AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak zužitkovat přebytek sklizně podle našich babiček

ovoce-a-zelenina-v-bedynce

Nadšení zahrádkáři i pěstitelé to samozřejmě znají. Přes léto si užíváme dostatek ovoce a zeleniny, úrodu bychom si ale rádi zachovali i na chladnější dny. My vám samozřejmě přejeme, aby úroda byla hojná každý rok. Naložit s ní totiž můžete hned několika způsoby. Myslete však na základ – ovoce i zelenina by se měla sbírat zralá a zejména pevná. Nikdy proto neuskladňujeme plody, jež jsou potlučené, nebo přezrálé. Doporučujeme tedy úhledně sklízet například do proutěného koše na ovoce, nebo dřevěné bedýnky. 

Zavařování

broskve-zavarovani

Kdo by nemiloval zavařený ovocný kompot, či oblíbený džem? Vychutnejte si kousek léta i v zimě. Zavařování není žádná věda. Stačí tomu jen přijít na kloub a pak už to půjde jedna báseň. Ostatně například recept na broskvový kompot najdete v jednom z našich předchozích článků. 

Nejoblíbenější zavařeniny. A jaké jsou ty vaše?

  • Nakládané okurky jsou typickým produktem každého vášnivého pěstitele.
  • Džemy – jaký je váš nejoblíbenější?
  • Ovocné kompoty ocení zejména vaše ratolesti. 
  • Nakládanou zeleninu (zelí, papriky, rajčata, cukety) můžete vyměnit i za tu kvašenou.
  • Lečo a jiné zeleninové čatní je vhodné například pod maso.
  • Mošt – milují ho děti i dospělí a k výrobě vám bude stačit starý dobrý dřevěný lis na ovoce, který jistě používala i vaše babička.

Kvašení zeleniny

Preferujete zdravý životní styl? Pak jste již určitě slyšeli o příjemných hodnotách kyseliny mléčné a kvašení zeleniny. Jedná se o jeden z nejstarších způsobů, jak uchovat zásoby na zimu a nyní se tento způsob uchování opět vrací do módy. Postup je přitom velice jednoduchý, stačí mít jen vhodné kuchyňské potřeby. Okurky, květák, zelí, mrkev (prostě jakákoliv zelenina, která nás napadne) vložíme do nádoby na kvašení zeleniny a zalijeme vychladlým solným nálevem a necháme uležet.

Sušení ovoce i zeleniny

K velice tradiční technice konzervace potravin patří samozřejmě sušení. Ještě v 19. století existovaly velké veřejné sušárny, které lidé mohli využít. Dnes můžete vložit důvěru do běžně dostupných elektrických sušáren, ale i klasické trouby. Sušit se dá skutečně cokoliv,  od ovoce jako jsou například jablka, hrušky, meruňky, přes lesní plody jako jsou šípky, až po zeleninu. 

Ze zeleniny doporučujeme zejména sušení kořenové zeleniny, která v zimě zvýrazní chuť jakéhokoliv vývaru a samozřejmě nezapomínáme na sušené houby, cibuli a česnek, jež se mohou stát základem výborného kořenícího přípravku. Neopomíjejme ani sušení bylinek. K tomu již samozřejmě potřebovat sušárnu nebudeme. Stačit nám bude košík na ovoce, případně ošatka, provázek a suchá půda. (Přesný návod na sušení bylinek už jsme pro vás napsali taky.)

susene-chilli   suseni-levandule-venku   susene-jablka

Zamražování

Takový luxus naše babička neměla, ale my sílu mrazničky rozhodně využijeme. Díky mražení uchováme v potravinách velké množství vitamínů a živin. Pro zachování všech užitečných látek rovněž doporučujeme používat kuchyňské náčiní ze dřeva (např.dřevěné prkénko, misky, dřevěný vál aj.).

Jak správně mrazit?

