Máte dotaz? +420 605 337 238

Rozcestník hub a jejich využití v kuchyni

Český národ je doslova národem houbařů. Prvenství ve sbírání hub sice nedržíme, ale přesto se jedná o velice oblíbenou letní a podzimní kratochvíli spousta lidí. Není nad to si vzít vycházkovou hůl s nožem a proutěné koše na houby a strávit klidně celý den v lese. Nejen, že se částečně jedná o relaxačně meditační činnost, ale rovněž si z lesa můžete přinést hned několik výborných pochoutek. 

Naše nejoblíbenější houby a na co je použít

V našich končinách existuje více než 2000 jedlých hub, které jsou skvostným zpestřením celoročního jídelníčku. Představme si alespoň pár tech nejoblíbenějších a nejchutnějších, či vzácných hub, jež v lese můžeme nalézt. 

Choroš oříš (slovensky baranie hlavka, kučierka) není v našich končinách příliš známá houba a momentálně patří mezi houby chráněné. Hojně je však sbírán na východě Slovenska, kde se z něj připravuje výborná polévka. V České republice je však zařazen do Červeného seznamu hub. Uděláte si výlet za mykologickým pokladem?

Lošák jelení – lidově se mu např. na Oravě říká “sova” a hodí se zejména na výrobu sušeného houbového kořenícího přípravku. Sama o sobě je to houba velmi tuhá.

Liška obecná a kuřátko žluté tvoří základ výborných polévek. Své uplatnění najdou například zejména u oblíbené kulajdy. Lišky jsou rovněž oblíbeným doplňkem masa ze zvěřiny.

Skupina hub známá pod jménem ryzec není často sbíraná houba, přitom patří z kuchařského hlediska mezi velice atraktivní kousky. Ryzec smrkový a ryzec pravý se skvěle hodí například k nakládání do láku, či k houbovým škvarkům. Ryzec syrovinka dokonce mnozí mykologové a vášniví houbaři považují za nejchutnější hřib vůbec. Mnohdy ho dokonce snědí ihned na místě nálezu – od toho je rovněž odvozen jeho název (syrovinka).

Tzv. modráky se vyznačují zmodráním hřibu po zmáčknutí, či naříznutí a jedná se o hojně vyskytující i sbírané houby. Hodí se samozřejmě k sušení a ke klasické houbové omáčce podávané s knedlíkem.

Kozák patří mezi tzv. “tmavé houby” a své uplatnění najde v houbových omáčkách. Rovněž se bez tmavých typů hub neobejdete například na východě Slovenska, kde tvoří základ pro typickou štědrovečerní polévku.

Praváky obecně patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější houby. Hodí se zejména do omáček, smaženic, ale i polévek.

Některé druhy bedel patří k oblíbené chuťovce, na kterou se mnozí z nás těší klidně celý rok. Jsou to smažené řízky z bedel, případně bedly pečené rovnou na peci. Také už se na ně každý rok těšíte?

Jak a do čeho sbírat houby

Jistě jste to slyšeli již několikrát, ale opakování je matka moudrosti. Na houby se vždy a za jakýchkoliv okolností chodí zásadně s proutěným košem. Nikdy nesbírejte houby do igelitových tašek a plastových sáčků. Jedině proutěné košíky vám zajistí, že si houbu přinesete nezapařenou. Zapařená jedlá houba se velice záhy stává nejedlou a mnohdy dokonce jedovatou!

Co vám při sběru hub nesmí chybět

Košíky na houby, dřevěná hůl a nůž nejsou jedinou povinnou výbavou houbařského nadšence. Neznalost terénu vám rovněž může způsobit nemalé problémy. Podívejte se, bez čeho se v lese při sběru hub neobejdete.

  • vycházková hůl
  • košík na houby
  • dřevěný nůž na hříbky (prodávají se i speciální houbařské nožíky se štětcem k očištění, které mohou posloužit coby originální dárek)
  • dostatek pitné vody
  • navigace, případně dostatečně nabitý telefon
  • pokrývka hlavy
  • repelent proti komárům

Které jedovaté houby se nejčastěji zaměňují s těmi jedlými

Ještě než dáme čerstvě utrženou houbu do proutěného košíku, tak musíme zkontrolovat, zda se skutečně jedná o jedlý hřib. Mnoho hub totiž umí klamat tělem!

