AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Bambus: materiál budoucnosti

nahledovy-bambus 

V dnešním článku vám chceme představit doslova materiál budoucnosti. O jakém moderním fenoménu mluvíme? Samozřejmě o bambusu. Překvapí vás, co vše se dá z bambusu vyrobit a rovněž co to vůbec bambus je. A samozřejmě spoustu bambusových výrobků najdete na našem e-shopu, protože my bambus doslova milujeme. A vy?

Co tu pro vás máme?

Naskladnili jsme pro vás spoustu zajímavých novinek, které se vám budou v domácnosti vyjímat nebo se hodit k originálnímu servírování jídla. Šíře bambusového sortimentu vás jistě překvapí. Co tu tedy pro vás máme?

  • kuchyňské potřeby – servírovací tác, miska na jídlo, stojan na vařečky, blok na nože, příbory, bambusový hrnek, bambusové brčko, chlebník, dřevěný etažér, kuchyňské prkénko
  • kancelářské potřeby – powerbanky, USB flash disky, pera i bloky, organizéry
  • zahradní nábytek – stoly, venkovní regály na květiny
  • nábytek do interiéru – polička, regál, noční stolek
  • doplňky do koupelny – koš na prádlo, servírovací podnos do vany

nadobi-bambus

Odkud vítr vane

Bambus roste zejména v tropickém prostředí s dostatkem vláhy. Dařit se mu bude doslova všude (klidně i u vás na zahradě), ale co opravdu nemá rád, je sucho. Daří se mu zejména v subtropické Asii, Indii a nejvíce rozšířený je v Číně. Některé jedinečné druhy můžete nalézt i v Americe. Ač je výskyt velice dobře zmapován, tak máme za to, že v divoké přírodě existuje ještě více než stovka neznámých druhů a poddruhů bambusu.

cina_1

Proč jsme naskladnili zrovna výrobky z bambusu

Na bambusu nás zaujalo zejména to, že materiál se dá využít již z tříleté rostliny. Navíc rostlinka vyniká velkou trvanlivostí, takže ve chvíli, kdy výrobek z domácnosti vyřadíte, bude již na místě, odkud vaše “dřevěné” výrobky pochází, pravděpodobně stát celý bambusový “les”. Žádná jiná dřevina nelze sklízet a obnovovat tak rychle. Dále vás jistě mohou oslnit další lákavé vlastnosti.

  • Odolný a lehký materiál – vhodný například pro kuchyňské nádobí.
  • Protože roste ve velmi vlhkém prostředí, je zvyklý na vodu a je tak ze všech typů dřeva nejvíce voděodolný – i když jsme velkými fanoušky dřevěného nádobí, tak jejich velkou nevýhodou je tvarová nestálost – bambus naopak díky své voděodolnosti zůstává tvarostálý a hodí se na jakékoliv pokrmy.
  • Potvrzené antibakteriální vlastnosti ocení zejména milovníci hygieny.
  • Snadná údržba – stačit bude jen voda a houba. 
  • Barevná variabilita nádobí ze “dřeva” bambusu a originální textura povýší vaše stolování na úplně novou úroveň.
  • Neabsorbuje omáčky, či jakoukoliv jinou tekutinu z připravených pokrmů.

bambusove-servirovaci-prkenko

Bambus. Co to je?

Bambus je ve skutečnosti tráva, jež dorůstá až do výšky 40 m. V průmyslu se používají zejména stébla, která mají velmi podobné vlastnosti jako dřevo, proto je někdy bambus za dřevo zaměňován. Díky své všestrannosti se navíc bambus stává velice oblíbeným přírodním materiálem, jež nachází využití v kuchyni, koupelně i obýváku ve všech koutech světa. Co se materiálu týče, tak nemá ve světě obdoby a dá se z něj vyrobit téměř vše. Od věcí denní potřeby, hudebních nástrojů, tkaniny, buničiny a papíru, léčiv, používá se ve stavebnictví a nesmíme opomenout ani potravinářství (bambusové výhonky). A proč ho ještě milovat?

  • snižuje uhlíkovou stopu
  • má nenáročné nároky na růst, doslova roste jako z vody – je to nejrychleji rostoucí rostlina na světě
  • jeho růst pomáhá vyčerpané půdě, kde by jinak nic jiného nemělo šanci na přežití
  • převratný a všestranný materiál
  • je zcela rozložitelný

bambusovy-les

Nádherný a plně přírodní materiál nás dokonale okouzlil a svou radost chceme samozřejmě předat i vám. Pokud navíc budete dodržovat správnou údržbu, tak vám výrobky vydrží spoustu let a mohou dělat radost ještě vašim potomkům. Malá rada na závěr: pokud chcete prodloužit životnost, tak doporučujeme neumisťovat na přímé slunce (týká se to zejména nádobí) a občas ošetřit kapkou olivového oleje.

Pokud hledáte inspiraci na další výrobky z přírodních materiálů, tak sledujte náš Pinterest.

Pinujte s námi!