeme použít vodováhu.
  4. Vyvrtáme díry, do kterých vložíme hmoždinky a vruty, následně spolu s konzolí připevníme poličku je stěně.

Kam se dřevěné poličky hodí?

Dřevěné police z masivu se díky jednoduchému designu s přehledem hodí nejen do obývacího pokoje, ale do všech místností v bytě. Dřevěná police do koupelny hravě nahradí nevzhledné skříňky, a díky dobře ošetřenému dubovému dřevu se nemusíte dřeva v koupelně absolutně bát! Polička IZARI se krásně vyjímá i na chodbě, v kuchyni, v ložnici jako praktická polička nad postel, ale výborně ji zúročíme i v dětském pokoji. Vyzkoušejte si to sami!

Tipy, jak nastylovat polici

Mysleli jste si, že uchycením dřevěné poličky všechna práce končí? Jste na omylu. Tzv. shelf styling police a policových systémů má svá přesná pravidla. Jdeme si je přiblížit!

  1. Nespokojte se pouze s jednou velikostí poličky. Nakombinujte hned několik různých délek. Potřebujete zaplnit prázdnou a nudnou stěnu v obývacím pokoji? Dřevěné police IZARI jsou ideálním řešením.
  2. Pohrajte si s vrstvením. Doplňky by měly být poskládány ve vrstvách a to jak vertikálně, tak i horizontálně. 
  3. Vše v jednom duchu. Dekorace na poličku by měly být sladěny zejména s okolním stylem. Vybírejte doplňky, které budou ladit se zbytkem místnosti buď barvou, strukturou nebo materiálem. Květináč na polici by měl ladit s jiným květináčem v místnosti, stejně tak svíčka, váza, mísa, box, rámeček na fotky apod.
  4. Správné řazení knih a jejich styling dokáže na poličkách doslova zázraky. Zajímavé knihy dejte do popředí. Slaďte je barevně (můžete zkusit sundat přebaly, pod nimi většinou bývají neutrálnější barvy). Skládejte knihy různě – horizontálně, či vertikálně, či si klidně vystavte oblíbenou knihu obalem dopředu.
  5. Nezapomínejte na organický prvek. Doporučujeme převislé typy pokojových rostlin (břečťan, potos, zelenec, filodendron apod.) nebo vázu sušených květin, třeba velice populární pampové trávy.
  6. Kompozice trojúhelníku (tzv. pravidlo tří) patří mezi základní principy seskupování doplňků na policích. U sebe by vždy měly být nastylovány 3 doplňky tak, že jeden z nich je vyšší a ostatní dva nižší, čímž se vytváří právě iluze trojúhelníku.
  7. Nikdy nearanžujte dekorace ani knihy do jedné roviny. Dle pravidla trojúhelníku můžete vytvářet různé výšky (nižší svíčka, vyšší váza, střední hromádka knih).
  8. Police by neměla být využita od kraje po kraj, nechávejte menší prostor mezi knihami, případně skupinami doplňků. Dosáhnete tak dokonale harmonického dojmu.

drevene-police-izari

Proč dávají současní designéři přednost policovým regálům v interiéru

Ty tam jsou doby, kdy se byt zahlcoval těžkým nábytkem a velkými komodami. Dnešní designéři se zaměřují na sjednocení stylu, hřejivou atmosféru, vzdušnost a praktičnost. A přesně tyto parametry splňují policové regály.

  • Minimalistický styl ocení čisté a velmi jednoduché linie dřevěných polic. 
  • Romantickému stylu bydlení doporučujeme spárovat police s bílým kováním. 
  • Boho stylu sluší přírodní barvy, což poličky IZARI splňují. Zvláště ty se skrytými konzolami.
  • Milovníci industriálního stylu budou nadšení z jednoduchého černého kování.
  • Dřevěné police na zeď mají díky masivnímu provedení univerzálního dubu skvělý potenciál i v interiéru rustikálního stylu
  • Skandinávský a hygge styl jsou si v mnohém podobné – milují přírodní materiály, odstíny hnědé a béžové a hřejivost dřeva.

police-interier-pansky   police-interier-boho

Luxus, tradice a odolnost! To jsou synonyma pro naše dřevěné police IZARI, kde se snoubí čistý design a praktické vlastnosti masivního dubu.Produkt je samozřejmě dodáván v demontovaném stavu. Nemusíte se ale obávat, složení je velice snadné a součástí balení je i montážní materiál. Případně sledujte naše sociální sítě, kde najdete videonávod, jak dřevěnou poličku složit a pověsit. Jsme pro vás na Instagramu, Facebooku, TikToku i Pinterestu.