AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak na hygge dětský pokoj ve skandinávském stylu

detsky-pokoj-skandinavsky-styl

Proč je severský styl bydlení tak populární? Je to jednoduché: využívá atmosféru, hřejivost a útulnost bydlení k vlastní radosti. Jedním slovem hygge [hjuge]. V dnešním článku se dozvíte, co vlastně to záhadné slůvko znamená, jak jej aplikovat na dětský pokoj a neopomeneme zmínit, proč je útulný a příjemný prostor v dětském pokoji tolik důležitý. 

Co je to hygge?

Slyšíte to v rádiu, v televizi a čtete o tom v novinách. Hygge! S příchodem chladných pošmourných rán a prodlužujících se večerů se jedná o často skloňované slovo. Znáte ale jeho význam? Hygge se údajne nedá vysvětlit, ale je dán pocitem, emocí a radostí. Podle Dánů, jež patří mezi nejšťastnější lidi na planetě, by mělo být lidskou přirozeností umět se radovat z maličkostí. Jak toho ale docílit? V první řadě bychom se měli zaměřit na náš domov, který by měl vzbuzovat harmonii a klid. Není tedy divu, že si styl hygge našel své pevné místo v interiérovém designu i domácnostech po celém světě.

dite-s-kytarou   prouteny-pokojicek

Proč styl hygge aplikovat na dětský pokoj

Pro vývoj dítěte je prostředí s hřejivou atmosférou extrémně důležité a hygge domov v přírodním duchu má na dětskou mysl výrazný vliv. Proč tedy prvky severského minimalistického bydlení nevpravit i do dětského pokoje?

  • Věnujte pozornost dětskému nábytku (komoda, dětská postel, psací stůl aj.). Hygge styl bydlení vždy preferuje ten dřevěný. Podle jednoho kanadského výzkumu, probíhajícího pod záštitou University of British Columbia, se dokonce zjistilo, že viditelný dřevěný povrch má výrazný pozitivní účinek na naši mysl a zdraví. Snižuje totiž stres a navozuje příjemné a relaxační pocity. Je tedy dřevěný nábytek klíčem ke štěstí, kterým Dánové údajně oplývají? Pokud ano, dopřejme ho našim dětem.
  • A co je pro hygge domov naprosto zásadní? Uklizený a dobře zorganizovaný prostor a k tomu vám v dětském pokoji snadno dopomohou dřevěné bedny a úložné boxy.
  • Víte, co mají děti a hygge styl společného? Lásku ke světýlkům. Dodejte dětskému pokoji útulnost pomocí lampiček, světelných řetězů i stylových nástěnných světel. Vřele doporučujeme ty s teplým světlem.
  • Starším dětem můžete snadno zpříjemnit pracovní stůl pomocí dřevěného psacího nářadí a náčiní (např. pravítka, pořadače, stojan na tablet). Pracovní kout díky tomu bude útulný a získá jednotný nádech, což samozřejmě vytváří přirozenou harmonii kolem nás. 
  • Zaměřte se na minimalismus a minimum barev. Dětem se mnohem lépe soustředí v místě, kde to nehýří barvami. Menší i větší děti pak mají více prostoru pro vlastní fantazii. Pokud si přesto na barvy v dětském pokoji potrpíte, tak je doporučujeme aplikovat například na stěnu (naším tajným tipem jsou nástěnná dřevěná puzzle – skvělý dárek i dekorace), tkané koberce ve skandinávském duchu a některé dřevěné hračky.

pokoj-pro-skolaka-maly   pracovni-stul   poradace-na-dokumenty

Hygge dekorace vhodné do dětského pokoje

Dánský životní styl hygge se pojí s minimalismem, kvalitním dřevěným nábytkem a v neposlední řadě s dekoracemi, které prostor výrazně zútulní.

kallax-boxy-uprava

Jaké dekorace vám v dětském pokoji nesmí chybět?

  • Teepee a stany nejsou skvělým útočištěm pro všechny věkové kategorie, ale dětský stan je již evergreenem v norském stylu bydlení.
  • Máte-li v dětském pokoji převážně dřevěný nábytek, tak se jej nebojte doplnit například o textilní prvek lana. Co třeba pořídit dětem provazový žebřík?
  • I hračky pro děti mohou být skvělou dekorací, obzvlášť pokud zvolíte dřevěné hračky, které k severskému ladění skvěle pasují a žádný pokojíček v norském stylu bydlení se bez nich neobejde. 
  • Dřevěné dekorace – například nejrůznější věnce. Můžete si jej vyzkoušet vyrobit svépomocí a barevně ho sladit s pokojem. Inspirujte se při výrobě na našem Instagramu.
  • Dřevěný kolotoč nad postýlku v severském duchu jsme si doslova zamilovali, dozdobte si ho podle našeho DIY návodu.
  • Dřevěné police nemusí být jen nudné, vsaďte na různé tvary, jako jsou medové plástve a domečky, které připomínají vesničku někde na zasněženém severu. Doplnit je můžete i o závěsné skandinávské domečky, žhavou novinku letošních Vánoc.
  • Nezapomínejte i do dětského pokoje vnést trochu přírody. Stačit bude jen pár drobností a uvidíte ten rozdíl. Výrobky ze dřeva, květiny či například šišky vám to doma rozvoní jako v lese. 

dite-s-drevenym-kolem   kolotoč-z-preklizky   dite-s-drevenou-hrackou

A jak jste na tom vy, také milujete hygge styl a příjemná atmosféra je u vás doma zásadní? Nebo si potrpíte na luxus a trendy? Hledáte-li inspiraci na vybavení interiéru v moderním, hygge, rustikálním či vintage stylu, tak navštivte náš Pinterest, kde se to hemží nápady kolem dřeva.