AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Zahradníkův kalendář, díl 2.: Výhody vyvýšených záhonů

vyvyseny-zahon

Vyvýšené záhony ze dřeva jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce mít zdravou a chutnou úrodu z vlastní zahrady. Tyto velké zahradní “květináče” jsou pohodlné na pěstování, mají vysokou vrstvu zúrodnění a omezují prorůstání plevele. Také chrání úrodu před slimáky a mazlíčky na zahradě. A navíc poslouží i coby úhledné dekorace na zahradu ze dřeva. Pojďme si spolu projít důvody, proč jsou vyvýšené záhony tak oblíbené.

Výhody dřevěných záhonů

Nejen že jsou esteticky příjemné a úhledné, jejich design je i praktický – mohou být využity i na menších zahradách nebo na balkonech. Vyvýšené dřevěné záhony přinášejí řadu výhod pro pěstitele.

  1. Pohodlné pěstování, aneb už žádné bolesti zad! Díky výšce můžete zapojit do pěstování i děti, stačí jim pořídit dětské zahradní nářadí.
  2. Vysoká zúrodněná vrstva vzniká díky vlastnímu mixu substrátu a absenci dna (to umožňuje blahodárný pohyb půdních organismů a mikroorganismů).
  3. Omezené prorůstání plevele, jako je například pýr a kopřivy, zároveň i omezený pohyb slimáků a dalších škůdců.
  4. Bohatá úroda po celý rok – rychlejší prohřátí půdy umožní brzké sázení a také brzkou sklizeň.

vyvyseny-zahon-priprava   vyvyseny-zahon-moreni

Existuje mnoho druhů vyvýšených záhonů ze dřeva, takže si můžete si vybrat přesně takový, který bude vyhovovat vašim potřebám práce na zahradě, ale poslouží i jako dřevěná dekorace na zahradu. Pokud ale rádi vyrábíme ze dřeva, můžeme si takový záhon nebo zahradní truhlíky dřevěné snadno složit sami (box na rostliny se řadí mezi jednoduché výrobky ze dřeva a vystačíme si i se zbytkovými materiály). 

Složení dřevěného záhonu je snadné – stačí vybrat vhodné místo, připravit podklad a postavit záhon podle pokynů výrobce. Vyvýšené záhony je třeba naplnit kvalitním substrátem, který poskytne rostlinám dostatek živin a umožní dobrý odtok vody.

Péče o dřevěný záhon je nenáročná, zahrnuje pravidelné zalévání a hnojení rostlin, odstraňování plevele a kontrolu škůdců. Mějte ale na paměti, že dřevěné výrobky, zvlášť pak jakékoliv dřevo v zahradě, podléhá povětrnostním podmínkám. Je proto důležité jednou za rok zkontrolovat stav dřeva a případně jej natřít ochranným nátěrem, aby vydrželo co nejdéle. 

Typy vyvýšených záhonů a na co se hodí

Vícepatrový kaskádový záhon 

Ideální pro pěstování bylinek, ke kterým doporučujeme pořídit cedulky na bylinky (ty poslouží jako jmenovky, takže pro bylinky můžete poslat i děti). Skvěle v něm prospívají i květiny a jahody. Je vyroben z borovice, která má vysokou životnost.

Klasický otevřený záhon 

K dispozici je v různých velikostech. Vhodný pro pěstování salátu a kořenové zeleniny. Lze jej dle libosti stohovat na sebe do požadované výšky.

Záhon se střechou (typu pařeniště) 

Něco mezi záhonem a dřevěným zahradním truhlíkem se stříškou. Vhodný pro pěstování paprik a dalších druhů zeleniny, které potřebují horké a slunečné prostředí. Je také ideální pro předpěstování květáku, kedluben či zelí.

