AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Předsíň podle feng shui

Nahledovy-predsin

Jedno prastaré rčení feng shui říká, že správně a harmonicky zařízená předsíň a vchod do domu je ze všech pravidel příjemného bydlení ta nejdůležitější. Pojďte se společně s námi podívat na to, proč je předsíň klíčovým bodem vašeho bydlení a jak dosáhnout kýženého pozitivního prvního dojmu.

Jak by správně měla vypadat předsíň

Feng shui [feng-šuej] je velice prastaré čínské učení, které pomáhá vnímat vliv prostoru na lidskou mysl. Ve chvíli, kdy si feng shui osvojíme, tak můžeme čerpat pozitivní vlivy, jež kolem sebe zdárně vytvoříme. A právě podle feng shui je předsíň místem, které má na vaše bydlení zásadní vliv.

Čemu se v předsíni vyvarovat

  • Výrazným barvám – například příliš nápadné podlaze či barevné tapetě.
  • Nedělejte si z předsíně skladiště, protože právě uklizený prostor má na nás harmonizující účinek. Volte proto uzavíratelné úložné boxy.
  • Nepřehánějte to s dekoracemi, všeho moc škodí. Zaměřte se raději na přírodní materiály, minimalistický nábytek a věci, jež jsou pro váš styl charakteristické.
  • Nepodceňujte dobré osvětlení, které i z malé předsíně dokáže vykouzlit příjemné místo.

dreveny-sluha

Co by nemělo v předsíni a na chodbě chybět

  • Praktický a zároveň krásný botník je základem každé předsíně. Možností je mnoho, otevřený nebo uzavřený, vysoký se spoustou úložného prostoru nebo nízký se sedákem. Jaký si vyberete vy?
  • Šatní skříň a věšáky – v mnoha domácnostech je šatní skříň již vestavěná, ale pokud nejste fanoušky velkých šatník skříní, nebo se vám prostě do menší předsíně nevejdou, tak můžete vytvořit kouzelný prostor i pomocí bílé komody a klasických dřevěných, či dokonce proutěných nástěnných věšáků. Pro návštěvy se hodí i stylový stojanový věšák nebo skladnější němý sluha.
  • Potřebujete prostor opticky zvětšit? Krom dobrého světla se zaměřte i na zrcadla, která učení feng shui doslova miluje.
  • Židle nebo lavice – můžete dokonce zvolit lavici s úložným prostorem, protože co si budeme povídat, předsíň nepatří zrovna mezi nejprostornější místnosti v bytě, či domě a přesto musí pojmout spoustu věcí. Výhoda takové úložné lavice je i možnost obouvání vsedě. 
  • Skříňka nebo miska na klíče – také jste člověk, který stále něco hledá (já samozřejmě nejčastěji klíče)? Pak vám nesmí chybět tento skvělý pomocník, díky kterému budou všechny vaše klíče v bezpečí a na svém místě.
  • Polička na všechny nezbytnosti, které potřebujete odložit.
  • Vycházková hůl, či dokonce trekingové hole se budou hodit na všechny vaše sportovně laděné vycházky, či jen procházku po lese. Uložit je můžete do stylového proutěného stojanu na deštníky

dreveny-vesak   dreveny-spalek-taburet   drevene-hodiny

Jak využít předsíň naplno?

  1. V první řadě si musíte prostor alespoň tematicky rozdělit na části. V jednom místě by měl být prostor na obouvání, hned u dveří zase věšák, či jiný prostor na oblečení. Pokud potřebujete nějaký koutek, na odkládání, zvolte takový, kde je nejméně světla, aby nebyl tolik na očích.
  2. Nezapomínejte na pravidelný úklid – velice často si lidé nevědomky dělají z chodby skladiště a v něm se velice těžko následně hledají ztracené klíče, či oblíbená hračka vaší ratolesti.
  3. Využijte popisování, organizace bude pak jednodušší nejen pro vás, ale i návštěvu, či chaotického partnera. Nebo se snad necháte zlákat našimi výrobky na míru a k popiskům využijete gravírování do dřeva? Výsledek za to bude rozhodně stát.
  4. Skříňku mějte na takovém místě, aby na ni dosáhly i malé děti.

Dekorace jako třešnička na dortu

Abyste se v předsíni cítili příjemně, tak nesmíme zapomenout ani na dekorace, které vyladí prostor k dokonalosti. My v ČistéDřevo.cz samozřejmě doporučujeme ty s vůní dřeva a proutí. Pokud na dekorace nemáte tolik prostoru, nebo jen máte pocit, že už by byl vchod do domu přeplácaný, tak se můžete zaměřit na věci jako je například věšák na oblečení, taburet, polička, němý sluha, věšák na klíče, či dřevěná truhla, jež mají kromě estetické funkce výraznou praktickou funkci. Pokud vybavení sladíte tón v tónu, tak již žádné dekorace navíc potřebovat nebudete. A pokud ano, tak vám přinášíme pár prostorově zajímavých tipů na oživení bytu.

Jaké dekorace nezaberou moc místa

  • Stylový věnec na dveře – můžete jej měnit podle nálady i ročního období a na našem blogu najdete spoustu skvělých návodů na výrobu proutěného věnce přesně podle vašich představ. Vyberte si ten svůj.
  • Už jste slyšeli o vypalování do dřeva? Ne, tak to musíte rychle napravit. U nás v ČistéDřevo.cz vám na míru vyrobíme ty nejrůznější dekorace, cedule na dveře se jménem a mnohé jiné vychytávky, které vám do domu přinesou osobní kouzlo vonící po dřevě a autentičnosti.
  • Přírodniny – i do malého prostoru se vejdou kameny, květiny, či jiné přírodniny, jež vdechnou prostoru kousek přírody rovnou z lesa, louky či hor.
  • Hodiny nemusí být jen obyčejné, můžete si vybrat takové, jež jsou samy o sobě uměleckým dílem.
  • Nepodceňujte ruční práci. Na našem blogu nebo na Pinterestu najdete nespočet jednoduchých DIY postupů na snadné dekorace s boho, vintage i rustikálním nádechem.

Pokud dáte feng shui šanci a osvojíte si základní principy, tak si můžete být jisti, že se doma  budete cítit příjemně. Rovněž je ale vědecky dokázáno, že má harmonický prostor výrazný vliv na schopnost relaxace a odpočinku a přesně to od svého domova očekáváme. Pinujte s námi!