AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Znáte macramé? S dřevěným polotovarem je to hračka!

Nahledovy-macrame

Dekorace do bytu ze dřeva mají vždy své kouzlo, hřejivou atmosféru a osobní nádech. A co teprve dřevěná dekorace na stěnu, kterou si sami vyrobíte? Macramé (neboli drhání) patří mezi poměrně starobylé techniky spřádání přízí do různorodých obrazců. Kombinace dřeva a provazů se hodí do interiérů laděných do skandinávského, moderního a boho stylu. Ty totiž preferují vzdušnost a minimalismus a přesně to dekorace na zeď splňují.

Co tu pro vás máme?

Dřevěné výřezy z překližky ve tvaru půlkruhu, či obdélníku představují skvělou vychytávku pro všechny tvořivé nadšence, kteří ovládají techniku macramé, česky drhání. Vytvořili jsme hned několik variant dřevěných polotovarů nejen na výrobu této boho dekorace. Dřevěné výřezy, které slouží jako pomocník při splétání a zároveň jako designový prvek samotného macramé, zdobí vypálené vzory fází měsíce či květin. Záleží tedy na vás, jaký si pro tvorbu macramé vyberete. Nebo si vyzkoušíte jiný z našich DIY návodů na blogu?

 

polotovary-z-preklizky

Macramé v boho stylu – návod pro začátečníky

K tomu, abyste si osvojili techniku drhání, můžete využít nejrůznějších specializovaných kurzů, ale vystačíte si i s videonávodem na YouTube, kde jsme se inspirovali my.

Co budeme potřebovat

  • Výřezy z překližky ve tvaru půlkruhu nebo obdélníku
  • Provázky, bavlnky a příze vhodné k drhání (koupíte ve specializovaných obchodech a galanteriích)
  • Hřeben na rozčesávání provázků či bavlnek

Postup

  1. Jako první si polotovar k tvoření stabilně a pevně připevníme, aby se nám s uzly dobře pracovalo.
  2. Vybereme si barvu a tloušťku bavlny (provázku). Pro začátečníky doporučujeme využít měkký provázek o větší tloušťce.
  3. Ze začátku je na výřez z překližky třeba provázek navázat a udat tvar následné dekoraci. K tomu perfektně poslouží tzv. liščí smyčka (připevňovací uzel).
  4. Nyní si vybereme typ uzlu, který nám vyhovuje a postupně navazujeme. Pro první pokusy doporučujeme začít s jedním typem uzlu. Nejčastěji se začíná s plochým uzlem. (Nejzákladnější macramé uzly jsme pro vás sepsali níže.)

Typy uzlů na macramé

Vzhledem k tomu, že drhání patří mezi nejstarší textilní techniky na světě, není divu, že existují stovky typů uzlů. Každý macramé uzel vytváří specifický vzor a při kombinaci uzlů pak vznikají unikátní obrazce. Dali jsme pro vás dohromady seznam uzlů, se kterými si poradí i začátečník.

  • Připevňovací uzel – liščí smyčka
  • Plochý uzel
  • Točitý spirálový uzel
  • Lodní uzel
  • Obyčejný uzel – očko
  • Kroužkovací uzel
  • Rypsový/ gobelínový uzel
  • Řetízkový uzel

Uzly-macrame

Výhody nástěnných dekorací

  • Hodí se do jakéhokoliv typu interiéru. Zútulní stěny velkého obývacího pokoje, stejně jako malou ložnici.
  • Dekorace ze dřeva zakryjí nerovná místa na stěně, případně nedokonalosti způsobené hřebíky apod.
  • Jsou pomyslnou třešničkou na dortu ve výzdobě vaší domácnosti. Krásně totiž sladí interiér (především se hodí k minimalistickému, skandinávskému, hygge či boho stylu).
  • Nezaberou místo, tudíž se hodí do menších prostor a zároveň dokážou pokoj opticky zvětšit, takže pokud bojujete v bytě s místem, jedná se o ideální volbu. Nemusíte se bát ani poměrně velkých dekorací. Je to jako s velkým zrcadlem – pokud máte závěsnou dekoraci vedenou spíše svisle, tak si dokonce přidáte pár centimetrů na výšku, díky čemuž pak pokoj působí výrazně větší.

venec-z-prouti_1   vesak-na-medaile_1   ramecky

Máte rádi DIY?

Pokud sledujete náš, blog, Pinterest, či Instagram, už jistě víte, že pravidelně přidáváme hromadu kreativních návodů a postupů. Výřezy z překližky vhodné k výrobě macramé ale nejsou jediné polotovary k tvoření, které najdete na našem e-shopu

piskovani-pro-deti   venec-z-preklizky   kolotoc-nad-postylku

Co dalšího si můžete snadno a rychle vytvořit?

  • Lapače snů patří mezi ideální dekorace do ložnice a nad dětskou postýlku. Indiánská legenda praví, že lapač dokáže zachytit špatné sny, které ráno spálí vycházející slunce, zatímco ty dobré nechá sklouznout po peříčku do duše spícího. 
  • Mandaly na malování poslouží nejen jako relaxační prostředek, výslednou mandalu můžete použít jako přírodní dekoraci.
  • Kulaté překližkové výřezy se báječně hodí zejména na tvorbu věnců, ale i rozmanitých dřevěných dekorací na zeď. My jsme například na kruh malovali, tvořili z něj věnec, či dokonce použili techniku pískování. Co zkusíte vy?
  • Kolotoč nad postýlku si můžete dotvořit dle svých představ a sladit se zbytkem pokoje. 
  • Adventní kalendář ze dřeva je hitem letošních Vánoc – stačí naplnit pytlíčky a den po dni s dětmi objevovat drobná překvapení.
  • Dřevěná dna na háčkované košíky se hodí každému, kdo to umí s pletací přízí. Patříte mezi profíky? Pomozte nám vytvořit jednoduchý foto-návod a odměna vás nemine. Stačí poslat fotografie postupu a výsledek na e-mail michaela@cistedrevo.cz.

hackovane-kosiky

I když jsou nástěnné dekorace vytvořené pomocí techniky drhání zřejmě nejpopulárnější, tak nejsou jediným “provazovým výtvorem”. Drháním si můžeme vyrobit například stínítka, šperky, obrazy, květináče a nejen to. Pokud jste se shlédli v kreativních technikách, tak doporučujeme sledovat naše sociální sítě a Pinterest.