AKCE: Zahradní doplňky se slevou až 15 % a doprava s PPL Parcelshop jen za 39,-

Návody, Strana 4

Povrchová úprava dřevěných výrobků

Povrchová úprava dřevěných výrobků

povrchova-uprava-bedynky_1

Okolní vlivy velice rády prověřují, zda jsou naše dřevěné dekorace, dřevěné bedýnky a nábytek ze dřeva dobře chráněné. Aby naše výrobky byly kryty co nejlépe, zaměřit bychom se měli na jejich finální úpravu. Kdy a čím dřevo natírat se dozvíte v dnešním článku.

Finální úprava povrchu

Úprava dřevěného povrchu se v průběhu let výrazně změnila. V minulých letech si člověk ani neuměl představit ponechat dřevo v jeho přirozené podobě. K úpravě povrchu dřeva se používaly velice účinné techniky, které měly za úkol co nejvíce prodloužit životnost dřeva. Postupem času se stále častěji začaly využívat i tzv. “měkčí dřeviny” (smrk či borovice) a do módy najednou přišla úprava, která z větší části přizná i dekor dřeva. Na vzestupu jsou tedy bezbarvé laky, vosky, oleje a mořidla. 

Proč je pro dekorace ze dřeva, dřevěné bedýnky, ale i hračky koncová úprava důležitá?

  • Zlepšení vlastností povrchu.
  • Prodloužení životnosti dřevěných výrobků i nábytku.
  • Nelze opomíjet estetické vlastnosti – díky některý postupům více vynikne struktura a přirozená kresba dřeva.
  • Účinná ochrana vůči plísním a dřevokaznému hmyzu, u opáleného povrchu dokonce i vůči požáru.

Co je pro koncovou úpravu naprosto zásadní?

Ať už chceme s výrobky ze dřeva, dekoracemi, dřevěným nábytkem jakkoliv nadále pracovat, tak zásadním krokem je důkladná příprava povrchu. Než se tedy pustíme do ošetření přírodního povrchu dřeva, musíme produkt pořádně vybrousit. Pokud si s broušením nevíte rady, sepsali jsme pro vás jednoduchý návod, jak na správné broušení dřeva.

Jak lakovat dřevo

Lak je transparentní nátěrová hmota, která ponechává na natíraném povrchu ochranný film. Díky bezbarvosti nijak nezkresluje dřevěný podklad. Využijeme jej zejména ve chvíli, kdy chceme ponechat přírodní barvu, ale zároveň potřebujeme dřevo uchovat před venkovními vlivy. 

Jak postupovat při lakování?

  1. Nejprve si připravíme podklad. Zbavíme jej nečistot a pustíme se do broušení. Jak na to si můžete přečíst u nás na blogu.
  2. Zvolíme si vhodný štětec, se kterým vám rádi poradí v každém hobby centru. Nejlepší službu prokáže střední plochý štětec v kombinaci se syntetickými či přírodními štětinami. 
  3. Namáčíme jen špičku štětce, aby nám lak zbytečně nestékal po štětci a netvořil tak nerovnosti na ploše nátěru.
  4. Natíráme vždy po směru vláken dřeva v několika vrstvách. Záleží na tom, co chceme natírat – nábytek ze dřeva do interiéru má menší náročnost než například zahradní nábytek ze dřeva.
  5. Po zaschnutí laku můžeme produkt ještě zbrousit extra jemným brusným papírem (P220 a výše) a vytvořit tak celistvější výsledek.
  6. Vzhledem k tomu, že lak vytvoří nepropustný film, je třeba jej čas od času kvůli popraskání obnovit.

bedynka-pred-upravou   barvy-laky-moridla   bedynka-po-uprave

Moření

Mořidlo je roztok určený převážně k barevnému moření dřeva. Dřevěné povrchy se roztokem hloubkově napouští a snadněji se tak vstřebávají do struktury dřeva. Barevná škála je dnes poměrně vysoká a vybírat můžeme hned z několika typů. 

Jak správně mořit?

  1. Před mořením dřevo vyčistíme kartáčem, na silnější nečistoty se nebojte použít jemný brusný papír. Mořidlo na nedokonale obroušené dřevěné bedýnce totiž často zanechává nehezké fleky. 
  2. Možností nanášení mořidla je hned několik – houbička, pěna, váleček, nebo štětec s extra jemnými štětinami ve střední délce. Na moření větších ploch doporučujeme spíše štětec, na menší se ale více hodí houba. Hlavně si nezapomeňte nasadit gumové rukavice!
  3. Pečlivými pohyby pak mořidlo vtíráme do povrchu. Lihová mořidla se rychle vpíjí, proto postupujeme co nejrychleji. Mořidlo nanášíme ve směru vláken a jakékoliv kaňky hned roztíráme.
  4. Pro tmavší odstín můžeme nanést více vrstev. Po nátěru počkáme 4 hodiny a je hotovo. Tekuté mořidlo bedýnku krásně probarví, vytáhne léta, suky a zvýrazní přírodní krásu dřeva.

Na trhu existují barevná mořidla, která doporučujeme použít ve chvíli, kdy chcete dřevěný povrch podpořit nějakou barvou. Vybírat rovněž můžete mořidla s příměsí vosku, či oleje. Změna oproti původnímu barevnému provedení se pohybuje okolo 60%.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Natírání barvou

Díky širokému výběru dnešních akrylových barev se při barvení dřevěného výrobku můžeme skutečně vyřádit a dát mu takovou barvu, která bude s ostatním vybavením ladit. Velkou nevýhodou je (podobně jako u lakování) jisté uzavření dřeva do neprodyšné vrstvy. Vlhko vznikající uvnitř dřeva nemá kudy odcházet ven a dochází k praskání a dalšímu znehodnocování nátěru. Nemusíme tedy zdůrazňovat, že lakovat a barvit dřevokrycím lakem bychom měli až ve chvíli, kdy máme podklad více než dobře vysušený. Chcete-li dosáhnout opravdu sytého pokrytí, počkejte dokud barva na dřevo zcela nezaschne, a následně aplikujte další nátěry. 

A kdy krycí barvy nejlépe použít? 

Ve chvíli, kdy před sebou máme částečně znehodnocený produkt, zašedlý, případně výrobek ztratil svůj přirozený půvab. Natírání barvou se slučuje s lakováním a postup naleznete výše.

bedynka-priprava   bedynka-prace   bedynka-ruzova

Olej a vosk

Nejrůznější oleje jsou vhodnou alternativou k lakování a tedy i ochraně dřeva. Olej proniká hluboko do dřeva, neuzavírá póry a zachovává dřevěný materiál v celé jeho podstatě. Opět zde připomeneme důležitost důkladného broušení, díky kterému olej pronikne hluboko do struktury dřeva. Olejování se hodí zejména pro dřevěný nábytek, ale i nábytek z bedýnek, či podlahu (např. na terase), kde chceme co nejvýrazněji zachovat a zároveň zpevnit materiál

Výhody olejování

  • Díky tomu, že proniká hluboko do dřeva, výrazně zpevňuje dřevěný materiál.
  • Neuzavírá póry a nejvíce tak zachovává vlastnosti dřeva.
  • Zanechává krásný hladký povrch, který na rozdíl od lakovaného předmětu působí přirozeněji.

Nevýhody olejování

  • Při nedokonalém broušení se na rozdíl od lakování objeví skvrny.
  • Ať chceme nebo ne, tak po čase olej oxiduje a dřevo získá lehce žlutohnědý odstín, který není vždy příjemný.

Vosk má podobné vlastnosti jako olej. Jeho nejvíce zdůrazňovanou výhodou je přírodní složení. Nevýhodu můžeme spatřovat v jeho ceně. Nábytek, ale například i dřevěná bedýnka, či hračka ze dřeva bude díky vosku krásně naleštěná a bude vypadat jako nová. Když se restauruje starší nábytek, je volba vosku naprosto nezbytná. V případě voskování ale musíme počítat i s vyšší náročností na práci. Vosk má tuhou konzistenci, hůře se nanáší a následně se musí pečlivě rozleštit hadříkem, aby se dosáhlo kýženého efektu.

