AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak vybrat dětskou jídelní židličku

Nahledovy-jidelni-zidlicka

My rodiče chceme dětem dopřát jen to nejlepší a jednou z velkých výzev je pak pro nás právě výběr dětské jídelní židličky. Dřevěná, plastová nebo snad rostoucí? V následujícím článku se dozvíte, na co si dát při výběru židle pozor, na jaké kritéria se zaměřit a představíme vám nejčastější typy jídelních židliček, které vám usnadní výběr. 

Podle jakých kritérií vybírat jídelní židličku?

  1. Bezpečnost dítěte

V první řadě myslíme na bezpečnost dítěte. Jídelní židlička by proto měla být vyrobená z nezávadného materiálu. Nesmí rovněž chybět označení a to odkazem na normu ČSN EN 14988:2018, která udává, že výrobek splňuje konstrukční a bezpečnostní požadavky a je tedy v pořádku. 

  1. Využití stoličky

Dalším kritériem výběru by mělo být to, zda si budete dětskou židličku brát s sebou na cesty, či nikoliv. Pokud ano, tak vás jistě bude zajímat jednoduchost případného rozložení a opětovného složení a v neposlední řadě i váha. V tomto případě, i když rozhodně preferujeme dřevěnou stoličku, tak ta se na cestování příliš nehodí. 

  1. Údržba

Vřele doporučujeme zaměřit se i na následnou údržbu a celkovou praktičnost. Dětem stále něco padá, spousta rodičů navíc dnes uplatňuje BLW stravování a dítko nechávají od útlého věku vybírat si potraviny podle svého uvážení. Vybírejte tedy takovou, jejíž materiál je snadno omyvatelný, případně lze lehce sundat a vyprat látkový potah. Budete se divit, kolik výrobců na pratelné potahy nemyslí.

  1. Materiál

Podobně jako u jiného dětského nábytku je třeba myslet na materiál i v případě jídelní židle. Dřevěný povrch je obecně považován za nejvhodnější. Navíc si můžete být jisti, že vám i něco vydrží. Není neobvyklé, že stoličku ze dřeva používá i několik generací za sebou. 

  1. Opěradlo a sedací plocha

Opěradlo by vždy mělo plně podpírat záda malého děťátka už jen kvůli bezpečnosti a pak samozřejmě i kvůli správnému sezení. 

  1. Barevné provedení

Co si budeme povídat, samozřejmě nás kromě zmíněných důležitých bodů zajímá i to, jak bude židlička vypadat, a zda nám zapadne do interiéru.

jidelni-zidle-vkuchyni

Jaké typy dětských jídelních stoliček existují?

Dětská jídelní židlička se stolečkem patří k nejoblíbenějším typům židliček. Rodiče oceňují, že je dítě bezpečně ukotvené a malý strávník zase bude nadšený ze svého osobního prostoru, kde si takříkajíc může s jídlem dělat co chce. Jídelní židlička se stolečkem navíc často patří mezi multifunkční jídelní židle a jistě ji znají i vaši rodiče. Tato klasická dřevěná jídelní židlička jde ve většině případů rozložit na samostatný stůl a židli.

Jídelní židlička pro nesedící dítě – každá správná máma samozřejmě ví, že dítě, které nesedí, bychom do židličky vůbec usazovat neměli. Věděli jste ale, že existují židličky uzpůsobené pro úplně malé nesedící děti? Vlastně se nejedná o židličku, ale spíše lehátko. Dnes na trhu navíc můžete nalézt i rostoucí židličky, které hravě z lehátka udělají polohovatelnou židličku. Jakmile tedy dítě začne samo sedět, můžete jen změnit způsob “usazení”. 

Rostoucí jídelní židličky mohou hravě vyřešit problém, co si pořídit ve chvíli, kdy bude klasická vysoká jídelní židlička pro dítě už malá a nedostačující. Samozřejmě se zde musí počítat s vyšší cenou, která se vám ale následně vrátí. 

Dětské jídelní židličky dřevěné – přírodní materiál z dlouhodobého hlediska považujeme pro dítě za nejvhodnější. Dřevěná jídelní židlička se pyšní vysokou odolností, stabilitou a zejména nezávadností materiálu. Obzvlášť důležité je dřevo v jídelně – tedy v prostoru, kde se dítě dostává do styku s pokrmy.

Multifunkční dětská jídelní židle má hned několik využití. Můžete ji použít jako stoličku ke stolu, nástavbu na klasickou jídelní židli. Rovněž ji lze rozložit na židličku a stůl (např. na kreslení, či jiné tvořivé aktivity). Některé multifunkční židle dokonce následně slouží jako houpačka, nebo například chodítko. Záleží tedy jen na vašich preferencích.

jidelni-zidle   jidelni-zidlicka   zidlicka-pro-dite

Na co si dát při výběru jídelní stoličky pro děti pozor

  • Upevňování dítěte – židlička by měla obsahovat popruhy, které dítě udrží na místě. Mnoho popruhů se na bezpečnost příliš nezaměřuje a vy zjistíte jejich nedokonalost až po usazení dítěte.
  • Prostor pro vypadnutí – možná se budete divit, ale spousta židliček naprosto nesplňuje normy bezpečnosti. Mají příliš velký otvor na vypadnutí a popruhy také nezabrání úplně všemu. Nemluvě o tom, že dítě po nepohodlné židli různě sklouzává a učení stravovacích návyků je o to horší. 
  • Stabilita – v tomto případě doporučujeme dětskou jídelní židli – dřevěnou. Logicky je tato stolička těžší a s dítětem se jen tak nepřevrhne, jak se to může stát u té plastové (osobně vyzkoušeno). 
  • Opěrka nohou – velice opomíjený aspekt při výběru. Mějte proto na paměti, že těm nejmenším dětem by při sezení u jídla nikdy neměly viset nohy. Proč? Hrany podsedáku tlačí do stehen a výrazně se pak může zničit následné držení těla.

Co koupit, až vaše ratolest z jídelní židličky pro děti vyroste?

Samozřejmě, že dřív nebo později bude jídelní židlička pro vaše dítě malá. Případně už si vaše ratolest bude žádat sezení u stolu s rodiči. Na stůl ale nedosáhne, ale i na tento problém výrobci mysleli. Můžete se porozhlédnout po úplně nové dětské dřevěné židličce, jež je malým jedlíkům mnohem lépe přizpůsobena (např. výškou a opěradlem). Pokud již novou dětskou jídelní stoličku pořizovat nechcete, tak existují vychytané podsedáky i s popruhy, které zvýší sedací místo a tím usnadní sezení u stolu s “dospěláky”.

stolovani-s-detmi

Na výběru jídelní židličky si dejte opravdu záležet a nepodceňujte ji. Pro další tipy, triky a rady sledujte nejen náš blog, ale i inspirující sociální sítě.