Máte dotaz? +420 605 337 238

Silvestrovské servírování s vůní dřeva

Silvestr se ve většině případů nese v duchu přátelství a pohostinnosti a samozřejmě se neobejde bez dobrého jídla. Aby vaše gurmánské speciality ještě více vynikly, zaslouží si úctyhodné servírování – třeba to v dřevěném duchu. Inspirujte se!

Proč při servírování jídla používat dřevo

Kromě praktických vlastností naši předkové oceňovali mnohé další účinky dřeva. Například březové dřevo údajně skvěle ničí bakterie i viry, proto se z něj vyráběly dózy na mouku a cukr, nebo třeba i servírovací stolek. Díky cedru vydrží pokrmy déle čerstvé. Některé druhy dřeva se používaly k tomu, aby chuť a vůni vyladily k dokonalosti (například dubové sudy jsou vhodné ke zrání nápojů i k nakládání pokrmů). Lípa se pyšní antiseptickými vlastnostmi, vyrábí se z ní proto servírovací prkénka a dózičky k uchovávání koření. Olše zase nabíjí strávníka pozitivní energií, proto se doporučuje zejména pro děti, které nejsou zrovna horlivými jedlíky. Aby se jídlo nezkazilo a mléko nezkyslo, používalo se na ně nádobí z jalovce. Prospěšné vlastnosti bylin pak dokonale uchová dřevo osiky, doporučuje se tedy používat na misky, ale i nádoby na masti a v neposlední řadě i na popíjení léčivých čajů při nejrůznějších neduzích a onemocněních.

Co dalšího vás na dřevěném nádobí může zaujmout?

  • Dřevo je přirozeně termoizolační, udrží tedy pokrmy déle teplé. 
  • Kuchyňské nádobí, jako jsou servírovací talíře, příbory, poháry, ale i dřevěné prkénka či servírovací tácy, se skvěle hodí na party, kde očekáváme větší počet lidí. Nemusíme se pak o nádobí tolik bát. Dřevěné nádobí je pevné, odolné a nerozbije se tak snadno jako běžný porcelán či keramika.
  • Pokud máte stejně jako my rádi barevnou sladěnost na všech frontách, tak vřele doporučujeme právě dřevěný materiál.
  • Dřevo má přirozené antibakteriální schopnosti a při styku s potravinami neničí žádné vitamíny a živiny.

Jaké dřevo se na servírování jídla nejvíce hodí?

Nádobí do kuchyně se odjakživa vyrábělo zejména z dostupných dřevin jako je buk, lípa, javor, smrk či jasan. Všechny zmíněné stromy se vyznačují pevným a odolným dřevem, vhodným k výrobě kuchyňského dřevěného nádobí. Pokud ale dbáte na unikátní design, tak se můžete poohlédnout po vzácnějších dřevinách. Přiznané letokruhy, rustikální praskliny mnohému dřevěnému prkénku nebo servírovacímu tácu neskonale sluší. Dáváte přednost exotice? Pro náročné máme nádobí jako je například servírovací prkénko, miska, servírovací podnos, či prkénko na sýry z olivového dřeva, které celému stolování dodá nádech luxusu.

Co se vám při servírování může hodit?

  • Servírovací mísy poslouží na nejrůznější drobné chuťovky – např. oříšky, sušené ovoce, či dipy.
  • Prkénko na sýr patří k našim i vašim oblíbeným produktům. Sýrové prkénko vypadá stylově a navíc je příprava velice jednoduchá. A aby vaše sýry byly co nejkrásněji podávané, rozhodně doporučujeme využít krouhač na sýr. Škrabka na sýr si hravě poradí i s tvrdými sýry parmazánového typu.
  • Servírovací dřevěná prkénka vypadají stylově za všech okolností.
  • Etažér nemusíte využít jenom na vánoční cukroví. Skvěle na něm vypadají i slané silvestrovské dobroty. Vyzkoušíte ho?
  • Servírovací dřevěný podnos vám výrazně usnadní obsluhu vašeho stolu s pohoštěním.
  • A aby si vaši hosté mohli z nabízených dobrot nabírat, tak nezapomeňte na servírovací talíř. Klidně se můžete poohlédnout po těch ze dřeva. Jedině tak budete mít jistotu, že se vám nic doma nerozbije.

Co servírovat na Silvestra

V první řadě myslete na to, že by vaše pohoštění mělo celkově ladit. Přinášíme výčet toho nejoblíbenějšího, co zaručeně zaujme každého hosta a vy budete platit za vyhlášeného hostitele široko daleko.

