AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Zkraťte si čekání na Ježíška s adventním věncem

adventni-vence

Adventní svícen z proutí patří k Vánocům stejně jako dárky, kouzelná atmosféra a samozřejmě i dobré jídlo. První adventní neděle se blíží a už je tak nejvyšší čas na výrobu vánočních věnců z proutí či dřevěných adventních svícnů. Pojďme si společně tuto krásnou vánoční dekoraci vytvořit!

V článku vám kromě jednoduchého postupu na stylový adventní věnec přinášíme tradiční i netradiční nápady na zdobení. Najdete zde rovněž informace ohledně bezpečnosti a údržby věnce, aby vám dělal radost co nejdéle.

Obsah

Vyrobte si adventní věnec

Držíme se vždy aktuálních vánočních trendů. Máme pro vás ale nachystané i univerzálnější řešení v tradiční kombinaci bílé, červené a zelené. Adventní věnce z bílého proutí navíc představují univerzální řešení pro každého milovníka stylové jednoduchosti. Taky fandíte severskému stylu? Pak jsou pro vás adventní věnce z bílého proutí ideální řešení. Skvěle totiž ladí k hygge interiéru.

Jak vyrobit vánoční věnec z proutí: Co budeme potřebovat?

  • Bílý adventní věnec proutěný
  • Zelené smrkové větvičky
  • Výřezy z překližky s vánočními motivy
  • Tavná pistole
  • Zápichy na adventní svíčky (ty pořídíte například v květinářství)

adventni-venec-priprava   adventni-venec-vyroba   adventni-venec-prirodni

Jak vyrobit adventní věnec z proutí na stůl – postup

  1. Jako první si rozložíme, jak chceme mít na věnci svíčky. Někdo se drží tradičního rozmístění do protějších konců, nebojte se ale postavit svíčky vedle sebe.
  2. Svíčky k proutěnému korpusu na vánoční věnec připevníme pomocí zápichů.
  3. Nyní na vánoční věnce z proutí pomocí tavné pistole připevníme dekorace. Rozhodně nesmí chybět zelené smrkové větvičky, které hezky ladí k bílému podkladu a navíc krásně voní.
  4. Pokud máte rádi severský styl, světlé odstíny a bílá barva jsou vše, co pro dekorování věnce potřebujete. Milovníkům hygge doporučujeme připevnit tavnou pistolí pár dřevěných výřezů z překližky: typické norské domečky.
  5. Chcete-li naopak dodat věnci výrazný vánoční prvek, dodejte mu červenou barvu. Stačí přidat větvičku cesmíny, šípky, či klasickou červenou mašli.

TIP NA ZÁVĚR: Zůstalo vám více tvořivého a dekoračního materiálu? Vytvořte si vánoční věnec na dveře z proutí a vykouzlete si zimní atmosféru již při vchodu do vašeho domova.

Symbolika nejen proutěných adventních věnců

Vánoční věnce z proutí mají silně zakořeněné tradice. Zřejmě pro vás nebude překvapením, že odpočítávání týdnů do Vánoc vzniklo kvůli zvědavým a natěšeným dětem (údajně tento zvyk pochází z německého sirotčince). Věnec jako takový se pojí zejména se slunovratem, střídáním ročních období a koloběhem života obecně. Snoubí se v něm dávné učení našich předků spolu s přírodními zákony.

Jaké barvy se od pradávna pojí s adventními věnci?

  • Liturgickou barvou je v našich zemích fialová, která byla považována za barvu luxusu, výjimečnosti, pokání i vděčnosti. Čtvrtá narůžovělá svíce značí naději.
  • Protestanti naopak volili kombinaci červené a zlaté jako symboliku života.
  • Anglikánská církev zase preferuje královskou modř, která vyjevuje vodu jako atribut znovuzrození.
  • Pátou svíčkou, která symbolizuje Kristovo vzkříšení, měla vždy být svíce bílá (tato barva se následně pro adventní svíčky nejvíce rozšířila do povědomí veřejnosti).

adventni-venec-bily

Jaký materiál lze na věnec použít?

  • Proutí patří k našim nejtradičnějším materiálům. S březovými a vrbovými proutky se poměrně snadno pracuje a na adventní věnce z proutí se proto hodí skvěle. 
  • Zelené větvičky dostupných jehličnanů se také váží jednoduše a patří k tomu nejdostupnějšímu materiálu vůbec.
  • Dřevo se dá využít všelijak – my nejvíce obdivujeme celé podložky z kmene stromu, které poslouží jako podklad pro minimalistický dřevěný adventní svícen.
  • Sláma/obilí se hodí spíše na letní a podzimní věnce. Pokud ale preferujete boho styl, tak vám nic nebrání vyzkoušet si něco netradičního.
  • Přírodniny – například šišky, ořechy, bobuloviny, žaludy představují základ lidového tvoření na Vánoce a dodnes mají své skalní příznivce.

Chcete alternativu proutěných vánočních věnců? Inspirujte se!