      

Jak složit dřevěný záhon

Složení dřevěného záhonu je snadné a může být hotovo za pár minut

  1. Vybereme vhodné místo pro záhon, kde připravíme půdu. Odkopneme vrstvu plevele a drny trávy rýčem a následně podloží zarovnáme, aby záhon nestál nakřivo.
  2. Ještě než složíme konstrukci, tak bychom pod záhon měli umístit pletivo nebo geotextilii.
  3. Poté složíme podle pokynů výrobce samotnou dřevěnou konstrukci. Naše záhony jsou dodávány demontované, návod s obrázky najdete v balení.
  4. Aby nám záhon dobře sloužil několik let a neplesnivěl, tak ho zevnitř můžeme potáhnout ochrannou folií.
  5. Po složení již vyvýšený záhon naplníme vrstvou substrátu, který si sami připravíme. Vedle hlíny doporučujeme přidat i vrstvu koňského hnoje a kompostu pro lepší růst rostlin. (Více o tom, jak záhon naplnit, se dočtete níže.)
  6. Nakonec za pomoci zahradního náčiní do záhonu vysázíme rostliny podle našeho přání.
  7. Je důležité záhon pravidelně zalévat a hnojit, aby rostliny dobře rostly a plodily.

Čím naplnit vyvýšený záhon

Vyvýšený záhon je nejlepší naplnit vrstvou hnoje, kompostu a substrátu pro lepší růst rostlin. Je důležité, aby vrstva byla dostatečně široká a vysoká a rostliny měly dostatek prostoru pro růst a plození – na dně záhonu by měla být nejtlustší a na vrcholu nejtenčí, aby se zabránilo přehřátí půdy. 

U vyšších záhonů (nebo u více záhonů naskládaných na sobě), doporučujeme přidat úplně na dno drenážní vrstvu. Využít můžete přirozený odpad ze zahrady (větve, pořezané křoví, odřezky dřeva, listí). Na drenáž pak přijde vrstva kompostu, který bude zdrojem živin pro naše další pěstování. Dobře poslouží zahradní odpad, bioodpad nebo koňský trus. Na kompost patří poslední, tzv. výsadbová vrstva, tvořená kvalitní zeminou. Takto naplněný záhon můžete používat až 5 sezón, pak doporučujeme náplň kompletně vyměnit.

Jak pečovat o dřevěný záhon

Údržba a péče o dřevěný záhon vyžaduje pravidelné zalévání pro dostatek vody k růstu a plození. Hnojení také není radno podceňovat, aby rostliny dostaly dostatek živin pro zdravý růst. Dále je zásadní odstraňovat plevel a pravidelně mulčovat, jen tak zabráníme prosychání půdy. Nezapomínáme ochránit dřevěný záhon před škůdci, jako jsou slimáci a hraboši, a to použitím geotextilie, příp. pletiva.

vyvyseny-zahon-pletivo   vyvyseny-zahon-nater

Nejčastější chyby a jak jim předejít

  1. Mezi nejčastější chyby patří strach z promrznutí, což sice nastává snadněji, než u záhonů v zemi, ale na druhou stranu to představuje i výhodu: mrazík zabije škůdce přezimující v půdě. 
  2. Také strach z rychlejšího prohřívání je zbytečný, protože rychlejší prohřátí půdy naopak umožní jak brzké sázení, tak brzkou sklizeň.
  3. Další chybou je rytí záhonu, které není vhodné – místo toho se doporučuje přidávat vrstvy kompostu pomocí motyky
  4. Záhony se také mohou postupem času prohnout kvůli pomalu tlejícímu dřevu, což může způsobit problémy s vodou a živinami v půdě – v takovém případě je třeba mulčovat
  5. Proti hrabošům se může použít místo geotextilie vrstva pletiva – je odolnější a vydrží mnohem déle. 

Vyvýšené dřevěné záhony jsou skvělou volbou pro všechny zahradníky, kteří chtějí mít velkou úrodu bez starostí. Naše zeleninové záhony jsou vyrobeny z kvalitního dřeva, které odolávají mrazu i vlhkosti, takže slouží po mnoho let. Jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí mít na své zahradě krásnou a bohatou úrodu.