MEGA SLEVY AŽ 30 % NA VŠE! Oslavte s námi vítězství v soutěži ShopRoku 2023!

Habr: nejtvrdší dřevina u nás

nahledovy-habr-sachy

Vydejme se dnes na jedinečnou cestu za poznáním habrového dřeva, které je typické svými protikladnými vlastnostmi, které u jiných dřevin nanajdeme.

Habr patří k rozšířenému typu dřeviny od Evropy, přes Asii až po Irák. Je typický svou houževnatostí a dokáže se uchytit i v méně příznivých podmínkách. I přes svou velkou rozšířenost patří k poměrně luxusním dřevinám, které se využívají jen na některé výrobky ze dřeva, a to díky svým specifickým vlastnostem. Pojďme si je přiblížit!

Obsah

Co je to habr?

Využití habru

Habrové dřevo

Jak poznat habr od buku?

Co je to habr

V našich podmínkách nalezneme jednoho zástupce - habr obecný. Habr patří k houževnatým poměrně rychle rostoucím dřevinám. Vyniká hustou korunou, díky čemuž bývá oblíbenou rostlinou pro živé ploty, případně přírodní bludiště. Habr je poměrně odolný strom, který vydrží i v nepříznivých podmínkách na rozdíl od jiných stromů. Rovněž patří k tzv. meliozačním dřevinám, které se hojně využívají ke zpevnění svahů před erozí.

habr-strom

Na co se používá habr

Využití habrového dřeva je poměrně zajímavé. Na jednu stranu zde máme extrémně tvrdou dřevinu, která je ale zároveň málo odolná a trvanlivá. Jak se tedy využívá habr? Dřevo vás svými vlastnosti jistě překvapí!

  • Pro svou tvrdost je velmi důležitým materiálem na výrobu hudebních nástrojů - obzvlášť některé části hudebních nástrojů se vyrábí jen a pouze z habru.
  • Jedná se o velmi ceněné palivové dřevo, které patří u nás k těm nejvýhřevnějším.
  • Dříve se habrovým dřevem napodoboval například drahý eben, a to zejména u dřevěného nábytku.
  • Dodnes se hojně používá na řemeslnické pomůcky a nástroje - vyrábí se z něj například čepy, rukojeti, palice, šrouby i klíny. 
  • Často se využívá na výrobu vyřezávaných dřevěných dekorací do domácnosti. Ale pozor, dekorace z habru nedávejte do vlhkého nebo venkovního prostředí.
  • Habrové dřevo je oblíbeným materiálem pro výrobu šachových figurek. Dřevěné šachy vášnivému šachistovi rozhodně udělají radost. Habrové dřevo je na e-shopu ČistéDřevo.cz použito pouze na šachové figurky a má to svůj důvod! Dřevěné šachy vyrobené z habrového dřevo zaručují prémiovou kvalitu, jenž vydrží i několik generací. Jednotlivé figurky se pyšní precizním ručním vyřezáváním a provedením. Habr dodá šachovým figurám potřebnou stabilitu a zároveň punc luxusu. Přesvědčte se sami!

sachove-figurky-habr

Jaké dřevo je habr?

Dřevo habru je šedobílé, čisté a zejména matné bez lesku. U starších habrů vyniká nahnědlostí a pruhovaným jádrem, které ovšem dřevo znehodnocuje. Letokruhy jsou výjimečně husté a tenké.

  • Habrové dřevo se pyšní velmi vysokou výhřevností. I když jeho odolnost vůči povětrnostním podmínkám a vlhku značně pokulhává, stejně se jedná o luxusní dřevinu, o které mnozí říkají, že je jí do kotle škoda.
  • Habr je z našich dřevin celkově nejtvrdší, hned po javoru se jedná o nejtvrdší dřevinu v celé Evropě. I z toho důvodu se následně využívá na výrobu speciálních nástrojů, které tvrdost vyžadují.
  • Málo trvanlivé - ač je to skoro až k nevíře, ale trvanlivostí a odolností habr rozhodně neoplývá. Obzvlášť ve vlhku poměrně rychle trouchniví a znehodnocuje se. Na zahradní nábytek, či do exteriéru ho rozhodně doporučit nemůžeme.
  • Díky své značné tvrdosti a hutnosti se hůře štípe a jeho opracování si tudíž zaslouží ruce odborníka.
  • Habr velice špatně a pomalu vysychá. Rovněž je pro vysychání habru typická nerovnoměrnost a nestejnost ve vysychání.

sachy-z-habru

Jak poznat habr od buku

Habr bývá velice často zaměňován za buk. Stromy jsou stejně vzrostlé a laiky považované za téměř totožné. Podobné jsou i vlastnosti dřeva, kdy obě dřeviny vynikají pevností, křehkostí a vysokou výhřevností. Dřevo se ale liší zejména barvou a následným prokresem. Habrové dřevo je světlejší s šedavými odstíny a jemnými proužky a kresbou na povrchu. Oproti tomu bukové dřevo je poněkud tmavší s červenohnědými a červenými odstíny. Má tendenci mít jednotnější a méně výraznou kresbu než habr. 

Obecně platí, že k habrovému dřevu ladí spíše studenější odstíny a je typický pro industriální, případně moderní interiéry. Dubovému dřevu na druhou stranu sluší teplé odstíny.


Na ČistéDřevo.cz nabízíme dřevěné výrobky z nejrůznějších typů dřevin včetně habru. Mrkněte na naši rozmanitou nabídku a v našem magazínu se inspirujte, jaký typ dřeva se vám do domácnosti hodí.