Jak opalovat dřevo

Opalování dřeva patří dozajista k nejstarší technice práce se dřevem. Na povrchu se vytvoří zuhelnatělá ochranná vrstva, která se následně zbrousí a vytvoří povrch zdůrazněný o léta a suky. Údajně pochází z Japonska, kde je známa pod názvem Shou-sugi-ban a dřevo je opalováno nad otevřeným ohništěm. Dnešní modernější metody se spoléhají na plynový hořák a opalují se měkké tkáně dřeva na povrchu. Následné broušení již není nutné.

Výhody opalovaného dřeva

  • Cena – opalování rozhodně patří mezi nejlevnější povrchové úpravy vůbec.
  • Velmi účinně bojuje proti dřevokaznému hmyzu
  • Dřevo zůstává stálé, nijak se nekroutí a neničí.
  • Doporučuje se opalování dřeva použít zejména ve venkovních prostorách, na chaty a chalupy. Zahradní nábytek, dřevěná bedna a mnohé další výrobky ze dřeva jsou díky opálení méně náchylné k ohoření, respektive vzniku požáru.
  • Trvanlivost se odhaduje až na 60 let.

Možností finálních úprav, které můžeme zvolit, existuje opravdu velké množství. Snad vám článek pomůže vybrat si tu nejvhodnější variantu pro vaše dřevěné výrobky.Více nápadů a rad týkajících se dřeva a dřevěných výrobků najdete na našem blogu a sociálních sítích.

Jak na správné broušení dřeva

Jak na správné broušení dřeva

brouseni-dreva

Broušení dřeva je pro další povrchové úpravy dřevěných výrobků naprosto zásadní a měli bychom být v tomto kroku precizní. Následné lakování, moření, opalování či potírání olejem a voskem jsou sice finálním řešením, ale bez správného opracování před dokončením nebude výsledek nikdy dokonalý. Pojďme se společně podívat na základní pravidla správného broušení dřeva.

Jak brousit dřevo

Rozhodnutí o finální úpravě

Chceme-li opracovat například dřevěný nábytek, nebo jakýkoliv výrobek ze dřeva, tak ještě před samotným broušením musíme zvážit, jaká bude finalizace produktu. Použijeme na dřevěnou bedýnku, zahradní nábytek ze dřeva, či dekoraci vosk, mořidlo, či snad lak? Každé broušení je přímo závislé na úpravě povrchu. Nikdy tedy nepostupujme tak, že prvně dřevěné výrobky přebrousíme a teprve poté se budeme rozhodovat, jakou povrchovou úpravu zvolíme.

  • Jak brousit před lakováním

Nepřeskakujeme zrnitosti a brousíme postupně dle návodu níže. Na rozdíl od jiných povrchových úprav je u lakování žádoucí, aby se po zaschnutí lak přebrousil zvlášť jemným brusným papírem (uvádí se zrnitost 240 až 320 – tato zrnitost už se běžně používá na kovy a nikoliv na dřevo).

  • Jak brousit před mořením 

Broušení před mořením by mělo být stejnoměrné, pokud bychom rovnoměrné broušení nedodrželi, tak hrozí vyšší riziko vzniku skvrn. Doporučujeme v tomto případě brousit déle jemnějším typem zrnitosti brusného papíru (práce proto bude zdlouhavější a náročnější). Podobně vypadá i broušení před voskováním a olejováním dřeva.

  • Jak brousit před opalováním

Zde aplikujeme opačný postup a nebojíme se broušení brusným papírem s nižší zrnitostí. Díky vzniklým rýhám po hrubém broušení daleko více vynikne struktura opalu.

laky-a-moridla   barveni-dreva

Správný postup při broušení

  1. Nejprve si rozmyslíme, jakou povrchovou úpravu se rozhodneme na výrobky ze dřeva použít a podle toho zvolíme typ následného broušení.
  2. Rozhodneme se, jaký typ brusných pomůcek zvolíme a zároveň si dobře prostudujeme jednotlivé typy brusnosti.
  3. Vždy postupujeme od nejhrubší zrnitosti k té nejjemnější, a to v souladu s finalizací povrchu.
  4. Brousíme vždy ve směru vláken (broušení proti směru vláken se používá jen při zvláštních případech). V našem případě jsme začínali na brusnosti P 80, většina dřevěných výrobků i nábytku ze dřeva se dnes může pyšnit rovným a opracovaným povrchem. Pokud tedy nechceme zbrousit starý nátěr, nemusíme používat smirkový papír s výrazně hrubším zrnem.
  5. Brusný papír dobře napneme na vhodnou podložku (nejjednodušší je použít například obyčejný dřevěný špalík).
  6. Nepřeskakujeme zrnitosti. Vždy postupujeme od nejhrubší zrnitosti k té nejjemnější tím způsobem, že se držíme řádu jedné zrnitosti.

PŘÍKLAD: Při opracování dřevěného výrobku postupujeme nejčastěji v řádu zrnitosti 80 → 100 → 120 → 150 → 180 → 220.

  1. Při broušení se vyhýbáme přílišnému tlaku na produkt. Vlákno se pak příliš zatlačí a vzniknou nerovnosti, které se následně špatně odstraňují. Při další úpravě se zatlačená vlákna zvedají a jsou náchylná i v případě povrchové úpravy. Nemluvě o nedokonalém vzhledu.
  2. Ostrost brusného papíru pravidelně kontrolujeme. Příliš tupý brusný papír opět zapříčiní zatlačování vláken a samozřejmě způsobí i horší a náročnější práci při broušení.

Co k broušení použít

Zásadní je využití brusného papíru. Podložkou pro abrazivum (pískový materiál vhodný k broušení) nejčastěji bývá papír, plátno či nejrůznější druhy PU pěny. Jednotlivé podložky se liší tuhostí a využívají se pro různé druhy zrnitosti (například houbička se hodí spíše pro jemné broušení, hrubé zrno zase využívají elektrické brusky). K broušení můžeme využít nejrůznějších brusných houbiček, pásových brusek, ale pro ruční broušení postačí i obyčejný dřevěný špalek, na který připevníme brusný papír.

Jak vybrat správný brusný papír

Jak už jsme zmiňovali na začátku, tak bereme v potaz nejen koncovou úpravu povrchu, ale také dřevěný výrobek. Jedná-li se o dřevěnou dekoraci, bedýnku ze dřeva, či jakýkoliv jiný produkt, kde není potřeba odstraňovat lak nebo plíseň, nemusíme volit příliš velkou (metricky – nízkou) hrubost.

Pro lepší představu vám přinášíme následující rozcestník jednotlivé hrubosti zrna.

 brusny-papir   znecistena-bedynka   cista-bedynka

Zrnitost zrna

Zrnitost se udává číslicí, počet zrn (počet ok na sítu při třídění) na čtvereční palec. Brusný papír se klasicky vyrábí od zrnitosti P16 do zrnitosti P1200. Při broušení dřeva si běžně vystačíme se zrnitostmi od 60 do 180 (220).
Zjednodušeně lze říci, že čím větší zrnitost, tím jemnější broušení.

P 40
Výsledkem bývá velice hrubé broušení. Spolehlivě odstraňuje starý nátěr i rez.

P 60
Střední zrnitost obrousí hrany i nedokonalosti dřeva (různé odštěpky, ulomené části apod.)

P 80 
Spadá již pod jemné broušení. Hravě si poradí s nedokonalostmi a pokud nemáte nijak poničené, nalakované, či plesnivé dřevěné bedýnky, případně jakékoliv jiné dřevěné výrobky, tak vám bohatě postačí začít právě na této zrnitosti a používat brusné papíry postupně od P 80 výše. 

P 100
Jedná se o jemné broušení dřevěného výrobku zbaveného všech nečistot a to před nátěrem.

P 120
Jedná se o jemné broušení dřevěného výrobku zbaveného všech nečistot a to před samotným finálním nátěrem.

P 150
Velice jemné broušení, které vyhlazuje předchozí broušení dohladka.

P 180
Velice jemné broušení, které vyhlazuje předchozí broušení výrobku či nábytku dohladka.

P 240
Dané broušení povrch dokonale vyhladí, ale běžně se používá i na přebroušení laků.

