AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak na osvětlení dětského pokoje

Nahledovy-osvetleni-pro-deti

Spoustu rodičů si pokládá otázku, jaké zvolit světlo dětského pokoje. Klidně se nechme strhnout módou a designem, ale nezapomínejme při výběru věnovat pozornost praktičnosti. Dalším důležitým aspektem je i světelná teplota. Víte, v čem mohou být dřevěné výrobky v interiéru nápomocné? A může se světlo stát i dekorací, aniž bychom ohrozili jeho přirozenou svítivost? Odpovědi nalezneme v následujícím článku, kde najdeme i návod na výrobu dětského nočního světýlka.

Jak správně osvětlit dětský pokoj

  1. Zaměřme na centrální stropní svítidlo. Volíme ho co nejjednodušší a nezatěžujeme jej stínidly. 
  2. Pozitivní dojem z dobře osvětleného pokoje umocníme dřevěným nábytkem, který má vědecky podložený pozitivní vliv na lidskou psychiku. V kombinaci s vhodně zvoleným osvětlením dokáže v dětském pokoji doslova zázraky.
  3. V případě, že nám chybí dostatek aktivního světla, pomůžeme si zrcadly, které jsou mistry ve hře světla a stínu
  4. Myslíme na barevnou sladěnost, a to nejen barev v pokoji, ale i sladěnost chromatičnosti světel, společně s dekoracemi a dřevěným nábytkem.
  5. Důraz klademe na barvu interiérového vybavení. K tmavému dřevěnému nábytku (ořech, ovocné dřeviny) volíme jasnější barvu světla. U světlého dřeva, jako je například smrk nebo borovice, dáme přednost teplejším odstínům.
  6. I dřevěné světlo může být dekorací, obzvláště v menších prostorech, kde na výzdobu domácnosti nemáme moc místa a potřebujeme skloubit krásu s praktičností. Dřevěné světlo báječně nahradí nástěnnou dekoraci a ještě osvětlíme například odpočinkový kout.
  7. U stropního svítidla ale nekončíme! Dětský pokoj si žádá i osvětlení pro místo na hraní, odpočinek, spánek, a samozřejmě i pracovní stůl.

pokoj-pro-skolaka

Vyrábíme originální noční světlo pro děti

Jste kreativní a máte rádi, když je interiér vybaven podle vašich představ? Noční světlo můžete vyrobit i sami. Zhotovení vás příjemně překvapí hravostí i jednoduchostí.

Co budeme potřebovat

detske-svetlo-diy   vyroba-detskeho-svetla   balonek-z-preklizky_1

Postup

  1. Nejprve zvolíme vhodné LED světlo. Klademe důraz na teplotu chromatičnosti světla. Ta by se měla pohybovat v hodnotách zhruba do 3000K (hodnota 1000K se přirovnává k západu slunce, či plamenu svíčky). Bodové světlo by nemělo být příliš zakulacené (lépe se na něj následně aplikuje stínidlo z překližky).
  2. My jsme pro výrobu stínidla vybrali balonek z překližky se jménem na míru. Vybírat můžete i z dalších tvarů (mráčky, girlanda se jménem, kolečka, či zvířátka). Záleží jen na vašich preferencích.
  3. Nyní na LED světýlko z obou stran připevníme oboustrannou lepicí pásku. Máme vyzkoušeno, že i na zdi dobře drží, takže se nemusíme bát případného odlepení.
  4. Na jednu stranu světýlka přilepíme pomocí oboustranné lepicí pásky balonek se jménem.
  5. Vybereme vhodné místo na stěně (ideálně v blízkosti dětské dřevěné postýlky), nejlépe tak, aby na světýlko dítě dosáhlo a mohlo si kdykoliv samo rozsvítit. A to pouhým jedním stisknutím! 

TIP NA ZÁVĚR: My světýlko nechali v přírodním provedení, ale vy se toho vůbec nemusíte držet. Na překližku se dá skvěle malovat pomocí akrylových barev, či spreje. Takže barvu světýlka si snadno zvolíte sami a sladíte s okolními doplňky.

detske-svetlo

Proč nepodcenit barvu osvětlení

Opomíjeným, ale velice důležitým bodem při výběru správného osvětlení je barva světla (nazývána rovněž teplotou chromatičnosti světla). Teplota chromatičnosti světla výrazně ovlivňuje náladu. Chcete-li se tedy ve vašem domově cítit příjemně, spojte tu správnou barvu světla s povrchy ze dřeva. 

Základní rozdělení teplot barev:

  • Teplá bílá – sladit ji můžete například s proutěnými výrobky, či dřevěnými dekoracemi, které pozitivní dojem ještě více umocní. Ocení ji zejména obývací pokoje a další odpočinkové kouty vašeho domova.
  • Neutrální bílá – skvěle ladí k dřevěným doplňkům z břízy, nábytku z jasanu a celkově světlejším interiérům (populární boho, skandinávský či venkovský styl). 
  • Studená bílá – používáme zejména pro práci, případně tam, kde potřebujeme osvětlit tmavší kout, či dřevěný nábytek z tmavého masivu (ořech, kaštan, švestka).

prouteny-pokojicek

Stropní svítidlo

Jak už jsme zmiňovali, tak barva světla by měla být neutrální bílá. Příliš teplý odstín světla způsobí rychle nastupující únavu, bílé světlo zase není příliš útulně. Stropní světlo by mělo mít co největší rozptyl, proto ho volíme v jednoduchém designu a co nejvýše u stropu. Teplota chromatičnosti centrálního stropního svítidla by se měla pohybovat od hodnoty 3500K do 5500K. Toto světlo je neutrální a pro stropní svítidla v obytných prostorech se hodí nejvíce.

Osvětlení pracovního stolu

Zde si můžeme dovolit jasnější a bílé světlo, jež pomáhá udržet pozornost. Na pracovním stole by světlo nemělo překážet a dítě jakkoliv rušit. Můžeme použít i odvážnější kousky, které budou k pokoji ladit. Boho interiéru sluší proutěné stínidlo, vintage styl podpoří romantická bílá lampička, skandinávský zase ocení dřevěné světlo v minimalistickém provedení.

Noční světýlko k posteli

V prvé řadě by dítě mělo na světlo dosáhnout. Záležet bychom si tedy měli dát na praktickém zapínání a vypínání. Světýlka popsána výše jsou nejen praktickou vychytávkou, ale i dřevěnými nástěnnými dekoracemi, které místnosti dodají správný šmrnc. Rozhodně musíte vyzkoušet jejich snadnou výrobu!

pracovni-stul   detsky-pokoj_1   dreveny-balonek

Mnoho rodičů touží splnit dětem i to nejbláznivější přání a podléhají trendům, které zrovna mezi dětmi frčí. A proč ne? Dětem světlo ve tvaru dinosaura, vrtulníku či Pikachu udělá radost a pokud bude za rok v módě zase něco jiného, můžeme výřez z překližky vyměnit zase za úplně nový tvar. 

Pinujte s námi!