AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vše, Strana 10

Jak vybrat houpačku pro děti

Jak vybrat houpačku pro děti

nahledovy-houpacka_1

Dřevěná houpačka není jen zábavou pro všechny věkové kategorie, ale i stylovým doplňkem pro vaši zahradu, terasu či ozvláštněním interiéru v boho, urban jungle, scandi nebo hygge stylu. Nicméně je při výběru houpačky třeba zvážit hned několik faktorů. Pojďme si je v dnešním článku přiblížit. S našimi radami bude výběr snadný a příjemný!

Jak vybrat houpačku

Pokud vybíráme tu nejlepší dětskou houpačku, tak důkladně zvážíme následující body:

Účel

V první řadě si musíme ujasnit, jak chceme houpačku užívat. Bude sloužit jako zábava pro děti, nebo se bude jednat o relaxační záležitost pro dospělé? Bude umístěna na zahradě, v interiéru, případně na balkoně či zahradní terase? 

Materiál

Vyberte si takový materiál, který nejlépe splňuje účel, s kterým jste ke koupi přistupovali a zároveň se hodí do vámi vybraného prostoru. Tradičně se houpačky vyrábí z plastu, dřeva, provazů (například brazilská houpací křesla) i bavlny (klasické hamaky). Osobně můžeme doporučit dřevěné houpačky pro děti - hodí se totiž na zahradu, interiéru, na terasu i balkon.

Bezpečnost

Měla by nás rovněž zajímat bezpečnost - tudíž celková pevnost, nosnost a stabilita. Všechny tyto faktory rozhodně splňují dřevěné houpačky. Mohla by se nabízet i otázka, zda není bezpečnější kovová houpačka. Zde bychom rádi upozornili na to, že kov často klouže, v zimě bude kov studený a nepříjemný. V létě se naopak o horkou houpačku můžete snadno spálit! V rámci bezpečnosti rovněž dbejte na pořádné upevnění a zavěšení houpačky

Velikost

Správnou velikost vám může určit například to, kolik lidí předpokládáte, že bude houpačku užívat naráz. Pokud jste rodiči více dětí, tak je vám jasné, že koupě jedné houpačky bude doprovázena křikem a hádkami. Proto zvážíme nákup dvou a více houpaček, či se zaměřme na již zmíněnou velikost.

Komfort

Hlavním účelem houpačky bude relaxace? Neopomíjejme proto dostatečné pohodlí. Zvolíme například polstrování na jednoduché sedadlo ze dřeva. Nebo se chcete pohodlně uvelebit v měkoučkém houpacím křesle, či síti upevněnou pod korunami stromů?

Cenový rozpočet

Houpačky jsou k dispozici v širokém cenovém rozpětí. Záleží tedy jen na nás, k jakému účelu bude sloužit a kolik peněz do ní chceme investovat.

drevena-houpacka

Jak zavěsit dětskou dřevěnou houpačku

  1. Pomocí trámového uzlu - použijeme již provazy, které máme k houpačce a pevným trámovým uzlem houpačku připevníme k stromu, případně pevnému rámu. 
  2. Použijeme dřevěné stojany na houpačky. Kromě snadného upevnění je kombinace stojanu s houpačkou ze dřeva atraktivní zahradní dekorací.
  3. Pokud chceme dřevěnou houpačku pro děti zavěsit na velký a vysoký strom, tak doporučujeme pořídit sadu upevňovacích lan, kterou zakoupíte ve větších hobby marketech, případně specializovaných e-shopech. Cena tohoto setu se pohybuje kolem 300 Kč.
  4. Máme-li vhodný objekt k zavěšení, tak kroužky klasické houpačky připevníme k plechové objímce, kterou uchytíme na požadovanou větev. Objímku lze zakoupit v železářství. 

Typy dětských dřevěných houpaček

  • Pro ty nejmenší děti existuje i houpačka pro miminka. Máme na mysli tradiční hamaky, které jsou známy již od 15. století. Zmínky o prvních hamakách pocházejí od původního amerického obyvatelstva, kdy sloužily jako postele v parných dnech. Momentálně jsou hamaky využívány zejména jako postýlky, či kolébky pro miminka. 
  • Ke kvalitnímu zahradnímu nábytku a posezení na terase doporučujeme zvážit koupi dřevěné zahradní houpačky. Ručíme za to, že se stane nejoblíbenějším kusem nábytku na zahradě!
  • V rámci houpaček vhodných na zahradu nesmíme opomíjet ani atraktivitu klasických houpacích sítí, které jsou i vítaným zdrojem relaxace a zábavy pro děti. Pokud si nevíte rady se zavěšením, přečtěte si náš návod, jak připevnit houpací síť.
  • Pyšní se vaše zahrada dřevěným hřištěm pro děti? Pak vám jako doplněk k dětskému hřišti či domečku pro děti rozhodně nesmí chybět houpací kruh. Jako máma dvou dětí můžu jen potvrdit, že je tato houpačka rozhodně nejoblíbenější. 
  • Klasické jednoduché dřevěné houpačky jsou snadné na údržbu a zavěsit je můžete téměř kamkoliv. Na ČistéDřevo.cz nabízíme hned několi typů a velikostí. Součástí houpačky pro nejmenší je opěradlo, ohrádka a pás mezi nohy, abyste si byli jistí, že vám dítě nevypadne.
  • Nedisponujete zahradou? Není problém - v současnosti existuje spousta možností. Za zmínku stojí například dětská houpačka do bytu, závěsná křesla i sítě v boho stylu, která výrazně ozvláštní jakoukoliv místnost. Houpačka do interiéru poslouží k relaxaci, spánku, ale v případě vhodné volby se může stát i netradiční kolébkou pro vaše miminko. 

Výběr houpačky není nijak náročný proces a navíc se může jednat o poměrně zábavnou záležitost. Stačí si vybrat kritéria a následně postupovat podle návodu. Na našem blogu najdete mnohem více nápadů, návodů a tipů do zahrady, domácnosti i pro volné chvíle. Jsme pro vás rovněž na sociálních sítích - Facebooku, Pinterestu, TikToku a Instagramu.

Jak připevnit houpací síť

Jak připevnit houpací síť

nahledovy-houpaci-sit

Houpací síť je skvělým způsobem, jak si užít relaxaci na zahradě, balkoně, terase, či dokonce v interiéru. Pokud ale tápete, zda vám půjde síť dobře uchytit, přinášíme vám návod na snadné připevnění houpací sítě a rady, bez kterých se při zavěšování sítě, či závěsného houpacího křesla, neobejdete. 

Zasloužená relaxace pod korunami stromů

Houpací síť, či závěsné křeslo oceníte zejména v parném létě k zaslouženému odpočinku. Jemné kolébání rovněž navozuje studií potvrzený hluboký spánek. Už při 20 minutovém šlofíku dostatečně zregenerujete své tělo (více o spánku si můžete přečíst v knize Proč spíme, kterou tímto vřele doporučujeme). Nejen, že si v síti důkladně odpočinete, ale lépe se v ní soustředí a rovněž se v síti při balancování zapojují i vnitřní orgány. O pasivním odpočinku tedy rozhodně mluvit nemůžeme

Jak připevnit houpací síť

  1. Nejklasičtější variantou je připevnění mezi dvěma stromy. Stromy musí být ale dostatečně silné a zejména s vhodnou vzdáleností od sebe. Minimálně se jedná o 3 m.
  2. Ke stromu je připevníme pomocí dvou dostatečně dlouhých provazů vhodným uzlem. Nejpevnější typy uzlů vhodné k zavěšení houpací sítě naleznete níže.
  3. Pokud jsou stromy od sebe vzdálené příliš, musíme provaz prodloužit a zavěsit výše, aby vzniklo dostatečné “prověšení”. Velice často se setkáváme s tím, že síť je zbytečně napnutá právě z toho důvodu, že jsou opěrné body od sebe příliš vzdáleny.
  4. Závěsný systém v balení jednotlivých sítí a houpacích křesel mnohdy nepočítá s velkými vzdálenostmi záchytných bodů od sebe. Pokud tedy není délka dostatečná, můžeme si vypomoci dalším provazem - doporučují se například horolezecká dynamická lana. K stávajícímu provazu nejlépe připevníme uzlem zvaným popruh.
  5. Výška zavěšení se odvíjí od závěsných bodů. Od země by měla mít polovinu délky, než je vzdálenost mezi oběma body. Pokud je tedy vzdálenost mezi opěrnými body 5 m, tak by výška zavěšení měla být zhruba 2,5 m
  6. Pro lepší pohodlí se doporučuje zavěšovat v mírném sklonu (aby případně hlava byla výše než zbytek těla). Docílíte toho tak, že na jedné straně provaz pověsíte o něco výše (stačí se držet řádu pouze několika málo cm).