P 320
Zvlášť jemné broušení, jež se převážně používá až po finální úpravě lakem.

brusny-papir   zrnitost-brusneho-papiru   pouziti-brusneho-papiru

 

Typy abraziva

Podle potřeby volíme i typ tzv. abraziva (pískovací materiál používaný k broušení). V tomto případě nás bude zajímat zejména barevné rozlišení. Nabídka brusných papírů je poměrně vysoká a při dobré znalosti vhodného abraziva a zrnitosti pro nás již následné broušení nebude žádný problém.

  • Brusný papír s drceným granátem

Poznáme jej podle typicky červenohnědé barvy. Pro obrušování dřeva se skvěle hodí, i když práce s ním je náročnější. Na druhou stranu je nutno podotknout, že povrch bývá o něco hladší, než při použití brusného papíru s jiným abrazivem. Největšího účinku dosahuje při konečných úpravách dřevěného výrobku.

  • Keramický brusný papír

Pyšní se jedním z nejtvrdších abraziv vůbec. Zanechává velice hrubý povrch, který ale zároveň odebírá nejvíce materiálu. Využívá se k broušení na pásových bruskách i na ruční tvarování dřeva. Většinou ho nalezneme v hnědém provedení a nedoporučujeme ho například na broušení překližky, kde se snadno probrousí horní vrstvou a materiál nadobro zničí.

  • Oxid hlinitý

Papír s oxidem hlinitým se pro práci se dřevem používá nejčastěji. Oproti abrazivu granátu je sice odolnější, ale nezanechává tak jemný povrch. Nejčastěji jej uvidíme na elektrických bruskách v zeleném odstínu.

  • Papír s karbidem křemíku

Tmavě šedý až černý smirkový papír se používá zejména na uhlazování kovů. V dřevařském odvětví se aplikuje při speciálních úkonech, kde se dřevo lehce vlhčí a následně přebrušuje papírem s karbidem křemíku.

  • Skelný (křemenový) papír

Typická je pro něj žlutá barva a lehkost. Uplatňuje se převážně na velice jemné broušení (například již po povrchové úpravě). Nevýhodu pak vidíme v tom, že se rychle a často rozpadá. Pro práci s masivním dřevem se proto používá minimálně. Využít bychom ho mohli na případnou jemnou práci s dekoracemi ze dřeva.

typy-brusneho-papiru

Pro další rady a tipy ze světa dřevotvorby sledujte naše sociální sítě a blog, kde najdete spoustu užitečného materiálu pro vytvoření harmonického domova.

Jak na osvětlení dětského pokoje

Jak na osvětlení dětského pokoje

Nahledovy-osvetleni-pro-deti

Spoustu rodičů si pokládá otázku, jaké zvolit světlo dětského pokoje. Klidně se nechme strhnout módou a designem, ale nezapomínejme při výběru věnovat pozornost praktičnosti. Dalším důležitým aspektem je i světelná teplota. Víte, v čem mohou být dřevěné výrobky v interiéru nápomocné? A může se světlo stát i dekorací, aniž bychom ohrozili jeho přirozenou svítivost? Odpovědi nalezneme v následujícím článku, kde najdeme i návod na výrobu dětského nočního světýlka.

Jak správně osvětlit dětský pokoj

  1. Zaměřme na centrální stropní svítidlo. Volíme ho co nejjednodušší a nezatěžujeme jej stínidly. 
  2. Pozitivní dojem z dobře osvětleného pokoje umocníme dřevěným nábytkem, který má vědecky podložený pozitivní vliv na lidskou psychiku. V kombinaci s vhodně zvoleným osvětlením dokáže v dětském pokoji doslova zázraky.
  3. V případě, že nám chybí dostatek aktivního světla, pomůžeme si zrcadly, které jsou mistry ve hře světla a stínu
  4. Myslíme na barevnou sladěnost, a to nejen barev v pokoji, ale i sladěnost chromatičnosti světel, společně s dekoracemi a dřevěným nábytkem.
  5. Důraz klademe na barvu interiérového vybavení. K tmavému dřevěnému nábytku (ořech, ovocné dřeviny) volíme jasnější barvu světla. U světlého dřeva, jako je například smrk nebo borovice, dáme přednost teplejším odstínům.
  6. I dřevěné světlo může být dekorací, obzvláště v menších prostorech, kde na výzdobu domácnosti nemáme moc místa a potřebujeme skloubit krásu s praktičností. Dřevěné světlo báječně nahradí nástěnnou dekoraci a ještě osvětlíme například odpočinkový kout.
  7. U stropního svítidla ale nekončíme! Dětský pokoj si žádá i osvětlení pro místo na hraní, odpočinek, spánek, a samozřejmě i pracovní stůl.

pokoj-pro-skolaka

Vyrábíme originální noční světlo pro děti

Jste kreativní a máte rádi, když je interiér vybaven podle vašich představ? Noční světlo můžete vyrobit i sami. Zhotovení vás příjemně překvapí hravostí i jednoduchostí.

Co budeme potřebovat

detske-svetlo-diy   vyroba-detskeho-svetla   balonek-z-preklizky_1

Postup

  1. Nejprve zvolíme vhodné LED světlo. Klademe důraz na teplotu chromatičnosti světla. Ta by se měla pohybovat v hodnotách zhruba do 3000K (hodnota 1000K se přirovnává k západu slunce, či plamenu svíčky). Bodové světlo by nemělo být příliš zakulacené (lépe se na něj následně aplikuje stínidlo z překližky).
  2. My jsme pro výrobu stínidla vybrali balonek z překližky se jménem na míru. Vybírat můžete i z dalších tvarů (mráčky, girlanda se jménem, kolečka, či zvířátka). Záleží jen na vašich preferencích.
  3. Nyní na LED světýlko z obou stran připevníme oboustrannou lepicí pásku. Máme vyzkoušeno, že i na zdi dobře drží, takže se nemusíme bát případného odlepení.
  4. Na jednu stranu světýlka přilepíme pomocí oboustranné lepicí pásky balonek se jménem.
  5. Vybereme vhodné místo na stěně (ideálně v blízkosti dětské dřevěné postýlky), nejlépe tak, aby na světýlko dítě dosáhlo a mohlo si kdykoliv samo rozsvítit. A to pouhým jedním stisknutím! 

TIP NA ZÁVĚR: My světýlko nechali v přírodním provedení, ale vy se toho vůbec nemusíte držet. Na překližku se dá skvěle malovat pomocí akrylových barev, či spreje. Takže barvu světýlka si snadno zvolíte sami a sladíte s okolními doplňky.

detske-svetlo

Proč nepodcenit barvu osvětlení

Opomíjeným, ale velice důležitým bodem při výběru správného osvětlení je barva světla (nazývána rovněž teplotou chromatičnosti světla). Teplota chromatičnosti světla výrazně ovlivňuje náladu. Chcete-li se tedy ve vašem domově cítit příjemně, spojte tu správnou barvu světla s povrchy ze dřeva. 

Základní rozdělení teplot barev:

  • Teplá bílá – sladit ji můžete například s proutěnými výrobky, či dřevěnými dekoracemi, které pozitivní dojem ještě více umocní. Ocení ji zejména obývací pokoje a další odpočinkové kouty vašeho domova.
  • Neutrální bílá – skvěle ladí k dřevěným doplňkům z břízy, nábytku z jasanu a celkově světlejším interiérům (populární boho, skandinávský či venkovský styl). 
  • Studená bílá – používáme zejména pro práci, případně tam, kde potřebujeme osvětlit tmavší kout, či dřevěný nábytek z tmavého masivu (ořech, kaštan, švestka).

prouteny-pokojicek

Stropní svítidlo

Jak už jsme zmiňovali, tak barva světla by měla být neutrální bílá. Příliš teplý odstín světla způsobí rychle nastupující únavu, bílé světlo zase není příliš útulně. Stropní světlo by mělo mít co největší rozptyl, proto ho volíme v jednoduchém designu a co nejvýše u stropu. Teplota chromatičnosti centrálního stropního svítidla by se měla pohybovat od hodnoty 3500K do 5500K. Toto světlo je neutrální a pro stropní svítidla v obytných prostorech se hodí nejvíce.

