AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon, pískoviště nebo lehátko se slevou až 15 %

České zimní a vánoční tradice - znáte je všechny?

nahledovy-adventni-trhy-pl

Vánoční zvyky v Česku patří k těm nejhezčím na světě a spousta zahraničních turistů s oblibou navštěvuje česká města pro jejich nezapomenutelnou vánoční atmosféru. Společně se podíváme na pestrou mozaiku těch nejrozmanitějších vánočních obyčejů, které jsou pro české země tak typické.

Tradice na Vánoce jsou v Čechách dodnes často dodržované a oblíbené. Každý obyčej má navíc v místním folklóru svůj význam. Některé ze zvyků na Vánoce přinášejí štěstí a lásku, jiné věští budoucnost a mnohé souvisí s naším zdravím. Znáte je všechny? Pokud si je chcete připomenout a ještě se dozvědět něco o jejich původu - čtěte dále!

Obsah

Adventní zvyky

  • Vánoční výzdoba - Pro advent je samozřejmě typická výzdoba a dekorace. Vánoční ozdoby si navíc můžete vyrobit i doma svépomocí.
  • Adventní věnec - k tradicím Vánoc patří i adventní věnec. Ten má své kořeny již v pohanském období a do křesťanských svátků se integroval převážně v 18. století. V našem magazínu se můžete podívat na to, jak uplést adventní věnec, ale máme pro vás i tipy na zdobení adventního věnce. Mrkněte pro inspiraci.
  • Půst - předvánoční půst je tradiční zvyk, který se v různých křesťanských zemích praktikuje jako příprava na Vánoce. Má hluboké kořeny v křesťanské tradici a slouží jako období zamyšlení, očisty a přípravy na příchod Ježíše Krista.
  • Zdobení stromečku - kdo by neznal tuto tradici? Vánoční stromeček se v Čechách zdobí zhruba od 19. století a jeho vzhled se výrazně proměnil. Více o zdobení vánočního stromečku a českých Vánocích se dozvíte v našem magazínu.
  • Příchod Mikuláše, Anděla a Čerta - mezi oblíbené zimní tradice, které se v Česku dodržují, patří příchod Mikuláše. Děti každoročně 5. prosince očekávají od Mikuláše dárečky, které rozdává za báseň či naučenou písničku.

vanocni-ozdoby   vanocni-tradice-venec

Jak na rozkrajování jablka

  • Těsně předtím, než se rodina přesune k rozbalování dárků, se tradičně na Štědrý den rozkrajuje jablko.
  • Podle českých zvyků a tradic se jablíčko vždy rozkrajuje kolmo ke stopce.
  • Jadérka ve tvaru hvězdičky znamenají zdraví. Hvězdička by neměla být nijak poškozená, plesnivá či zčernalá.
  • Křížek, červík nebo poškozená hvězdička může znamenat smrt, nemoc či neštěstí.

krajeni-jablicka

Co znamená rybí šupina pod talířem

Šupina z kapra je symbolem bohatství. Měla údajně přinášet hojnost i peníze. Marně jsem pátrala po prapůvodu tohoto zvyku, ale bohužel jsem neuspěla. České země byly v období středověku i raného novověku doslova rybníkářskou velmocí, a tak se kapr běžně nacházel v našem jídelníčku a od 19. století i pravidelně na štědrovečerním stole. Zřejmě zde můžeme hledat původ kapří šupiny pod naším talířem. 

Který adventní zvyk musíte zkusit s dětmi? Pouštění lodiček

Pouštění lodiček ve formě ořechových skořápek patří zřejmě k nejoblíbenějším tradicím pro děti. Do ořechové skořápky se vloží svíčka (například zkrácená dortová svíčka) a “lodička” se spustí do lavoru. Následný výklad opět souvisí s předpovídáním budoucnosti na následující rok. 

Výklad lodiček:

  • Zůstane u břehu - v následujícím roce majitel lodičky neočekává žádné velké změny. 
  • Točí se v kruhu - předpovídá, že daná osoba ještě neví, co se životem a stále se hledá.
  • Hned se potopí - ať se budete snažit o jakoukoliv změnu, vaše snaha bude marná.
  • Svíčka zhasne - zhasnutí svíčky údajně předpovídá komplikovaný milostný vztah.
  • Ocitne se mimo kruh ostatních lodiček - jedinec rodinu v následujícím roce opustí.
  • Dotýká se při plavbě jiné lodičky - silné citové spojení s majitelem druhé lodičky.
  • Tvoří kruh s ostatními - v rodině panuje vzájemná tolerance, úcta a v následujícím roce zde zavládne harmonie.
  • Ocitne se uprostřed kruhu ostatních lodiček - tato osoba je zranitelná a potřebuje ochranu ostatních členů rodiny.
  • Dopluje sama k druhému břehu - dosáhnete v životě svého cíle.

poustěni-lodicek

Házení botou se bude líbit nejen nezadaným

Ač je házení střevícem prezentováno jako zvyk pro nezadané (a zejména vdavekchtivé) dívky, není tomu úplně tak. Údajně se tak vyháněli čerti a zlé magické síly, a dům se tak na nový rok od těchto negativních sil očistil. A jak je to s tou svatbou? Neprovdané dívky se postaví zády ke dveřím se střevícem v ruce a botu hodí za záda. Bota směřující špičkou ze dveří znamená odchod z domova a svatbu. Špička směřující někam jinam dívce předpoví, že zůstane ještě jeden rok doma. 

