AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Ručně vyřezávané kousky ze dřeva

rucne-vyrezane-srdce

Hledáte dárek na poslední chvíli? Nejenže vlastnoručně vyrobená maličkost potěší, ale vy si samotnou výrobu také užijete. Navíc není nic krásnějšího, než ručně vyrobený dárek z lásky. Překvapte své blízké originálním kouskem, který nikdo jiný doma nemá.

Práce se dřevem má své kouzlo

Dřevo je příjemným materiálem, jenž působí na náš organismus ve všech směrech pozitivně. Pokud se tedy rozhodnete pro rukodělný dárek ze dřeva, tak nikdy nešlápnete vedle. Vyřezávání ze dřeva není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Navíc se jedná o činnost relaxační a zároveň i nadmíru kreativní. S vašimi začátky vám velice rádi pomůžeme!

Pokud jste majiteli garáže, zahrádky, nebo dílny, tak jistě máte spoustu starších desek, které bohatě poslouží pro začátečnickou práci se dřevem. Na starším masivu si můžete vyzkoušet, jak určité nástroje fungují, nebo jakou sílu je třeba vynaložit. Postupně lze vyrobit něco nenáročného (například prkénko), pokud si ale troufnete rovnou na srdíčko, hned máte ideální dárek pro vaši drahou polovičku.

rucne-vyrezavane-srdce

Jak udělat srdíčko ze dřeva

Co budeme potřebovat

  • Dřevěnou desku
  • Přímočarou, nebo ruční pilu na dřevo
  • Tesařskou tužku
  • Brusný papír
  • Pilník na dřevo

Postup

  1. Z již připravené dřevěné desky odstraníme nečistoty, případně ji opracujeme brusným papírem.
  2. Na dřevěnou desku si tužkou nakreslíme obrys požadovaného tvaru, v našem případě srdce.
  3. Pokud jsme hrdými majiteli přímočaré pily, tak ji pečlivě připravíme a dle obrysu vyřežeme. Bez přímočarky ale nezbývá, než se spolehnout na sebe a svou sílu a trpělivost. Počítejte, že práce s ruční pilkou bude samozřejmě náročnější.
  4. Výsledek může být napoprvé trochu kostrbatý, ale dokonalost od vás nikdo nežádá a drobné nedostatky hravě vyřešíte pilníkem na dřevo, případně brusným papírem, který zahladí nedokonalosti.

 rucni-rezani-do dreva

Řezbářské rady pro úplné začátečníky

  • Najděte si vhodné dřevo. Ze začátku je zřejmě nejdůležitější najít si takový materiál, s kterým se nám bude dobře pracovat. Doporučujeme dřevo měkčího charakteru, pevných spojů a poddajné spolupráce (např. lipové, smrkové nebo borovicové).
  • Nepodceňujte nákup správných nástrojů. Martin Patřičný, profesionál na slovo vzatý, považuje výběr a údržbu náčiní za klíčový prvek.
  • Učený z nebe nikdo nespadl, dokonalý výsledek si žádá i usilovný trénink.
  • Můžete své schopnosti a dovednosti vložit do rukou profesionálů a učit se od nich.  Spoustu workshopů zaměřených na práci se dřevem snadno najdete na internetu. Některé se zaměřují na práci s dětmi, jiné jsou obecnějšího charakteru, nebo vás naučí již konkrétní věci.

kmen-stromu-kresba

Mnozí řezbáři svou lásku k dřevěnému materiálu rádi předají dále, takže mnohdy stačí oslovit někoho ve vašem blízkém okolí. S mnoha talentovanými tvůrci jsme už měli tu čest si popovídat:

Aleš Fodor (web) – rozhovor o výrobě lžic a misek

Radim Sibera (web) – rozhovor o dřevěných sochách

Marek Vodička (web) – rozhovor o dřevěných klikách

Michal Klaška (web) – rozhovor o plnicích perech

Tomáš Heller (web) – rozhovor o ručně vyřezávaných čajových tácech

Co všechno může začátečník vyřezat ze dřeva?

  • Jednoduché tvary (například již zmíněné srdíčko, čtverec, kolečko), jež se dají použít jako dekorace.
  • Ozdobné reliéfy (například do lipového prkénka, nebo do dřevěné naběračky apod.) udělají i z obyčejného kuchyňského náčiní neobyčejný dárek.
  • Lžíce a misky se učí vyřezávat na nejzákladnějších řezbářských kurzech, zvládne to tedy i úplný začátečník. 
  • Dřevěný svícen, jehož i nepovedená forma se snadno ztratí v originální působivosti produktu.
  • Netradiční vánoční ozdoby zvládnou i šikovné děti v dohledu odvážných rodičů. Dokonalost je přece jen pojem.

rucne-vyrezane-nadobi

Zkusili jste už někdy něco vyřezat nebo se letos pokusíte vyrobit vlastní dřevěný dárek? Pochlubte se svými výtvory na e-mailu marketing@cistedrevo.cz nebo nás můžete označit na Instagramu hashtagem #cistedrevo_cz.