AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Recept: Nadýchané zázvorky jako od babičky

nahledovy-zazvorky-recept

Vánoční pečení patří k nejhezčím adventním aktivitám. Staročeské cukroví je známé svou jedinečnou chutí a historií, jež sahá hluboko do našich dějin. Tradičně se k pečení využívaly dostupné suroviny jako byl med, mouka, česnek, pepř a samozřejmě zázvor. A právě zázvorky patří k našemu nejstaršímu vánočnímu cukroví vůbec. Pojďme ho ochutnat!

V dnešním článku vás zavedeme do světa plného chutí, vůně a vánoční atmosféry. Přinášíme vám léty ověřený a tradiční recept na vánoční cukroví - zázvorky, které si buď zamilujete, nebo budete nenávidět.

Obsah

Tradiční české cukroví

Jak už jsme zmiňovali, tak pečení cukroví k tuzemským Vánocům neodmyslitelně patří. Mezi typické vánoční cukroví patří medové perníčky, křehké linecké a zřejmě naše nejstarší cukroví - zázvorky. Ty jsou typické svou svéráznou pikantní chutí, která není pro každého. Je to ale jak s olivami, ke kterým se údajně musí člověk “projíst”. Pokud si zázvorky zamilujete, tak vám garantujeme, že se jedná o lásku na celý život.

Historie staročeských zázvorek

Vánoční cukroví se v českých zemích objevuje zhruba od 16. století. Jednalo se zejména o drobné figurky ze sušeného ovoce, které děti dostávaly za odměnu. Postupem času se začalo cukroví péct a sortiment pečených dobrot se postupně rozšiřoval. Od 19. století se již vánoční cukroví pravidelně objevuje na sváteční tabuli měšťanů, aristokratů i vesničanů. V chudších domácnostech se cukroví ze začátku peklo zejména z běžně dostupných surovin - medu, ale i česneku, škvarků a pepře. Cukroví bylo odlišné od toho, jak jej známe dnes. V druhé polovině 19. století již existují první zmínky o zázvorkách, které se rovněž pekly z levných dostupných surovin.

embosovany-valecek-na-tradicni-cukrovi 

Jak připravit zázvorky?

Při přípravě zázvorek budete potřebovat nejen pevné nervy, ale i kvalitní kuchyňské potřeby.

  • Díky malému množství mouky je těsto výrazně lepivé a hůře se s ním pracuje.
  • Mouky dáme do receptu vždy raději méně - nesmíme zapomínat, že zázvorky se musí často a hodně podsypávat.
  • Bez kvalitního dřevěného válu a válečku se o zázvorky ani nepokoušejte. Těsto zázvorek nepatří zrovna k těm nejpokornějším a v průběhu se s ním musí hodně pracovat.
  • Příliš tuhé těsto zapříčiní i tuhé zázvorky. Proto se pokuste vytvořit takové těsto, které zvládnete vyválet a pokořit. Rozhodně by mělo být spíše řidší.
  • Odležení těsta je klíčové. Jedině tak necháte mouce dostatečně dlouhou dobu, aby dostatečně nasála vlhkost a zázvorky se nemusely tolik podsypávat.
  • Formičky na zázvorky si jistě vybavíte a jsem přesvědčená, že je někde z hlubin skříně i vytáhnete. Jedná se o zvláštní tvary, které měly připomínat kořen zázvoru.

Jak dlouho se tradiční zázvorky musí nechat odležet?

Jistě neslyšíte poprvé, že zázvorky se pečou z vánočního cukroví jako první. Mělo by se jednat minimálně o měsíc před Štědrým dnem. V těstě totiž není vůbec žádný tuk, takže jejich zvláčnění potřebuje doušek času navíc. 

Suroviny na zázvorky

Hledali jsme, hledali - až jsme konečně našli - recept na ty nejlepší zázvorky.

  • 310 g hrubé mouky
  • 15 g mletého sušeného zázvoru
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 250 g cukru krupice
  • ½ lžičky prášku do pečiva

suroviny-na-zazvorky   zazvorky-postup   priprava-zazvorek

Postup přípravy zázvorek

Přinášíme vám postup přípravy krok za krokem. Nebojte, zvládne to i začátečník!

