AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Tvoříme dekorace na Halloween

halloween-dekorace

Začátek podzimu se nese v duchu oslav vzpomínání na mrtvé a to napříč celým světem. K nejznámějšímu svátku patří samozřejmě Halloween a ten si získává stále větší oblibu i v našich zemích. Podívejte se společně s námi na originální dekoraci, která do domu vnese trochu jinou atmosféru.

Jak vyrobit stylovou dekoraci na Halloween

Podzimní aranžmá vyrobíte levou zadní a dokonce můžete k tvoření přizvat děti. Největší výhodou samozřejmě je, že tuto dekoraci nemusíte schovávat hned po Halloweenu, hodit se totiž bude celý podzim. Buďte originální!

Co budeme potřebovat

  • Podložky z kmene
  • Štětec
  • Klacíky, které poslouží jako šťopky
  • tavná pistole
  • podzimní listy (můžete použít přírodní, papírové, nebo klidně výřezy z překližky)
  • přírodní provázek
  • Akrylové barvy (zejména oranžová, černá a bílá)
  • Akrylový lak

 

podzimni-dekorace-postup   dekorace-halloween-vyroba   diy-podzimni-dekorace

Postup

  1. Vybereme si vhodné podložky z kmene břízy. Myslíme na to, jaká velikost pro nás bude nejvhodnější a podle toho se rozhodujeme.
  2. Pomocí kvalitních akrylových barev (koupíte v každém papírnictví a kreativním obchůdku) naneseme oranžovou barvu na kulatiny. Pomocí bílé a černé barvy případě vystínujeme. Ale pozor barvu nenanášíme až k okraji, ten by měl zůstat přírodní. Nebo vyzkoušíte variantu s akrylovým lakem jako my?
  3. Barvu necháme důkladně zaschnout a přestříkáme bezbarvým akrylovým lakem.
  4. Nyní ze zadní strany dýně připevníme pomocí tavné pistole k podložce z břízy obyčejný kus klacku, který vytvoří stopečku naší dřevěné dýně.
  5. Na stopečku nyní provázkem připevníme barevné podzimní listí, případně překližkové výřezy s podzimní tématikou.

Co se vám na Halloween může ještě hodit

Dekorace na Halloween jdou ruku v ruce s podzimními dekoracemi. Přinášejí nám do domova zprávu, že léto končí a je čas se připravit na chmurnější měsíce. My v ČistéDřevo.cz samozřejmě milujeme výrobky ze dřeva jako je například věnec, dřevěná lucerna, či nástěnné dekorace v ryze podzimním duchu. Podívejte se na další inspiraci, kterou jsme pro vás vybrali.

  • Věnec na zeď – věnec patří k našim nejstarším dekoracím a není neobvyklé si svůj domov zdobit nejen podle ročního období, ale i svátků. Na našem e-shopu najdete hned několik typů a velikostí proutěného věnce. Podzimním dekoracím tedy již nic nebrání.
  • Dřevěná lucerna na svíčku má své osobité kouzlo a k chmurnému podzimu krásně ladí. Lucerna ze dřeva má navíc jednu velkou výhodu, můžeme si ji natřít přesně podle našich představ. 
  • Dřevěné dekorace na zeď budou milovat zejména děti. Mohou například vystřihovat netopýry z černého papíru, či barvit výřezy z překližky. Děti prostě tyto svátky milují.
  • Svíčky a svícny – slavnosti spojené se vzpomínkou na mrtvé mají napříč celým světem jeden sjednocující prvek – světlo ohně.
  • Dřevěná lucerna – velká je stylovým a rustikálním dřevěným výrobkem, který oživí například vchod do domu. V jednoduchosti je krása!
  • Dřevěný fotorámeček nemusí sloužit jen na fotky. Mrkněte na jeden z našich minulých článků, kde najdete stylový obraz vytvořený právě z dřevěného fotorámečku. My ho vytvořili v boho stylu, vyzkoušíte něco strašidelnějšího?

 

svicka-magicwood

Jak se slaví svátky mrtvých ve světě?

Ač je Halloween zřejmě nejznámějším svátkem zemřelých, tak samozřejmě není jediným. Pojďte se společně s námi podívat kolem světa na ty nejopulentnější “slavnosti mrtvých”.

México –  El Día de los Muertos patří mezi nejoblíbenější svátek Mexičanů. Slaví se od 31.října do 2. listopadu a je obklopen hudbou, ohněm, dobrým jídlem a v neposlední řadě setkáváním rodiny nad hrobem zesnulých. Členové rodiny se převlečou za kostlivce a po celé dny se bujaře slaví a vzpomíná na své předky. 

Japonsko – asijské kultury výrazně uctívají nejen své nejstarší z rodiny, ale samozřejmě i předky obecně. Nebylo ničím výjimečným mít v domácnosti oltář, kde se zapalovali svíce a žádalo se předky o radu. Tradičním svátkem je Obon, jenž se slaví 3 dny. Typické pro něj jsou tance na ulici, pouštění lampionů po řece a oslavy vrcholící obrovským zapálením ohně, jež má pomoct navrátit se duším zpět do světa mrtvých.

Anglosaské země – Halloween původně vznikl z keltských oslav konce léta tzv. Samhainu. Keltové věřili, že se v noci z 31. října na 1. listopadu vracejí mrtvé duše domů, a proto si zdobili příbytky a zapalovali svíce, jenž údajně měli pomoci zesnulým s návratem zpět do podsvětí. Halloween se od Samhainu výrazně odvíjí, lidé si zdobí příbytky, typická je vydlabaná dýně a samozřejmě i strašidelné průvody.

Nepál – Gai Jatra je v překladu festival krav. Jedná se o velice starý a tradiční průvod, kdy každá nepálská rodina, která v tomto roce někoho ztratila vyšle do průvodu krávu (případně chlapce v tradičním převleku). Nepálci věří, že když je smutek sdílený, je pak lépe snesitelný. Průvod je tak ujištěním svých přátel, rodiny a sousedů, že ve smutku nejsou sami.

Česká republika – V České republice mají silně zakořeněnou tradici slavnosti spadající na 2.listopadu, jež se lidově nazývají Dušičky. Má se za to, že se dříve na našem území slavil Samhain, jež byl s příchodem křesťanství vytlačen a nahrazen Památkou zesnulých přibližně v 1. století n.l. Více se o tom můžete dozvědět v jednom z našich minulých článků. Tradičně se slaví zapálením svíce na hrobě zesnulého, případně zdobením hrobů dekoracemi, květy a věnci.

Čína – Oslavy spojené s poctou svých předků se v Číně tradičně slaví začátkem dubna a nazývají se Svátkem čistoty a jasu, nebo-li Qingming. Číňané navštěvují hrobky svých předků, zapalují vonné svíce a čistí a uklízí hroby. Není neobvyklé, že své předky žádají o radu, či požehnání.

halloween-cina   haloween-ve-svete   morto-spanelsko

Věděli jste, jak se slaví dny mrtvých ve světě, nebo to pro vás byla také naprostá novinka? A jak si na podzim zdobíte bydlení vy? Hledáte-li inspiraci na podzimní aranžmá, či výzdobu v Halloweenském duchu, tak sledujte náš Pinterest, kde se to jenom hemží kreativními nápady, DIY postupy i zajímavými radami. 

Pinujte s námi!