Dřevěný stojan na houpací síť

Pokud na vaší zahradě chybí dostatečně vzrostlé stromy, pak nejjednodušším východiskem je pořídit si dřevěný stojan na houpačku i síť. Houpací stojan se skládá z dřevěných tyčí, které tvoří silnou a pevnou konstrukci. Kombinace sítě s dřevěným materiálem stojanu zároveň vytváří příjemnou zahradní dekoraci.

Zavěšení na skoby

Spousta zahrad již v dnešní době disponuje pergolou, případně přidruženou terasou. Tam samozřejmě nechybí pevné dřevěné sloupy, či trámy, na které lze připevnit skoby, či háčky. Následně postupujeme stejně jako při zavěšování mezi dva stromy. I v tomto případě nesmí být vzdálenost jednoho konce od druhého menší než 3 m. 

Houpačka do interiéru

Není neobvyklé si dřevěné houpací křeslo pořizovat i do interiéru, kde bude i zajímavou dekorací. Vyzkoušejte!

houpaci-kreslo

Typy uzlů vhodné k zavěšení houpací sítě

Uzel “osmička”

Uzel osmička (také známý jako uzel na klíč) je jeden z nejčastěji používaných uzlů pro zavěšení houpací sítě. Jedná se o jednoduchý a zároveň pevný uzel. Pro vytvoření uzlu osmička se provleče lano nebo řetěz přes oko na konci houpací sítě a poté se zaváže uzel.

Rybářský uzel

Tento uzel se obvykle používá pro spojování dvou kusů lana nebo řetězu, ale může být také použit k zavěšení houpací sítě. Pro vytvoření uzlu se provleče lano nebo řetěz přes oko na konci houpací sítě a poté se provedou křížové zákruty přes sebe, následované jedním zákrutem pod prvním.

Uzel s klapkou

Pro vytvoření uzlu s klapkou se provleče lano nebo řetěz přes oko na konci houpací sítě a poté se provleče zpět přes sebe, aby se vytvořila smyčka. Poté se provleče zpět přes smyčku a pod první vrstvu lana nebo řetězu. Tento postup se opakuje ještě jednou, aby se vytvořila klapka, která zajistí, že uzel zůstane pevný a bezpečný.

Uzel zvaný “popruh”

Tento uzel je velmi pevný a bezpečný a obvykle se používá pro spojování dvou kusů lana nebo řetězu.

uzel

Alternativy ke klasické houpací síti

  • Dřevěná zahradní houpačka 

Součástí zahradního nábytku je často dřevěná houpačka. Ta může v mnoha ohledech zastoupit houpací síť, na kterou třeba nemáte prostor, či jí příliš neholdujete. 

  • Hamaka, neboli houpačka pro miminka

Hamaky patří do skupiny houpacích sítí, případně houpacích křesel, které díky své vzdušnosti zvládají i velká horka v subtropických a tropických oblastech. Jejich historie spadá někdy do 15. století, kdy byli původními americkými obyvateli používány místo postelí. V současnosti získávají svou popularitu zejména u rodičů malých dětí. Moderní hamaky se často používají jako kolébky pro miminka. 

  • Závěsné houpací křeslo (proutěné, nebo ratanové)

Někdy se mu také říká závěsné brazilské křeslo a vyniká svým boho vzhledem. Je tedy oblíbeným kouskem nejen do zahrad, teras a pergol, ale stále častěji se stává i nezbytnou součástí interiérů.

  • Houpací stan

Houpací stan, nebo dětské hnízdečko je ideální pro rodiny s dětmi. Řádí na vaší zahradě banda raubířů? Dopřejte jim jejich tajnou skrýš, kde se všichni v pohodě vlezou.

  • Závěsné proutěné křeslo s již zabudovaným stojanem

V současnosti se na trhu stále častěji objevují závěsná proutěná křesla s již zabudovaným stojanem. Vynikají vzhledem, ale i jednoduchostí při sestavování. Hodí se zejména na rovná místa na částečně zakrytých terasách, případně pergolách, kde se stávají plnohodnotnou součástí zahradního posezení.


Pro další tipy na zahradní doplňky, vychytávky do domácnosti a dekorace navštivte náš Pinterest. Jsme pro vás ale i na Instagramu, Facebooku i Tik Toku.

5 snadných kroků k výrobě jedlého dárku pro maminku

5 snadných kroků k výrobě jedlého dárku pro maminku

nahledovy-darek-pro-maminku-diyVe chvíli, kdy se blíží Den matek, začíná spousta lidí hledat originální dárky, které by maminku potěšili. Vy hledat nemusíte! Máme pro vás řešení - vyrobte mamince dárek svépomocí. Zabere vám to jen pár minut. V článku vás čekají i další tipy na DIY originální dárky (nejen pro maminky). Směle do toho!

Den matek

V nejrůznějších obměnách se Den matek slaví napříč mnoha zeměmi a to druhou neděli v květnu. Tento den je převážně určen k oslavě matek, ale i mateřství. Oslava probíhá v rodinném duchu a zahrnuje předávání zajímavých dárků, květin a společné aktivity.

Stále větší popularitu získávají ručně vyráběné osobní dárky. Kromě toho, že jsou tyto drobnosti unikátní, tak mají i kreativní zápal a prospívají vaší peněžence.

Jedlý dárek hotový doslova za pár minut!

Máme pro vás jednoduché tvoření, které vás bude bavit a vyrobíte krásné dárky ke Dni matek, které zaručeně každý ocení! Máme osobně vyzkoušeno.

Co budeme potřebovat

  • Dóza s dřevěným víkem
  • Sušené ovoce, ořechy, cereálie
  • Výřezy z překližky (můžete použít jako velmi levné a efektní jmenovky na dárky)

doza-s-vikem   doza   doza-pro-maminku

Postup

  1. Vybereme si vhodnou dózu. Nejlépe vyšší, ve které jednotlivé cereálie, ořechy a další pochutiny ve vrstvách krásně vyniknou. Vybírejte proto nejlépe pamlsky v kontrastních barvách.
  2. Námi zakoupené pochutiny nyní sypeme do sklenice. Vždy nasypeme například 3 cm jednoho typu, následně dalšího a takhle pokračujeme, dokud nebude sklenice plná.
  3. Záleží jen na vašich preferencích, co dobrého do sklenice nasypete. Vaše dobroty by měly mít alespoň přibližně stejnou velikost, aby menší kousky nepropadaly. 
  4. Klidně můžete zvolit pouze dvoubarevnou kombinaci, zůstat pouze u jednotlivých typů ořechů, nebo se zaměřit na čokoládové pralinky. 
  5. Kolem sklenice uvážeme dekorační stužku, případně výtvor ozdobíme překližkovými výřezy, na které napíšeme věnování, či vzkaz.

Tipy, čím naplnit dózu

Kombinace sušených plodů

Zvolte oblíbené kombinace. Můžete se orientovat jen na sušené ovoce, případně kombinovat s ořechy (lískové, para ořechy, pekanové, vlašské). Pro gurmána doporučujeme například kombinaci sušeného ovoce a ořechu obalených v jogurtu, čokoládě, skořici aj.

Pralinky

Kombinace kvalitních barevných pralinek zaručeně potěší všechny milovníky dobré čokolády. Opět vybíráme čokoládové pralinky v kontrastních barvách (například s polevou z hořké, mléčné, případně bílé čokolády, ři posypané malinovým práškem). 

Snídaňový set

Suroviny na přípravu snídaně mohou obsahovat ovesné vločky, čokoládové lupínky, sušené ovoce, či semínka. 

Suroviny na muffiny (případně jiný oblíbený sladký dezert)

Skvělý nápad, který dobře vypadá a zároveň se z něj dají upéct výborné muffiny. Podobným způsobem se chystají například i suroviny na výrobu brownies, či čokoládových sušenek. Do dózy vlastně vložíme přesně odměřené suroviny - mouku, cukr, kakao, případně čokoládové vločky) a máme hotovo.

“Instantní polévka” miso

Skvělou alternativou k “sladkým jedlým sklenicím” jsou i slané varianty. Můžete do sklenice naskládat například sušenou zeleninu a bylinky, rýžové nudle, oblíbené koření. Nebojte se trochu experimentovat, přidejte do sklenice kari pastu, či uzenou papriku.

