Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Jak na zavařování broskví

Plody broskvoní jsou naprosto fantastické. Nejsou ani sladké ani kyselé, z 83% obsahují vodu a také lehce stravitelný cukr. Voní po létě a děti je naprosto zbožňují. Když vyrobíte výtečný broskvový kompot, tak si léto můžete dopřát i uprostřed zimy. Osvědčený recept najdete v našem dnešním článku.

Jak vyrobit broskvový kompot

Broskvový kompot má širokou škálu využití a jeho výroba není náročná. Jedinou nevýhodu v broskvové sezoně vidím v tom, že broskve dozrávají v jeden čas a je třeba s nimi urychleně pracovat. Na druhou stranu je to skvělý důvod, proč k sobě pozvat kamarádky a udělat si malý holčičí večírek.

Co budeme potřebovat

Postup

  1. K zavařování nám nejlépe poslouží čerstvě utržené broskve, takže pokud tuto možnost máte, tak ji rozhodně využijte. K broskvovému kompotu se nejvíce hodí zralé, ale pevné a nijak otlučené broskve, proto je v nejlepším případě opatrně češeme do košíku na ovoce
  2. Broskve omyjeme a na chvilku ponoříme do vroucí vody. 
  3. Následně je vytáhneme, oloupeme slupku, rozpůlíme a zbavíme se pecky (občas je u pevných plodů pecku těžké vytáhnout a budete si muset pomoci ostrým dřevěným nožem).
  4. Následně vložíme do řádně umytých a alkoholem vydenzifikovaných sklenic. 
  5. V této fázi považuji za naprosto zásadní použít dřívka do zavařenin. Dřívka do zavařenin totiž udrží ovoce (a samozřejmě i zeleninu) naloženou v láku, snížíte tak procento možnosti, že by se vám kompot zkazil. Zároveň zamezíte nevzhlednému hnědnutí broskví.
  6. Dřívka stačí na 10 minut namočit do studené vody (kvůli ohebnosti) a následně dvě dřívka do kříže zapřít o sebe ve sklenici. Broskve tak zaručeně zůstanou namočené v cukrovém rozvaru.
  7. Nyní si uvaříme nálev. Jednoduše svaříme cukr s vodou a přidáme pomůcku na konzervování (nemusí být).
  8. Pomocí šufánku (naběračky) nalijeme nálev na broskve a pečlivě sklenici uzavřete. Pokud použijete dózu s klipem, tak máte ušetřenou práci. V případě šroubovacích víček si musíte dát velký pozor na pořádné utáhnutí, aby bakterie neměly šanci.
  9. Uzavřené sklenice vložíme do vroucí vody a zavařujeme přibližně 10 minut těsně pod bodem varu.
  10. Nezapomínejme vkládat horké sklenice na dřevěné prkénko, abychom zamezili nehezkým kruhům, které mohou vzniknout na lince.

Osvědčené tipy na zavařování broskví

  • Používáme pevné a tvrdé broskve a sbíráme je například do proutěného košíku, aby se nepotloukly a při zavařování byly celistvé.
  • Při zavařování a následném vkládání do dřevěné dózy dbáme na to, aby byly broskve plně ponořené, z vlastní zkušenosti můžeme doporučit nakládací dřívka. 
  • Alkohol, alkohol a zase alkohol – využití má zejména v dezinfekci sklenic, ale například můžete pár kapek přidat i na povrch nálevu, zabráníte tak tvorbě bakterií. 
  • Vyzkoušejte netradiční ochucené zavařené broskve. Pomocí lisu na citrusy vymačkejte šťávu z citronu a přidejte spolu s dalším kořením k nálevu. Vřele doporučujeme například skořici, kterou ale používejte celou, případně ji v mlýnku na koření rozmělněte kvůli výraznější vůni.
  • Když natrefíme na měkčí broskve, není třeba zoufat – rozvar k masu, či přesnídávka pro děti bude mít rovněž obrovský úspěch.

Vyzkoušejte další svěží produkty z broskví

  • broskvový džem
  • broskvový sirup
  • broskvová přesnídávka
  • broskvové bowle
  • broskvové musli
  • pikantní broskvová omáčka k masu

Tip na fresh snídani z kokosové misky

Budha bowl k nám doputovala až z Havaje a o co se vlastně jedná? Jde o velmi pestrou misku toho nejlepšího a zdravého, co svému tělu můžete dopřát. Skvěle se tedy hodí k snídani, protože kdy jindy, než ráno je potřeba důkladně nastartovat organismus?

Co by v budha bowl na sladko nemělo k snídani chybět?

  • obiloviny, či pseudoobiloviny (vločky, ječmen, oves…)
  • čerstvé ovoce
  • zavařené ovoce (nemusíte pak dodávat žádnou zálivku, či slazení)
  • bílkovina (tvaroh, cottage, čerstvý sýr, jogurt)
  • máta, meduňka (prostě cokoliv zeleného pro potěchu oka)
  • limetka či citron kvůli svěžímu nádechu
  • ořechy a semínka (chia jsou základ)
  • jedlé květiny na ozdobu (měsíček, fialky, pampelišky, sedmikrásky)

A samozřejmě nezapomeňte budha bowl naservírovat do stylové misky z kokosu, která exotický a “insta-friendly” dojem jen umocní!


Broskvový kompot zavařený například v hezké doze s dřevěným víkem může posloužit i jako originální jedlý dárek pro vaše nejbližší. Doplnit ho můžete například o dřevěné nádobí, nebo jiné kuchyňské náčiní, které má stylový nádech (co třeba kokosová miska, dřevěné příbory až z dalekého Vietnamu nebo kuchyňské potřeby z exotického olivového dřeva). Právě originální dárky ze srdce patří mezi ty nejoblíbenější.

Michaela Hodorová
Autor Michaela Hodorová

Psaní, dřevo a kreativita jsou mou skrytou vášní. Mým úkolem je předat čtenářům co nejvíce rad, inspirace a návodů z oblasti dřevěných výrobků, vybavení domácnosti a práce se dřevem.

Další podobné články

První vlnu má náš národ houbařů už letos za sebou. Jestli jste ještě nestihl hříbky usušit, naložit či zamrazit, nic si z toho nedělejte, hlavní houbařská sezóna totiž teprve začíná. Aktuální teplota a deštivé počasí pomůže podhoubí probudit k životu. Rostou!

Chci číst dále

Hola hola, škola volá! Už je ten nejvyšší čas začít pomalu shánět prázdné sešity, doplnit pouzdro o nové psací potřeby a dovybavit pokoj Vašeho školáka či studenta. V dnešním článku přinášíme pár nápadů na stylovou výbavu, se kterou budou Vaši potomci cool, ať už budou v září sedět v lavicích nebo se učit doma online.

Chci číst dále

Gravírování je technologie, která nahrazuje ruční rytí. Vytváří grafický motiv, ať už se jedná o nápis, logo nebo ornament.

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.