AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Dárky na poslední chvíli svépomocí

vanocni-sypany-caj

Dárky s vlastním textem, dárky s gravírováním a ručně tvořené dárky mají jedno společné – dají najevo, že obdarovaného dobře znáte a dali jste si s dárkem práci. Pokud navíc sháníte vánoční dárek na poslední chvíli, máme pro vás skvělé řešení. Čajovou směs, kterou namícháte přesně podle svých představ.

Vánoční dárky svépomocí mají osobní kouzlo

Na čajové směsi je kouzelné především to, že obdarovanému ukážete, jak moc o něm/ní víte. Připravte směs na míru a můžete si být jistí, že váš dárek bude rozhodně ten nejmilejší pod stromečkem.

vanocni-caj

Co budeme potřebovat

  • Sypaný čaj (zelený, černý, ovocný, nebo bílý čaj)
  • Sušené bylinky
  • Sušené ovoce
  • Dózička s dřevěným víkem a klipem
  • Originální jmenovky na dárky


Postup

  1. Nasušíme si ovoce buď v troubě, nebo v domácí sušičce na ovoce. Nemusíme se bát ani neobvyklých kombinací a chutí. Vřele v zimě doporučujeme sušená jablka, případně bobuloviny, které obsahují spoustu vitaminu C.
  2. Pokud vám z léta zbyly sušené bylinky, máte vyhráno. A jestli ne, nezoufejte – ve zdravé výživě pořídíte bylinky všeho druhu. Ty pak stačí namíchat dle libosti.
  3. Sušenou směs ovoce smícháme se sypaným čajem. My zvolili náš oblíbený zelený sypaný čaj. Sušené ovoce, či bylinky skvěle ladí i s černým, či bílým čajem.
  4. Nyní již hotový čaj nasypeme do dózičky s dřevěným víkem a důkladně uzavřeme. Jako třešničku na dortu přidáme k dóze ještě medonosku a naběračku na koření.
  5. K čajové směsi můžete přidat věnování, třeba i básničku, a vytvořit tak hned dva osobní dárky s věnováním.

V použití obalu buďme kreativní

Zajímavé dárky vyniknou tím, když jim oblečeme vkusný kabátek. Skleněná dóza s víčkem není samozřejmě jedinou možností, v čem lze domácí čaj darovat. Přinášíme hned několik nápadů, jak originální dárky zabalit.

Co se nám k zabalení může hodit:

  • Kořenky můžete rovnou zabalit například s dřevěnou lžičkou, či odměrkou. Dřevěné dárky mají punc hřejivosti a hlavně udělají radost.
  • Krabička na čaj  dřevěná krabice na čaj dokonale uchová aroma i chuť. Již staří Číňané rádi ukládali sušené čajové lístky do dřevěných krabiček na čaje. Dokonce jsou zmiňovány prameny, kde se jisté druhy čaje doporučují dávat do dřevěných obalů kvůli specifické vůni a chuti.
  • Díky zavařovací sklenici vytvoříte recyklovaný obal, kde se můžete kreativně vyřádit. Krom vyrobené čajové směsi, můžete popustit uzdu fantazii a vyzdobit i obyčejnou sklenici. Skvěle se hodí například metoda decoupage, pískování, malování, případně zdobení textilem, krajkou aj.
  • Na papírový pytlík můžete napsat nebo nalepit věnování. Šikovnější ruce pak mohou vyšít jmenovku na pytlík z bavlny nebo juty. Jak originální!
  • Na trhu dnes existuje spousta krásně zdobených plechových dóziček, které k zabalení čajové směsi můžete hravě využít.
  • Papírová krabička s hezkým potiskem potěší každého, nebo dáte přednost ryze přírodnímu provedení, které ozdobíte stuhou a případně větvičkou?

Jaké další dárky můžeme vyrobit?

  • Vaječný likér s vůní vanilky patří mezi stálice v oblíbenosti vánočních dárků. Vyzkoušejte si ho vyrobit sami a už si nikdy vaječný koňak nekoupíte v obchodě. 
  • Koupelová sůl omámí smysly a pokud přidáme oblíbenou vůni a sušené bylinky, tak máme ideální dárek pro milovníka hygge. A nezapomeňte na cedulky na dárky – ty by měly být v jednoduchém, ale stylovém designu. My doporučujeme překližkové výřezy, které dodají dárku šmrnc.
  • Kdo by nemiloval svíčky? Ty doma vyrobené v kokosové misce mají své kouzlo a přináší závan exotiky.
  • Domácí jedlé dobroty – pokud jste majiteli sušičky, můžete vyrobit třeba domácí jerky. Tento zajímavý dárek ocení jistě každý muž. Mix sušeného ovoce zase nadchne milovníka sladkého.
  • Pochlubte se svými domácími výrobky a darujte vaši vymazlenou domácí marmeládu, nebo například voňavý sirup

bazovy-sirup-v-lahvi   koupelova-sul   vajecny-konak-v-lahvi

Nezapomínejme na stylové zabalení a jmenovky na vánoční dárky

Co si budeme povídat, je to právě balení a stylový obal, který z našeho výrobku, či zakoupeného předmětu udělá originální dárek, na kterém je vidět, že jsme si na něm dali záležet. Každý rok si možná lámeme hlavu s tím, jak co nejlépe a možná i nejekonomičtěji zabalit dárky. Pokud také fandíte minimalismu, recyklujte papírové nákupní tašky, či kartonové krabice, ve kterých vám před Vánoci chodí objednávky z e-shopů). Přírodní design stačí jen doplnit o unikátní stuhu a nějakou drobnost, a výsledek stojí za to. Nesmí chybět ani jmenovky na dárky, případně originální přání, které obdarovaný ocení.

Hledáte-li další inspiraci na DIY postupy, na vánoční tipy, recepty, ale i dárky za dřeva, tak navštivte náš Pinterest, kde najdete to nejlepší od nás hezky pohromadě.