Oblíbené sladkosti

Vytvořte oblíbenou variantu se sladkostmi, které má obdarovaná osoba ráda. Opět se věnujte seskládání kontrastních barev vedle sebe. Můžete klidně zvolit i hravé a veselé barvy sestavené například z lentilek, gumových bonbonů, či lékořicových pendreků. Úspěch zaručen!

Chilli fazole

Mezi oblíbené slané varianty patří i suroviny na přípravu chilli fazolí. Vyzkoušet můžete i pikantní rýžovou pánev. Do sklenice naskládáte nejrůznější druhy fazolí, sušené bylinky, koření, sušené chilli papričky a případně i další dochucovadla (v případě španělské pánve i rýži).

Další nápady na dárek pro maminku DIY

  1. Vyzkoušejte stejně jako my výrobu vlastní koupelové soli. Nejen, že si sami vyberete oblíbenou vůni a barvu, ale tento skvělý nápad značně šetří vaši peněženku. Sůl můžete následně zabalit do dřevěné dózy, nebo se inspirujte našim nápadem - koupelovou sůl jsme zabalili do kořenek.
  2. Svíčky a svícny patří dlouhodobě k oblíbeným dárkům pro maminky, babičky a další ženy ve vašem životě. Například svíčka s dřevěným knotem v kokosové misce rozhodně stojí za snahu. Dřevěný knot příjemně praská a navozuje útulnou atmosféru a miska z kokosu se skvěle hodí k dekorování domova.
  3. Dárek s věnováním má vždy úspěch. Naším vřelým doporučením je například dřevěný blok s vlastním textem, který je díky zvolenému materiálu odolný, pevný a nesmíme opomenout ani jeho estetickou funkci.
  4. Jednoduchá, tradiční a hlavně srdečná  - to je ručně natrhaná kytice. Popusťte uzdu fantazii a kreativním myšlenkám. Vymyslete si svou vlastní kombinaci, v kytici nemusí být jen kopretiny, či jiné kvetoucí odrůdy. Odtrhněte větvičku kvetoucího stromu, šeříku, kapradí či kouhoutku lučního. Je vám to stále málo? Naše dřevěné vázy na čerstvě utržené kvítí jsou třešničkou na dortu, kterou tak úpěnlivě hledáte.
  5. Máte tvořivého ducha? Pak vám jistě není cizí metoda decoupage. Ubrouskovou techniku můžete použít na dřevěnou bedýnku, vařečku, překližkové výřezy i dřevěnou krabičku.

kokosova-miska   koupelova-sul   bloky-drevo
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dárek ze dřeva, tak věřte, že mamince nejvíce udělá radost čas strávený s vámi. Osobně vyrobeným dárkem dáte jen najevo, že má pro vás tento den hodnotu a význam. Pro další tipy na dárky, ale i nejrůznější nápady na tvoření, nás sledujete na Pinterestu.

Ideální dárek? Vyrobený s láskou a na míru!

Ideální dárek? Vyrobený s láskou a na míru!

nahledovy-svatebni-fotoalba

Hledání perfektního dárku pro své blízké může být občas náročné, obzvlášť pokud chcete, aby byl jedinečný. Pokud se občas cítíte ztraceni při hledání dárku pro maminku, babičku, či kamarády, tak vřele doporučujeme dáreček na míru. Tyto originální dárky splňují všechny požadavky, které od dárku vyžadujete a dokonale uspokojují vkus, či zájem obdarovaného člověka. Máme pro vás skvělé tipy, proto nepřestávejte číst!

Znáte gravírování do dřeva?

Gravírování, neboli vypalování do dřeva, je proces, při kterém se pomocí laseru, frézy, ruční vypalovačky do dřeva, či jiných nástrojů vytváří hloubkové zářezy na povrchu dřeva. Ten následně vytváří obrazce, text nebo jiný vámi vybraný design. Proces gravírování dřeva se v současnosti používá k vytváření uměleckých děl, dřevěných dekorací, nebo právě originálních dárků a praktickému označování dřevěných výrobků.

Tip na univerzální dárek pro každého

Víte, jaký dárek je nejoblíbenější? Ten, který vytvoříte sami a zabalíte do nápaditého obalu. K ozvláštnění dřevěné krabičky či bedýnky můžete použít například stále populárnější gravírování fotografií, věnování či jméno dotyčného, záleží jen na vás. Nabízíme rozmanité tvary a velikosti dřevěných bedýnek, které můžete použít na cokoliv, co vás napadne. Nevíte si rady? Nabízíme tipy, co do bedýnky pořídit.

Co zabalit do personalizované dárkové dřevěné krabičky?

  • Vzpomínkové fotografie. Můžete pohledat i starší poklady a seřadit fotografie od nejstarší po nejnovější.
  • Máte ve svém okolí milovníka sladkostí? Dřevěná bedýnka naplněná po okraj oblíbenými sladkostmi vždy potěší. A obdarovaný si ji pak může doplňovat dle libosti sám.
  • Nepodceňujte zájmy - potěší i bedýnka s kreslícími potřebami, knihami, vlnami a bavlnkami k pletení a háčkování.
  • Zdravé mlsání - žije oslavenec zdravým životním stylem? Pak ho jistě nejvíce potěší speciální pokrmy, ovoce a zelenina, jež tvoří základ jeho jídelníčku i životního stylu.
  • Luxusní kosmetika si zaslouží i neméně luxusní obal, kterým dřevo rozhodně je! Vyzkoušejte.

Doporučujeme zvážit dekorační prvky, jako jsou květiny, mašle, překližkové výřezy, jmenovky na dárky a mnohé jiné dekorace. Dají obdarovanému najevo, že jste si dali na dárku skutečně záležet.

prsuterie-drevena-krabicka

Udělejte radost dětem!

Mají vaše děti vše po čem touží a vy už nechcete mít dětský pokoj zahlcený dalšími hračkami? A víte, co děti naprosto milují? Může se to zdát k nevíře, ale děti mají rády, když je jejich pokojíček útulný a cítí se v něm bezpečně. S našimi dřevěnými výrobky, nástěnnými dekoracemi a výrobky na míru jim to můžete snadno dopřát. Nabízíme například personalizované výřezy vhodné k zavěšení na stěnu (například nad dětskou postýlku, či jiný dětský nábytek), ale i nejrůznější doplňky, které se báječně hodí k ozvláštnění jakéhokoliv dřevěného dětského nábytku.

dekorace-deti

Kreativní kuchařka ocení vlastní receptář

Máte v rodině milovnici dobrého vaření? Pak doporučujeme dřevěný blok, nebo receptář s vlastním textem na míru. Dřevěný blok je odolný, pevný a díky osobnímu vzkazu se stává ideálním dárkem.

Inspirace na texty pro personalizovaný dřevěný blok s recepty:

  • Co dnes máma/babička uvaří?
  • Vydej se s mým receptářem kolem světa!
  • Maminčin receptář.
  • Receptář naší babičky.
  • Tradiční recepty Novákovic rodiny.
  • Klárčiny recepty.

receptar

Co zaručeně potěší novopečené rodiče i prarodiče?

Z vlastní zkušenosti i ze zkušeností našich zákazníků víme, že pokud obdarováváte budoucího rodiče, či prarodiče, tak nic neudělá větší radost, než dřevěný fotorámeček s porodními údaji dítěte, případně stojánek na fotku z ultrazvuku (ideální pro oznámení těhotenství tatínkovi), ale i fotorámeček se jménem a datem narození dítěte.

Výhody fotorámečku s údaji o miminku: 

  • Dřevěná dekorace: fotorámeček se bude skvěle vyjímat na komodě i stěně.
  • Praktičnost: budete mít vždy veškeré údaje o miminku po ruce a nebudete muset listovat papíry z porodnice.
  • Vzpomínka: uchováte si krásnou památku na narození miminka a budete ji mít stále na očích.
  • Dárek: tento fotorámeček rozhodně považujeme za nejlepší dárek pro všechny babičky. Souhlasíte?

To jsou přesně ty důvody, které dělají z výše zmíněných dřevěných výrobků ty úplně nejoblíbenější na našem e-shopu. Proto pro vás máme nachystaných hned několik variant!

oznameni-tehotenstvi

Hledáte ideální dárek pro nadšeného sportovce? Máme řešení!

Každý sportovec ocení dárek, který pomůže zlepšit jeho sportovní výkon. Pokud se ale v daném sportu příliš nevyznáte, tak je pro vás výběr dárku značně ztížen. Stejně dobře ale poslouží dárek, který bude uchovávat všechny sportovní úspěchy na jednom místě a zároveň bude stylovou nástěnnou dekorací. O čem to tady mluvíme? O dřevěném věšáku na medaile s vlastním motivem!