Osvětlení pracovního stolu

Zde si můžeme dovolit jasnější a bílé světlo, jež pomáhá udržet pozornost. Na pracovním stole by světlo nemělo překážet a dítě jakkoliv rušit. Můžeme použít i odvážnější kousky, které budou k pokoji ladit. Boho interiéru sluší proutěné stínidlo, vintage styl podpoří romantická bílá lampička, skandinávský zase ocení dřevěné světlo v minimalistickém provedení.

Noční světýlko k posteli

V prvé řadě by dítě mělo na světlo dosáhnout. Záležet bychom si tedy měli dát na praktickém zapínání a vypínání. Světýlka popsána výše jsou nejen praktickou vychytávkou, ale i dřevěnými nástěnnými dekoracemi, které místnosti dodají správný šmrnc. Rozhodně musíte vyzkoušet jejich snadnou výrobu!

pracovni-stul   detsky-pokoj_1   dreveny-balonek

Mnoho rodičů touží splnit dětem i to nejbláznivější přání a podléhají trendům, které zrovna mezi dětmi frčí. A proč ne? Dětem světlo ve tvaru dinosaura, vrtulníku či Pikachu udělá radost a pokud bude za rok v módě zase něco jiného, můžeme výřez z překližky vyměnit zase za úplně nový tvar. 

Pinujte s námi!

Vyrobte si zrcadlo v boho stylu

Vyrobte si zrcadlo v boho stylu

Nahledovy-diy-zrcadlo

V dnešním článku se zaměříme na zrcadla, která jsou nedílnou součástí každého interiéru. Z článku se dozvíte, jak zrcadla umisťovat, proč jsou v bytě důležitá a samozřejmě přikládáme návod na stylové zrcadlo v “bohémském” stylu, které váš domov vyladí k dokonalosti.

Co je to styl boho?

Boho bydlení okouzlí nevázaností, mixem materiálů i barev a velice hřejivou atmosférou, která je pro tento styl typická. Inspirací je nezávazný až kočovný způsob života, nekonvenčnost a materiály inspirované vůní lesa i ruční prací. Prostory by měly odrážet vaše já, spontánnost i lásku ke všemu přírodnímu. Důraz se klade na přírodní materiály, dřevěné dekorace, ale i dobře prosvětlený prostor. Chybí vám doma dostatek světla? A věděli jste, že levným a snadným pomocníkem k vytvoření spousty světlého a pozitivního prostoru jsou právě zrcadla?

Jak doma vytvořit boho interiér

Jaké materiály jsou pro boho styl typické?

  • Dřevo, dřevo a zase dřevo – bez dřevěných výrobků by bydlení nemělo ten správný šmrnc.  
  • Proutí, ratan i pedig jsou ideálním materiálem pro bytové doplňky a dekorace.
  • Textil – pozor si dejme zejména na soulad barev. Boho styl je typický svou barevností a atypičností. Málokdo ale ví, že základní škálou jsou odstíny béžové a krémové, ke kterým se následně dokupují barevné textilní doplňky.
  • Mořská tráva přináší do bytu závan exotiky a stává se praktickým pomocníkem ve všech směrech.
  • Vyvarujme se umělým materiálům jako je plast, sklo a MDF desky.
  • Dejme prostor lanům, provazům i sítím, které do bytu vnesou nádech modernosti.

 

boho-interier

Čím ještě boho styl podpořit?

  • Macramé dekorace můžeme pověsit na zeď, nad postel, či jakkoliv jinak oživit interiér. Drhání macramé je navíc velice uklidňující činností, kterou můžeme zvládnout i sami.
  • Výrobky z proutí dodají interiéru nádech tradice i vzdušnosti. Stačí se zaměřit na pár drobných prvků jako je například proutěná váza, či proutěné věnce do chodby. V obývacích místnostech se nemusíme bát ani větších kousků jako je například proutěné křeslo. 
  • Závěsné houpací křeslo, či síť poslouží k báječným hygge okamžikům a relaxaci.
  • Přijde vám dřevěný korálkový závěs trochu retro? Pak vězte, že k boho stylu se snad nic nehodí více!
  • Taburet je neodmyslitelnou součástí každého boho interiéru. Velice oblíbeným je proutěný taburet, který volíme v případě, že už máme v bytě dostatek barev. Pokud naopak hledáme barevný prvek, tak sáhneme klidně po křiklavějším kousku z přírodního textilu (vlna, bavlna).
  • Nezapomínejme samozřejmě na zelené rostliny. Pokud však v bytě bojujeme s místem, za skvělé řešením považujeme proutěné závěsné květináče, případně můžeme sáhnout po textilní verzi.
  • Zrcadlo v dřevěném rámu, případně jakémkoliv jiném stylovém rámečku dodá energii jindy nudné zdi. Inspirujte se naším DIY návodem níže.

 

drevena-vaza_1   macrame   prouteny-venec

Výroba zrcadla v boho stylu

Jak už jsme zmiňovali, tak zrcadla k boho interiéru neodmyslitelně patří a dodávají prostoru důležitou pozitivní energii. Zrcadla v dřevěném rámu vás už nudí? Nabízíme netradiční provedení, které okouzlí každého milovníka moderního bytového designu.

Co budeme potřebovat

  • proutěný věnec
  • podložka z mořské trávy/ratanu či pedigu
  • tavná pistole
  • kulaté zrcadlo/a (průměr se odvíjí od průměru věnce z proutí, zrcadlo by mělo mít cca o 5 cm menší průměr)

 

zrcadlo-diy-z-vence   zrcadlo-postup   zrcadlo-diy

Postup

  1. V první řadě musíme vybrat vhodnou velikost kulatého zrcadla a samotného podkladu. My k výrobě boho zrcadla použili věnec a následně i prostírání z mořské trávy.
  2. U věnce by průměr zrcadla měl být jen o něco málo menší než samotný věnec.
  3. Věnec pomocí tavné pistole připevníme k zrcadlu, důkladně přitlačíme a necháme zaschnout.
  4. V případě, že zrcadlo chceme připevnit na ratanovou, proutěnou či jakoukoliv jinou podložku, tak vybereme průměr zrcadla výrazně menší než náš podklad. Jedině tak vynikne netradiční rám.
  5. Pokud jste podobně jako my zakoupili zrcadlo s již zabudovaným systémem k zavěšení, zrcadlo pověsíme.

TIP na závěr: Jako podklad pro originální zrcadlo svépomocí může posloužit i podložka z kmene stromu, případně výřezy z překližky ve tvaru, jaký je vám nejsympatičtější. Postup výroby bude defacto stejný jako v předcházejících bodech.

Hlavní výhody zrcadel v interiéru

Zrcadla ve vašem domově dokážou doslova zázraky.

  1. Opticky zvětší celý prostor.
  2. Zkrášlí místnost a dodají jí šmrnc.
  3. Pomáhají místnost osvětlit.
  4. Jsou neutrálním a univerzálním kouskem hodícím se do každého typu interiéru.
  5. Podle některých pověr mají magickou moc.
  6. Na vhodně zvoleném místě přináší do příbytku pozitivní energii, hojnost a harmonii.

zrcadlo-interier

A kam zrcadlo nevěšet? Učení feng shui nedoporučuje zrcadla umisťovat do ložnice, kde by mohla narušovat klidný spánek. Tradičně se ve většině kultur věří, že by se nemělo věšet naproti dveřím, neboť zbytečně odráží energii příchozího zpět. Na druhou stranu mnohé národy naopak tvrdí, že zrcadlo hned naproti vchodovým dveřím odrazí negativní a zlé síly, které by mohly ovlivnit chod domácnosti.

Věděli jste například, že v minulosti byla zrcadlům dokonce přisuzována magická moc? Jen si vzpomeňme na starobylou pohádku o Sněhurce a zlé královně s kouzelným zrcadlem. Na správném místě dokáže odehnat zlé duchy, či odrazit negativní energii příchozího. V mnoha kulturách má být zrcadlo bránou do magického cizího světa, což se následně odrazilo i v literatuře a filmovém odvětví.

 

Proměňte kuchyňské prkénko ve stylové hodiny. Poradíme, jak na to!

