AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Zahradníkův kalendář, díl 1.: Předpěstování na parapetu

predpestovani-v-bedynce

Březen je ideálním měsícem pro počátek zahradničení. Některé mrazuvzdorné rostliny se dají zasadit již rovnou ven na záhon. Teplomilné rostliny, jako je například rajče či paprika, však pro svůj růst potřebují více tepla. Zároveň předpěstování doma na parapetu doporučujeme všem, kteří se zahradničením teprve začínají. Pojďme se společně podívat na hlavní zásady předpěstování. Následně již stačí vaše výtvory zasadit do zahradních truhlíků – dřevěných, či v případě zeleniny ven na zahradu.

Plánujte, plánujte a plánujte

Většina nadšených zahradníků nedlouho po Vánocích cítí předjarní zahradnický neklid. Jedná se dokonce o vědecky popsaný fenomén! Pěstování vlastní zeleniny i okrasných květin chce ale jasný plán a kalendář, který zklidní vášně zkušeného zahrádkáře a povzbudí nadšeného nováčka.

  1. Nejprve si dobře promyslíme, co chceme sadit. Omezit bychom se měli na základní druhy a neexperimentovat, doporučujeme proto okurky, papriky a rajčata.
  2. Na parapetu si uděláme dostatek místa, zvolíme tedy takové okno, kde není příliš přímého světla, ale ani tma. Taky je potřeba myslet na to, že 10 malých sazenic rajčat budeme po čase přesazovat, což vyžaduje více místa. Rajčata a jiná zelenina u vás na parapetu bude přebývat minimálně do května.
  3. Uděláme si soupis všeho, co budeme potřebovat. V našem seznamu nesmí chybět semínka rostlin, vhodná zemina, nádoby na klíčení (někdo používá i kelímky od jogurtu, případně můžete pořídit vlastní pařeniště, či jiné sadbové médium) a dřevěný truhlík na přesazení.
  4. Řiďme se ověřeným sazebním kalendářem, abychom věděli, co v který čas sadit. Například v únoru je již čas zasadit papriky. V březnu následuje zbytek rostlin (rajčata, lilky, saláty, bylinky, cukety, hrášek…). Sazební kalendář lze snadno sehnat na internetu, v zahradnictví, ale i specializovaných e-shopech.
  5. Bereme v potaz vhodné “sousedy”. To platí zejména při přesazování do větších truhlíků, květináčů, či záhonu. Některým rostlinám se prostě daří lépe v blízkosti vhodného rostlinného souseda. Naopak vedle někoho doslova chřadne. Například vedle jahodníku chřadne květák, cibule si “nerozumí” s hrachem a rajčata nikdy nesázejte u brukvovitých plodin. Skvěle si spolu naopak rozumí například brambory s koprem, cibule s řepou, či ředkvičky s okurkami.
  6. Začínáme bylinkami, zelenou natí, řeřichou a podobnými rychle rostoucími a snadno pěstitelnými rostlinami, které vám brzy udělají radost. Ty můžeme předpěstovat, ale i sadit rovnou do dřevěného zahradního truhlíku.
  7. Pokud chceme mít dřevěné truhlíky na balkon krásné a plné barev, tak se nemusíme věnovat pouze předpěstování zeleniny, ale také kvetoucím kultivarům. Zaměřme se při následném přesazování i na zvolené nádoby a truhlíky. Okrasné truhlíky jsou již samy o sobě dekorací, ale ty dřevěné dodají vašemu balkonu šmrnc.
  8. Zahradní doplňky a náčiní máme vždy po ruce a na svém místě. Zaručeně si tím práci urychlíme.

vysadba-do-bedynky   cedulky-na-bylinky   cedulky-na-bylinky-v-bedynce

Čemu se díky plánovači vyhneme?

  • Přehnanému zahradnickému nadšení – většinou to dopadne tak, že některé druhy nadšenci zasadí příliš brzy.
  • Zapomenutým zásobám – pak se nám doma hromadí zbytečně prošlé osivo.
  • Experimentům – nemusíme hned pěstovat melouny, či kiwi.
  • Stále stejné chyby – nepodařilo se nám vypěstovat něco loni, proto to letos chceme zkusit znovu. Někdy ale není pro některé druhy vhodné prostředí přímo u nás doma.