Jaké věšáky jsme už pro naše zákazníky vyrobili?

  • Dřevěný věšák na medaile - fotbal
  • Dřevěný věšák na medaile - judo
  • Dřevěný věšák na medaile - tanec
  • Dřevěný věšák na medaile - běh
  • Dřevěný věšák na medaile - golf

lucie-vesak-na-medaile

Kde všude se dá využít laserové gravírování?

  • Dřevěné prkénko, servírovací stolek, či dřevěné korýtko ocení milovník dobrého jídla, nadšený kuchař i grilmistr.
  • Roztomilou drobností bude jistě vařečka s osobním vzkazem.
  • Naše výřezy z překližky jsou skvělým dárkem pro každého milovníka dřevěných dekorací i tvořivého jedince, který stále shání nejrůznější dřevěné polotovary pro svou tvorbu. S osobním textem bude originální dárek dokonalý. 
  • Nadšení zahradníci ocení například zápichy na bylinky, nebo na zeleninovou zahrádku.
  • Máte v rodině nadšeného pejskaře, či milovníka koček? Nabízíme stylové dřevěné pelíšky, na které můžete nechat pomocí laserového vypalování do dřeva vygravírovat jakýkoliv text, či jinou grafiku (např. psí, nebo kočičí pacičky, smajlíky, lístky, květiny apod.).

prkenko-pro-rybare   jmenovky-na-bylinky

Svatba

Chcete vyzdvihnout a oslavovat specifické události jako je například svatba? Personalizované dárky pro novomanželé mají zaručený úspěch. 

Dárky pro obchodní partnery

Hledáte drobnosti a pozornosti pro své obchodní partnery? I pro vás máme řešení. Stačí si vybrat dřevěný výrobek a text, případně logo a zbytek je už na nás.

rybizak-drevena-krabicka   svatebni-oznameni


Jste již rozhodnutí pro personalizovaný dárek, který ukáže, že jste si na výběru dali opravdu záležet? Pak není nic jednoduššího, než oslovit naše specialisty na gravírování do dřeva a nechat se unášet na vlně fantazie a kreativních nápadů. Provedení již můžete nechat na nás!

 

 

 

Texty na svatební pozvánky

Texty na svatební pozvánky

nahledovy-svatebni-oznameni

Chystáte svatbu snů? Nedílnou součástí svatebních příprav jsou i svatební pozvánky, které bývají již první vlaštovkou, jak vaše svatba bude vypadat, a v jakém bude duchu. Jsou pro vás texty na svatební pozvánky tak trochu oříšek? V dnešním článku se dozvíte základní údaje - co nesmí na pozvánce chybět, kdy oznámení předat hostům a zejména přinášíme tipy na texty na svatební pozvánku. Třeba vás nějaký ze zmíněných zaujme.

Obsah: 

Co na svatební oznámení patří

Pozvánka na svatbu - co na ní má být a kdy ji odesílat.

  • Jména snoubenců (píší se bez titulů, protože se jedná o soukromou událost).
  • Datum svatby - to rozhodně zvýrazněte, můžete zdůraznit i konkrétní den, aby se náhodou někdo nespletl.
  • Hodina a místo konání svatebního obřadu nesmí chybět. Uveďte vždy přesnou adresu a nezapomeňte případně na dostatečné upřesnění místa.
  • Pokud s daným člověkem počítáte i na hostinu, tak se hodí ke svatebnímu oznámení přidat ještě lísteček s pozvánkou na svatební hostinu.
  • Svatební pozvánku odesíláme přibližně 8 - 10 týdnů před samotnou svatbou

svatebni-oznameni-sliwkovi

Jak na nejoriginálnější svatební oznámení - správný design

Oznámení by mělo přesně vystihovat, o jakou svatbu se jedná. Dejte si proto na designu záležet, aby každý svatební host věděl, jak bude svatba laděná. Zároveň to ale nepřehánějte s ozdobami, fontem ani divokými barvami. Důležitý je text, který by měl vyznívat jasně a hlavně srozumitelně. Pokud chcete pozvánku ozvláštnit, doporučujeme zvolit tradiční materiál - dřevo. Svatební pozvánka se tak stane i hezkou památkou.

Svatební citáty a motta na svatební oznámení

Vtipné svatební oznámení

Sladké verše nejsou nic pro vás a ani jednoho z vás nevystihují? Pak můžete sáhnout po vtipných textech. Někdo se případně nebojí vložit vtipnou historku vzájemného seznámení.

  • Na společnou divokou jízdu vyrazíme (den a místo).
  • Dostali jsme chuť na svatební dort a koláčky, tak se bereme. Přijďte ochutnat v (datum) a (místo).
  • Honil nás rozum, ale my byli rychlejší.
  • Oznamujeme, že (datum) nastupujeme dobrovolně k odnětí svobody.

Romantická pozvánka

Tradiční zamilované texty a citáty patří mezi evergreen svatebních pozvánek a oznámení. Rozhodně nic nezkazíte trochou romantiky.

  • Spojíme své životní cesty v cestu společnou (datum).
  • Beru si Tě takového, jaký jsi a takovou, jaká jsi. Beru si Tě s Tvými požadavky, s Tvými chybami a s Tvým životním zákonem. Jsi to, co jsi. A tak Tě miluji.
  • (Jméno nevěsty) a (jméno ženicha) oznamují, že nechtějí žít bez sebe, proto se z nich stanou manželé. (Datum) a (místo).
  • Nikdy není pozdě na to být tím, kým chceš být a dělat to, co tě baví, s tím, kdo tě baví.

Veselé oznámení

Pokud jste již dlouho spolu, případně máte i společné děti, není od věci svatební oznámení ladit v tomto duchu. Můžete k jednoduchému textu připojit kresbičku od dětí, či jakkoliv zdůraznit či přiznat váš společný koníček, či zájem. Jste milovníci hor, nadšení pejskaři, či vodáci? Proč svatbu včetně oznámení nesladit v tomto duchu?

  • Odhodláni ke všemu, řeknou pravděpodobně ano.
  • (Datum) a (místo) - doražte. Pokud si to rozmyslíme, tak se alespoň pobavíme a popijeme.
  • Já, Janička, oznamuji, že rodiče se budou konečně brát.
  • Sice nemusíme, ale chceme! Vezmeme se (datum) a (místo).

Rodinné motto

Máte nějaké rodinné nebo i partnerské motto? Pak není od věci ho všem připomenout. Dojme i zapřisáhlé “neromantiky”.

  • Spolu budeme tvořit rodinu.
  • Milovat a být milován je největším štěstím na zemi (George Sand).
  • Co tě, nezabije, to tě posílí.
  • Láska je kořen, rodina je strom, a štěstí jsou plody, které společně sklízíme.
  • Nauč se žít přítomným okamžikem.

Svatební oznámení po svatbě

Dnes je naprosto běžné volit komornější typ svatby. Pokud tedy na svatbě nebudete mít širší okruh známých, případně rodiny, tak je obvyklé poslat oznámení o již proběhlé svatbě. Na oznámení by neměly chybět jména snoubenců a datum i místo již proběhlé svatby. Hodí se připojit poznámku, že se jednalo o soukromou svatbu. Případně “soukromá svatba” dát jako nadpis celého svatebního oznámení.

Tipy na texty na svatební oznámení po svatbě:

  • Víme, že jsme si souzeni, proto budeme mít jen jedno příjmení (příjmení). Od (datum) v (místo).
  • S radostí oznamujeme, že jsme se (datum) v (místo) vzali.
  • Ač zní to možná praštěně, stali se z nás manželé (společné příjmení)
  • S radostí oznamujeme, že jsme byli oddáni
  • Spousta budoucích novomanželů si ale dnes přeje vyrobit originální přání, které by je dokonale vystihovalo. Není tedy nijak neobvyklé, že si svatební pozvánky vytváří snoubenci sami. Pokud hledáte inspiraci, či tipy, jak vyrobit svatební oznámení, tak sledujte Pinterest, který nabízí velké množství nejen svatební inspirace.

svatebni-prani-upravene

Chystáte se na svatbu a nevíte si rady s texty na svatební přání? I pro svatební hosty máme báječné řešení - kde jinde než na našem blogu!

Pohádkové čarodějnické tvoření s dětmi

Pohádkové čarodějnické tvoření s dětmi

nahledovy-harry-potter-diy

Blíží se Filipojakubská, nebo také Valpuržina noc - u nás známá spíše pod názvem “pálení čarodějnic”. Pravidelně nastává 30. dubna a dnes se jedná spíše o zábavu spojenou s opékáním špekáčků a přátelským posezením. Pojďme si ale dnes ukázat, že tradice lze uctít i netradičně. Třeba kreativním tvořením s dětmi, kdy si vyrobíte dřevěné hračky, které si děti okamžitě zamilují.

