AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Výroba bezového sirupu

bezovy-sirup

Přinášíme vám skvělý recept na výrobu bezinkového sirupu, který skvěle chutná a patří mezi ty nejoblíbenější sirupy vůbec a rovněž má mnoho dalších zdravotních výhod. Ne nadarmo se říká: “Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.” Bezový keř nesměl chybět u žádného stavení. Měl údajně moc odehnat zlé duchy (velice často se například sadil u chlévů a chránil dobytek před uřknutím) a taky byl hlavním výrobním produktem velké spousty voňavých dobrot i originálních dárků.

Jak vyrobit bezový sirup

Vyrazte na procházku do lesa, nasbírejte si voňavé bezové květy a vyrobte si dokonalý sirup se zázračnými účinky.

Co budeme potřebovat

  • 2 l vody
  • 40 květů bezu
  • 2 kg třtinového cukru (lze částečně vyměnit za med)
  • 2 citrony
  • Přípravek na konzervaci
  • 15 g kyseliny citronové
  • Alkohol na zalití sirupu
  • Jiné bylinky na ozdobu, nebo případné ochucení sirupu

bezovy-sirup-potreby   bezovy-sirup-citron   bezovy-sirup-cukr

Postup

  1. Bezové květy zalijeme převařenou vodou a necháme minimálně 24 hodin louhovat. Pokud necháme déle, tak je sirup sice aromatičtější, ale zase se může zkazit. Z toho důvodu přidáváme do vody část kyseliny citronové.
  2. Fantazii se meze nekladou – do vody můžete přidat i jiné bylinky, mou oblíbenou doplňkovou bylinkou k bezu je například meduňka, skvěle ale uplatníte i fialky nebo šeřík. Na krájecí desce na bylinky si zvolené rostliny nasekáme, aby bylo aroma co nejvýraznější.
  3. Po dostatečném vyluhování nálev přelijeme přes čistou látkovou plenu. Dbáme na dostatečné vyždímání květů, které obsahují nejvíce chuti, aroma a blahodárných látek. V této fázi vřele doporučujeme použít dřevěnou paličku, tlouček či kouli na pasírování a ždímání si tak usnadnit.
  4. Do nálevu přidáme pomocí dřevěného lisu na citrusy šťávu z jednoho citronu. Druhý citron nakrájíme na kolečka a rovněž přidáme k nálevu.
  5. Přisypeme cukr a pomocí dřevěné vařečky pomalu mícháme a přivedeme k varu.
  6. Následně přidáme zbytek kyseliny citronové a v případě zájmu i konzervační přípravek (není nutný).
  7. V této fázi zahřátý sirup dřevěnou naběračkou lijeme do sterilovaných lahví. Osobně to dělám tak, že sklenice vyvařím a následně vypláchnu alkoholem a následně nechám vyschnout a vyskládám na dřevěné prkénko (zejména z toho důvodu, že horký sirup ve skleněné lahvi může nechávat kolečka na kuchyňské lince).
  8. Lahev, sklenici nebo kořenku nenaléváme až po okraj, patří tam totiž ještě kapka alkoholu kvůli sterilizaci. Ještě horký sirup okamžitě uzavíráme.
  9. Nyní již stačí ozdobit, přidat označení a máme hotovo. Bezinkový sirup je ideálním dárkem pro vaše nejbližší.

TIP NA ZÁVĚR: Proč při práci s bylinkami používat dřevo: magická moc bylinek si zaslouží šetrné zacházení a některé druhy by dokonce neměly přijít do kontaktu s kovem či plastem. Dřevěné výrobky jsou proto při práci s léčivkami ideální volbou – pokud tedy můžete, tak při výrobě používejte dřevěnou vařečku, naběračku, prkénka, či případně i dřevěnou naběračku na med, pokud se chcete vyhnout cukru.

bezovy-sirup-vareni   bezovy-sirup-lahev   bazovy-sirup-v-lahvi

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni

Bezu připisovali velkou moc a sílu již naši předkové a pranostika přesně vyjadřuje, v jaké úctě byl bezový keř chován. Původně se dokonce věřilo, že bezový keř osidlují dobré víly a duchové, a proto nesměl chybět u žádného domu. Jeho květy i plody se pak hojně používaly v domácím lidovém léčitelství, a samozřejmě i kuchyni. V čem tedy tkví jeho síla?

  • Podporuje činnost ledvin
  • Účinně bojuje proti nachlazení
  • Pomáhá na svalové potíže i kloubní bolesti
  • Regeneruje a hojí pokožku
  • Přispívá k dobrému chodu trávicího traktu

bez-cerny

Víte, že bezový sirup není jediným produktem černého bezu?

  • Bezinkový likér
  • Bezinkový džem
  • Bezinkové “smaženky”
  • Bezový ocet
  • Polévka z černého bezu
  • Koláč z bezových květů i plodů
  • Využití v kosmetice – pleťová maska, pleťová voda i mast – kosmetické výrobky z bezu účinně bojují proti ekzému, zklidňují zarudlou pokožku a pomáhají například i při spálení od sluníčka.

Skvělý tip na originální dárek

Bezový sirup je i velice osobitým a originálním dárkem. Stačí ho jen stylově zabalit, dát na něj jmenovky na kořenky nebo ozdobit přírodním provázkem, na který připevníte cedulky na kořenky s hezkým nápisem, nebo věnováním. Skleněnou lahev můžete dokonce doplnit o výřezy z překližky. Výsledek bude stejně okouzlující jako chuť a vůně bezinkového sirupu. Velmi stylově vypadá sirup v kořenkách, které dodají dárku roztomilý ráz. Můžete dokonce darovat celý set domácích sirupů (stačí do každé várky k bezinkovému sirupu přidat nějakou jinou bylinku a máte hned několik variací na bylinkový sirup) a domácích výrobků v dřevěné bedýnce.

bezovy-sirup-stitek

Jak uskladnit bezový sirup

Bezový sirup uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě. Nejideálnější je samozřejmě sklep, případně tmavé chladnější místo ve spižírně. Někdo nechává sirupy v lednici, což ale při větším množství není možné. 

Doporučujeme dát sirupy do menších lahviček (kdyby se náhodou objevila plíseň, nebo sirup zkvasil) a následně do dřevěné bedny, která zase lahve uchrání před převrácením. Navíc se sirupy v dřevěných bednách snadno přenáší. Další velkou výhodou bedýnek ze dřeva je jejich vzdušnost a přirozená antibakteriálnost. Plastové bedny mají tendence se “potit” a díky tomu mohou v okolí uskladněných lahví vznikat plísně, které se následně mohou dostat i do samotných lahví.

Mnohé další recepty, DIY návody, ale i inspiraci najdete na našem blogu a Pinterestu. Pinujte s námi!