Proměňte kuchyňské prkénko ve stylové hodiny. Poradíme, jak na to!

hodiny-z-prkenka

Milovníci dřeva zbystřete. Máme pro vás návod na jedinečné dřevěné hodiny, které kuchyni padnou jako ulité. A víte, co je na nich nejlepší? Snadno zrecyklujete dřevěné i servírovací prkénka, nebo třeba dřevěné talíře. Zaručujeme nadmíru okouzlující výsledek.

Dřevěné nástěnné hodiny snadno a rychle

Jaká by to byla kuchyně bez dřevěných hodin? Právě hodiny bývají dominantou každého pokoje, kuchyni nevyjímaje. Pokud hledáte autentický kousek, vřele doporučujeme podlehnout trendu posledních let – hodinám vyrobeným z kuchyňských prkének, kterých je teď plný Pinterest. Ač jsme se výroby báli, výsledek nás mile překvapil. Posuďte sami.

Co budeme potřebovat

  • Prkénko na krájení
  • Hodinový strojek
  • Pyrografickou pájku na vypalování do dřeva
  • Ruční frézu

prkenko-na-zaveseni   pajeni-podle-sablony   prkenko-jako-hodiny

Postup

  1. Najdeme si vhodné prkénko do kuchyně. Důležité je zvolit dostatečně velké prkénko, aby měly ručičky hodinek prostor a nevyčnívaly přes okraj.
  2. Dřevěné prkénko má samo o sobě poměrně silnou tloušťku. Ve chvíli, kdy budeme chtít do prkénka zakomponovat strojek na hodiny, musíme využít ruční frézu.
  3. Do prkénka vyřežeme ruční frézou otvor podle velikosti zvoleného hodinového strojku. V případě, že frézku nevlastníte, můžete otvor ručně vydlabat pomocí dláta. Naštěstí je dřevěné prkénko vhodným materiálem pro vyřezávání do dřeva. Připravte se ale na to, že se nám bez vykružovadla doba výroby hodin prodlouží.
  4. Nyní přichází kreativní část, kdy pomocí pájky na dřevo vypálíme do dřevěných hodin čísla. Můžete si – jako my – pomoci použitím šablony.
  5. K hodinovému strojku bývá ve většině případů připojený návod pro snadné složení.
  6. Teď už stačí hodiny zavěsit na vhodné místo, například na prázdnou stěnu za kuchyňským stolem, nebo nad výklenek dveří.

Jak vyčistit dřevěné prkénko

Chcete zrecyklovat staré dřevěné prkénko, pro které už nemáte v kuchyni další využití?

Nezapomínejme na důkladné čištění.

Většina z nás používá dřevěné nádobí, misky, vařečky (a my na ně nedáme dopustit). O dřevěné výrobky je však potřeba se i dobře starat, aby vydržely co nejdéle. K čištění dřevěných potřeb do kuchyně nám výborně poslouží obyčejný citron a jedlá soda. Výrobky ze dřeva jednoduše nastříkáme citronovou šťávou a necháme 10 minut působit. Následně vše posypeme jedlou sodou a vezmeme si na pomoc kartáč na nádobí, kterým prkénko, dřevěnou misku, či příbor důkladně vyčistíme. Citron můžeme také vyměnit za ocet, který má schopnosti ničit zdraví škodlivé a nebezpečné bakterie (salmonella, E. Coli). Přesný návod najdete v následujícím videu.

Čím ještě v kuchyni podpořit útulnou atmosféru?

Ne nadarmo se říká, že kuchyně je srdcem domova. Měla by být v první řadě útulná, příjemná a praktická. To samozřejmě vyžaduje zvláštní přístup k designu, který cílí na skloubení praktičnosti s pohodlím.

Na co se zaměřit? 

  1. Sladění barev je základ. Obecně kuchyni sluší přírodní, krémové odstíny s přiznaným dekorem dřeva. Doporučujeme tento krok nepodceňovat a vytvořit si vhodně zkombinovanou paletu barev, či tzv. moodboard.
  2. Zelené rostliny dokáží v interiéru zázraky, buďme ale praktičtí a nahraďme okrasné rostliny praktickými bylinkami. V dřevěném truhlíku budou kuchyni slušet daleko více.
  3. Investujte do kvalitního dřevěného nábytku, který má sám o sobě zvláštní kouzlo a vytváří harmonické prostředí v rodinném duchu.

Dřevěné hodiny nejsou jediným stylovým doplňkem, které do kuchyně skvěle ladí. Mrkněte i na další vychytávky.

  • Kuchyňská prkénka mohou posloužit i jako stylové dekorace, či dokonce obrazy. Pokud jste majiteli pájky do dřeva, tak s trochou umu a špetkou fantazie můžete vykouzlit na dřevěném prkénku doslova skvosty a prostor kuchyně oživit.
  • Dřevěná police na kořenky sluší každé kuchyni a vy oceníte zejména její praktičnost. Na kořenky použijte popisky, či jmenovky v designu, který je vám nejblíže.
  • Výrazné popularitě se těší také černé magnetické tabule, folie, případně tabulová barva, díky které si můžete v kuchyni nechávat rodinné vzkazy, úkoly a osobní poznámky. V kombinaci se dřevem na sebe taková kuchyně rozhodně strhne pozornost.
  • Schovejte si nezbytnosti do dřevěných bedýnek, které prostor odlehčí a vdechnou místnosti minimalistickou atmosféru vonící po dřevu.
  • Potřeby do kuchyně si klidně nechte vystavené na lince, stačí mít efektní dózy, stojany a příborníky, které místnost vyladí k dokonalosti.

bedynkovy-regal-v-kuchyni   akaciove-prkenko   dozy-s-bambusovym-vikem

Při vybavování kuchyně nezapomínejme na vhodné světlo. Není nic horšího, než vařit ve špatně osvětlené kuchyni. Pokud v místnosti chybí aktivní světlo, existuje na trhu spoustu možností, jak jej plnohodnotně nahradit. Volíme teplejší odstíny a osvětlujeme více koutů kuchyně. Jedno stropní svítidlo jednoznačně stačit nebude.

Vyrábíme poličku na zvířátka pro děti

Vyrábíme poličku na zvířátka pro děti

policka-na-zviratka

V dnešním článku vám ukážeme, jak z dětského pokoje vykouzlit místo, kde se dětská fantazie může rozběhnout na plné obrátky. Pokoji budou vévodit nejrůznější zelené kultivary rostlin společně s dřevěnými doplňky. A jako třešničku na dortu představujeme stylovou nástěnnou dekoraci, kterou hravě vytvoříte svépomocí. Pojďme na to.

Mapa Afriky jako stylová nástěnná dekorace

Máte doma vášnivého sběratele dřevěných zvířátek Holztiger nebo figurek Schleich? Tak zbystřete, tahle nástěnná dekorace je do vašeho domova jako stvořená.

Co budeme potřebovat

  • Výřez z překližky ve tvaru námi zvoleného světadílu, případně dřevěná mapa světa
  • Dřevěné lišty, které poslouží jako poličky (větší má 28 cm a menší pak 10 cm)
  • Lepidlo na dřevo/hřebíky s kladivem
  • Mořidlo
  • Vrtačku (na provrtání otvorů vhodných k zavěšení na zeď)

policka-na-zviratka-vyroba   policka-na-zviratka-moreni   policka-na-zviratka-v-pokoji

Postup

  1. V první řadě namoříme námi zvolený výřez z překližky a necháme zaschnout dle návodu.
  2. Vybereme vhodné poličky. My vřele doporučujeme navštívit na našem e-shopu kategorii II. jakost, kde najdete výrazně zlevněné výrobky, které vám mohou posloužit jako základ pro další tvoření nebo jednoduchou opravu.
  3. Dětské poličky k mapě připevníme a to buď pomocí kvalitního lepidla na dřevo (disperze 2) nebo police připojíme pomocí hřebíků.
  4. Nyní už jen zbývá dřevěnou polici na zeď připevnit. Pomocí vrtačky můžeme do mapy vytvořit díry, které nám poslouží k zavěšení na zeď.
  5. Dřevěnou poličku vybavíme dětskými hračkami, které budou k mapě skvěle ladit.
  6. Při umisťování police se můžeme držet pravidel feng shui a pověsit ji na jižní stranu. Díky tomu se dekorace stane dominantou celého pokoje! Přesvědčte se sami.
  7. Jak poličku na zeď připevnit? Na práci se určitě řádně připravte, ušetříte si tím spoustu času a námahy. Tady si můžete přečíst podrobný návod.

