AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vánočka jako od babičky

vanocka-jako-od-babicky

Osobně vánoční cukroví moc nemusím. Na co se ale každoročně ohromně těším je voňavá vánočka, která pro mě spolu se smrkovými větvičkami tvoří tu pravou vůni a atmosféru Vánoc. A proto jsem se rozhodla podělit se s vámi o recept mojí babičky na štědrovečerní vánočku. Následná závislost zaručena!

Štědrovečerní vánočka – recept

Vánočka tradičně symbolizuje spjatost rodiny a láskyplné pouto. Většinou se plete z devíti copů, což má rovněž svůj význam. Spodní čtyři prameny značí čtyři živly (oheň, vodu, zemi a vzduch). Prostřední tři prameny symbolizují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva prameny zase představují vědění a lásku. Každá rodina má svůj recept, někde se přidává sušené ovoce, jinde oříšky či staročeské koření. My vám přinášíme náš oblíbený recept, který voní po rumu, koření a Vánocích.

Co budeme potřebovat

  • 125 g másla
  • 80 g cukru krystal
  • kůra z 1 citronu
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • ¼ mléka
  • vanilka z 1 lusku
  • 25 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g rozinek předem namočených v rumu
  • 65 g opražených a nasekaných mandlí (plus hrst plátků mandlí na posypání vánočky)
  • šťáva z jednoho citronu (cca 50 g)
  • špetka kardamonu
  • špetka mletého muškátového oříšku

vanocka-priprava   vanocka-servirovani   vanocka-s-rozinkami

Postup

  1. V první řadě necháme vzejít kvásek. Já po vzoru babičky rozdrobím droždí do misky, posypu cukrem (stačí například jen čtvrt lžičky) a špetkou hladké mouky, zaliju polovinou mléka (cca 125 ml). Směs pak přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.
  2. Nyní umícháme máslo metličkou do pěny.
  3. K máslu nyní přidáme žloutky s cukrem a utřeme do pěny. Skvěle k tomu poslouží stěrka do kuchyně. Těsně před dokončením přidáme sůl, kůru i vanilku.
  4. Prosejeme mouku, do které uděláme důlek a vlijeme vzešlý kvásek.
  5. Přidáme utřené žloutky s cukrem a máslem a zbylé mléko. Nyní vypracujeme tuhé těsto.
  6. Do těsta postupně lehce pomocí vařečky zapracujeme rozinky a opražené nasekané mandle.
  7. Směs nyní přendáme na pomoučený kuchyňský vál a ještě jednou důkladně propracujeme. Těsto pak necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu pod čistou utěrkou. Na kynutí jakéhokoliv kynutého těsta se mi nejvíce oplatila klasická ošatka na pečení chleba.
  8. Po vykynutí překlopíme těsto na kuchyňské prkénko či dřevěný vál a pomocí válečku rozválíme.
  9. Z hmoty následně odkrojíme 9 stejných kousků, a ty ručně rozválíme na 9 pramenů, které následně spleteme dohromady. Na postup při pletení copánků z těsta se můžete podívat ve videu.
  10. Jakmile vánočku spleteme, necháme ji ještě na plechu 15 minut kynout. Pokud je vánočka dobře upletená, zpevňovat se vůbec nemusí, někdo ale zpevňuje pomocí špejlí.
  11. Nyní pomocí mašlovačky potřeme vánočku rozšlehaným vejcem (můžeme k němu přilít trochu rumu se skořicí) a posypeme plátky mandlí.
  12. Pečeme 10 minut v horkovzdušné troubě rozpálené na 195 °C a následně snížíme teplotu na 160°C  a pečeme dalších 45 minut.
  13. Pokud povrch rychle zlátne, přikryjem vánočku alobalem. Mým tajným tipem jsou obaly od másla, které si před vánoci schovávám. Právě těmi vánočku v troubě  přikryju, díky čemuž zlátne pomaleji a pak se po dopečení krásně leskne a voní.

Jaké kuchyňské náčiní se vám k pečení bude hodit

Co si budeme povídat, můžeme být skvělí kuchaři i pekaři, či cukráři, ale bez těch správných potřeb do kuchyně se prostě neobejdeme. Na našem e-shopu ČistéDřevo.cz najdete vše potřebné. 

Jaké kuchyňské potřeby se vám k pečení nejen štědrovečerní vánočky budou hodit?

 embosovany-valecek-vanoce

Jak vybrat vál

Bez kuchyňského válu si jakékoliv pečení ani neumíme představit. Jaký si ale vybrat, aby vaše pečení bylo co nejjednodušší? Dřevěný nebo snad silikonový? Pojďme se společně podívat na jejich výhody, výběr pak bude o to jednodušší.  

Výhody dřevěného válu:

  • Pevnost, odolnost, vyšší nosnost.
  • Na rozdíl od silikonového válu na něm můžete krájet nožem a používat klasická vykrajovátka (u silikonového se doporučují pouze plastová).
  • Tradice a nesmrtelnost. Když se o vál budete dobře starat, odmění se vám dlouhou životností. (Po použití stačí pečlivě umýt, naolejovat, přebytečný olej setřít a v pokojové teplotě osušit.)
  • Oceňujeme zejména zarážky, díky kterým se nám těsto nedostane někam, kam bychom nechtěli. Navíc díky nim samotný vál zůstává na svém místě.
  • Velký vál šetří vaši kuchyň a úklid je pak mnohem snazší.

Přednosti silikonového válu:

  • Snadná údržba, po použití ho lehce setřete nebo umyjete v myčce.
  • Pro svou skladnost je ideální do menší kuchyně, kde potřebujeme šetřit místo.
  • Nepřilnavý povrch zajistí, že těsto nemusíte tolik podsypávat moukou. Mnohé typy silikonových válů se navíc dají použít i jako podložka na pečení

pernicky-receptar

Chcete více inspirace na Vánoce, pečení, ale i vánoční dekorace? Sledujte náš Pinterest, kde najdete spoustu nápadů s vůní dřeva, ale i praktické informace.