Tradice netradičně

Pálení čarodějnic je velice starobylým a údajně původně gaelským svátkem. Slaví se již několik desetiletí a původ je samozřejmě pohanský - lidé očišťovali pomocí ohně zemi a své okolí od nečistých, zlých a negativních vlivů. Mladí lidé se scházeli na kopcích, kde se zapalovali velké vatry a kolem ohně se následně tančilo, bavilo a přeskakovaly se žhavé uhlíky, či dokonce oheň sám. Dnes má “pálení čarodějnic” ryze zábavný charakter, který pořádají samotné obce, kulturní spolky, či jednotlivci. Je spojen se zábavou, dobrým jídlem i aktivitami pro děti.

Valpuržinu noc ale nemusíte trávit jen venku u velké vatry, zkuste letos něco jiného. Nejrůznější lidové obyčeje si můžete přizpůsobit sobě, potřebám vaší rodiny a zejména vašim společným rituálům. Hlavní podstata je stejná - strávit příjemný čas se svými nejbližšími.

Jak na čarodějnické tvoření ve stylu Harryho Pottera

Je důležité, aby si děti vytvářely rituály se svými rodiči a budovali vzájemný vztah. Právě k tomu báječně poslouží ctění tradic. Pokud chcete vyzkoušet něco kreativního, tak čtěte dále!

Co budeme potřebovat

  • dřevěné figurky
  • akrylové barvy na dřevo
  • výřezy z překližky v kulatém tvaru
  • vypalovačka do dřeva

harry-potter-diy   figurka-harry-potter   nastupiste-harry-potter

Postup

  1. Vybereme si vhodné dřevěné figurky, ze kterých vytvoříme čaroděje a kouzelníky inspirované knižní a filmovou sérií o světě Harryho Pottera.
  2. Na dřevěné výrobky lze skvěle malovat například pomocí akrylových barev, či fixů. Navíc je malování na dřevo skvělou relaxační činností a děti ji doslova milují.
  3. Na výřezy z překližky v kulatém tvaru vypálíme pomocí pájky nápis “Nástupiště 9 a ¾”. My si trochu pomohli a naši specialisté na laserové vypalování nám nápis na dřevěné výřezy pomohli vypálit.
  4. Pokud jste kreativní duše a perfekcionisté, můžete postavičkám připevnit pláště, ušít, či uháčkovat čarodějnické klobouky. Všechny nápady jsou vřele vítány!

Na e-shopu navíc nabízíme i množství překližkových výřezů a výrobků ze dřeva, které můžete využít k dalšímu dekorování interiéru i exteriéru. Zkuste třeba proutěný věnec na dveře, ozdobte si police, či se vrhněte na dekorování dřevěných truhlíků a květináčů.

Tipy na filmy ze světa kouzel

Chcete se letos naladit na pořádnou čarodějnickou vlnu? Máme pro vás tipy na filmy s tématem čarodějnictví, kouzelnictví a fantasy. Noc plnou magie můžete přece prožít i ve vašem obýváku

  • Sága o Harrym Potterovi je dnes již evergreen. Viděli jste všechny díly?
  • Chcete radši českou tvorbu? Potěší vás Dívka na koštěti aneb Saxana!
  • Škola dobra a zla patří mezi novější seriály, bude se líbit hlavně děvčatům.
  • Zaklínač už představuje trochu drsnější podívanou pro 18+ let!
  • Jestli toužíte po pořádné dávce nostalgie, pusťte si Malou čarodějnici. Ideální seriál na koukání s menšími dětmi.
  • Dávno před Harrym Potterem tady byla Mildred Virválová ze seriálu Čarodějnice školou povinné. Taky jste se báli slečny Metlové?
  • Pro teen publikum vznikl příběh o třech legendárních sestrách: Čarodějky. Znělku kultovního seriálu jen tak nevyženete z hlavy!
  • Příběh malé Dorotky z filmu Čaroděj ze země Oz má hned několik zpracování. 
  • V našem seznamu rozhodně nesmí chybět ani dvě svérázné komedie: Čarodějky z Eastwicku a Magická posedlost!

Jak slavíte Filipojakubskou noc vy, chodíte s dětmi na zapalování ohňů? Či si vytváříte nějakou čarodějnickou výzdobu u vás doma? Spousta lidí bere “pálení čarodějnic” i jako příjemný zvyk a pobídku strávit hezký večer s rodinou, sousedy i přáteli. Pro další tipy na kreativní tvoření, inspirativní nápady a výzdobu interiéru navštivte náš Pinterest.

 

Svatební zvyky a tradice našich sousedů

Svatební zvyky a tradice našich sousedů

nahledovy-svatba

Pravá slovenská svatba je rozhodně zážitek na celý život. Jedná se o akci, na které se sejde i sto hostů, na východním Slovensku není výjimkou ani účast celé vesnice. Oslava je bujará, plná krásných svatebních tradic a nekončí před svítáním. Na Slovensku vás čeká originální svatba, na kterou budete na vaší společné cestě životem rádi vzpomínat.

Svatební tradice a zvyky

Připínání pírek, odebírka od rodičů, průvod i čepčení, to jsou tradiční svatební zvyky, bez kterých se neobejdou ani moderní nevěsty. Možná vůbec netušíte, jak hluboké kořeny v slovenské historii mají. Pojďme se společně podívat do zákulisí pravé slovenské svatby, kde se seznámíme nejen s tradicemi a jejich významem.

Předsvatební období ve znamení plánování a příprav

  • Slovenská svatba je plná rozličných tradic, které společně tvoří kulturní poklad. V minulosti vše odstartovaly tzv. pytačky (námluvy), kde mládenec, tedy pytač, žádal o souhlas se svatbou rodiče budoucí nevěsty.  Dnes je už tento zvyk přeskakován a svatební kalendář v předsvatebním období začíná přímo zásnubami. 
  • Doba od zásnub do svatby slouží k oznámení události širší rodině a přátelům, ale také k plánování všech detailů svatby. Dříve nosili snoubenci v tomto období znaky na svém oděvu. Pro nevěstu byl typický věnec či stužka, pro ženicha zase pírko nebo stuha za kloboukem.
  • S přibližujícím se svatebním dnem bylo třeba zahnat nervozitu na rozlučce se svobodou. Loučení se zásadně nezměnilo. Zatímco mládenec se svými blízkými připíjel na svobodu, děvčata do své rozlučky zahrnula i kreativní přípravy na svatební den.
  • Kromě klasické rozlučky se konaly i tzv. pírkoviny. Mládež se sešla s cílem vytvořit pírka pro všechny svatební hosty mužského pohlaví. Na výrobu se používala myrta spojená bílou stuhou. Podobně jako u zákusků, koláčů nebo pálenky šlo o formu výslužky, která se rozdala před událostí jako symbol pozvání na svatbu

Svatební den končí až ráno

  • Svatební den začíná oblékáním nevěsty. Té pomáhají družičky, kmotra i ženy z nejbližší rodiny. Na venkově dříve oděv nevěsty závisel od místního kroje, účes zdobil věneček a na nohách měla kozačky od svého nastávajícího.
  • S příchodem ženicha do domu nevěsty následuje odebírka. Součástí této dojímavé chvíle je poděkování rodičům za jejich péči a lásku. Po vzoru dřívějších tradic bývá i dnes odebírka oživena tím, že ženichovi nabízejí tři zahalené nevěsty a on si musí vybrat tu, pro kterou přišel. Pak už nic nebrání tomu, aby se svatební průvod se zpěvem či troubením odebral do kostela nebo na místní úřad.
  • Poté, co si mladomanželé řeknou své “ano”, vychází z kostela či obřadní síně a svatebčané je zasypávají rýží či čočkou. Pokud se luštěnina nebo rýže uchytí na šatech nevesty, manželství bude plodné.
  • Po skončení obřadu následuje společné hodování, prolínané zábavou a hrami. Podle pověry ten, kdo bude mít při krájení svatebního dortu ruku nahoře, bude mít i v manželství navrch. A aby manželství vydrželo, musí dort ochutnat oba.
  • Jedním z nejznámějších zvyků, který je typický i pro moderní svatby je redový tanec. Svatební hosté kolem novomanželů vytvoří kruh a postupně se střídají v tancování se ženichem a nevěstou, zatímco někdo z blízkých vybírá do klobouku peníze. 