Našim zákazníkům velice rádi vyhovíme a máte-li zájem o slepou mapu jakéhokoliv jiného kontinentu nebo státu, stačí napsat e-mail na laser@cistedrevo.cz. Mapu vám rádi vyřežeme dle vašeho přání. V nabídce ale již teď máme zařazenou slepou mapu Česka i Slovenska, které se báječně hodí na výstavu lesních zvířátek třeba do přírodně laděného pokoje.

Urban jungle v dětském pokoji? Proč ne!

Moderní a stylové bydlení, které nám do interiéru vdechne doušek nespoutané přírody a vůně dřeva, to je urban jungle. Tohoto neotřelého stylu se nemusíme bát ani v dětském pokoji. Kombinace zelených pokojových rostlin s masivním dřevěným nábytkem okouzlí nejednu hravou dětskou dušičku.

urban-jungle

Co si ještě pořídit do urban jungle pokoje?

  • Slaďme pokoj do posledního detailu a nezapomínejme ani na důležité osvětlení. Nástěnné světýlko v dřevěném duchu se dá snadno vyrobit i svépomocí. Vyzkoušeli jsme to za vás!
  • Spoustu rostlin – bez zeleně si nelze urban jungle styl ani představit. Masožravky se dětem budou líbit nejvíc, samy se zvládnou postarat o kaktusy a sukulenty, nenáročný je i zelenec nebo bambus.
  • Samozřejmě nesmíme zapomínat na stylový dřevěný květináč, protože světlý dekor dřeva se zelenou barvou listů rostlin vytváří neopakovatelné aranžmá. Máte malé děti a bojíte se, že by vám převrhly i stabilní dřevěný stojan na květiny? Zkuste závěsné květináče!
  • Dřevěné obrázky jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu, dřevěný obraz můžete vyrobit i sami. V centru zájmu interiérových designérů jsou například obrazy (případně jen rámy), do kterých zasklíte sušené květiny. I my jsme dřevěné obrazy vyzkoušeli.
  • Dřevěné fotorámečky poslouží coby příjemná vzpomínka v ještě hezčím kabátku. Pokojíček bude vypadat mnohem útulněji, když zde najdeme něco osobního. Fotorámečky navíc můžete kdykoliv přetřít, či namořit přesně podle vašich představ.
  • I hračky pro děti můžete vybrat tak, aby vám do pokoje celkově ladily. Zvolili jste si jako my slepou mapu Afriky? Pak vám doma jistě nesmí chybět plyšová, dřevěná, či gumová zvířátka jako jsou například kočkovité šelmy, opice, sloni, či žirafy.
  • Dominantu dětského pokoje může tvořit i dřevěné puzzle. Na našem e-shopu najdete puzzle ze dřeva ve tvaru zvířat v originálním provedení, na kterém má svůj výrazný podíl německý umělec Andreas Preiss. 
  • V urban jungle prostoru samozřejmě nesmí chybět policový regál. Dřevěný masiv by pro nás měl být jasnou volbou, podtrhne celkový dojem “džungle ve velkoměstě”. Dřevěné police navíc mnohdy nahradí velké kusy nábytku a celý prostor provzdušní a odlehčí. Co víc si přát?

obrazky-ze-suseneho-kviti   drevene-puzzle-barevne   balonek-z-preklizky

Kombinaci přírodních barev, doplňků i závanu exotiky doplníte vhodným dětským nábytkem. Již jsme zmiňovali, že k urban jungle stylu skvěle ladí masivní dřevěný materiál (nejlépe světlé odstíny dřeva), ale vedle nešlápnete ani s proutěným nábytkem, případně doplňcích z ratanu, či mořské trávy. Hledáte-li další nápady na vybavení domova, sledujte náš Pintrest, kde kromě dřevěných výrobků najdete i netradiční DIY postupy při práci se dřevem.

7 snadných kroků k výrobě macramé duhy

7 snadných kroků k výrobě macramé duhy

Nahledovy-macrame-duha

Tvoření ze dřeva doslova milujeme a stále hledáme nové a nové nápady, které můžete s našimi dřevěnými výrobky vyzkoušet. Dnes jsme se zaměřili na dětské výrobky a dřevěné dekorace, které dětskému pokojíčku výrazně sluší. Jednoduchý návod na macramé duhu v 7 snadných krocích zvládne i úplný začátečník.

Dřevěná nástěnná dekorace – duha

Macramé tvoření má své kouzlo a velice brzy vás pohltí svou jednoduchostí a zejména krásnými výtvory, které budou pod vašima rukama vznikat. Pojďme si nyní společně vytvořit krásnou drhanou duhu, která bude báječným doplňkem do každého dětského pokoje, ať už je v boho, vintage, skandinávském, či moderním stylu.

Co budeme na tvoření ze dřeva potřebovat

  • silnější lano z kroucené příze
  • nůžky
  • dřevěné korálky
  • macramé příze v oblíbených barvách
  • tavná pistole
  • lepicí páska
  • hřebínek na rozčesávání příze

macrame-duha-diy   macrame-duha-postup   macrame-duha-vyroba

Postup

  1. Z lana si nastříháme provázky, které následně poskládáme do tvaru půlkruhu. Ten bude tvořit základ naší duhy. Celkem se bude jednat o 4 lanka. Konce provázku slepíme lepicí páskou, aby se nám dobře tvořilo a lano nám nikde neujíždělo. 
  2. Nezapomeneme si určit barevnou kombinaci i pořadí barev, které chceme na duhu použít. Doporučujeme použít 4 barvy – abychom na každém provázku měli jednu.
  3. Nyní vezmeme první barvu a začneme omotávat provázek. Začneme cca 5 cm od okraje. Na začátku nemusíme dělat uzlík.
  4. S omotáváním macramé příze kolem provazu skončíme opět cca 5 cm od okraje a uděláme uzlík. Postupně omotáme všechny části duhy a seřadíme.
  5. Jednotlivé díly k sobě přilepíme tavnou pistolí, a to hned na několika místech, aby vše dobře drželo. Klasické dřevěné navlékací korálky můžeme přilepit i na konce duhy (nechali jsme je v přírodním provedení).
  6. K vrchní části duhy pomocí tavné pistole připevníme očko, na kterém bude navlečený korálek. Očko následně poslouží k zavěšení na stěnu a vytvoření krásné nástěnné dekorace ze dřeva a přírodní bavlny. 
  7. Nyní stačí tuto částečně dřevěnou dekoraci zavěsit na obyčejný hřebík na stěnu do dětského pokoje. Skvěle se vyjímá například u dětské postýlky.