Proč se při Štědrovečerní večeři láme oplatka?

Právě lámáním posvěcené oplatky klasicky začínalo slavnostní hodování. Oplatky se opékaly v mosazných kleštích na ohni, na kterých byly zobrazeny sváteční motivy. Od 15. století pekl oplatky tzv. oplatečník, ale i učitel nebo kostelník. Moderní adaptace tohoto zvyku již nepočítá s místním oplatečníkem. Klasické vánoční oplatky ale zakoupíte v každém obchodě. Před podáváním se natírají medem, naši předci navíc kvůli zdraví přidávali i plod šípku, případně koření jako je rozmarýn, jalovec a mnohé další léčivé byliny.

vanocni-oplatka

Typická vánoční tradice: lití olova a jak na to

Svůj původ má lití olova ve starověkém Řecku a údajně z olova věštili již staří Keltové. První záznamy o této vánoční tradici pochází až z počátku 18. století z rakouských a německých zemí. Lidé věřili, že tvar, který získali, odhalí tajemství budoucnosti. Dívky na vesnicích se například pokoušely podle tvaru uhodnout povolání jejich budoucího manžela (obuvník - ševcovské kopyto, srp - žatec, pecen chleba - pekař atd.).

Jak lít na Vánoce olovo?

  1. Nad plamenem svíčky se na lžíci rozpustí olovo.
  2. Horké olovo se následně vlije do nádoby se studenou vodou.
  3. Ve vodě olovo vytvoří nejrůznější tvary, ze kterých se následně věští budoucnost.
  4. Například rovné pravidelné čáry znamenají život beze změn a v poklidu, naopak ty vlnité nejrůznější změny. Zlomený kruh při vytahování prý naopak věští smůlu či dokonce smrt.

tradice-liti-olova   liti-olova

České vánoční písně

Za koledu se obecně platí jakákoliv píseň s vánoční tématikou. Kolébkou koled a Vánoc je považován středověk a raný novověk. V tomto období vznikla spousta vánočních písní, které si jistě pamatujeme ještě ze školních lavic. V českých lidových písních se často objevuje pastorální tematika, folklór i obyčejný život vesnických lidí. Jaká je vaše oblíbená koleda?

Vánoční trhy

Umíte si vůbec Vánoce představit bez vánočních trhů? V každém městě i vesnici pravidelně probíhají vánoční trhy nejen s možností ochutnání tradičních pokrmů a nápojů, ale i s ukázkou lidových řemesel. Kromě toho zde jistě pořídíte i spoustu vánočních dekorací, originálních dárků, ale i tradičních doplňků - např. dřevěné betlémy i ozdoby. Češi navíc velice rádi vycestují i do zahraničí na vyhlášené vánoční trhy. Ty najdeme například ve Vídni, Berlíně, Budapešti, Krakově, Drážďanech i Londýně. 

vanocni-trhy   adventni-trhy

České vánoční legendy

Vánoce byly pro naše předky zejména prostorem pro bohoslužby, pokání, ale i pokoje. Historie nám říká, že se jednalo o období radosti, tradičních zvyklostí a pospolitosti. Bylo tomu opravdu tak nebo má historie trochu temnější stránku? 

Lidé se zpravidla scházeli a vyprávěli si nejrůznější legendy, které vycházely z folklóru i pohanských pověr. Tyto příběhy měly strašidelný nádech, který úzce souvisel s obdobím slunovratu, kdy se věřilo, že temné síly navštěvují pozemský svět. O místy až hororové příběhy v tzv. ”černé hodince” tedy nebylo nouze. Nejčastěji se objevují legendy v hlavní roli se strašidly, čerty a jinými mýtickými postavami. Častým námětem “vánočních legend” jsou temné jeskyně a otevírání tajných vchodů k pokladům. 

I dnes se v období před Vánoci do popředí dostávají tzv. městské legendy (někdy nazývané rovněž jako fámy nebo městské mýty) a fake news z obchodních řetězců i rušných ulic. Mezi nejznámější městské legendy patří například fáma o černé sanitce, pavoucích v banánech, tajemných ohních na Petříně, či stopaři s černým kufříkem, ve kterém byly kožené rukavice a kovová oprátka.

Vánoční recepty

Nesmíme zapomínat ani na české tradice a zvyky, které jsou spojeny s gastronomií. Je to právě sváteční jídlo, které je základem rodinného krbu. Vánoční pokrmy se liší historií, regionálními zvyklostmi i vánočními zvyky v jednotlivých rodinách. Tradičně na svátečním stole ve většině domácností najdeme smaženého kapra s bramborovým salátem, vánočku i vánoční cukroví. Verze polévky i předkrmu se regionálně liší. 

V minulosti se na stole objevoval především houbový kuba, kaše na sladko, kapr na černo, na stole nesměly rovněž chybět luštěniny. Bohatá a pestrá večeře byla zakončena vánočkou, cukrovím a sušeným ovocem i jablky.

vanocka   vanocni-pernicky-dekor-dreva

Vánoční tradice v Česku mají bohatou historii. Prolínají se zde moderní a komerční trendy s lidovým folklórem (ten má jak křesťanské, tak pohanské kořeny), což vytváří srdce unikátní české vánoční atmosféry.

Související články

Vánoce v Česku: Zvyky a tradice

Starobylé vánoční tradice a zvyky

Vánoční tradice a zvyky, o kterých jste možná ani netušili, že existují

Tři úžasné recepty na unikátní vánoční cukroví bez zdobení

Vánočka jako od babičky