Vrchol svatby nastává při tzv. čepčení nevěsty. Starší ženy sundají nevěstě závoj a připnou jí čepec, ženichovi se na hlavu nasadí klobouk. Tento akt má hlubokou kulturní tradici a pro nevěstu je symbolem přechodu mezi vdané ženy. Po půlnoci se novomanželé převlečou se svatebních oděvů a zábava pokračuje až do rána.

Jak zařídit svatbu v zahraničí?

Kouzlo tradičního folkloru a skvělá atmosféra - právě to vás čeká, pokud se rozhodnete prožít svatební veselí na Slovensku. Ať už zde máte rodinu nebo odtud pochází vaše životní láska, svatba Čecha na Slovensku není žádnou raritou. Stále se jedná o nejběžnější případ zahraničních sňatků a zařízení administrativy není nijak složité. S vyřizováním potřebných dokumentů ale doporučujeme začít nejpozději tři měsíce před svatebním dnem.

Dokumenty, potřebné pro uskutečnění svatby na Slovensku jsou podobné jako ty pro svatbu českou. Samozřejmostí je rodný list a doklad prokazující vaši totožnost, občanský průkaz či pas. Na Slovensku vyplníte žádost k uzavření manželství. Čech nebo Češka k dotazníku přiloží ještě osvědčení o sňatečné způsobilosti, které vyřizují pouze matriky v ČR a stojí 500 kč. Osvědčení nesmí být ve svatební den starší než půl roku. 

Jakmile vaše svatba snů skončí, nezapomeňte slovenský sňatek ještě zlegalizovat. Manželství občanů České republiky, k němuž došlo na území cizího státu, zapisuje Zvláštní matrika v Brně po předložení oddacího listu.

Tradiční svatební výzdoba

I když se každý rok trendy a výzdoba na svatbu výrazně mění, na Slovensku se stále setkáváme s výzdobou, která obsahuje folklorní svatební dekorace a doplňky. Juta a dřevo jsou dvě nejčastější slova charakterizující tradiční svatební výzdobu.

  • Juta - neodmyslitelnou součástí lidové svatební výzdoby je jistě jutovina v různých provedeních. Nejlepší a nejvíce využívaná dekorace na svatbu je výrazná, široká juta na stoly. Ale nesmíme zapomenout ani na jutové mašle na židle, jutové příborníky, svícny na svatbu a vázičky zdobené jutou nebo jutovým provázkem.
  • Dřevo - dřevěné svatební dekorace, podložky na servírování, či malá dřevěná srdíčka na svatbu jako dekorace na stůl, to vše vás během hostiny přenese na okamžik zpátky do přírody. Dřeva můžete různě kombinovat, navíc si z nich můžete vyrobit také cedulky na svatbu k očíslování stolů. Kreativitě se meze nekladou a dřevěné dekorace na svatbu nikdy neztratí své kouzlo.

na-svatebni-prstynky   zapichy-na-dort

Svatební veselí v duchu slovenského folkloru

Nejen v minulosti byl na každé slovenské svatbě tvz. stařejší. Byl to starší muž, který věděl „co a jak“ a svatbu posouval po jednotlivých krocích dopředu. Společně s ženichem přišel pro nevěstu, odebral se s průvodem na obřad, nabízel hostům koláče a organizoval originální svatební hry

  • K metlovému tanci je potřeba metla a lichý počet hostů, kteří na parketu vytváří páry. Vždy když hudba přestane hrát, páry se promíchají a každý si musí rychle najít nového partnera do tance. Lichý tanečník, který zůstane bez partnera, tančí s koštětem.
  • Kloboukový tanec patří mezi oblíbené taneční aktivity určené pro pány. Tanečníci se postaví do kruhu, chytí se za ramena a do rytmu hudby si vyměňují klobouky. Tempo hudby se postupně zrychluje a ten, komu klobouk padne na zem, vypadává ze hry.
  • Hry s alkoholem k svatebnímu veselí neodmyslitelně patří. Stařejší postupně vyzývá hosty k připíjení, podle toho, ve který měsíc či rok se narodili, nebo jejichž křestní jméno začíná na stejné písmeno a podobně. Tito hosté si potom spolu připíjí pálenkou. Cílem je lepší poznání se a navázání přátelství mezi rodinami.
  • Ve fotokoutku se vyřádí hlavně mladší hosté, ale nebojte se zapojit i ty starší. Rekvizity jako různé vtipné nápisy, úsměvy a grimasy na hůlkách či části oděvů bývají většinou součástí. Máte-li však nápady na své vlastní, do toho! Někdy stačí i křída a malá tabulka, na kterou napíšete originální přání ke svatbě.

Kronika dobrých rad představuje nejen svatební zábavu, ale i originální upomínku, která vám po svatbě zůstane. Na každé svatbě je mnoho zkušenějších manželských párů a byla by škoda nevyužít možnost získat od nich cenné rady do nové etapy společného života. Připravte pro svatebčany kartičky s perem na každý stůl, které mohou zaplnit hodnotnými radami do manželství a vytvořit tak originální dárek ke svatbě. Pokud se vám poštěstí mít nějaký čas navíc, můžete některé z dobře míněných rad přečíst nahlas ještě během svatebního večera.

svatba-folklor   svatebni-pripitek

Plánování svatby je od nepaměti velkou událostí, a ačkoli se dnes do popředí dostávají menší hostiny a svatba, dekorace i počet hostů jsou skromnější, veselka na slovenském venkově si zachovává své léty prověřené tradice, které jsou zárukou nejen skvělé zábavy, ale také nádherných vzpomínek.

Zahradníkův kalendář, díl 6.: Co nesmí chybět na zahradě

Zahradníkův kalendář, díl 6.: Co nesmí chybět na zahradě

trakar-s-kvetinami

Zahrady jsou nedílnou součástí obytného prostoru a vytváří v exteriéru prostor vybízející k odpočinku. Co na zahradě nesmí chybět, abyste se zde cítili co nejlépe? V našem článku najdete tipy na zahradní vychytávky, ale i dekorace. A pokud na zahradě rády řádí děti, tak nezapomínejte ani na ně. Děti milují dřevěné pískoviště, ale i dětskou houpačku. Místo na ně se vždy najde. 

Zahradní nábytek

Ať už se rozhodnete pro dřevěnou houpačku pod košatou jabloní, či modernější pojetí doslova pohovkového a pohodlného typu – čtěte následující řádky. Ať nepřeskočíte nějaký důležitý krok při výběru vhodného zahradního nábytku.

Kam umístit dřevěný nábytek

Zahradní nábytek umisťujeme nejlépe na zpevněnou a zejména rovnou plochu. Venkovní posezení většinou slouží k občerstvení majitelů, ale například i pohoštění přátel. Doporučuje se teda pořizovat sezení co nejblíže domu. Má to i další velkou výhodu – není problém k posezení vybudovat elektřinu, či připojení na vodu, příp. internet. 

Jaký nábytek do zahrady zvolit

  • Nábytek do zahrady by měl souznít s celkovou architekturou vašeho domu a exteriéru obecně.
  • Dbejte na ochranu – pokud máte možnost, tak je nejlepší mít zahradní nábytek schovaný pod stříškou pergoly, případně myslete na jakékoliv jiné stínění.
  • Dřevěný nábytek vám vydrží i několik desetiletí a dobře se rekonstruuje.
  • O proutěný nábytek se dobře pečuje a koloritu zahrady ohromně sluší.
  • Kovový nábytek je velice moderní a oceníte jeho minimalismus.
  • Nábytek z plastu (případně populárního umělého ratanu) patří k levnějším variantám, bohužel ale tak dlouho nevydrží.
  • Nezapomínejte nábytek sladit nejen s vaším obydlím, ale i okolními zahradními doplňky. Dekorace, či okrasný květináč proto laďte v jednotném duchu.

Jak pečovat o zahradní nábytek

  • Dřevěnému nábytku před prvním použitím dopřejte kvalitní povrchovou úpravu.
  • Nábytek (ať už je z jakéhokoliv materiálu) na zimu uschovejte. Minimálně jej přikryjte plachtou.
  • Před uschováním nábytek dobře očistěte – postačí teplá voda a mýdlový roztok, případně jiný šetrný saponát. Nános prachu a smítek by na jaře již nešel dolů.
  • V případě menšího zničení opravte nábytek okamžitě (například pomocí tmelu).
  • Jednou za čas dopřejte dřevěným výrobkům, kovovému i proutěnému nábytku lehčí úpravu a rekonstrukci, aby vám vydržel co nejdéle.

deti-na-zahrade_1

Houpací síť, nebo křeslo

Vychytávka, která podle nás ve spoustě zahrad chybí je houpací síť, případně závěsné křeslo. Relaxace v síti je s jinými relaxačními činnostmi nesrovnatelná!

