AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Zahradníkův kalendář, díl 3.: Jak poskládat dřevěné pískoviště

drevene-piskoviste

V dnešním článku se dozvíte, jak pískoviště ze dřeva poskládat, čím jej naplnit, jak ho ochránit, ale i co dělat s pískovištěm, pokud děti odrostou. Vybírat v dnešní době navíc můžete hned z několika typů pískovišť.

Typy pískovišť ze dřeva

Dnešní pískoviště se neliší pouze velikostí, či materiálem, ale výrobci myslí i na pohodlí a bezpečnost dětí, případně na vhodné doplňky. Pojďme se inspirovat!

  • Dřevěné pískoviště s krytem bezpečně ochrání před nežádoucími zvířaty, ale i před nečistotami zvenčí.
  • Díky dětskému pískovišti se stříškou se nemusíte bát o své ratolesti ani v těch největších letních parnech. Vytváří totiž příjemný stínek, kde si rádi spočinete i vy.
  • Dřevěné pískoviště s lavičkami děti s radostí využijí k hrám, ale i následnému odpočinku. A navíc se na nich dělají báječně bábovičky!
  • Dřevěné dětské pískoviště s poklopem – nechcete pokaždé složitě natahovat síť, či jiný kryt na pískoviště? Na trhu existuje spousta pískovišť s již zabudovaným poklopem, které vynikají snadnou manipulací. Jako poklop často slouží právě sklápěcí lavice nebo teleskopické stříšky.
  • Zabudované pískoviště v dětském domečku bude součástí těch nejrůznějších dětských her. Zároveň je díky domečku pískoviště chráněné před sluncem.
  • Výrobci popouštějí uzdu fantazii a na trhu tak najdete i tematické pískoviště ve tvaru lodičky, případně se zabudovanou kuchyňkou.

 

piskoviste-se-striskou   piskoviste-s-lavickami   piskoviste-s-poklopem

Jak složit dětské dřevěné pískoviště?

V první řadě si musíme vymezit místo na zahradě. Pískoviště by nemělo být ani přímo na slunci, ale ani v úplném stínu. Také by v zahradě nemělo překážet, spíše ji smysluplně doplňovat. Na námi zvolené (rovné) místo položíme geotextilii, která zabrání prorůstání trávy. Následně již postupujeme podle přiloženého návodu, případně se můžeme inspirovat videonávodem.

 

Čím naplnit dřevěné dětské pískoviště na zahradu?

Máte-li větší pískoviště, tak doporučujeme zajet pro písek přímo do pískovny, kde najdete i velký výběr. Pro malé pískoviště (50 x 50 cm) stačí dojet do hobbymarketu, kde koupíte písek i v pytli. Na pískoviště pro děti se nejvíce hodí jemný vypraný písek určený pro omítky (je jemnější a světlý). Vyhovuje i písek s hrubším zrnem (tzv. betonářský). Na něj ale občas pozor, je zbarvený do žluta a dokáže zabarvit i oblečení. Ostatní hrubší, či jemnější typy písku se do pískoviště už nehodí.

drevene-piskoviste-pisek

Jakou povrchovou úpravu zvolit u dětského pískoviště

O povrchové úpravě dřevěných výrobků už jsme psali, takže vás nejspíš nepřekvapí, že je třeba povrch pískoviště upravit, aby vám pískoviště vydrželo v co nejzachovalejším stavu.

Jakou povrchovou úpravu na pískoviště zvolit?

  • Lakování – nejvíce zanechá přirozenou barvu dřeva, nevýhodou je odlupování laku vlivem externích podmínek. Proto se výrobky ze dřeva (obzvlášť ty umístěné venku) musí častěji renovovat.
  • Moření  tuto techniku využíváme zejména ve chvíli, kdy chceme lehce změnit barevné provedení, ale zároveň si přejeme co nejvíce zachovat přirozenou strukturu dřeva. 
  • Olejování – olej proniká hluboko do dřeva, čímž výrobek přirozeně více chrání, neuzavírá póry a zachovává “dřevěný” vzhled. Na druhou stranu se hůře nanáší a po čase získává dřevěný výrobek lehce nažloutlý odstín.
  • Opalování – patří k jedné z nejstarších technik vůbec. Opalování se vyznačuje zvýrazněním suků a let na dřevě, ale rovněž oceníte i jeho účinný boj s dřevokazným hmyzem a vysokou životnost. Nemluvě o sympaticky nízké ceně.

 

skladani-piskoviste   piskoviste-skladani

Jak pečovat o dětská dřevěná pískoviště

Aby bylo dětské dovádění co nejbezpečnější a zároveň abychom prodloužili životnost pískoviště, je třeba o ně důkladně pečovat. 

  1. Prevence

Jak jsme psali výše, aby nám pískoviště vydrželo dlouho krásné, je třeba ho vybavit ochranným nátěrem. Jedině tak prodloužíme jeho životnost. 

  1. Zavírací pískoviště, případně dřevěná dětská pískoviště s krytem

Nepřítelem číslo jedna pro dřevěná pískoviště jsou rozhodně kočky. Pokud budeme nechávat pískoviště odkryté, tak se s největší pravděpodobností stane veřejným záchodkem koček i kocourů ze širokého okolí. Doporučujeme proto koupit zavírací pískoviště, případně pořídit plachtu, která zvířatům zamezí přístup. 

  1. Tráva

Prvním krokem ještě před samotným sestavením by mělo být umístění geotextilie pod pískoviště. Jedině tak zabráníme nevzhlednému prorůstání trávy.  

  1. Sluníčko

V zápalu hry si děti vůbec nemusí všimnout, že do nich už nějakou dobu pere sluníčko. Dřevěné pískoviště se stříškou hravě ochrání vaše děti před možným úžehem, ale částečně i proti padajícímu listí, dešti a jiným nečistotám. Na našem e-shopu najdete například pískoviště se stříškou, kterou lze polohovat tak, aby vznikl i šikovný poklop.

  1. Zima

Sami se musíte zamyslet, zda budete chtít na zimu pískoviště schovávat. Většina domácností na to samozřejmě není uzpůsobena. Pokud je ale pískoviště dobře chráněné vámi vybranou povrchovou úpravou, tak si můžete být jisti, že mu zimní měsíce neuškodí. Samozřejmě by se ale na zimu mělo důkladně přikrýt pevnou fólií.

Jak využít nepotřebné dřevěné pískoviště pro děti

Až děti odrostou, rozhodně pískoviště nevyhazujte! Existují chytré způsoby, jak dřevěné pískoviště dále využít. Dřevěné pískoviště s krytem i bez je ideální materiál pro následnou upcyklaci. Pískoviště rozhodně nemusíte vyhazovat, v zahradě bude mít své využití. Upcyklovat jej lze snadno na vyvýšený záhon, kompost, motýlí louku, ale například i senzomotorický chodníček pro děti i dospělé. 

Pokud jste kreativní duše a rádi se obklopujete krásnými věcmi, tak dřevěné pískoviště se hodí i jako podklad pro netradiční dřevěnou dekoraci na zahradu. Můžete podlahu například vyzdobit mozaikou ze zbytků kachliček a doplnit o dekorace, dřevěné truhlíky, hmyzí domečky a mnohé jiné.

drevene-piskoviste-zahrada

Až budete pískoviště umisťovat, nezapomínejte na to, že by na ně mělo jít dobře vidět. Budete mít děti na očích a vy si tak můžete v klidu vychutnat na zahradě dobrou kávu v dřevěném lehátku.