AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vánoční výzdoba snadno a rychle

vanocni-svetnicka

Už se stejně jako my nemůžete dočkat Vánoc? Pak se jistě těšíte na sváteční zdobení vašeho domova. Vyrobte si společně s námi stylovou a netradiční dekoraci, která doplní vánoční věnce, betlémy, či dřevěné svícny ve vašem vánočně laděném interiéru. 

Vánoční světnička ve skandinávském duchu

Neznáme nikoho, kdo by nemiloval tvorbu vánoční výzdoby. My vám navíc přinášíme velice snadný návod na dřevěnou dekoraci ve vánočním duchu, která bude hotová doslova za pár minut. Pojďme na to! 

Co budeme potřebovat

vanocni-svetnicka-priprava   vanocni-svetylka   vanocni-svetnicka-vyroba

Postup

  1. Vybereme si vhodnou dřevěnou bednu. Můžeme zvolit v přírodním provedení, případně i opálenou.
  2. Dospod bedýnky navrstvíme vatu, která bude evokovat sníh.
  3. Dřevěné korálky a překližkové výřezy z překližky ve tvaru chaloupky natřeme na bílo. 
  4. V momentě, kdy je barva zaschnutá, navlékáme korálky na dlouhý provázek (můžeme použít dokonce i různé velikosti dřevěných korálků).
  5. Nyní můžeme korálky zavěsit na horní stranu bedýnky, aby visely shora dolů, jak můžete vidět na našem videu. 
  6. Následně dekoraci doplníme o chaloupky z překližky a větvičky, případně drobný stromeček nebo menší svícen.
  7. Posledním krokem pak bude doplnění vánoční dekorace o LED světýlka.

Jaké dřevěné dekorace ještě zvolit na Vánoce

Sváteční charakter vánoční výzdobě nelze upřít a bez jakých dekorací si Vánoce ani neumíme představit a jsou důležitou součástí našich zvyklostí? 

  • Adventní věnec z proutí má silně zakořeněné tradice. Proutí symbolizuje nový život, kulatý tvar věčnost a důraz se kladl i na zvolené barvy. Zkusíte si jej vyrobit sami?
  • Dřevěný adventní svícen – věnec obecně patří mezi evergreeny vánočních dekorací, ale vy se vůbec nemusíte tohoto trendu držet. Adventní svícen ze dřeva poslouží úplně stejně a působí minimalisticky.
  • Vánoční betlém patří mezi naše nejtradičnější adventní dekorace. Vánoce si bez něj neuměla představit ani vaše babička a my se vůbec nedivíme. Betlém rozhodně patří mezi dřevěné výrobky, které v sobě nesou ducha Vánoc.
  • Vánoční věnec na dveře měl údajně vyhánět zlé duchy, Vánoce totiž tradičně sloužily k nejrůznějšímu domácímu čarování, ale i předpovídání budoucnosti.
  • Vánoční stromeček patří zřejmě k našim nejmladším dekoracím. Co ho letos vyzdobit vánočními ozdobami s vůní dřeva?

adventni-vence-typy   adventni-venec-hygge   adventni-venec-seversky

Historie vánočních dekorací

Nesmíme zapomínat, že Vánoce jsou především křesťanským svátkem, a to se i v dnešní době na vánočních dekoracích odráží. Mezi nejznámější a rovněž nejstarší dřevěné vánoční dekorace bezpochyby patří dřevěný betlém. Ten rozhodně nesměl chybět v žádném stavení a oslňoval autentickým vzhledem i propracovaností ruční práce. Kromě dřevěných betlémů se pevně ujala i tradice adventního věnce značícího vítězství i důstojnost, případně vánočních svícnů ze dřeva. Vánoční stromeček, ale i vánoční ozdoby, či například zdobení oken svícny ze dřeva (nejčastěji se sedmi svíčkami), přišlo až mnohem později, a to zhruba v 19. století, nejpravděpodobněji od našich německých sousedů.

betlem-advent

Pokud hledáte další báječné tipy na Vánoce, vánoční výzdobu a výrobu nejrůznějších dekorací, tak navštivte náš Pinterest, kde o sváteční inspiraci rozhodně není nouze.