  • Udělejte si v mrazničce dostatek místa.
  • Do mrazničky dávejte jen pevné a zralé ovoce a zeleninu.
  • Nejprve plody nakrájejte a poté je dejte například na dřevěném válu nebo na plechu zamrazit zvlášť, po následném zmražení je již můžete společně vložit do mrazícího sáčku a nestane se vám, že by se ovoce, či zelenina spojila.
  • Mrazící sáčky vždy pečlivě popište i s datem zamražení.

A co všechno se dá zmrazit? Prakticky cokoliv. Vřele doporučujeme zejména bylinky, ale i čerstvé ovoce a kořenovou zeleninu. Já osobně mrazím i spařená rajčata, která následně tvoří základ výborných podzimních polévek, které zahřejí.

jablka-ze-zahrady

Skladování v dřevěných bedýnkách

Víte, čeho bylo v dobách našich babiček dostatek? Prostoru v chladných sklepích, kde bylo možné uchovávat čerstvou zeleninu i ovoce po celou zimu. Sklep by měl mít ideálně teplotu od +1 do +4 oC. Oplatí se vám rovněž pověsit do sklepa vlhkoměr. Vlhkost vzduchu by se totiž ve sklepě měla pohybovat okolo 80%. Při nižší vlhkosti ovoce i zelenina velice rychle vadne. Vyšší zase způsobuje množení plísní a bakterií, které mohou sklizeň napadnout.

V čem skladovat?

Tipy na úschovu úrody ve sklepě

  • Sklep dobře větráme i v chladnějším období.
  • Kořenovou zeleninu vkládáme do dřevěné bedny vysypané pískem. Takto uskladněná zelenina se díky písku zbavuje vlhkosti a vydrží tak klidně celou zimu.
  • Ořechy před uložením necháme dobře vyschnout, pokud chceme uskladnit vyloupané, musíme je zamrazit. 
  • Pravidelně úrodu kontrolujeme a odstraňujeme kusy napadené plísní.
  • Používáme dřevěné prodyšné bedýnky, nikdy nepoužíváme plastové bedny s víkem.

bedynka-na-brambory   bedynka-na-zeleninu

TIP na závěr: nakládané chuťovky

Také milujete nakládané chuťovky, které jsou vhodné k pohoštění přátel, či dokonce jedlým originálním dárkem, kterým můžete obdarovat své nejbližší? I do nakládaných sýrů nebo třeba utopenců můžete snadno zakomponovat vaši úrodu jako je zelí, mrkev, kopr, cibule, či papričky. 

Recept na nakládané tofu, nebo sýr

Utopence, či nakládaný hermelín zná jistě každý, ale věděli jste, že můžete naložit například výborné kořeněné tofu, které ozvláštní každý prostřený stůl?

Co budeme potřebovat?

  • tofu nakrájené na kostičky
  • koření dle chuti (na koření nešetříme, tofu ho potřebuje hodně)
  • slunečnicový olej
  • čerstvé chilli papričky
  • cibuli a česnek
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, máta, bazalka)

kysane-zeli

Postup

  1. Nakrájené tofu vložíme do dřevěné misky a okořeníme. Nemusíme nijak šetřit s bylinkami, naopak. Bude se totiž opravdu jednat o kořeněnou chuťovku, takže kousky kořením důkladně obalíme.
  2. Nakrájíme si cibuli na proužky a česnek na plátky.
  3. Vše nyní vložíme do dózy s dřevěným víkem.
  4. Přidáme i čerstvé bylinky, případně také chilli papričky a zalijeme slunečnicovým olejem.
  5. Necháme odležet minimálně do druhého dne a můžeme konzumovat.
  6. TIP: Pokud nejste fanoušci tofu, tak můžete použít i obyčejný eidam. Mohu osobně doporučit, protože jsem nucena tuto pochoutku brát na každé posezení s přáteli. Dobrou chuť!

Hledáte-li další inspiraci, jak nakládat se sklizní, tak sledujte naše sociální sítě. Například na našem Pinterestu najdete spoustu nápadů na to, jak skladovat potraviny, zorganizovat kuchyň, či rady ohledně zahradničení a samozřejmě mnohé další.