AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Domácí pizza servírovaná na dřevěném prkénku

domaci-pizza

Milujete italskou kuchyni? V našem článku vám přinášíme jednoduchý recept na pizzu jako z Neapole, spolu s tipy na výrobky ze dřeva, které vám k výrobě i servírování pizzy nesmí chybět.

Jak na domácí pizzu

Ta nejchutnější pizza, jakou si umíte představit, vám do domova vnese kousek ryzí Itálie.

Co budeme potřebovat

250 g hladké mouky

150 ml vlažné vody

lžička soli

½ lžičky cukru

½ kostky čerstvého droždí (21 g)

lžíce olivového oleje

domaci-pizza-valeni   domaci-pizza-priprava   domaci-pizza-servirovani

Postup

  1. Veškeré suroviny dobře promícháme.
  2. Dřevěnou vařechou vše důkladně promísíme, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Zpočátku bude směs trochu lepit, hnětením ale postupně vznikne hladké a celistvé těsto.
  3. Necháme jej na teplém místě zhruba 30 minut vykynout. Vhodná teplota na kynutí je 21°C a více.
  4. Po vykynutí těsto na dřevěném válu důkladně rozválíme válečkem. Podle potřeby posypeme moukou. Uvedené množství by mělo vyjít na 2 kulaté pizzy.
  5. Teď už můžeme zdobit. Objeví se na vašem pizza prkénku klasická Margarita, oblíbená Capricciosa nebo pikantní Pepperoni?
  6. Pečeme 8 minut v troubě rozehřáté na maximum (250°C a víc).
  7. Podáváme na prkénku na pizzu, které vám pomůže pizzu nejen stylově servírovat, ale také nakrájet na rovnoměrné díly. Praktické drážky usnadňují řezání a krájecí kolečko má nepřilnavý povrch (na rozdíl od běžného nože), takže čistě oddělí jednotlivé díly, aniž by zdeformoval vaše mistrovské dílo.

Bez jakých dřevěných výrobků se při pečení a servírování neobejdete

Kuchyňské nádobí ze dřeva k vaření a pečení neodmyslitelně patří. Pizza je sice velice populárním pokrmem, ale zároveň má svou letitou historii a postupy. Tradiční kuchyňské potřeby jsou pro její přípravu nezbytností již po staletí.

A co se vám nejen na přípravu pizzy bude hodit?

  • Váleček na pizzu se od klasického dřevěného válečku mírně liší, ale přípravu dokonale tvárného těsta vám značně ulehčí. Vyzkoušejte to!
  • Jak jinak tradiční pizzu podávat, než na stylovém servírovacím prkénku? Dřevěné prkénko na pizzu vám usnadní krájení i samotné servírování. A rozhodně se neobejdete ani bez kráječe na pizzu. Žádný nůž ho nenahradí.
  • Bez kuchyňského válu si to v kuchyni ani neumíme představit.
  • Dřevěné nádobí (talíře, příbory, vařečka k míchání těsta) mají úžasnou vlastnost – neničí se navzájem a jejich trvanlivost se tak prodlužuje.
  • Dřevěné misky využijete k chutnému dochucování všech možných pokrmů.
  • V kuchyni dáváme přednost dřevěnému prkénku před tím plastovým. Přečtěte si proč.

domaci-pizza-testo   domaci-pizza-kynuti

Historie nejoblíbenějšího pokrmu na světě

Pizza jednoznačně patří k nejoblíbenějšímu a nejrozšířenějšímu typu jídla, které se objevuje napříč celou historií a všemi kontinenty. Prapůvod pizzy však můžeme vysledovat už do doby neolitu, kde se připravovala plněná pšeničná placka pečená na plochém kameni. Podobný proces zpracování obilí dochovaly záznamy i u starověkých Egypťanů. Od nich pečené kynuté těsto pokladené různými ingrediencemi převzali Římané a pizza se tak dostala do Evropy. Zde se téměř okamžitě stala oblíbeným pokrmem. Již v 17. století začaly vznikat první pizzerie a začala se psát moderní historie pokrmu s doslova globální dominancí ve stravovací sféře.

Příprava pizzy i po několika staletích nepodléhá žádné modernizaci. Právě naopak, čím tradičnější příprava je, tím je pizza považována za chutnější a lepší.

Čím to je, že klasická příprava a kuchyňské potřeby ze dřeva či prkno na pizzu mají v kuchyni stále své pevné místo již stovky let?

  1. Dřevěné výrobky jsou odolné a nerozbitné.
  2. Dřevo má přirozené antibakteriální vlastnosti.
  3. Každý správný pizzař potvrdí, že za dva nejdůležitější prvky při přípravě pizzy se považuje vymazlené těsto a dřevo. Nejen to, kterým se zatápí (v Itálii se často používá dřevo listnatých stromů, neapolští pizzaři si zakládají na vysoké výhřevnosti buku), ale i to, které se na přípravu a servírování pizzy používá.
  4. Někdy se uvádí i léčivé vlastnosti některých dřevin. Olše údajně nabíjí pozitivní energií, dub působí protizánětlivě a cedr prý harmonizuje celé tělo.
  5. K pizze se dřevo hodí zejména kvůli termo izolačním vlastnostem. Například přední pekaři upřednostňují dřevěnou lopatu na pokládání pizzy do pece před tou kovovou, která se rychle rozžhaví. Pizza tak začne pracovat již na samotné kovové lopatě a nedostane se jí všech vlastností přicházejících s pečením v cihlové či šamotové peci.
  6. Nelze nezmínit estetické vlastnosti dřevěného servírovacího nádobí.

podnos-bily

Jsme pro vás na sociálních sítích – Facebooku, Instagramu, Pinterestu i Tik Toku, kde najdete nejrůznější vychytávky, výborné recepty a novinky ze světa našich dřevěných výrobků.

Nezapomeňte nás sledovat a dát nám like.