Kam a jak zavěsit houpací síť

  1. Houpací síť, či závěsné křeslo umístěte do nejklidnějšího koutu zahrady.
  2. Nejlépe se budete cítit v polostínu. Není nezvyklé v houpací síti usnout a přímé sluníčko by vám mohlo způsobit řadu zdravotních komplikací.
  3. Nejlepší je samozřejmě pomocí provazu připevnit houpací síť mezi dva stromy. Následně stačí k provazům připevnit karabiny od sítě.
  4. Pokud zavěšujete houpací křeslo na strom, dbejte na to, aby byla větev silná a pevná.
  5. Neuděláte chybu ani tím, kdybyste chtěli závěsné křeslo pověsit do pergoly (pomocí karabiny připevníte k trámu). Pokud máte dostatek místa, tak podobně můžete uvažovat i nad zavěšením houpací sítě.
  6. Pokud na zahradě chybí vzrostlé stromy, tak houpací síť můžete zavěsit i do volného prostoru. Stačí si pořídit dřevěný stojan na houpací síť.

houpaci-sit-v-prirode

Hmyzí domeček, ptačí krmítko, ptačí budka

Přivolejme si do zahrady zvířecí pomocníky! Už jste o tom určitě slyšeli, “zdivočelá” zahrada si buduje svůj vlastní ekosystém a zvířata zahradě významně pomáhají. Obzvlášť ptáci na zahradě účinně bojují proti škůdcům napadajícím vaše stromy, ale i zeleninovou úrodu. A jak ptáčky na zahradě udržet? Pořiďte jim několik typů ptačích budek, krmítko pro ptáky, ale mnohé druhy ocení divoká zákoutí tvořená hustými keři a nízkými stromy. Rovněž domeček pro hmyz není jen krásnou dekorací, ale láká hmyz, jenž bude následně opylovat vaše stromy a květy. Také účinně bojuje s hmyzími škůdci (například tzv. zlatoočko patří mezi vyhlášené konzumenty mšic). 

Motýlí louka

Zahradě ohromně sluší dřevěné dekorace. Ať už se rozhodnete pro květináče ze dřeva, nejrůznější sošky, či jakékoliv jiné zahradní dekorace ze dřeva, tak báječným doplňkem jsou momentálně stále populárnější motýlí louky.

Z čeho vyrobit motýlí louku? Zkuste upcyklaci

Pokud se rozhodnete na své zahradě udělat místo motýlí louce, tak neuděláte chybu. Vypadá totiž naprosto ohromně a přivábí prospěšný hmyz. A jak motýlí louku založit? Můžete založit úplně nový klasický záhon, případně upcyklovat starší dřevěný výrobek. Motýlí louku snadno vytvoříte například z velkého květináče ze dřeva, či ze starého pískoviště, nebo vyvýšeného záhonu. Stačí dřevěný výrobek položit na pevnou a rovnou zem a postupovat dle návodu níže.

Jak založit motýlí louku

  • Motýlí louku zakládáme na jaře. Vysévat semínka s divokým kvítím není možné do již založeného záhonku. Stávající květiny by semínkům nedaly prostor a utlačily by je.
  • Prostor, který jsme si pro motýlí louku vymezili, dobře prokypříme, případně dosypeme vhodným substrátem. Můžeme použít i hlínu za zahrady (například z krtinců).
  • Půdu nikdy nehnojíme a už vůbec ne chemickými hnojivy.
  • Hráběmi půdu připravíme a následně vysejte směs semen, které nesou název jako “Motýlí louka”, “Divoké květiny”,”Květiny pro včelstva” a mnohé jiné.
  • Nasetá semena vhodným zahradním náčiním opět lehce zapravíme do půdy, aby je vítr nerozfoukal.
  • Rovněž můžeme v okolí zavěsit plašiče zvěře, aby nám semínka nechodila uzobavát.
  • Motýlí louka se seče zhruba 2× až 3× do roka kosou nebo srpem.

TIP na závěr: Chybí vám na zahradě prostor, případně chcete mít svůj kousek “divoké” přírody i na balkoně? Motýlí louku je možné zasadit i do většího dřevěného truhlíku, těšit se z krásných květů můžete následně kdekoliv a kdykoliv.

motyli-louka

Na zahradě nezapomínáme ani na zábavu. Děti i dospělí si zamilují nejrůznější zahradní hry, které se stanou vítanou letní kratochvílí. Hry na zahradu jako jsou dřevěné kuželky, petanque, tenis, či házení koužky zúročíte i přípravě zahradních párty i grilovacích oslav.

Zahradníkův kalendář, díl 5.: Přesazování pokojových rostlin

Zahradníkův kalendář, díl 5.: Přesazování pokojových rostlin

pokojove-rostliny-stena

Jednou za čas je potřeba vašim pokojovým květinám dopřát nový substrát, větší květináč a celkové provzdušnění, aby se jim dařilo. Pojďme se společně podívat na to, kdy pokojové květiny přesazovat, jak na přesazování a připomeňme si základní výbavu, která vám doma rozhodně nesmí chybět.

Kdy přesazovat pokojovky?

Přesazovat pokojové rostliny bychom měli ideálně jednou za 2-3 roky. Spousta lidí dělá tu chybu, že si přesazování nechává na zimu, kdy není tolik práce na zahradě a člověk má obecně více času. Bohužel i pokojové květiny podléhají jarnímu rozpuku – proto je vhodné přesazovat na jaře v období od května do června.

Obecné rady k přesazování

  • Pokud si nejsme jistí, zda rostlina potřebuje přesadit, tak spolehlivým ukazatelem jsou kořínky, které rostou hustě po obvodu květináče a prorůstají i ven. Zdravé kořínky mají bílou barvu.
  • Pokud rostlina viditelně neprospívá, chřadne a má malé nebo pokroucené přírůstky, tak je lepší ji přesadit okamžitě v jakoukoliv roční dobu.
  • Spousta rostlin potřebuje drenáž. Na dno nádoby proto dáme drenážní vrstvu písku, malých kamínků, případně keramických střepů (například z rozbitého květináče, či vázy). Nejčastěji se používá keramzit nebo perlit.
  • Pro přesazování pokojových rostlin nepouživejte půdu ze zahrady, může obsahovat choroboplodné zárodky, které pokojovým rostlinám nesvědčí. Vždy používejte substrát vhodný přímo pro pokojovky.
  • Dbáme i na to, že některé kultivary nemají rády změnu prostředí (některé opravdu výrazně). Přesazujeme proto na tom místě, kde se rostlina nachází. Máte už na jednom místě více rostlin, které zavazejí? Nepřemisťujte je, ale pořiďte si praktický dřevěný stojan na květiny. Pro milovníky pokojových rostlin naprostá nezbytnost!
  • Při přesazování se rostliny celkově zmlazují, řízkují a pořizují se jim nové květináče. A jaké? Pokud zvolíme květináče ze dřeva, myslíme na to, že květináč je třeba povrchově upravit. A to šetrným způsobem, aby rostliny nijak neutrpěly. Doporučujeme například přírodní vosk, či olej.

pokojove-rostliny-bedynka   pokojove-rostliny-zlaty-dest

Dřevěný květináč – praktická dekorace

Výběr vhodného květináče je při přesazování zásadní. Kromě designu a velikosti vnímáme i materiál. Volíme vždy větší variantu, než tu předchozí. Ale POZOR – květináč by neměl být velký až příliš, oproti předešlému by měl mít 1-3 cm navíc. Pokud si potrpíte na design a máte kolem sebe rádi přírodní věci, tak doporučujeme dřevěné květináče. Nejen, že se jedná o stylovou dřevěnou dekoraci (vyzkoušejte už jen kvůli tomu, jak krásně k sobě ladí zelená barva listů a přírodní masivní dřevo), ale také dřevěný výrobek skvěle udržuje zdravé klima pro většinu rostlin. Nejste-li fanoušky květináče ze dřeva, tak přírodu k sobě domů pozvete i za pomocí proutěného květináče. Ten se báječně hodí například do interiéru v urban jungle stylu.

Výhody květináčů ze dřeva

  • Díky vysoké hmotnosti jsou stabilnější – skvěle se hodí pro velké rostliny se silnými listy.
  • Již zmiňovaný přírodní design.
  • Možnost kdykoliv změnit barvu, či jakkoliv jinak květináč dozdobit. 
  • Tepelně izolační vlastnost – udržuje vhodnou teplotu i vlhkost (např. zinkový květináč se přehřívá na přímém světle, z keramického se rychleji odpařuje voda).
  • Jedná se o dřevěný výrobek s dlouhodobou životností.
  • Minimální údržba, drobné vady na kráse lze snadno a hlavně rychle opravit.
  • Ekologický aspekt.