  1. 3 žloutky a 1 celé vejce postupně utřeme s cukrem do hladké světlé pěny. Použijeme ruční metličku, v případě šlehání robotem, nezapomeneme nasadit třecí nástavec.
  2. Na tření nespěcháme, zabere nám to minimálně 10 minut.
  3. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mletým zázvorem.
  4. Následně směs mouky prosejeme nad žloutkovou směs a jemně vmícháme dřevěnou vařečkou.
  5. Těsto ještě chvíli v rukách zpracováváme na dřevěném vále. Pokud je až příliš lepivé a jste si jisti, že ho při troše dobré vůle nezvládnete vyválet, přidáme mouku.
  6. Těsto necháme odležet. Zde záleží, jak moc na výrobu spěcháte. Nejlépe uděláte, když ho necháte odpočívat minimálně 2 hodiny přikryté potravinářskou fólií na kuchyňské lince. Chybu ale neuděláte ani tím, když těsto zabalíte do fólie a necháte odležet přes noc v lednici.
  7. Ve chvíli, kdy se rozhodneme s těstem již pracovat, rozdělíme si jej minimálně na 4 díly a uložíme do lednice.
  8. Z lednice vždy vybereme jeden díl a ten na důkladně pomoučeném vále vyválíme na plát (cca 3 mm) a vykrajujeme typické “zázvorkové” tvary, které přenášíme na plech vyložený pečícím papírem. 
  9. Postupně takto vyválíme všechny části zázvorky a dáme je péct do rozpálené trouby na 150°C.
  10. Pečeme zhruba 15 minut a troubu velice dobře hlídáme. Pečivo by mělo zůstat bledé a vespod jen lehce narůžovělé.

staroceske-cukrovi-zazvorky

Zázvor a já: Množství zázvoru má minimální vliv na konzistenci těsta. Přidejte si ho tedy podle svého uvážení. Pokud máte stejně jako já rádi ostřejší a výraznější chuť, 15 g bude možná málo. Naopak milovníci jemnějších chutí neudělají chybu, pokud do těsta přidají jen 5 g zázvoru.

TIP na závěr: Pro krásnější a zajímavější tvary využijte síly embosovaných válečků, razítek na těsto a tradičních dřevěných forem na perníky.

Zdravé zázvorky pro lepší trávení

Hlavní složkou je zázvor, o jehož pozitivních vlastnostech na lidské zdraví ani nelze pochybovat.

  • Zázvorky obsahují látky, které mají dobrý vliv na imunitu člověka.
  • Patří mezi tzv. zahřívací potraviny a konzumace v zimním období je proto ideální.
  • I malé množství zázvoru obsaženého v tomto tradičním cukroví působí protizánětlivě a analgeticky.
  • Výrazný vliv mají samotné zázvorky i na naše trávení. U těhotných žen pomáhají s ranní nevolností.
  • Žel Bohu se Vánocům nejrůznější chřipky a nachlazení nevyhýbají a při neutuchajícím boji s nemocemi je zázvor ideálním pomocníkem.

celozrnne-zazvorky

Zázvorové cukroví je vhodné pro vegany i vegetariány

Ač má zázvor spoustu pozitivních vlastností na naše tělo, tak mnozí pochoutku mylně považují za zdravou. Pravé babiččiny zázvorky, ale obsahují tolik cukru, že bychom je za zdravé mohli považovat jen stěží. 

Jak na zdravý recept na zázvorky?

  • Místo klasické mouky použijte celozrnnou, případně žitnou. Připravte se, že v případě žitné mouky je těsto ještě o něco lepivější.
  • Místo cukru lze použít tradiční med. Zázvorky s medem okouzlí zajímavou chutí.
  • TIP pro vegany - vajíčka nahraďte lněným semínkem, arašídovým máslem nebo chia semínky.

Jak už jsme zmiňovali, toto nafouklé cukroví plné řízné chuti není pro každého, ale málokdy se stane, že na vánočním stole chybí. Jeho tradiční odkaz je natolik silný, že si spousta domácností Vánoce bez zázvorek ani neumí představit. Patříte i vy mezi ně?