Jaké nástěnné dekorace ze dřeva zvolit do dětského pokoje

  • Nástěnné hodiny v dětském designu doplní každý pokojíček a navíc hodiny využije i školní dítko ve chvíli, kdy se bude učit poznávat hodiny. Výběr hodin do dětského pokoje tedy rozhodně nepodceňujte.
  • Dřevěné puzzle jsou báječným originálním dárkem, vaše ratolesti zabaví a vytvoří krásnou dřevěnou dekoraci. Doporučujeme například barevné nástěnné puzzle s neotřelým designem německého umělce Andrease Preise, které dodají každému pokoji šmrnc.
  • Dekorace z překližky – dřevěná překližka je materiál, který jsme si poslední dobou při tvoření velice oblíbili. Snadno se s ním pracuje, je lehký a podněcuje kreativitu. Vyrobit z tohoto dřevěného polotovaru můžete například věnce, obrazy i nejrůznější dekorace k zavěšení. Navíc si k tvoření můžete pozvat i děti. Na překližku se totiž velice dobře maluje (například fixy, akrylovými barvami, ale klidně postačí i pastelky).
  • Dřevěné police nabízíme v nejrůznějších designech – např. ve vzhledu medové plástve, či domečku. Oba tvary se intenzivně využívají v interiérovém designu zaměřeném na skandinávský styl. Nebo máte raději klasiku?
  • Zrcadla dokáží prostor osvětlit, rozšířit a vetknout mu příjemnou atmosféru. I zrcadlo si můžete doma snadno vyrobit svépomocí. My jsme jedno takové v boho designu vyzkoušeli.
  • LED světýlka s dětskými motivy děti milují. Když se do pokojíčku začíná vkrádat tma, umí rozehnat jakékoliv chmury a pokud zvolíte roztomilý design, tak kouzlo dětského pokoje báječně doplní. Pomocí výřezů z překližky můžete nástěnné světlo vyrobit i sami. Zkuste si to!
  • Řešíte v pokojíčku vaší ratolesti nedostatek místa? V tom případě vřele doporučujeme zaměřit se na hračky pro děti, které lze umístit na stěnu. Jedná se o velice zajímavé a ve většině případů edukativní dětské hračky, které jsou zaměřené na vývoj jemné i hrubé dětské motoriky, rozvíjení fantazie a mnohem víc. Velice populární jsou i hračky na stěnu ve tvaru krokodýla, či slona, jejichž součástí jsou například hry s čísly, či nejrůznější labyrinty. Děti milují i nejrůznější autodráhy, či kuličkodráhy – i ty se vyrábějí v nástěnné verzi. Tak směle na nákupy!

balonek-preklizka   puzzle_1   venec-z-preklizky-jarmila

Hledáte-li další nápady ze dřeva, dětský nábytek, ale například i dětské hračky, tak musíte navštívit náš Pinterest. Najdete tam toho mnohem více, než jen tvoření a dětské výrobky. Pinujte s námi!

Zrecyklujte starý vosk a vyrobte originální svíčku v 5 snadných krocích

Zrecyklujte starý vosk a vyrobte originální svíčku v 5 snadných krocích

Nahledovy-svicka

Zbyly vám nějaké svíčky z adventního věnce? Nemusíte je hned vyhazovat. Přinášíme skvělý návod na to, jak zrecyklovat vosk a získat tak svíčku úplně novou. Jako nádoby báječně poslouží například výrobky ze dřeva. Pokud hledáte osobní originální dárky, tak DIY svíčka v kokosové misce je nápad, který potěší a zároveň zaujme.

Stylová DIY svíčka v kokosové misce

Má vaše oblíbená kokosová miska nějaké vady na kráse? Využijte ji k jednoduchému tvoření!

Co budeme potřebovat

  • Miska z kokosu
  • Dřevěný knot
  • Zbytky svíček
  • Éterický olej dle vlastního přání a preferencí
  • Sušené bylinky (levandule, měsíček, jasmín)

kokosova-svicka-vyroba   vosk   vyroba-svicka

Postup

  1. Ve vodní lázni pomalu rozpustíme zbytky vosku ze starých svíček.
  2. Připravíme si nádobu, která bude tvořit základ naší svíčky. Pokud chceme vyrobit zajímavé dárky pro vaše blízké, tak si dáme na výběru záležet. Báječně se vosk vyjímá právě v dřevěných výrobcích, které tímto jednoznačně doporučujeme. My jsme si vybrali exotickou kokosovou misku.
  3. Nyní přichází na řadu dřevěné knoty. Spodek knotu si lehce namočíme do rozehřátého tekutého vosku a následně přilepíme na dno misky.
  4. Do teplého (nikoliv vroucího) vosku přisypeme námi zvolené bylinky (my vybrali levanduli) a éterický olej. 
  5. Směs opatrně nalijeme do misky a necháme pořádně ztuhnout.  

Výhody svíček s dřevěným knotem

Obliba svíček s dřevěným knotem v posledních letech výrazně stoupla. Pojďme si říct, jaké jsou za nás největší výhody dřevěného knotu. Není jich zrovna málo.

  • Praskáním hořícího knotu si doma vytvoříte kouzelnou atmosféru.
  • Díky horizontálnímu hoření plamene dřevěných knotů je plamen širší a delší.
  • Hoření je intenzivní a vůně oleje se uvolňuje rychleji a silněji, než například u knotů bavlněných. 
  • K výrobě domácích svíček se nejlépe hodí zejména díky své stabilitě.

dreveny-knot

Do čeho ještě můžete udělat svíčku

Dali jste si letos nějaké předsevzetí? My jsme si v Čistédřevo.cz dali už jedno v loňském roce, a to že budeme méně plýtvat, proto jsme pro vás zpřístupnili kategorii II. jakosti. Jedná se o dřevěné výrobky, které jsou například poškrábné, či odřené z focení, ale na druhou stranu se pyšní výrazně nižší cenou. Vdechněte těmto produktům nový život! Zde rovněž najdete spoustu výrobků ze dřeva, které se hodí třeba právě k výrobě rustikální svíčky či svícnu.

Svíčku lze udělat téměř do čehokoliv. Fantazii se meze nekladou!

  • Máte doma nepoužívané dřevěné nádobí a hledáte svíčku, co vám bude opravdu dlouho hořet? Pak vřele doporučujeme například dřevěnou misku.
  • Pokud nechcete svíčku darovat jako dárek, tak postačí i obyčejné sklenice od zavařenin.
  • Kořenky jsou dostupné, levné a snadno vykouzlíte drobnost k obdarování. Navíc ji můžete zavřít a udržet vůni pod víčkem mnohem déle.
  • Svíčka v izotermickém šálku okouzlí minimalistickým nádechem, navíc ji při hoření můžete přesunout, protože horký vosk skrze dvojitou stěnu nepálí.
  • Kokosové misky vnesou do domova nádech exotiky. Hodí se k nim klidně i barevnější vosky/svíčky.
  • Dřevěná kuksa má stylový nádech, báječně se hodí pro vosky s odstínem bílé, či krémové.

drevene-prkynko   kokosove-misky_1   drevena-kuksa_1

Chcete další tipy na originální dárky, upcyklaci a návrhy na práci se dřevem? Sledujte náš Facebook, Instagram a Pinterest, kde se to báječnými, nápady a zajímavými reels jenom hemží.

Jak vyrobit dětskou knihovnu za zlomek ceny?

Jak vyrobit dětskou knihovnu za zlomek ceny?

detska-knihovna-v-pokoji

Co si budeme povídat, knihovny ze dřeva nejsou zrovna levnou záležitostí a pokud navíc sháníte knihovničku do dětského pokoje, tak jistě hledáte takovou, na kterou dítě snadno dosáhne a navíc bude i praktická a levná. Pojďme si jednu takovou společnými silami vyrobit.

Dřevěná knihovna – výroba

Dětský nábytek má být v první řadě bezpečný a hned poté účelný. Přesně to splňuje nízká knihovna, na kterou děti snadno dosáhnou a vyberou si knížku přesně podle svého gusta. Do tohoto odkládacího dětského stolečku si děti samozřejmě mohou uložit i oblíbené plyšáky, či jakékoliv jiné hračky pro děti.

Co budeme potřebovat

  • Dřevěný organizér
  • Nábytkové nožičky
  • Vrtačka a šrouby (pokud již nejsou v balení s nožičkami k nábytku)
  • Tužka na dřevo

detska-knihovna

Postup

  1. Z dřevěného organizéru vytáhneme šuplíčky. Ty skvěle poslouží například při organizaci ve větších komodách na oblečení nebo v kuchyni (skvěle do nich padne třeba pytlík s kořením). Pasují i do dřevěných regálů a knihoven, kde mohou posloužit na nejrůznější drobnosti, které nechcete mít úplně na očích. 
  2. Pomocí tužky vyznačíme místa, kde budeme vrtat, a ve kterých místech připevníme nábytkové nožky.
  3. Dřevěné nožičky jednoduše připevníme pomocí vrtačky.
  4. Podle potřeb můžeme tento typ dřevěných knihoven natřít, případně jakkoliv jinak ozdobit (metodou decoupage, krakelováním, nebo si troufnete na vypalování do dřeva?)
  5. Do dřevěné knihovny už jen stačí vyskládat ty nejoblíbenější knížky vaší ratolesti.
  6. Knihovnička se báječně hodí například i na nejrůznější potřeby, či výrobky pro děti, které chcete mít kdykoliv po ruce.

