AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Dřevěné vychytávky do kuchyně jsou stále srdcovou záležitostí

Nahledovy-kuchyne

Dřevo je nádherným, funkčním a zejména odolným materiálem, který přináší do interiéru kus osobitosti. V dnešním článku se podíváme na to, jaké vychytávky do kuchyně ze dřeva prostě musíte v kuchyni mít. Můžete se rovněž těšit na rozdělení jednotlivých typů dřeva a jejich použití v jídelně. Na konci článku vás čekají cenné rady ohledně údržby dřevěných výrobků. Tak směle do toho.

Dřevo v kuchyni

Viditelný povrch ze dřeva výrazně ovlivňuje naši psychiku. Hned několik výzkumů vedených v Kanadě pod záštitou univerzit i dřevařských institutů dokázalo, že dřevěný materiál snižuje stres a na lidskou mysl působí harmonicky. Jen si vzpomeňte na léto strávené u babičky v její celodřevěné kuchyni. Dřevěné a přírodní materiály se navíc ve velkém vrací do módy a není divu. Jejich výhody jsou totiž nedostižné. 

Proč v kuchyni používat dřevo?

  • Dřevěné výrobky ze dřeva jsou tradiční a zejména odolné
  • Dřevo ničím nenahradíte, dřevěný kuchyňský vál slouží mnohem lépe, než jeho plastové či silikonové náhražky.
  • Vytváří hřejivou atmosféru.
  • Dřevo lze libovolně kombinovat s jiným dřevem i jinými materiály.
  • Dřevěný povrch se velice snadno udržuje.

Co všechno si můžete do kuchyně pořídit ze dřeva

Vaše babičky si v kuchyni jiný materiál ani nedokázaly představit. Stejně dobře jako sloužil jim, ale poslouží nám a ještě generacím po nás. 

Jaké dřevěné výrobky jsou nejtypičtější?

  • Kořenky s dřevěným víčkem jsou i krásnou dekorací a zaslouží si být v kuchyni vystaveny.
  • Mlýnek na koření, ale i na kávu, má své nostalgické kouzlo.
  • Hmoždíř má v dřevěném provedení osobní atmosféru a navíc budete nadšení z jeho pevnosti i odolnosti.
  • Dřevěné nádobí – talíře, misky a příbory ze dřeva jsou netradičním oživením každé kuchyně. Nemluvě o jejich praktických výhodách.
  • Drobné vychytávky – škrabka na brambory, otvírák na konzervy, louskáček na ořechy, naběračka (lidově žufánek)…
  • Dřevěná prkénka vhodná ke krájení, ale i k servírování.

prkenko   drevene-nadobi-servirovani   prkenko-se-syry

Jaké typy dřeva se do kuchyně báječně hodí?

Olivové dřevo – vyniká svou pevností a odolností. Zaujme i svou výraznou kresbou, kde se atraktivně střídají pruhy bělu s tmavými pásy, což dodává olivovým výrobkům až luxusní nádech. Olivové dřevo se kromě nádherného vzezření pyšní i vysokou tvrdostí a odolností, proto není tolik náchylné k vnějšímu poškození. Hodí se zejména na servírovací prkénka, hmoždíře, ale i nejrůznější misky.  

Akáciové dřevo na první pohled zaujme nápaditou kresbou. Oceníte zejména jeho odolnost vůči poškození, zároveň budete překvapeni lehkostí. Z těchto důvodů se hodí zejména jako krájecí prkénko, které však díky svému atraktivnímu vzhledu můžete použít i k servírování jídla.

Gumovníkové dřevo nás osobně zaujalo zejména svou příjemnou a hřejivou barvou. Díky tomu se dřevěné výrobky z gumovníku hodí do každého interiéru. Doporučujeme zejména naše sety na sýry, jež dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější produkty a jsou skvělým a originálním dárkem pro vaše nejbližší.

Bukové dřevo má mezi dřevěnými výrobky do kuchyně své pevné místo a na našem e-shopu najdete většinu kuchyňského náčiní právě z bukového dřeva. Díky své pevnosti se hodí na dřevěné vařečky, obracečky, dřevěná prkénka a mnohé další. Stačí si jen vybrat.

Bambus sice není dřevo, ale díky vlastnostem, které jsou dřevu velice podobné, je k němu často řazen. Bambus je vysoce odolný a je třeba zmínit, že velice dobře odolává vodě a vlhkosti. Hodí se zejména na nádobí – poháry, bambusová brčka, podtácky, ale rovněž na nejrůznější organizéry, misky či dárkové sety na víno.

Dřevo z břízy má rustikální nádech a přesně ten jsme mu ponechali i na našem e-shopu. Z břízy u nás najdete dřevěné etažéry, podnosy z kmene, ale například i svícny vhodné k ozdobení jídelního stolu.

Náčiní z kokosu se stává čím dál víc populární. Kromě příborů a jiného nádobí z kokosového dřeva u nás najdete i krásné misky z kokosových skořápek. Jejich ohromující moderní design má stále větší počet fanoušků, proto si u nás můžete vybrat hned z několika typů misek, které voní po exotice a jejich výroba je pro planetu velkým plusem.

miska-z-kokosu   mechove-cupcakes_1   olivove-nadobi

Jak pečovat o dřevěné výrobky v kuchyni?

Péče o dřevěné výrobky není nijak náročná a přesto spoustu lidí odradí. Podívejte se na jednoduchý návod a případně na video.

  1. Nádobí nevkládejte do myčky, ale rovnoměrně celý dřevěný výrobek umyjte.
  2. Následně jej nechte vyschnout v přirozeném prostředí.
  3. Pokud je to možné (například u servírovacích prkének), tak se vodě vyhněte, ale očistěte výrobek jen papírovou utěrkou.
  4. Skvrny na dřevěných vařečkách a prkénkách snadno odstraníte pomocí citronu a jedlé sody.
  5. Jednou za čas můžete dřevěné výrobky ošetřit olivovým olejem.

Dřevěné dekorace vyšperkují každou kuchyni

Originální dekorace do jídelny každou kuchyni zútulní a dodá jí harmonický a útulný ráz. Mrkněte například do našich inspirací na webu, kde najdete tipy, jak vyladit kuchyni k dokonalosti. Samozřejmě nic se nemá přehánět, proto volte zejména přírodní materiály a dřevěné dekorace, jež vám do koloritu vaší dřevěné kuchyně skvěle zapadnou. Jaké dekorace kuchyni sluší?

  • Nástěnné hodiny vám nesmí v kuchyni chybět.
  • Dřevěné poličky s kuchyňskými dřevěnými výrobky (můžete si vystavit malované vařečky, nebo mísu po babičce).
  • Dřevěná prkénka a retro kuchyňské náčiní – stále častěji z nich kreativci vytvářejí zajímavé nástěnné obrazy.
  • Zdobená sada kuchyňského náčiní – dělala páradu kdysi, udělá ji i dnes.
  • Přírodniny – jarní a podzimní věnce na stůl, dřevěné svícny, rustikální podnosy z břízy a samozřejmě květiny.


Další inspiraci nejen do kuchyně najdete na našich sociálních sítí a Pinterestu. Pinujte s námi!