Jaké druhy rostlin vysévat

Pokud se zahradničením začínáte, tak se obecně doporučuje zaměřit se na základní a snadno pěstovatelné druhy jako je například salát, špenát, ředkvičky, hrášek ale i mrkev, cuketa, či dýně. Všechny zmíněné druhy jsou na pěstování velice nenáročné.

Pokud si přesto nevěříme a chceme opravdu začít tím nejjednodušším, tak se zaměříme na bylinky. Ve správném dřevěném truhlíku na bylinky zvládne pěstování úplně každý. Pokud navíc doplníme truhlíky o jmenovky na bylinky, tak z nás za chvíli budou opravdoví odborníci.

predpestovani-semena   vysadba-semen-doma

Používejte správné nádoby

V první řadě se musíme zamyslet nad tím, jakým způsobem chceme předpěstování provádět. Pozornost věnujeme správnému substrátu, ale i sadbovacímu médiu. Správný typ substrátu nám jistě poradí v každém zahradnictví. Každá zemina se totiž hodí na něco jiného. Co se týče sadbovacích nádob, tak ty se liší velikostí i počtem jednotlivých buněk, rovněž i silou plastu. Sadbovače z tenčího plastu jsou náchylnější ke zničení (prasklé buňky mohou i nenávratně zničit kořeny rostliny) a také se jejich doba využití počítá zhruba na 1-2 sezony. Silnostěnné sadbovače vydrží při šetrném zacházení podstatně déle. Nezapomeňme si ale dostatečně dopředu pořídit i vhodné truhlíky, ale například i cedulky na bylinky na pozdější přesazování.

Základní rady setí na parapet

  • Semínka vždy namáčíme. Nejlépe samozřejmě v něčem z přírodního materiálu (např. dřevěné misce). Už se vám určitě stalo, že jste zasadili semínka rostlin a ty nakonec vůbec nevzešly. Je to zejména kvůli tomu, že příroda se pojistila proti omylu, aby rostliny nezačaly klíčit po jednom vlahém deštíku a prostě si počkaly na svůj čas.
  • Semena vyséváme dostatečně hluboko (záleží na jednotlivých semínkách). Menší stačí vysít na povrch a překrýt slabou vrstvou zeminy. Větší sejeme hlouběji.
  • Při předpěstování dbáme na dostatečnou teplotu. Zejména teplomilné rostliny jako jsou papriky a rajčata předpěstování na parapetu vyžadují, protože nikdy nevzejdou v chladnějším prostředí.
  • Jak už bylo zmíněno výše, tak dle svých preferencí zvolíme vhodné sadbovací médium.
  • Dbáme rovněž na to, jakou zeminu vybíráme. Každá rostlina totiž potřebuje jiné prostředí pro klíčení a následný růst.
  • Pokud semínka naklíčíme ve vodě, tak následně vždy sadíme tak, aby klíček (již zárodek kořínku) vždy směřoval dolů do zeminy a nikoliv vzhůru.
  • Moje babička vždy říkala, že ven do dřevěných truhlíků, či rovnou do vyvýšených záhonů přesazujeme rostliny až po třech zmrzlých (12. května). Ráda vám doporučím totéž.

predpestovani   bylinky-v-bedynce

Nebojte se k vašemu novému koníčku přizvat i děti. Činnost to pro ně bude zábavná, ale rovněž poučná. Pořiďte si domů dětské zahradní náčiní a uvidíte, jak se na pěstování vaše ratolesti s vrhnou s vervou jím vlastní.V dalším díle Zahradníkova kalendáře se budeme věnovat vyvýšeným záhonům a dřevěným truhlíkům na květiny. Pokud tedy chcete znát jejich výhody i nevýhody, nezapomeňte, že na našem blogu pro vás máme vždy jen ty nejužitečnější informace.