  • Jednohubky s netradičními pomazánkami – vyjděte letos ze stereotypu a připravte pomazánky, které zaujmou (např. avokádovou, balkánskou se sušenými rajčaty, nebo z krabích tyčinek, špenátu či řepy).
  • Šneci z listového těsta jsou zažitým silvestrovským evergreenem, který na stole nesmí chybět.
  • Netradiční jednohubky z tortilly naplníte vším, co máte rádi a jednoduše zabalíte. Výsledek je velice efektní.
  • Slané rohlíčky na všechny možné způsoby patří mezi oblíbené pochoutky.
  • K výrobě tzv. fingerfood využijte slané sušenky a krekry. Poslouží například jako podklad pro jednohubky, nebo je drcené spojte s bylinkami a oblíbenou pomazánkou a vytvořte kuličky. Obalit je následně můžete například do pažitky, ořechů, či papriky.

Recept na ultra jednoduchou silvestrovskou paštiku s cibulovou remuládou

Chcete na Silvestra udělat na své přátele opravdu dojem? Pak vsaďte na již zmíněný design stolu, originální servírování a v neposlední řadě na tradiční pokrm, který snad nikdy nevyjde z módy – domácí paštiku. Náš recept si můžete poupravit podle svých představ i chuti. Stačí k základu přidat své oblíbené koření, či ingredience.

Co budeme potřebovat

Na paštiku:

Kuřecí játra

Máslo

Koření dle chuti

Brusinky, ořechy, čerstvé bylinky, nakládaný zelený pepř

Půlka červené cibule

Na cibulové chutney

cibule

máslo

tymián, rozmarýn, sůl, pepř

balzamikový ocet

povidla

lžíce třtinového cukru

Postup na lahodnou játrovou paštiku

  1. Játra ze všech stran prudce opečeme, aby se co nejvíce zachovala šťáva z masa.
  2. Námi vybrané koření společně s cibulí použijeme již v začátku restování (skvěle k játrům ladí například tymián, který jsme použili ale v chutney a do paštiky ho už tedy nebylo tolik potřeba). Doporučují se i čerstvé bylinky (co nejaromatičtější vůně dosáhnete například pomocí sekáčku na bylinky), provensálské koření, nebo zkuste staročeskou verzi s novým kořením, majoránkou, česnekem a muškátovým oříškem. Záleží jen na vašich preferencích.
  3. Ve chvíli, kdy jsou játra opečená a cibule měkká, je načase použít alkohol. Kromě vína lze použít i kvalitní brandy.
  4. Ve chvíli, kdy je alkohol vypařený, přidáme 30 ml smetany, ale pozor, jen lehce promícháme a nikdy dlouho nevaříme, aby se nám smetana nevypařila.
  5. Nyní celou směs dáme do mixéru a rozmixujeme.
  6. Ve chvíli, kdy je paštika skoro rozmixovaná, snížíme otáčky a začneme pomalu přimíchávat máslo. Nikam nespěcháme, máslo do mixéru házíme po kouscích a vždy daný kousek necháme pořádně rozmixovat.
  7. Ve chvíli, kdy je směs hladká, ji propasírujeme přes cedník, aby byl výsledek fenomenální.
  8. Nyní směs (netřeba se lekat, směs bývá opravdu tekutá) nalijeme do menších skleniček.
  9. Pokud chceme darovat paštiku například jako dárek, tak doporučujeme udělat ještě poslední krok. Přepustíme máslo a nalijeme jej na vzniklou hmotu. Pokud máme smysl pro detail, můžeme povrch paštiky ještě před nalitím másla ozdobit snítkou rozmarýnu, barevným pepřem, nasekanými mandlemi, či brusinkami.
  10. Na silvestrovské pohoštění servírujeme s cibulovým chutney. Úspěch zaručen!

Postup na cibulové chutney

  1. Rozpustíme máslo, na kterém začneme restovat cibuli nakrájenou na proužky.
  2. Po chvilce přidáme k zesklovatělé cibuli špetku soli a zhruba lžíci třtinového cukru. Chvilku restujeme.
  3. Lehce opékáme až do zhnědnutí a zkaramelizování cibule. V této chvíli můžeme přidat koření a balzamikový ocet.
  4. Nakonec přidáme povidla, která dodají chutney šmrnc.

Hledáte-li další inspiraci na skvělé dobroty, které můžete servírovat ve slavnostních chvílích, případně báječné dřevěné produkty vhodné ke stolování, tak sledujte náš Pinterest, kde najdete plno nápadů. Pinujte s námi!

Michaela Hodorová
Psaní, dřevo a kreativita jsou mou skrytou vášní. Mým úkolem je předat čtenářům co nejvíce rad, inspirace a návodů z oblasti dřevěných výrobků, vybavení domácnosti a práce se dřevem.
Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.