Jaké máte předsevzetí na rok 2023?

Přichází nový rok a nové předsevzetí. Máte to také tak? Nejdůležitější je dávat si takové předsevzetí, která jste schopni reálně splnit. I my v ČistéDřevo.cz si každoročně dáváme záměr, který se samozřejmě projeví i v našem sortimentu. Například loňský rok jsme udělali velkou čáru za plýtváním a již rok dáváme produktům II. jakosti novou šanci. Tyto výrobky ze dřeva mohou následně posloužit například pro DIY tvoření.

V tom letošním roce jsme si dal za úkol, že chceme více číst a tomu zdárně přizpůsobíme náš magazín, a proto jsme se pustili do výroby této snadné knihovničky. Knižní výzva je již v plném proudu a místo na nové knihy se bude hodit nejen dětem.

Znáte upcyklaci?

Upcyklace je poslední dobou často skloňované slovo. Jedná se vlastně o účelnou přeměnu staršího produktu v něco nového, s úplně novým využitím.

Co si lze snadno vyrobit upcyklací dřevěných výrobků?

  • Noční stolek z dřevěného chlebníku má styl a je úžasně jednoduchý. Vyzkoušeli jsme za vás!
  • Knihovna z bedýnek se báječně hodí například do studentských pokojů, případně někomu, kdo si chce poskládat knihovnu do atypického tvaru.
  • Chcete netradiční zrcadlo v boho stylu? Věnujte kulatému zrcadlu unikátní rám – třeba ten z proutí, překližky, nebo podložky z mořské trávy.
  • I obyčejné kuchyňské prkénko umí udělat spoustu parády. Zkuste například z nepotřebného prkénka vyrobit stylové nástěnné hodiny vhodné třeba do kuchyně.

prkenko-jako-hodiny   stolek-z-chlebniku   bedynkova-knihovna

Hledáte-li více inspirace, tak sledujte naše sociální sítě a Pinterest, kde najdete spoustu nápadů na netradiční upcyklaci, dřevěný nábytek, DIY postupy a v neposlední řadě i krásné dřevěné hračky pro děti.

Dárky na poslední chvíli svépomocí

Dárky na poslední chvíli svépomocí

vanocni-sypany-caj

Dárky s vlastním textem, dárky s gravírováním a ručně tvořené dárky mají jedno společné – dají najevo, že obdarovaného dobře znáte a dali jste si s dárkem práci. Pokud navíc sháníte vánoční dárek na poslední chvíli, máme pro vás skvělé řešení. Čajovou směs, kterou namícháte přesně podle svých představ.

Vánoční dárky svépomocí mají osobní kouzlo

Na čajové směsi je kouzelné především to, že obdarovanému ukážete, jak moc o něm/ní víte. Připravte směs na míru a můžete si být jistí, že váš dárek bude rozhodně ten nejmilejší pod stromečkem.

vanocni-caj

Co budeme potřebovat

  • Sypaný čaj (zelený, černý, ovocný, nebo bílý čaj)
  • Sušené bylinky
  • Sušené ovoce
  • Dózička s dřevěným víkem a klipem
  • Originální jmenovky na dárky


Postup

  1. Nasušíme si ovoce buď v troubě, nebo v domácí sušičce na ovoce. Nemusíme se bát ani neobvyklých kombinací a chutí. Vřele v zimě doporučujeme sušená jablka, případně bobuloviny, které obsahují spoustu vitaminu C.
  2. Pokud vám z léta zbyly sušené bylinky, máte vyhráno. A jestli ne, nezoufejte – ve zdravé výživě pořídíte bylinky všeho druhu. Ty pak stačí namíchat dle libosti.
  3. Sušenou směs ovoce smícháme se sypaným čajem. My zvolili náš oblíbený zelený sypaný čaj. Sušené ovoce, či bylinky skvěle ladí i s černým, či bílým čajem.
  4. Nyní již hotový čaj nasypeme do dózičky s dřevěným víkem a důkladně uzavřeme. Jako třešničku na dortu přidáme k dóze ještě medonosku a naběračku na koření.
  5. K čajové směsi můžete přidat věnování, třeba i básničku, a vytvořit tak hned dva osobní dárky s věnováním.

V použití obalu buďme kreativní

Zajímavé dárky vyniknou tím, když jim oblečeme vkusný kabátek. Skleněná dóza s víčkem není samozřejmě jedinou možností, v čem lze domácí čaj darovat. Přinášíme hned několik nápadů, jak originální dárky zabalit.

Co se nám k zabalení může hodit:

  • Kořenky můžete rovnou zabalit například s dřevěnou lžičkou, či odměrkou. Dřevěné dárky mají punc hřejivosti a hlavně udělají radost.
  • Krabička na čaj  dřevěná krabice na čaj dokonale uchová aroma i chuť. Již staří Číňané rádi ukládali sušené čajové lístky do dřevěných krabiček na čaje. Dokonce jsou zmiňovány prameny, kde se jisté druhy čaje doporučují dávat do dřevěných obalů kvůli specifické vůni a chuti.
  • Díky zavařovací sklenici vytvoříte recyklovaný obal, kde se můžete kreativně vyřádit. Krom vyrobené čajové směsi, můžete popustit uzdu fantazii a vyzdobit i obyčejnou sklenici. Skvěle se hodí například metoda decoupage, pískování, malování, případně zdobení textilem, krajkou aj.
  • Na papírový pytlík můžete napsat nebo nalepit věnování. Šikovnější ruce pak mohou vyšít jmenovku na pytlík z bavlny nebo juty. Jak originální!
  • Na trhu dnes existuje spousta krásně zdobených plechových dóziček, které k zabalení čajové směsi můžete hravě využít.
  • Papírová krabička s hezkým potiskem potěší každého, nebo dáte přednost ryze přírodnímu provedení, které ozdobíte stuhou a případně větvičkou?

Jaké další dárky můžeme vyrobit?

  • Vaječný likér s vůní vanilky patří mezi stálice v oblíbenosti vánočních dárků. Vyzkoušejte si ho vyrobit sami a už si nikdy vaječný koňak nekoupíte v obchodě. 
  • Koupelová sůl omámí smysly a pokud přidáme oblíbenou vůni a sušené bylinky, tak máme ideální dárek pro milovníka hygge. A nezapomeňte na cedulky na dárky – ty by měly být v jednoduchém, ale stylovém designu. My doporučujeme překližkové výřezy, které dodají dárku šmrnc.
  • Kdo by nemiloval svíčky? Ty doma vyrobené v kokosové misce mají své kouzlo a přináší závan exotiky.
  • Domácí jedlé dobroty – pokud jste majiteli sušičky, můžete vyrobit třeba domácí jerky. Tento zajímavý dárek ocení jistě každý muž. Mix sušeného ovoce zase nadchne milovníka sladkého.
  • Pochlubte se svými domácími výrobky a darujte vaši vymazlenou domácí marmeládu, nebo například voňavý sirup

bazovy-sirup-v-lahvi   koupelova-sul   vajecny-konak-v-lahvi

Nezapomínejme na stylové zabalení a jmenovky na vánoční dárky

Co si budeme povídat, je to právě balení a stylový obal, který z našeho výrobku, či zakoupeného předmětu udělá originální dárek, na kterém je vidět, že jsme si na něm dali záležet. Každý rok si možná lámeme hlavu s tím, jak co nejlépe a možná i nejekonomičtěji zabalit dárky. Pokud také fandíte minimalismu, recyklujte papírové nákupní tašky, či kartonové krabice, ve kterých vám před Vánoci chodí objednávky z e-shopů). Přírodní design stačí jen doplnit o unikátní stuhu a nějakou drobnost, a výsledek stojí za to. Nesmí chybět ani jmenovky na dárky, případně originální přání, které obdarovaný ocení.

Hledáte-li další inspiraci na DIY postupy, na vánoční tipy, recepty, ale i dárky za dřeva, tak navštivte náš Pinterest, kde najdete to nejlepší od nás hezky pohromadě.