Zahradní náčiní vám práci usnadní

Aby vám šla práce rychle od ruky, tak budete potřebovat kvalitní a zejména praktické nářadí. Pořiďte si takové, které je lehké, ale zároveň kvalitní a dobře se s ním manipuluje. 

A co by vám při přesazování nemělo chybět?

  • sázecí/přesazovací úzká lopatka
  • široká sázecí lopatka
  • malý kultivátor (nejlépe s třemi hroty)
  • zahradní rukavice
  • malé hrabičky
  • nůžky na rostliny (a samozřejmě i kořínky)

presazovani-zahradni-nacini

Nevíte, co si ještě do interiéru pořídit? Skvělou alternativou k pokojovým květinám je sušená pampová tráva, která je bezúdržbová a krásně doplní design. Nebo zkuste čerstvé voňavé bylinky. Zasaďte je do stylového dřevěného truhlíku na bylinky – v kuchyni se budou nejen skvěle vyjímat, ale také budou mít praktické využití. A nezapomeňte na cedulky na bylinky, aby byl dojem o to dokonalejší.

Zahradníkův kalendář, díl 4.: Co a kdy vysázet do vyvýšených záhonů

Zahradníkův kalendář, díl 4.: Co a kdy vysázet do vyvýšených záhonů

vyvysene-zahony-na-zahrade

 

Posledně jsme si ukázali, jak složit dřevěný záhon. Nyní se zaměříme na osázení dřevěných záhonů vhodnými sazenicemi. Práce na zahradě je úžasně relaxační záležitostí, ke které můžete přizvat i děti. Pořiďte svým ratolestem dětské zahradní nářadí a jarní zábava na zahradě může začít!

Produktivní pořadí rostlin ve vyvýšených záhonech

Jakou půdu zvolit?

Většina rostlin v našem podnebí nemá speciální nároky na půdu, ale existuje pár výjimek. Jedná se zejména o kyselomilné rostliny jako jsou například borůvky, nebo levandule, které ocení písčitou půdu. Ne že by se levanduli jinde nedařilo, ale pokud do půdy přimícháte písek, tak si můžete být jisti nádherným výsledkem. A jak tedy nakombinovat půdu v záhonech? Zeleninové zahrádky si vystačí s vrstvou kompostu a univerzálním substrátem, který pak následně přizpůsobujeme potřebám jednotlivých typů, či skupin rostlin.

vyvyseny-zahon

Jaké rostliny do dřevěného záhonu vysázet?

Zaměřit bychom se při výsevu měli na to, jaké nároky na živiny požadované rostliny mají. V praxi to znamená, že bychom si záhon měli rozdělit na 3 základní díly, o které budeme v zásadě pečovat odlišným způsobem. Právě podle nároků na živiny bychom do těchto dílů měli i zasadit plodiny, které mají patřičné nároky na půdu. Pojďme se nyní podívat na rostliny jednotlivých tratí. 

Rostliny první trati

Jedná se o takové plodiny, které jsou na pěstování poměrně náročné. Tato skupina vyžaduje organické hnojení a zvýšenou zálivku počas celého vegetačního období. K rostlinám první trati řadíme kedluben, květák, lilek, rané brambory, brokolici, celer, růžičkovou kapustu, zelí a kukuřici. 

Rostliny druhé trati

Do druhé trati je řazena zelenina, která má vysoké nároky na obsah humusu v půdě. Naopak jí vůbec neprospívá hnojení organickými hnojivy. Patří zde pórek, česnek, cibule, pažitka, mrkev, petržel, ředkev, červená řepa, mangold a šalotka.

Rostliny třetí trati

Nemají v oblibě příliš vysoký obsah dusíku v půdě. Sadíme převážně do nehnojené půdy a to minimálně po dvou letech od posledního hnojení. K rostlinám třetí trati se řadí hrách, fazole, bob, špenát a salát. Tyto rostliny vřele doporučujeme vysázet hned v prvním roce.

vyvyseny-zahon-vysadba   vyvyseny-zahon-pazitka   vyvyseny-zahon-detail

Příklady ideálních kombinací

A pamatujte: méně je někdy více! Zbytečně složité kombinace jsou jen na obtíž.

Rajče  rajče kombinujte s mrkví nebo řepou, skvěle ladí s bazalkou (ta chrání rajčata před škůdci, ale i plísněmi), salátem, česnekem, zelím i cibulí. Naopak se vyhněte kopru.

Cibule  můžete zasadit společně s koprem, česnekem i majoránkou. Nekombinujte s hrachem, ranými bramborami a fazolemi.

Česnek  k česneku vysaďte rajčata, mrkev, kopr (dále od rajčat) a salát. Pozor ale, česnek se příliš nesnese s hrachem a fazolemi.

Celer  k celeru sázíme rajčata, okurek, košťáloviny, špenát i různé druhy salátu.

Kukuřice – je poměrně náročná na místo, sázejte s fazolemi a případně nějakou bylinou (pažitka, petrželka, libeček – ten navíc dezinfikuje).

Paprika – ideální je pro ni výsev s hrachem, cibulí, rajčaty a bazalkou. Nedoporučuje se spojení s fazolemi a košťálovinami.

drevena-bedynka-kvetinac

Čím nikdy neuděláte chybu? Pokud se zahradničením teprve začínáte, tak můžete klidně celý záhon osázet bylinkami. Ty jsou na pěstování nenáročné a v půdě jsou neutrální, tudíž se nemusíte následující rok bát tam vysázet cokoliv jiného. Co ale s bylinkami? Zasadit je můžete například do zahradních truhlíků. Dřevěný zahradní truhlík navíc zapříčiní, že se vám bylinky nebudou příliš rozlézat (což v případě, že jim ponecháme celý záhon, říct nemůžeme). Nezapomínejme na jmenovky na bylinky – ve chvíli, kdy je záhon hustě porosten, vám cedulky na bylinky pomohou rozpoznat jednotlivé druhy.

Náš tajný tip na závěr: Pátý rok by si měl záhon trochu odpočinout. Co z něj udělat stylovou dřevěnou dekoraci? Osázejte jej nenáročnými květinami a doplňte o dřevěné výrobky a jiné dekorace a další rok můžete směle pokračovat.

bazalka-cedulka   bazalka-petrzel-bylinky

Jak pečovat o rostliny ve vyvýšených záhonech

Vyvýšené záhony mají spoustu výhod, ale od klasické zeleninové zahrádky se mírně liší. Podívejme se na to, jak o rostliny v záhonu správně pečovat.

  1. Každý rok je třeba dosypávat zeminu, protože ta v průběhu roku poměrně výrazně klesá, jak se pomalu rozkládají zbytky zeleniny a jiných rostlin.
  2. Pokud panuje velké teplo a sucho, tak vyvýšené záhony potřebují více vláhy, protože půda v nich neumí vodu natáhnout tolik jako v klasických záhonech.
  3. Vyvýšené záhony jsou vhodné skoro pro všechny druhy zeleniny. Nedoporučují se pouze plodiny náročné na prostor (např. dýně). 
  4. Půdu ve vyvýšeném záhonu je potřeba pravidelně vyživovat, případně si dávat pozor na to, jaké rostliny sázíme (některé rostliny se totiž vzájemně podporují). Případně sázíme podle potřeby živin jednotlivých plodin.
  5. Věnujeme pozornost potřebám rostlin a vyséváme v době, kdy je to pro ně nejvhodnější (např. česnek před zimou, jahody zkraje jara a většinu druhů zeleniny po třech zmrzlých).
  6. Pokud máte víceletou rostlinu, ale rozhodli jste se na další rok zasadit místo ní něco jiného, tak využijte větší zahradní květináče, do kterých rostliny přesadíte.

Vyvýšené záhony nemusíte ale využívat jen pro pěstování zeleniny. Krásnou dřevěnou dekoraci na zahradu vytvoříte i pomocí dřevěného záhonu v kombinaci s okrasnými květinami. Některé kvetoucí kultivary navíc výrazně podporují dobré klima na zahradě. Například měsíček bojuje proti plísním, vonné květiny zase odpuzují škůdce a to včetně komárů! Skvěle se na na vyvýšených záhonech vyjímá například levandule, či slunečnice, ale i tradiční luční kvítí v čele se sedmikráskami a vlčím mákem.