AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vyrábíme kolotoč nad postýlku

Nahledovy-kolotoc-nad-postylku

Dětská dřevěná postýlka se nám neodmyslitelně pojí s kolotočem, který výrazně podporuje vývoj miminka a motivuje děťátko k pohybu. Nemusíte kupovat předražené kolotoče, hračky pro děti lze pořídit doslova za hubičku, stejně jako kolotoč, který si vyrobíte sami. Nejen, že z něj budete mít větší radost, ale také vás oslní minimalistickým designem. Pojďme na to!

Jak vyrobit dřevěný kolotoč nad postýlku

Nemůžete najít takový dřevěný kolotoč nad postýlku pro miminko, který by vám vyhovoval? Není nic snadnějšího, než si vyrobit dřevěnou dekoraci přesně podle vašich představ. Přinášíme vám zaručený návod, kde můžete naplno popustit uzdu fantazii. Navíc považujeme DIY výrobky ze dřeva za velice originální dárky pro (nastávající) maminky. 

Co budeme potřebovat

  • Polotovary ze dřeva  výřezy z překližky a kříž z překližky/dřevěný kolotoč k dotvoření
  • Provázek a nůžky
  • Akrylové barvy se štětcem

kolotoc-nad-postylku-diy   kolotoc-nad-postylku-postup   kolotoc-nad-postylku_1

Postup

  1. Nejprve si vybereme komponenty, které na dřevěný kolotoč využijeme. U nás na e-shopu ČistéDřevo.cz můžete vybírat hned z několika typů překližkových výřezů, které můžete využít. Doporučujeme rovněž na kolotoč přivázat dřevěné korálky.
  2. Dřevěné výřezy namalujeme vhodnými akrylovými barvami. Co se týče barevné škály, tak vám doporučujeme si přečíst odstavec níže, kde se toho o barvách v dětském pokoji dozvíte mnohem víc. My jsme zvolili velice jemnou pastelovou a tím pádem i uklidňující barevnou paletu.
  3. Po zaschnutí barev můžeme již pomocí provázku vázat jednotlivé výrobky z překližky, dřevěné korálky, drahé kameny a mnohé další komponenty, které si zvolíte a připevníme je na dřevěný kříž. Pokud si nejste jisti, vřele doporučujeme zhlédnout náš videonávod níže.
  4. Dávejte si pozor, abyste vše měli dostatečně dobře připevněné pomocí provázku. 
  5. Kolotoč oživí a doplní každou dětskou postýlku a je krásnou dřevěnou dekorací ve velice minimalistickém duchu, jež zapadne do jakéhokoli dětského pokoje.

Jaké barvy jsou do pokojíčku nejvhodnější

Možná se ptáte, jaké barvy při výrobě kolotoče zvolit. Spousta rodičů volí výrazně barevné a hrající kolotoče nad postýlku a nad barvami příliš nepřemýšlí. Pojďme se společně podívat na účinky jednotlivých barev na lidskou a v tomto případě zejména dětskou psychiku. Zmiňme ještě, že existují certifikované barvy, jež slouží i pro styk s potravinami, jsou sice dražší, ale pro dětské hračky a dekorace i nejvhodnější. Pokud se tedy na DIY výrobu chcete vrhnout, kupte si vhodné barvy.

  • Černobílé kombinace – přibližně do třetího měsíce věku novorozenci vnímají zejména černobílou kombinaci. Pokud tedy kolotoč tvoříte pro novorozeně, tak doporučujeme použít pár prvků právě v této kombinaci (po pár měsících samozřejmě můžete komponenty přebarvit nebo vyměnit).
  • Pastelové barvy v jemných odstínech podle prokázaných výzkumů malá miminka uklidňují a dopřávají jim pocit bezpečí. Pokud nejste fanoušky klasické růžové, případně blankytně modré, můžete sáhnout po jiných pastelových odstínech – levandulové, mátové, či béžové.
  • Modrá, zelená a případně i fialová barva velice uklidňuje a snižuje puls. Doporučuje se tedy pro velmi aktivní děti, které se neumí zastavit. Znáte to z domu taky?
  • Žlutá barva je velice sporná. Podle vědeckých výzkumů byly malinké děti v pokoji s prvky žluté daleko neklidnější a plačtivější. U větších dětí je ale zase prokázáno, že podporují apetit. 
  • Teplé a sytější odstíny červené, růžové a oranžové podporují aktivitu a hrubou motoriku. Hodí se proto zejména pro pasivnější děti, které je třeba mírně povzbudit.

detsky-pokoj   prouteny-nabytek

Výhody dřevěných doplňků do dětského pokoje

Již jsme si řekli něco k barvám, které se do dětského pokoje nejvíce hodí. Stejně jako na vhodně zvolené barvy, bychom se ale měli zaměřit i na materiál. My samozřejmě preferujeme dřevo. Jaké jsou jeho největší výhody?

  • Dětské postýlky v dřevěném provedení jsou nezávadné a tím pádem i bezpečné.
  • Výrobky ze dřeva mají prokazatelný pozitivní dopad na lidskou psychiku. (Více o vlivu viditelně dřevěného povrchu v interiéru na člověka.)
  • Ať přemýšlíme, jak přemýšlíme, tak jsme stále více přesvědčení, že dětský nábytek ze dřeva a bytové doplňky vypadají v interiéru nejlépe.
  • Dřevěné hračky pro miminka výrazně podporují představivost. 
  • Dekorace a bytové doplňky s vůní dřeva vytvoří z dětského pokojíčku harmonické místo, na které bude radost pohledět.

drevene-pastelky_1   drevene-hracky   houpaci-konik

Hledáte-li inspiraci, jak si vybavit dětský pokoj pomocí výrobků ze dřeva a nejrůznějších dekorací a vychytávek, tak se podívejte na naše inspirace na webu, případně na náš Pinterest, kde najdete spoustu vychytávek a tipů, jak vybavit nejen dětský pokojíček.