AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

10 rad na správné zazimování zahrady

zahradni-naradi-a-nacini

Na jaře se těšíme na vysazování, v létě zase sklízíme plody své láskyplné péče o zahradu a na podzim nás čeká méně prozaičtější činnost – zazimování. Pojďte se společně s námi podívat, co vše je na podzim třeba udělat, aby vaše zahrada na jaře mohla zase vzkvétat a dělat vám radost. 

Proč zazimovávat zahradu

Zřejmě se ptáte, proč je zazimování pro zahradu tak důležité. Pokud se rostliny omladí, uklidí se bioodpad, tak se vám na jaře flora odmění bohatší úrodou a obsáhlejším květenstvím. A kdy se nejlépe do generálního úklidu pustit? Doporučujeme to ve chvíli, kdy budete mít na zahradě již sklizené veškeré ovoce a zeleninu a listí bude rovněž částečně opadané. Kalendářně to vychází někdy na druhou polovinu října.

sazenice-kvetin-bedynka   sazenice-bylin-bedynka   zahradni-naradi-na-sazeni

10 důležitých rad k zazimování

  1. V první řadě je potřeba uklidit trávník, který si zaslouží vertikutaci. V neposlední řadě dřevěnými hráběmi shrabeme napadané listí, aby tráva pod ním měla šanci růst a na jaře se nám odměnila bohatým porostem a živou zelenou barvou. Pokud vás trápí kyselejší půda (poznáte to tak, že se vám například v trávě objevuje mech), tak můžete zasypat trávu vápnem. 
  2. Na podzim k práci na zahradě jednoznačně patří prořezávání stromů i keřů, které by jinak mohly zarůst a nejen, že byste se příští rok nedostali k plodům, ale zahrada by vám nehezky zarostla.
  3. Mnoho lidí na prořezávání stromků na podzim myslí, ale trvalky nechávají růst volně. Přitom i trvalky byste měli na podzim ostříhat. Na jaře se vám odmění vysokým květenstvím i zvýšeným růstem. Trvalky, které hůře snášejí zimu, můžete přikrýt mulčovací kůrou, případně i koňským hnojem.
  4. Na podzim na skalce odstraníme veškeré staré a odumřelé květy, zastřihneme trvalky a v neposlední řadě myslíme i na hnojivo a případné protrhávání některých rostlinných kultivarů, jež se honosí příliš bujnou vegetací, a mohly by tak příští rok narušit růst jiných květin v záhoně.

vrbove-prouti-sber

  1. S příchodem chladnějších měsíců není třeba udělat pořádek jenom se zahradou, ale například i s balkonem a dřevěnými květináči, či zahradními truhlíky. Dřevěné nádoby na květiny je potřeba vyčistit a uklidit, aby vlhká hlína nadále neničila dřevo a samozřejmě můžeme do truhlíku vysázet rostlinné kultivary snášející chladné dny i noci, například vřes.
  2. Pokud máte na pozemku zahradní sklad na nářadí, tak máte vyhráno. V zimě už většinu zahradního nářadí nebudete potřebovat, ale je potřeba mít na dřevěné nářadí, zahradní nůžky, dřevěné rukojeti, nástroje na dřevo, dřevěné vidle a mnohé další náčiní místo, které bude suché a vaše dřevěné násady, ale i nejrůznější pilky a zastřihovače tak budou v bezpečí před počasím a vlhkostí. Z hlediska organizace můžeme vřele doporučit například dřevěnou bednu na nářadí.
  3. O tom, jak zužitkovat bohatou sklizeň, jsme už psali podrobný článek. Ve zkratce: k vytvoření zásob na zimu vám budu bohatě stačit dřevěné bedýnky, kde si všechno ovoce a zeleninu pohodlně uskladníte. Největší výhodu dřevěné bedýnky spatřujeme v tom, že je prodyšná, vzdušná a není v ní šance na bujení plísně a hniloby.

  1. V rámci podzimního úklidu nesmíme zapomínat na zahradní nábytek, který je třeba před uschováním ošetřit, případně opravit nedokonalosti a natřít, aby zahradní nábytek ze dřeva byl na nový rok zase krásný a nepoškozený. Na zimu je samozřejmě nejlepší dřevěnou zahradní lavici, či zahradní dřevěný set schovat. Pokud nedisponujete prostorem, kde by se vám nábytek vešel, tak doporučujeme investovat do kvalitních přikrývek vhodných do exteriéru. Podobným způsobem, jakým budete například zazimovávat dřevěný zahradní stolek, tak byste se měli zaměřit na jiné dřevěné výrobky na vaší zahradě (např. dřevěné pískoviště, zahradní domeček). 
  2. Podobně jako stromy, keře, či trvalky, je i bylinky potřeba zazimovat. Nemusíme se vůbec bát a bylinky zastřihneme klidně jen pár centimetrů nad zemí. Následně je můžete zamrazit nebo usušit. Věděli jste například, že sušené bylinky mají po spaření horkou vodou úplně stejné vlastnosti jako ty čerstvé? V jednom našem předchozím článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět ke správnému sušení bylinek
  3. Již teď je potřeba myslet na jaro a správnou výživu vaší flory. Velkou službu vám samozřejmě udělá správně uleželý kompost. Do dřevěného kompostéru můžete vyhazovat organické zbytky ze zahrady a následně je třeba kompost prosypávat například pilinami (uvolňuje do půdy dusík a vytváří správnou konzistenci i skladbu zahradního kompostu).  Zahradní kompostér dřevěný má jednu velkou výhodu – je prodyšný a pro tvorbu zdravého kompostu za nás nepostradatelný.

zahradni-kvetinac-prouteny   zahradni-dekorace-drevena   zahradni-lehatko-a-bedynka

Na co při podzimním úklidu nezapomenout

  • Nenechávejte nikde žádný biologický odpad. Co neuděláte na podzim, to budete na jaře těžko dohánět.
  • Dopřejte rostlinám i stromům na zahradě dostatek vláhy, ale i hnojiva.
  • Podzim je rovněž ideálním časem na výsadbu některých ovocných stromů i keřů, ale například i růží a cibulovin.
  • Nezapomínejte ani na úklid okapů. 

Pokud o svou zahradu, stromy, keře a dřevěný zahradní nábytek dobře pečujete, tak si můžete být jistí, že se vám příští rok odmění bohatou úrodou i bohatým květenstvím okrasných rostlin. Hledáte-li další inspiraci na úklid, zazimování, ale například i organizaci domácnosti, tak navštivte náš Pinterest, kde se to hemží skvělými nápady.