  • Muchomůrku zelenou rozeznáte od žampionu polního zejména barvou lupenů, muchomůrka je má čistě bílé, oproti tomu žampion skoro až hnědé. 
  • Muchomůrku tygrovanou lidé nejčastěji zaměňují za muchomůrku růžovou. Přesně je od sebe rozeznáte naříznutím houby, muchomůrka červená zrůžoví, ale muchomůrka tygrovaná nikoliv. Otrava této prudce jedovaté houby se může projevit již půl hodiny po požití.
  • Pavučinec plyšový je nejčastěji zaměňován za ryzce oranžového. Ten po naříznutí “roní” mléčnou tekutinu, pavučinec žádnou. Tahle záměna je velmi nebezpečná, neboť pavučinec patří mezi jedovaté houby silně poškozující ledviny a otrava se projeví klidně až po 20 dnech.
  • Ryzec hnědý se velice často zaměňuje za údajně nejchutnější houbu – ryzce syrovinku. Na rozdíl od mléčné tekutiny ryzce syrovinky vylučuje ryzec hnědý čirou tekutinu, jež je cítit po maggi.

Jak zpracovat houby

Houba je výbornou surovinou, která v letním jídelníčku nesmí chybět a samozřejmě tvořila výraznou část jídelníčku našich předků. Právě od nich jsme mnohdy zdědili skvělé nápady, jak houby zpracovávat.

  • Sušení – klasika, která vás nenávratně zavede k létu u babičky a půdě vonící po sušených hříbkách. K sušení se uchylujume ve chvíli, kdy víte, že vám počasí i sluníčko přeje.
  • Nakládání do láku – Nakládané houby v kyselém nálevu jsou chuťovka, která se ale hodí jen pro některé typy hub.
  • Zavařování – zavařit houby ve vlastní šťávě není nic těžkého. Hodí se pak skvěle například do hříbkových omáček.
  • Zamražování – mrazit syrové houby rozhodně nedoporučujeme. Pokud je ale podusíme s cibulkou a následně zamrazíme, tak máte skvělý základ pro houbovou smaženici, kdykoliv si zamanete.
  • Houbová pasta se hodí zejména pro horší a zejména měkčí typy hub, které úsporně zpracujete ve výborný kořenící přípravek.
  • Houbové “škvarky” si naprosto zamilujete a obzvlášť k vesnickému, či chalupářskému pohoštění se dokonale hodí. Houby na notném množství sádla osmažíme a následně nalijeme do zavařovací sklenice, či sklenice s klipem a důkladně uzavřeme. 
  • Nasolené houby poslouží zejména ve chvíli, kdy například na chatě nemáte dostatek času na řádné vysušení na sluníčku.

Malá rada na závěr: S houbami je potřeba pracovat velice rychle. Pokud například jedete na houby a následně vám cesta autem bude trvat delší dobu, tak doporučujeme mít v autě dřevěnou bednu, kde si z košíku houby vyskládáte a budou mít dostatečný prostor i vzduch. V co nejkratším čase je třeba houby očistit a nakrájet, můžete použít i kráječ na houby, který celý proces urychlí.

Pokud vám doma chybí proutěné košíky, tak na našem e-shopu najdete nepřeberné množství typů i velikostí, nebo snad máte své tajné místo a chodíte na houby s proutěnou nůší? V našem dalším článku na blogu se dozvíte o houbách spousta skvělých zajímavostí. Sledujte nás proto na Instagramu, Facebooku nebo Pinterestu.

Pinujte s námi.

Michaela Hodorová
Michaela Hodorová
Psaní, dřevo a kreativita jsou mou skrytou vášní. Mým úkolem je předat čtenářům co nejvíce rad, inspirace a návodů z oblasti dřevěných výrobků, vybavení domácnosti a práce se dřevem.
Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.