AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Malování na dřevo

Nahledovy-malovani-na-drevo

Dřevo je již od pradávna nedílnou součástí každodenního života běžného člověka. Krom praktických vlastností oceňujeme i jeho přirozenou krásu. Věděli jste však, že na dřevo se dá krásně malovat a je podkladem pro velké množství uměleckých děl? Dnes se malování na dřevo zase dostává do módy a vy si doma můžete vytvořit doslova kreativní poklady nebo dát dřevěnému nábytku a doplňkům všemi barvami hrající kabát.

diy-kostky   Ctvercovy-15   kostky-drevene

Co si můžete doma vylepšit?

Malování na dřevo přináší nespočet možností, jak naplno projevit kreativního ducha. Stačí jakýkoliv dřevěný výrobek a pod rukama vám budou vzkvétat umělecké skvosty. Dřevěnému prkénku sluší například folklorní či květinové motivy. Jedinečným dárkem se zase může stát vlastnoručně vykreslená bedýnka, krabička nebo šperkovnice. Nudí vás papír a chcete svému obrazu dát nový rozměr? Vyzkoušejte malování na dřevěnou podložku z kmene stromu. Nevšednost použitého materiálu váš výtvor jenom podtrhne. Pokud hledáte vyjímečný dárek za pár korun, tak oceníte nápad s malovanou vařečkou. Chlebník se tradičně pojí s místem na kuchyňské lince – i z něj můžete pomocí kresby vytvořit dekorativní a stále dokonale funkční artefakt. Populární je i renovace starého nábytku (ať už formou recyklace či upcyklace). Na dětský nábytek můžete aplikovat pohádkové, či jiné oblíbené motivy vašich ratolestí.

chlebnik.malovany   malovani-na-dreva

Technika malování na dřevo

Dřevo je pro malování vynikajícím materiálem a dá se s ním rozličně pracovat.

  1. Nejdříve je nutné si podklad řádně ošetřit – nevyhnete se práci s brusným papírem (pro dokonalý efekt doporučujeme zrnitost kolem 1000). 
  2. Následně byste dřevo měli pokrýt podkladovou bází (lépe vyniknou barvy). Doporučujeme dát až tři nátěry, které následně přebrousíte (zvolte opět brusný papír, ale s větší zrnitostí – 1500 a výše). 
  3. Posledním krokem je zafixování bezbarvým lakem. 

malovana-krabicka

Technik, kterými můžete malovat na dřevo, je obrovské množství, my jsme pro vás vybrali ty nejzákladnější.

  • Skvěle se hodí například patinování, či žíhování – schovají se tak případné nedostatky, nebo ne úplně perfektní zručnost malíře. Začátečníkům tuto techniku vřele doporučujeme. Je to snadné: roztíráte podkladovou barvu do ztracena (nejlépe pomocí houbičky), čímž se vytvoří ojedinělý povrch.
  • Malování štětcem si žádá více zručnosti, výsledek ale bývá skutečně znamenitý.
  • Technika tzv. tupování je velice jednoduchá. Pomocí houbičky lehce vklepáváte barvu na dřevěný podklad. U tohoto způsobu se běžně používají šablony, které vám práci ulehčí. Tupování kombinujte s patinou – konečný výsledek bude nádherný.
  • Pro náročnější a hravé jedince doporučujeme scrapbooking. Pomocí razítek, malování a šablon se vytvoří zábavná koláž, která hraje všemi barvami a originalitou.
  • Krakelováním zase vykouzlíte starobylý efekt, který můžete kombinovat s decoupage technikou (populární ubrouskový způsob dekorování dřeva a dřevěných obrobků). Konečný výsledek vypadá perfektně! Starodávného účinku spolehlivě dosáhnete, pokud na dvě vrstvy barvy nanesete speciální krakelovací lak. V tomto případě platí, čím více laku, tím více trhlin. 

malovana-stolicka   malovana-drevena-stolicka

Jaké barvy použít?

Pro dřevěný podklad využijete zejména krycí malbu mokrými materiály. Akvarelové barvy (například vodové) se mezi ně sice řadí, bohužel ale kryjí velmi špatně a ideálně s nimi malujeme pouze na papír. Následný výsledek vždy přelakujeme vhodným bezbarvým lakem

  • Akrylové barvy – pro malbu na dřevo jsou zřejmě nejvhodnější, koupit je můžete v papírnictví, hobby marketech, supermarketech nebo obchodech s dětským zbožím.
  • Kvaš – jedná se o italskou vodomalbu, do které se přidá krycí běloba, nebo koloidní látka (má silně lepící schopnosti a nejčastěji se jedná o arabskou gumu) a vytvoří se tak barva hustší než běžná akvarelová, ale ne tak hutná jako ta akrylová. Výhodou je rovněž to, že se kvaš výborně míchá (klidně i na samotném podkladu), snadno překrývá a lehce rozmývá. Doporučujeme je proto pro začátečníky, kteří nenáročné opravy jistě ocení.
  • Temperové barvy – překvapivě na dřevo pasují i temperové barvy, pro jednoduché tvoření s dětmi se jejich krycích schopností nebojte využít.
  • Olejové barvy – dřevu olejové barvy vyjímečně sluší (většina olejomaleb z předchozích století je ve skutečnosti namalovaná na dřevěné desce) a vyznačují se vysokou kvalitou. Mají výrazné odstíny, jsou velice trvanlivé. Nevýhodou je, že dlouho zasychají. 

bila-komoda   malba   barva-na-drevo

Dostupné malování na překližku

Chcete si vyzkoušet malování na dřevěný podklad? Nebo jste na internetu zahlédli nádhernou inspiraci pro nevšední obrazy tak jako my? Malování na překližku je jednoduché a zvládne ji úplně každý. Pokud chcete ke svému kreativnímu tvoření pustit děti, tak v tomto případě směle do toho. Ratolesti mohou vybarvovat třeba zvířátka, nebo jiné rozmanité tvary z překližky, vy se zas můžete vrhnout na složitější obrazy.

halloween   malovani-na-preklizku   preklizka-halloween

Malba a kresba na dřevo: historické okénko

Deskové malířství je významnou kapitolou v historii umění nejen českých zemí. Než bylo vytlačeno (cca 16. století) plátnem, tak se na dřevě odehrávaly ty nejvznešenější umělecké počiny. Možná vás překvapí kolik významných děl má ve skutečnosti dřevěný podklad. Malba na dřevěnou desku se běžně používala jako alternativa k nástěnné malbě, nebo na pergamen. Lidové malířství zůstalo dokonce této technice věrné až do 20. století. Kromě klasického malování štětcem na dřevěný podklad se běžně využívá například enkaustika – tedy malování olejovými barvami, k nimž se přidal včelí vosk. Ta byla používaná i pro tzv. Ikony (malby na dřevo populární v 6. století). Olejomalba v 15. století rovněž dávala vyniknout dřevu, které bylo pro tento styl kreslení snadno dostupným a ideálním materiálem.

Co když …

Chcete mít doma krásnou vyzdobenou stoličku, nebo toužíte dát někomu z rodiny opravdu originální dárek ve formě nevšední krabičky, či truhly na nezbytnosti, ale na samotnou kresbu si netroufáte? V tom případě pro vás máme faktické řešení – gravírování nebo barevný UV tisk. Obojí vypadá na dřevě naprosto kouzelně. Děti ocení i ptačí budku, nebo hmyzí domeček k dozdobení. Tyto kreativní dřevěné výrobky považujeme navíc za skvělý dárek.

drevene-bloky   podtacky-uv-tisk   uv-tisk