AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vánoční vaječný likér hotový za hodinku

nahledovy-vajecny-liker

Když se řeknou Vánoce, vybaví se nám vše s nimi spojené – od pohádek, přes stromeček a dřevěnou vánoční výzdobu, až po cukroví a samozřejmě originální dárky. Co ale k Vánocům patří stejně neodmyslitelně? Vaječný koňak! Jedná se o jeden z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších receptů na internetu a my si ho spolu dnes připravíme ani ne za 60 minut!

Jak vyrobit vaječný likér?

Do vaječného likéru, který připravujeme podle receptu vítězky soutěže MasterChef Česko 2019 Kristíny Nemčkové, jsme se naprosto zamilovali. Příprava je snadná a výsledek? Fenomenální.

Co budeme potřebovat

  • 4 žloutky
  • 25 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany (33%) a metlička na šlehání 
  • Plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • Vanilkový lusk nebo směs skořice, hřebíčku a badyánu (a dřevěný hmoždíř)
  • 300 ml rumu (třtinový je nejlepší)
  • Láhev na alkohol (z tohoto množství vyrobíme cca 750 ml – 1 l likéru)
  • Jmenovky na vánoční dárky (třeba výřezy z překližky ve tvaru vánočního anděla)

 

drevena-jmenovka   vajecny-liker-postup   vajecny-liker

Postup

  1. Nejprve v hrnci šlehací metlou vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, až zesvětlají.
  2. Přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka vanilky. Za stálého míchání směs přivedeme k varu. TIP: Semínka z lusku dodají likéru nenahraditelné aroma a ani prázdný lusk pak rozhodně nevyhazujte – přihoďte ho do dózy s cukrem!
  3. Jakmile směs zhoustne na konzistenci řidšího pudinku, hrnec odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Po vychladnutí vmícháme metlou na šlehání do směsi rum a přelijeme do lahví.

Hotový likér pak skladujeme v lednici, kde vydrží díky konzervaci alkoholem i měsíc.

Pokud fandíte zajímavým “jedlým” dárkům, pak jste právě vytvořili ručně vyrobený dáreček na míru, ideální k Vánocům pro blízké. Stačí na dárkovou láhev na alkohol připevnit dřevěnou jmenovku a originální dárek je na světě.

A jestli vám “vaječňák” zbyde (o čemž ale dost pochybujeme), můžete ho využít při přípravě vánočního cukroví. Skvěle se hodí do úlů/hnízd, ale při pečení ho určitě oceníte i jen tak samotný, třeba ohřátý s vyšlehanou šlehačkou na styl italského bombardina. 

Jak doma vytvořit kouzelnou vánoční atmosféru?

Už od října zní ze všech rádií All I want for Christmas, na náměstích se pomalu objevují trhy, supermarkety praskají ve švech adventními kalendáři a mikulášskou nadílkou a všichni shánějí vánoční dárky. Nalaďte se na vánoční vlnu a připravte se na magické období adventu. Bez čeho si zimní čas neumíme představit?

  • Vše začíná adventní výzdobou, ke které neodmyslitelně patří adventní věnec se čtyřmi svíčkami, kalendář s 24 okénky s drobnostmi pro děti, a samozřejmě betlém. První adventní neděle letos připadá už na 27. listopad!
  • Pečení vánočního cukroví rozvoní každou domácnost. Zkusíte letos upéct něco netradičního podle našeho receptu na jednoduché cukroví bez zdobení?
  • Sledování vánočních filmů a pohádek už také patří mezi tradice. Vsadíte na zahraniční velkofilmy (Sám doma, Grinch, Láska nebeská) nebo fandíte českým nesmrtelným klasikám (Tři oříšky pro Popelku, Anděl Páně, Pelíšky)?
  • Výroba vánočních dekorací nás baví rok od roku více. Už brzy se můžete těšit na hromadu jednoduchých DIY návodů.
  • I balení dárků může být zábava – sestavte vlastní dárkové koše a krabičky, ozdobte balíčky různými přírodninami a stuhami apod. Jako jmenovky na dárky se vám budou zaručeně hodit překližkové výřezy s vánočními motivy.
  • A když nasněží, je ten správný čas na koulovačku, stavění sněhuláka, lyžování, bruslení a samozřejmě hlavně na sáňkování!

 

vanocni-andilci   embosovany-vaůecek-vanoce   betlem

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z předvánočních aktivit, rozhodně si k tomu nalijte skleničku lahodného vaječného likéru a udělejte si doma pohodu. Pro více inspirace nás nezapomeňte sledovat na Pinterestu. Pro všechny vánoční nadšence jsme už vytvořili novou nástěnku s dekoracemi, recepty a tipy na dárky.