AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Se severským hygge stylem vnesete do svého domova nekončící pohodovou náladu

hygge-seversky-styl

Nechte ruch ulic a stres z práce za dveřmi a proměňte svůj domov v oázu klidu. Hygge domov je plný harmonie, štěstí a pohody. Je to útočiště, do kterého se chcete vracet. Hygge je však více než jen pouhý trend, je to způsob života, který je příslibem štěstí a pohody každý den.

Hygge pod drobnohledem

Také na vás pojem hygge vykukuje na každém rohu, ale vy nevíte, co přesně si pod ním představit? Jedná se o životní styl, ale také bytový trend, který se k nám dostal ze Skandinávie. Jedná se o zkratku slova hyggelig označující hřejivou atmosféru, útulnost a pospolitost. Kdo žije hygge, dokáže si život užívat a vychutnávat si každý okamžik. A nezáleží přitom na tom, jestli jde o velké věci nebo jen drobné detaily.

Pohoda jako celoroční fenomén

Hygge je vaším průvodcem během celého roku. Můžete jej zažít v létě při pikniku v parku s proutěným košem plným dobrot, ale také v zimě u hřejivého krbu nebo zachumlaní do deky. Hygge dokonce může být i vůně dřeva nebo vaření, pokud si jej zpříjemníte například poslechem oblíbené hudby.

hygge-styl-loznice

Jak dostat hygge do interiéru

Jestliže chcete svůj domov naplnit pohodovou atmosférou, vsaďte na výmalbu světlými barvami. Dominantní je bílá, ale nic proti ničemu není ani krémová, pastelové barvy nebo světlounce šedá.

Tyto barvy jdou ruku v ruce s přírodními materiály. Doma by se proto mělo objevit dřevo, kámen i sklo. Nepostradatelným doplňkem jsou huňaté kusové koberečky nebo kožešiny, které si své místo najdou před postelí i sedačkou.

  • Dřevo – dřevěný nábytek nesmí chybět v žádném hygge interiéru. Vytváří hřejivou atmosféru, a navíc nádherně voní. Ze dřeva může být i podlaha, případně obklad stěn.
  • Kámen – je ideální pro obložení krbu či stěny za televizí.
  • Sklo – jiskřivě čiré sklo se nejčastěji kombinuje s dalšími materiály. Najdete jej například ve formě dvířek dřevěné vitríny či v kombinaci s kovem nebo dřevem na konferenčním stolku.

Útulnou atmosféru podpoříte vhodnými doplňky. Skvělou volbou jsou ty z proutí. Proutěné výrobky mohou mít podobu úložných boxů, košíků, ale také stylových taburetů. Samozřejmě nesmějí chybět dřevěné svícny, keramické nebo skleněné vázy a jednoduché obrazy s grafikami.

Tento severský styl prahne po měkkém teplém světle. Proto by u vás doma měl být krb nebo alespoň spousta svíček různých velikostí a tvarů. Chybět nesmí ani stojací či stolní lampy a samozřejmě světelné řetězy s teplým žlutým světlem.

Ložnice ve stylu hygge

Na klidný spánek má vliv celkové pojetí ložnice. Ta by měla být zařízena tak, aby se v ní příjemně relaxovalo. K tomu je hygge jako stvořené. Důležitá je velká postel s kvalitní matrací, díky které si užijete zdravý spánek. Na posteli nesmí chybět měkoučké dekorativní polštáře a pletené přehozy. Na každé straně postele by měl být huňatý kobereček. Dřevěné či proutěné poličky můžete doplnit několika fotografiemi rodiny či jednoduchými dekoracemi.

hygge-styl-kakao

Pohodový obývací pokoj

Obývák je místem setkávání. Proto je důležité, abyste se zde příjemně cítili nejen vy, ale také vaše rodina a přátelé. Základem je prostorná a pohodlná sedačka. Příjemné posezení nabídne i polstrovaný ušák. Chybět nesmí velké množství naducaných dekorativních polštářů a hřejivé deky. Před sedačku položte koberec s vysokým vlasem nebo předložku z ovčí vlny.

Do dřevěných regálů postavte oblíbené dekorace, květiny se zelenými listy nebo fotografie svých nejbližších. V blízkosti sedačky a křesel by měly být stojací lampy. Na okenním parapetu si své místo najdou dřevěné i skleněné svícny.