AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Proměňte kuchyňské prkénko ve stylové hodiny. Poradíme, jak na to!

hodiny-z-prkenka

Milovníci dřeva zbystřete. Máme pro vás návod na jedinečné dřevěné hodiny, které kuchyni padnou jako ulité. A víte, co je na nich nejlepší? Snadno zrecyklujete dřevěné i servírovací prkénka, nebo třeba dřevěné talíře. Zaručujeme nadmíru okouzlující výsledek.

Dřevěné nástěnné hodiny snadno a rychle

Jaká by to byla kuchyně bez dřevěných hodin? Právě hodiny bývají dominantou každého pokoje, kuchyni nevyjímaje. Pokud hledáte autentický kousek, vřele doporučujeme podlehnout trendu posledních let – hodinám vyrobeným z kuchyňských prkének, kterých je teď plný Pinterest. Ač jsme se výroby báli, výsledek nás mile překvapil. Posuďte sami.

Co budeme potřebovat

  • Prkénko na krájení
  • Hodinový strojek
  • Pyrografickou pájku na vypalování do dřeva
  • Ruční frézu

prkenko-na-zaveseni   pajeni-podle-sablony   prkenko-jako-hodiny

Postup

  1. Najdeme si vhodné prkénko do kuchyně. Důležité je zvolit dostatečně velké prkénko, aby měly ručičky hodinek prostor a nevyčnívaly přes okraj.
  2. Dřevěné prkénko má samo o sobě poměrně silnou tloušťku. Ve chvíli, kdy budeme chtít do prkénka zakomponovat strojek na hodiny, musíme využít ruční frézu.
  3. Do prkénka vyřežeme ruční frézou otvor podle velikosti zvoleného hodinového strojku. V případě, že frézku nevlastníte, můžete otvor ručně vydlabat pomocí dláta. Naštěstí je dřevěné prkénko vhodným materiálem pro vyřezávání do dřeva. Připravte se ale na to, že se nám bez vykružovadla doba výroby hodin prodlouží.
  4. Nyní přichází kreativní část, kdy pomocí pájky na dřevo vypálíme do dřevěných hodin čísla. Můžete si – jako my – pomoci použitím šablony.
  5. K hodinovému strojku bývá ve většině případů připojený návod pro snadné složení.
  6. Teď už stačí hodiny zavěsit na vhodné místo, například na prázdnou stěnu za kuchyňským stolem, nebo nad výklenek dveří.

Jak vyčistit dřevěné prkénko

Chcete zrecyklovat staré dřevěné prkénko, pro které už nemáte v kuchyni další využití?

Nezapomínejme na důkladné čištění.

Většina z nás používá dřevěné nádobí, misky, vařečky (a my na ně nedáme dopustit). O dřevěné výrobky je však potřeba se i dobře starat, aby vydržely co nejdéle. K čištění dřevěných potřeb do kuchyně nám výborně poslouží obyčejný citron a jedlá soda. Výrobky ze dřeva jednoduše nastříkáme citronovou šťávou a necháme 10 minut působit. Následně vše posypeme jedlou sodou a vezmeme si na pomoc kartáč na nádobí, kterým prkénko, dřevěnou misku, či příbor důkladně vyčistíme. Citron můžeme také vyměnit za ocet, který má schopnosti ničit zdraví škodlivé a nebezpečné bakterie (salmonella, E. Coli). Přesný návod najdete v následujícím videu.

Čím ještě v kuchyni podpořit útulnou atmosféru?

Ne nadarmo se říká, že kuchyně je srdcem domova. Měla by být v první řadě útulná, příjemná a praktická. To samozřejmě vyžaduje zvláštní přístup k designu, který cílí na skloubení praktičnosti s pohodlím.

Na co se zaměřit? 

  1. Sladění barev je základ. Obecně kuchyni sluší přírodní, krémové odstíny s přiznaným dekorem dřeva. Doporučujeme tento krok nepodceňovat a vytvořit si vhodně zkombinovanou paletu barev, či tzv. moodboard.
  2. Zelené rostliny dokáží v interiéru zázraky, buďme ale praktičtí a nahraďme okrasné rostliny praktickými bylinkami. V dřevěném truhlíku budou kuchyni slušet daleko více.
  3. Investujte do kvalitního dřevěného nábytku, který má sám o sobě zvláštní kouzlo a vytváří harmonické prostředí v rodinném duchu.

Dřevěné hodiny nejsou jediným stylovým doplňkem, které do kuchyně skvěle ladí. Mrkněte i na další vychytávky.

  • Kuchyňská prkénka mohou posloužit i jako stylové dekorace, či dokonce obrazy. Pokud jste majiteli pájky do dřeva, tak s trochou umu a špetkou fantazie můžete vykouzlit na dřevěném prkénku doslova skvosty a prostor kuchyně oživit.
  • Dřevěná police na kořenky sluší každé kuchyni a vy oceníte zejména její praktičnost. Na kořenky použijte popisky, či jmenovky v designu, který je vám nejblíže.
  • Výrazné popularitě se těší také černé magnetické tabule, folie, případně tabulová barva, díky které si můžete v kuchyni nechávat rodinné vzkazy, úkoly a osobní poznámky. V kombinaci se dřevem na sebe taková kuchyně rozhodně strhne pozornost.
  • Schovejte si nezbytnosti do dřevěných bedýnek, které prostor odlehčí a vdechnou místnosti minimalistickou atmosféru vonící po dřevu.
  • Potřeby do kuchyně si klidně nechte vystavené na lince, stačí mít efektní dózy, stojany a příborníky, které místnost vyladí k dokonalosti.

bedynkovy-regal-v-kuchyni   akaciove-prkenko   dozy-s-bambusovym-vikem

Při vybavování kuchyně nezapomínejme na vhodné světlo. Není nic horšího, než vařit ve špatně osvětlené kuchyni. Pokud v místnosti chybí aktivní světlo, existuje na trhu spoustu možností, jak jej plnohodnotně nahradit. Volíme teplejší odstíny a osvětlujeme více koutů kuchyně. Jedno stropní svítidlo jednoznačně stačit nebude.