Symbolika kulatého věnce je nám více než jasná. Hledáte letos něco opravdu originálního? Pak vsaďte na adventní svícen – proutěný, dřevěný či přírodní. Odpočítávat týdny do Vánoc můžete stejně jako na věnci a navíc můžete popustit uzdu fantazii a nechat se zlákat jinakostí.

  • Adventní svícen ze dřeva ve tvaru jeleního paroží

Jedinečný design tohoto adventního svícnu vás dostane svou originalitou. Kombinujte se zelenou, vínovou a zlatou barvou, díky čemuž získá tato vánoční dekorace luxusní nádech.

adventni-venec-parozi   adventni-venec-parohy

  • Vánoční dřevěný adventní svícen ve své přirozené kráse

Jste fanoušci přírodního aranžmá nejen na Vánoce? Pak vám jistě není cizí rustikální styl. Ozdobíte přesně podle vašich představ a můžete si být jistí, že bude vévodit vašemu stolu.

adventni-venec-cerveny

  • Minimalistický a moderní adventní věnec ze dřeva

Adventní věnce ze dřeva mají severský hygge nádech, odolávají zubu času a nikdy nevyjdou z módy. Stále populárnější jsou velice jednoduché podložky z kmene stromu, které vřele doporučujeme pro každého milovníka severského minimalismu.

adventni-venec-podlozka   adventni-venec-svice   adventni-venec-seversky

Barva roku 2023 je Viva Magenta

Barvou letošních Vánoc je Viva Magenta, která značí energii a radost ze života. Fotografka a interiérová designérka Tereza Sliwková o Viva Magenta říká: “Tato dynamická a svěží barva je pomyslným pojítkem mezi pestrou přírodou a digitálním světem, ve kterém žijeme. Je to barva síly a odvahy, kterou v dnešním světě potřebujeme více než kdy jindy. Tak proč ji nepoužít právě na vánoční výzdobu?” My s Terezou naprosto souhlasíme a dodáváme, že dokonalou vánoční souhru a desinovou pecku vytvoříme právě pomocí této optimistické barvy ve spojení s tradičními dřevěnými produkty. Nebojte se proto využít na vánoční výzdobu i něco extravagantnějšího!

vanocni-truhlik

Věnce pro kreativce a umělecké duše

A kreativním a netradičním ztvárněním vánočních dekorací ještě nekončíme! Už vás nudí tradiční a stále se opakující stejná vánoční výzdoba u vás doma? Není nic jednoduššího, než ji prostě obměnit a vymyslet něco, co nikde jinde nenajdete.

  • Origami věnec ocení zejména milovníci minimalismu. 
  • Etno věnec s boho prvky se hodí to bohémských interiérů.
  • Moderní barevné provedení jako například kombinace černé a šedé se zlatou, či kombinace fialových barev s temně modrou vytvoří výjimečné provedení adventního věnce. 
  • Věnec z papírových ruliček toaletního papíru - pozvěte k tvoření děti a uvidíte, co kreativního dokážete vytvořit.

Bezpečnost na prvním místě

Pozor na svíčky

Hasiči v období adventu zažívají poměrně perné dny a vyjíždějí do vánočně ozdobených domovů hasit nejeden požár. Dobrovolný hasič Daniel proto připomíná: “Lidé nesmí zapomínat, že zapálená svíce je již forma otevřeného ohně. Zvýšená bezpečnost je tedy na místě. Rovněž každému zdůrazňujeme, že nikdy nesmíme opustit místnost a byt, když doma hoří svíčka!” 

Dbejte na umístění

Pokud chceme na adventním věnci zapalovat svíčky, je velice důležité zvolit vhodný prostor. Rozhodně věnec neumisťujeme na okno pod závěsy či záclony, v blízkosti televize a dalších elektrospotřebičů. 

Pozor na ostré předměty a bodec na svíčky

Obzvlášť domácnost s dětmi a zvířaty by měla dávat pozor na ostré předměty. Na věncích často najdeme bodce na svíčky, ale i hřebíky na dekorace. Těmi si mohou děti i zvířata ublížit. 

Nezapomínejte na údržbu a vhodné skladování

  • Pokud máme na věnci živé květiny, pravidelně věnec stříkáme vodou.
  • Vybíráme trvanlivější materiály - například sušené květiny, ovoce, šišky a bobule.
  • Skladujeme na suchém místě bez přímého slunečního světla.
  • Po sezoně odstrojíme veškeré dekorace a věneček z proutí kartáčkem dobře očistíme od prachu a nečistot.
  • Zabalíme do novinového papíru, který částečně pohlcuje vlhkost (je proto mnohem lepší než mikrotenový sáček).
  • Uložíme do dřevěné bedny.

cisteni-vence   ulozeni-vence

Pro více nápadů na vánoční výzdobu do domácnosti sledujte náš Pinterest, kde kromě originální inspirace najdete například i cenné rady, jak uplést proutěný adventní věnec, či jak ukládat vánoční ozdoby a dekorace.

Související články

Adventní věnec na dveře - vyrobte si originální dekoraci

5 originálních tipů na ručně dělané vánoční dekorace

Adventní kalendář s vůní dřeva

6 snadných kroků k výrobě vánočního truhlíku